Haberler

Dha Yurt Bülteni-4

1)LYS SINAVINA GEÇ KALAN 13 ADAY SALONA ALINMADI Kayseri'de Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS), Pazar günü oturumu yapıldı.

1)LYS SINAVINA GEÇ KALAN 13 ADAY SALONA ALINMADI

Kayseri'de Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS), Pazar günü oturumu yapıldı. Saat 09.45'ten sonra gelen 13 öğrenci, sınav salonuna alınmazken, sınava telefonla gelen öğrenciler okul çevresindeki büfelere 2 TL karşılığında telefonunu emanet verdi. ÖSYM tarafından hazırlanan LYS 1 Matematik sınavı bugün yapıldı. Saat 10.00'da başlayan ve 135 dakika süren sınavda öğrenciler dün Sosyal Bilimler sınavında ter dökerken bugünde Matematik sınavında ter döktüler. Sınava girmek için sınavları yapıldığı okullara gelen öğrenciler kimlik ve sınav başvuru belgesinin kontrolünün ardından sınav salonun alındı. Sınava tek başına cep telefonuyla gelen öğrenciler, cep telefonlarını okul çevresinde 2 TL karşılığında emanetçilik yapan büfelere teslim etti.  ÖSYM tarafından açıklanan sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binalara alınma kuralı kapsamında öğrencilerin geç kalmaması için sıvan görevlileri anons yaptı. Tüm uyarılara rağmen Kayseri'de 13 öğrenci sınav salonuna geç kaldığı gerekçesiyle salona alınmadı. Sınavın başlamasıyla öğrenciler gelecekleri için ter dökerken dışarıda bekleyen anneleri de yanlarına getirdikleri Kuran-ı Kerim okuyarak çocukları için dualar etti.

Görüntü Dökümü

---------------------

Sınav yerinden genel görüntü

Öğrencilerin sınav salonun alınması

Sınav çevresinde cep telefonu emanetçiliği yapan işletmeden görüntü

Sınav salon kapılarının kapatılması

Okul bahçesinde kuran okuyan öğrenciler

Geç kalan öğrenci

Detay görüntü

( Haber- Kamera: Yasin DALKILIÇ- Olcay DÜZGÜN/ KAYSERİ, DHA

1 Dosya 2 dakika 38 saniye- 85 MB

=========================================================

2)LYS'DE HALHAL TELAŞI

ANTALYA'da Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (LYS) Matematik Sınavı'na giren öğrencilerden bazıları, 15 dakika kuralı nedeniyle saat 09.45'e dakikalar kala, nefes nefese koşarak salona girebildi. Görevlilerin sık sık dakika uyarısı yaptığı sınav öncesinde bir öğrenci ayağındaki halhal nedeniyle sınava alınmak istenmedi. Öğrenci bir yakınının yardımıyla ayağındaki halhalı çıkarıp sınava girdi.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen LYS-1, Matematik sınavı ile devam etti. Dün LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı ile başlayan maratona Antalya'daki okullarda katılan öğrenciler, aileleriyle erken saatlerde okul bahçesinde sınav saatini bekledi. Saat 10.00'da başlayacak sınav için öğrenciler saat 09.45'e kadar salona alındı. Sınava katılacaklar güvenlik kontrolünden geçtikten sonra içeri alındı.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde sınava giren öğrencilerden bazıları saat 09.45'e kısa süre kala koşarak kapıdan giriş yaptı. Bir kız öğrenci ayağındaki halhal nedeniyle sınava alınmak istenmedi. Öğrenci, bir yakınının yanına giderek ayağındaki halhalı çıkardı ve koşarak sınava gireceği sınıfa girdi. Öğrencilerin heyecanlı koşusuna bazı veliler tezahüratla katılırken, polis sık sık dakika uyarısında bulundu.

Sınav yerlerinde yakınlarını bekleyen ailelerin de heyecanlı olduğu gözlendi. Bazı aileler yanlarında getirdikleri kilimlerin üstünde otururken bazıları da dua etti, Kuran okudu.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Görevlilerin sınava giren öğrencilerin araması

Polis memurunun zaman uyarısında bulunması

Bir öğrencinin koşarak gelmesi

Kuran ve Yasin okuyan ailelerin görüntüsü

Ailelerle röportaj

Detaylar

128 MB /// 04.01ö

HABER: Süleyman EKİN- KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

=======================================================

3)63 YAŞINDA SINAVA GİRDİ

ZONGULDAK'ta, emekli işçi 63 yaşındaki Yusuf Demir, üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı'nın  (LYS) matematik oturumu LYS-1'e girdi.Sınava girecek üniversite adayları, sabahın erken saatlerinde aileleriyle birlikte okulların önünde toplandı. Sınav saatinin yaklaşmasıyla öğrenciler, girişteki polisler tarafından tek tek arandı. Kontrol edilen adayların üzerlerindeki kolye, küpe, bileklik, anahtar, bozuk para, toka gibi yasak eşyalara izin verilmedi. Sınav belgesi ve kimlik kartlarını göstererek içeri giren öğrencilerin, yanlarına sadece ambalajları sökülmüş su şişesi almalarına izin verildi. Sınav saatinden 15 dakika önce okulda olması gereken adaylardan bazıları koşarak sınava yetişti. Bir öğrenci, ağrı kesiciyle içeriye girmek istedi. Ancak, polis hapın içeriye sokulmasının yasak olduğu belirtince, öğrenci hapı içtikten sonra sınava girdi.Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 1994'de emekliye ayrılan 63 yaşındaki Yusuf Demir'de sınava girdi. Demir, sınavı kazanması durumunda Antropoloji bölümü okumak istediğini söyledi.

Öğrenciler, sınav boyunca sınıflarda ter dökerken, aileleri ise okul önünde bekledi. Aileler, çocuklarının başarılı olabilmesi için dua etti.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

-Sınava giren çocukların polisler tarafından aranması

-Bir öğrencinin içeriye sokulmasının yasak olduğunu öğrenince hapını içtikten sonra içeriye girmesi

-Atatürk Anadolu Lisesi

-Koşarak sınava giren bir aday

-63 yaşında sınava giren Yusuf Demir'le röp.

-Görevlinin öğrencileri sınava yetişmeleri konusunda uyarması

-Kapıların kapanması

-Bekleyen aileler

-Süre: (03.42) Boyut: (246 MB)

-Haber-Kamera: Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,

====================================================

4)HDP SÖZCÜSÜ BAYDEMİR: KOBANİ DÜŞMEDİ AMA RAKKA DÜŞTÜ DÜŞECEK

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili ve parti sözcüsü Osman Baydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte Kobani içen söylediği "Düştü düşecek" sözlerini hatırlatarak, "Kobani düşmedi ama, onların maskesi düştü. Rakka düştü düşecek. Allahın izniyle IŞİD musibeti, belası çöktüğünde Ortadoğu coğrafyasında bir kez daha halkların inançları bir arada eşitçe özgürce yaşamasının zemini oluşmuş olacak"dedi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde partisinin düzenlediği iftar yemeğinde konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, bugün Mardin halkının seçilmeşleri ve iradelerin cezaevlerinde olduğunu belirterek, "Her fırsata her imkanda 'milli iradeye darbe yapıldı, milli iradeye darbe yapıldı' diyenler tamı tamına iki yıldır kesintisiz darbenin sahibidirler. Mardin Büyükşehir belediyesine, ilçe belediyelerine,Ahmet Türk'ün seçmiş halka en büyük ama en büyük hakaret onun yerine kayyum atamaktır. En büyük darbe budur. Kayyumlar ne yapıyorlar, Orhan Doğan'ın anıtını yıkıyorlar, Roboski anıtını yıkıyorlar. Kürt diline, Kürt kimliği ile ilgili ne varsa yasaklıyorlar. Kayyum değil mesele, mesele zülümdür. Daha öncede söylemiştim müsaadenizle bu gün bir daha söyliyecem ha Kayyum, ha zukkum"dedi.

Baydemir, öyle bir atmosferden geçtiklerini, ne yaparlarsa yapsınlar bu coğrafyanın asla çoğulcu kimliğinden vazgeçmeyeceğini de ifade ederek, "Bir rivayet vardır. Birgün Heledos, bir zeytin ağacının gölgesinde rüya görür zeytin ağacı dile gelir ve derki 'ben sanada ait değilim senden öncekilerede ait değilim senden öncede vardım senden sonrada var olmaya devam edecem'. Kürt halkı bütün bu zalimlerden öncede vardı. Bu zalimlerden sonra da var olmaya devam edecekler. Dilleriyle, kültürleriyle, kimlikleriyle, inançlarıyla var olmaya devam edecektir. Şu anda güney Kürdistan'da bir referandum çalışması, referandum hazırlığı yapıyor. Dünyanın dört bir yanından Kürt halkının iradesine saygı mesajları geliyor. Ama, Ankara'nın mesajı adeta zehir zemberek. Çok açık ve net söylüyorum. Türk halkının hakkı neyse, fars halkının hakkı neyse Arap halkının hakkı neyse, Kürt halkınında bu kaddim coğrafyanın sahibi olan Kürt halkınında hakkıda odur ne eksiktir ne fazladır. Eğer güney Kürdistan'daki Kürt kardeşlerimiz parlementosuyla, siyasi partileriyle siyasi iradeleriyle hangi kararı alırlarsa alsın bize düşen onlara saygı duymakdır. Onların bu kararına destek vermektir. Bir kez daha hayırlı olsun birkez daha kutlu olsun"diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte Kobani için söylediği, "Düştü, düşecek" sözlerini de hatırlatan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, "Kobani düşmedi ama, onların maskesi düştü. Rakka düştü düşecek. Allahın izniyle IŞİD musibeti, belası çöktüğünde Ortadoğu coğrafyasında bir kez daha halkların inançları bir arada eşitçe özgürce yaşamasının zemini oluşmuş olacak"dedi.

Görüntü Dökümü:

-İftar yemeğinden detaylar

-Baydemir'den detaylar

-Baydemir'in konuşması

-Genel ve detay görünütüler

Haber-Kamera: Mehmet Ali DİNLER/KIZILTEPE,(Mardin),-

========================================================

5)BU KAZADAN 3'Ü ÇOCUK 4 KİŞİ YARALI KURTULDU

BURSA'da aşırı süratli olduğu iddia edilen otomobil sürücüsü kazaya sebep oldu. Kazada 3'ü çocuk 4 kişi yaralanırken 1 yaralının hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

Kaza, merkez Nilüfer ilçesi İzmir Yolu Özlüce Kavşağı'nda gece saatlerinde meydana geldi. İddiaya göre, Fırat K.(28) idaresindeki 16 SKK plakalı araç İzmir yolu üzerinde yüksek hızla giderken hatalı sollama yapmayı deneyerek makas atmaya çalıştı, o esnada araç kontrolden çıkarak önce M.A. idaresindeki 16 NMP plakalı araca daha sonra yol kenarında bulunan üst geçidin merdivenine çarptı. Çarpmanın etkisiyle araç takla atarak durdu. Arkadan gelen N.K. yönetimindeki 16 JRD plakalı araç da kazaya karıştı. Takla atan otomobilin motor parçaları farklı yerlerde bulundu. Kaza sonucu araçlarda bulunan üçü çocuk 4 kişi yaralandı. Yaralılardan Aziz D.(27) olay yerine gelen ambulansla Çekirge Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken durumunun ağır olduğu öğrenildi. Diğer araçlarda bulunan Simar A(14), Ece Ahsen A.(8) ve Kadir A.(4) yaralandı. Olay yerine gelen bir başka ambulansla Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan çocukların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Olay yerinden görüntüler

-Otomobillerden görüntüler

Berktuğ ÖNCÜ/Mehmet BULDU/BURSA,-

=======================================================

6) YOLCU YÜZÜNDEN TARTIŞAN MİNİBÜSÇÜLER YOL KAPATTI

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde rakip minibüs kooperatiflerinin üyeleri arasında çıkan yolcu tartışması, yol kesmeye kadar gitti. Bir minibüs şoförü, içerisinde turistlerin olduğu diğer minibüsün önünü kesip beyzbol sopasıyla şoförü tehdit etti. Jandarmanın müdahalesi sonrası olay yatışırken, bu kez bir grup minibüsçü yol kapattı. Bu olay da jandarma tarafından büyümeden önlendi.

Manavgat'a bağlı Gündoğdu Mahallesi'nden ilçe merkezi ve Side Mahallesi'ne yolcu taşıyan 72 minibüs, SS 270 Gündoğdu Minibüs Kooperatifi, SS 297 Güney Çamlıca Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi, Özfettahlı Taşımacılık Limited Şirketi ve Öz Gündoğdu Taşımacılık Limited Şirketi çatısı altında faaliyet gösteriyor. Kooperatifler ve firmalar arasında 2012 yılından bu yana yolcu taşıma konusunda yaşanan ve mahkemeye taşınan rekabet dün yol kapatmaya kadar gitti.

TURİSTLER KORKTU

Sabah saatlerinde SS 297 Güney Çamlıca Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi adına taşımacılık yapan Gökhan Akkurt 07 LET 68 plakalı minibüsüyle Öz Gündoğdu Taşımacılık Limited Şirketi adına taşımacılık yapan İbrahim Yılmaz'ın kullandığı ve içinde turistlerin de bulunduğu 07 LEM 10 plakalı minibüsün önünü Gündoğdu jandarma asayiş noktası önünde kesti. Beyzbol sopasıyla araçtan inen Gökhan Akkurt, bağırarak İbrahim Yılmaz'a bu hatta yolcu taşımayacaklarını ve buna haklarının olmadığını söyledi. İki şoför arasında yaşanan tartışma sırasında minibüs içinde bulunan turistler korktu. Asayiş noktasında denetim yapan jandarma ekipleri minibüsü çektirerek, tartışmayı da sonlandırdı. Birbirlerinden şikayetçi olan tarafların ifadeleri jandarma asayiş noktasında alındı. Minibüs ise başka bir şoförün gelmesiyle yoluna devam etti.

JANDARMA NOKTASININ ÖNÜNDE YOLU KESTİ

Minibüs şoförü İbrahim Yılmaz, Özgündoğdu Taşımacılık şirketine bağlı olduklarını ve UKOME'den 'Taşıma yapabilir' belgesi aldıklarını belirterek, SS 297 Güney Çamlıca Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi üyelerinin kendilerinin yolcu taşımasını engellemek için her yolu denediğini savundu. Saat 11.00 civarında sahilden müşteri alarak yola çıktığını ve duraktan da yolcu aldığını kaydeden Yılmaz, jandarma asayiş noktasına geldiğinde yolunun kesildiğini söyledi. O sırada minibüste turistler olduğunu anlatan Yılmaz, bir anda böyle bir olayla karşı karşıya kalan turistlerin paniklediğini ancak kendilerini sakinleştirdiklerini ve başka bir şoförle gönderdiklerini aktardı.

TURİZM YOLUNU TRAFİĞE KAPATTILAR

İlk olayın ardından ortamın sakinleşmesi beklenirken dün saat 12.30 sıralarında SS 297 Güney Çamlıca Minibüs Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kulaksız ve Başkan Yardımcısı Fatih Çevik ile üyelerin bulunduğu bir grup minibüsçü Gündoğdu turizm yolu Erkan Mumcu Bulvarı üzerindeki oteller kavşağında trafiği kesti. 10'dan fazla minibüsle gelen grup, diğer minibüsçülerin haksız yere taşımacılık yaptığını iddia etti. Olay yerine gelen jandarma görevlileri, yolun açılmasını istedi.

TARTIŞMA CEP TELEFONU GÖRÜNTÜLERİNDE

Yoldan geçen bir vatandaşın cep telefonuyla kaydettiği görüntülerde, jandarma görevlileri yolu kapatan kooperatif üyelerine hak arama yönteminin böyle olamayacağını ve yolu açmaları gerektiğini anlatıyor. Kooperatif üyelerinin bu talebi reddetmesi üzerine jandarma görevlisinin, ülke genelinde OHAL olduğunu, yapılan bu eylemin yasaya aykırı olduğunu belirterek, "Memlekette OHAL var, yolu kapatıyorsunuz" sözleri üzerine bazı kişilerin "Varsa var OHAL, ne yapalım" dediği duyuluyor. Üyelerin eylemden vazgeçmemesi üzerine, jandarma görevlisi bir arkadaşına, "Burada kim varsa herkesi videoya çek. OHAL var, siz yolu kapatıyorsunuz" diye sesleniyor.

Jandarma görevlilerinin videoya çekecekleri, ekip çağıracakları için ilgisiz insanların kavşaktan ayrılmasını istemeleri üzerine meydanda toplanan kalabalık dağıldı. Bunun üzerine kooperatif üyeleri de araçlarına binerek olay yerinden ayrıldı ve kavşak trafiğe açıldı. Olaylar esnasında jandarma görevlilerinin trafiği kapatan bütün araçları fotoğrafladığı da cep telefonu görüntülerine yansıdı.

Yolu kapatan minibüslere trafik cezası uygulanırken, minibüslerin sahipleri hakkında ayrıca trafik güvenliğini engellemek suçundan adli işlem başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Turizm yolundan görüntü

Jandarma görevlileriyle yaşanan tartışma (cep telefonu görüntüsü)

Jandarmanın araçları fotoğraflaması

Jandarma asayiş noktası önünde minibüsler

Detay görüntüler

70 MB /// 02.13ö

HABER- KAMERA: Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya),

==================================================

7)TUNCELİLİ TENİSÇİLERDEN HÜLYA AVŞAR'A YARDIM ÇAĞRISI

TUNCELİ'de, tenis alanında Türkiye'de derece yapmak isteyen gençler, tenise olan ilgisiyle bilinen sanatçı Hülya Avşar'a destek çağrısında bulundu.

Zaman zaman terör olaylarının yaşanmasına rağmen Tunceli'de yaşayan gençler kısıtlı imkanlarla kültürel ve sportif aktivitelerini sürdürüyor.  Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve olimpik standartlara uygun 2 tenis kortunda boş zamanlarında tenis oynayan gençler ve küçük yaştaki öğrenciler, teniste Türkiye çapında derece yapmayı hedefliyor. Tenis kursuna giden Tuncelili gençler, sanatçı Hülya Avşar ve ünlü tenisçi Marsel İlhan'dan kendilerine tenis malzemesi yardımından bulunmaları için çağrıda bulundu.

"EN BÜYÜK SIKINTIMIZ TENİS MALZEMESİ"

Kentin tek tenis antrenörü olan Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde görevli Sevilay Yurt, kentte tenise yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. Kursa katılan öğrencilerin teniste Türkiye çapında önemli bir başarı elde edeceklerine inandığını belirten Yurt, "Tunceli'de sosyal aktiviteler alanları çok sınırlı. Olimpik standartlara uygun 2 tenis  kortumuz var. Türkiye'de bir çok ilde olmayan iki tenis kortuna sahibiz ve bu bizim için büyük bir şans. Burada yaklaşık 3 yıldır tenis kursu veriyorum. İlgi oldukça fazla. Bizim buralarda sosyal aktiviteler çok kısıtlı. Bölgenin durumu, yaşanan terör olayları bir çok şeyi etkiliyor. Ama Tunceli'deki aileler çok aydın ve çocuklarının bu spora gelmesini çok istiyorlar. Aileler hem kendileri hem çocuklarıyla  tenis oynamak istiyor. 2 yıl önce kurs alan öğrenciler bugün il dışında yarışmalara gidiyor ve şundan eminim ki yakın yıllarda Türkiye şampiyonları ve derece yapacak tenisçiler Tunceli'de çıkacaktır. Hepsi tenis konusunda çok yetenekli. Bizim en büyük sıkıntımız tenis malzemesi . Tunceli'de tenise yoğun ilgi var kış aylarında kar ve buz yüzünde biraz sıkıntımız olsa da diğer zamanlarda iki tenis sahamızı da kullanıyoruz zaten hiç boş kalmıyor. Küçük büyük herkes gelip boş zamanlarda tenis oynuyor. Bizim tenis federasyonu ve yetkililerden tek isteğimiz bize tenis malzemesi konusunda yardımda bulunsunlar" diye konuştu.

"DÜNYACA ÜNLÜ RAFAEL NADAL'I ÖRNEK ALIYORUM"

2,5 yıldır tenisle ilgilendiğini anlatan Cemil Arda Eldem, dünyaca ünlü tenisçi Rafael Nadal'ı örnek aldığını söyledi. Eldem, "Tenise hep merakım vardı. Tenis kortunu Tunceli'de olduğunu öğrenince gelip arkadaşımla birlikte tenis oynamaya başladık. Sonraki süreçte hocamız bize eğitim verdi. Televizyonda sürekli tenis maçlarını izliyorum ve büyük zevk alıyorum. Tenis konusunda çok yetenekli olduğumu düşünüyorum. Kısıtlı imkanlar ile çalışıyoruz. Kış aylarında şartlar çok zor tenis kortlarımızın üzeri açık kar, buz ve su oluyor zemin zarar görüyor. Yetkililer tenis sahasının üzerini kapatırsa daha iyi olacak. Tenis malzemelerimiz eksik. Buradan Marsel İlhan'dan çağrı yapıyorum, bize tenis malzemesi yollasın. Ben Türkiye'de kendime Marsel ilhan'ı dünyada ise ünlü tenisçi Rafael Nadal örnek alıyorum. Umudum birgün Marsel İlhan ile tenis maçı yapmak"diye konuştu.

"TÜRKİYE ÇAPINDA DERECE YAPACAĞIM"

Hocaları Sevilay Yurt sayesinde önemli başarılar elde edeceklerini anlatan kursiyerlerden Ada Batın Ertopçu ise, ailesinin kendisini il dışındaki turnuvalara gönderirken tedirgin olduklarını dile getirerek,"Her şeye rağmen gidip geliyoruz. Ama tabi ki içimizde de bir tedirginlik var. İleriki zamanda tenis alanında Türkiye çapında derece yapacağımı burada belirtmek istiyorum. Çok hırslıyız, çok çalışıyoruz. Mutlaka başarılı sonuçlar alarak ilimizi gururlandıracağız. Türkiye'de kendime Cemil Kel, Dünyada ise Roger Federer'i kendime örnek alıyorum"diye konuştu.

"HÜLYA AVŞAR'DAN TENİS MALZEMESİ İSTİYORUZ LÜTFEN BİZE YOLLASIN"

Tenis kursuna katılan gençler tenisle ilgili olan sanatçı Hülya Avşar'dan ve Türkiye'nin ünlü tenisçisi Marsel İlhan'a çağrıda bulunarak kendilerine tenis malzemesi göndermesini istediler. Tenis kursuna gelen birçok kız öğrenci "Biz Hülya Avşar'dan tenis malzemesi istiyoruz, lütfen bize yollasın" diyerek mesaj yolladılar.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Tenis oynayan  gençler

-Tenis kursundan  görüntü

-Sevilay Yurt'un açıklamaları

-Açıklama yapan gençler

-Hülya avşar'den tenis malzemesi isteyen öğrenciler

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ferit DEMİR/TUNCELİ, -

====================================================

8)CURA VE SİPSİNİN YAŞAYAN USTASI

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde oturan 52 yaşındaki İsmet Çelik, 35 yıldır cura, sipsi ve bağlama çalarak atadan kalma kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Kaş'a bağlı Kınık Mahallesi Sanayi Sitesi'nde kendine ait dükkanda torna ustası olarak çalışan 52 yaşındaki İsmet Çelik, cura, sipsi ve bağlama çalmayı ilkokul yıllarında babası Numan Çelik'ten öğrendi. Yaklaşık 35 yıldır cura, sipsi ve bağlama çalan İsmet Çelik, üyesi olduğu Likya Yörükleri Patara Grubu Derneği üyeleriyle birlikte gönüllü olarak bölgedeki sosyal etkinliklere katılıyor ve şenliklerde çalıp söylüyor. Özel yörük giysileriyle grubun halk oyunları ekibi için sipsi ve dört telli cura çalan Çelik, Teke, Ege ve Akdeniz yöresinin türkülerini de söylüyor.

Dükkanında yorulduğu zaman çalıp, söylediği dört telli curayı oğlu Numan'a da öğreten İsmet Çelik, zaman zaman oğluyla birlikte çalıp söylüyor.

Evli ve iki çocuk babası olan İsmet Çelik, "Burdur Gölhisar'da doğdum. Bu kültürü babamdan, dedemden alarak yolumuza devam etmekteyiz. Curamla, sipsimle çağırdıkları zaman etkinliklere gidiyorum. Devamlı çalıyorum, arabamda, iş yerimde. Bir oğlum, bir kızım var. Curayı, enstrüman çalmasını öğretiyorum. Amacımız curanın, sipsinin kaybolmaması. Gelecek kuşaklara taşınmasını sağlamak" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

İsmet Çelik dükkanında torna tezgahlarında çalışırken

İsmet Çelik dükkanında ayar yaparken

İsmet Çelik cura, sipsi ve bağlama çalarken

İsmet Çelik değişik türküleri çalıp söylerken

İsmet Çelik'in Yörük giysisiyle Patara Antik Kenti'nde çalıp söylemesi

RÖP: İsmet Çelik

(Haber-Kamera: Ahmet ACAR/KAŞ,

=========================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmet Çelik Hülya Avşar Tunceli Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title