Haberler

Dha Yurt Bülteni - 4

1) YGS'DE 09.45 MAĞDURLARIÜNİVERSİTEYE girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) saat 10.00'da başladı, ancak sınav salonlarının kapıları 09.45'te kapatıldı.

1) YGS'DE 09.45 MAĞDURLARI

ÜNİVERSİTEYE girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) saat 10.00'da başladı, ancak sınav salonlarının kapıları 09.45'te kapatıldı. İzmir'de sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım" dedi. Manisa'da da çok sayıda aday, 09.45 mağduru oldu.

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS saat 10.00'da başladı. Bu yıl sınava girmek için İzmir'de 78 bin 764 aday başvuru yaptı. Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek sınav salonlarına alındı. Sınav binalarının kapıları saat 09.45'te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler alınmadı. Sınava girecekleri okullara geç kalan, uygun kimlik bulundurmayan ya da sınava giriş belgesinde problem olan adaylar sınava alınmadı. İzmir Atatürk Lisesi'nde kimliğinde fotoğrafı bulunmayan ve T.C. kimlik numarası sonradan üzerine yazılmış olan bir aday sınav bina sorumlusu tarafından geri çevrildi. Nüfus Müdürlüğü'ne yönlendirilen aday, müdürlüğün kapalı olduğu gerekçesiyle okula geri döndü. Anne ve babasıyla sınava gelen aday, yine sınava alınmayınca gözyaşları içinde binayı terk etti. Aynı okulda bir aday ise sınav belgesini küçük şekilde çıktı aldığı için sınava alınmadı.

Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi'nde sınava girecek olan 18 yaşındaki Dilara Filiz ise erken saatlerde okulun etrafında olduğu halde, giriş saatini yaklaşık 10 saniye geçirdiği için sınava alınmadığını öne sürdü. Filiz, "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlamam için zorladı. Erken saatlerde okulun etrafındaydım. Ben sınav saatini bekliyordum. Son 15 dakika kala sınava alınmıyor. Ben kapıya yöneldiğimde kapı açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Her yıl bu tür olaylar birilerinin başına geliyor. Ben sanki onlara hakaret etmişim gibi davrandılar. Bu durumu insanlar duymalı. Gerekli hukuki başvuruları da yapacağım" dedi.

MANİSA'DA DA SINAVA GEÇ KALANLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Manisa'da üniversiteye girişte birinci aşama olan YGS'ye il genelinde 31 bin 844 öğrenci katıldı. Saat 10.00'da başlayan sınava girmek isteyen öğrenciler ve aileleri sabah erken saatlerden itibaren okul önlerine geldi. 39 bina, 2 cezaevi ve 564 salonda yapılan sınava 31 engelli öğrenci ve 34 hükümlü de girdi. Öğrenciler bina girişlerinde polisler tarafından arandıktan sonra salonlara alındı. 160 dakikalık sınavda öğrenciler 160 soruyu cevaplayacağı bildirildi. Bu sene ilk kez başlanan uygulamada 09.45'te okul kapılarının kapanmasıyla bazı öğrenciler 10.00 başlayan sınava alınmadı. Dakika farkıyla sınavı kaçıran bazı öğrenciler okul içindeki polis ve sınav görevlilerine ulaşmaya çalıştı. Okul kapısından içeri alınmayan öğrenciler ve veliler bu uygulamaya tepki gösterdi.

OKUL BAHÇESİNDE HEYECANLI BEKLEYİŞ

Sınava giren adayların yakınları okul bahçesinde bekledi. Bazıları kitap okurken bazıları ise bahçedeki spor aletlerinde, spor yapmayı tercih etti.

Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltiliyor. Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika veya son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecek.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

(İZMİR)

-Okuldaki gerginlikten görüntü

-Bir veli ile kısa röp.

-Dilara Filiz ile röp.

-Genel ve detay

(MANİSA)

-Okul önündeki kalabalık

-Öğrencilerin polisler tarafından aranması

-Sınava geç kalan öğrencilerin bekleyişi ve tepki göstermesi

Haber: Timur TARLIĞ, Nermin UÇTU - Kamera: Tufan HAMARAT, Nermin UÇTU / (İZMİR),(MANİSA),

==================================================

2) SAVAŞ MAĞDURU SURİYELİLERE MESLEK EĞİTİMİ

SURİYE'deki iç savaş sırasında sakat kalan ve Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne yerleşen Suriyeliler'in geçimlerini sağlamalarına destek olmak için meslek eğitimi veriliyor.

Reyhanlı'da gönüllü kadınların kurduğu ABD'de yaşayan Suriyeli Hanedi Evan'ın desteklediği Hayat Eğitimi Merkezi'nde, Suriye'deki iç savaş sırasında sakatlananlara bilgisayar ve fotoğraf makinesi kullanımı, muhasebe, telefon ve elektronik eşya tamirciliği, Türkçe, İngilizce dil eğitimi verilerek meslek sahibi olmaları sağlanıyor.

Bilgisayar mühendisliği eğitimi yarım kalan 25 yaşındaki Semir El Haddad, 3 yıl önce Humus kentinde hava saldırısında yaralandığını belirterek, şöyle dedi:

"Bacaklarım tutmuyor. Tekerlekli sandalye kullanıyorum. Burada yarım bıraktığım bilgisayar eğitimimi alıyorum. Kendimi geliştirip hem meslek sahibi olacağım ve hem de kendi işimi de kurabileceğim. Başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yaşayacağım. Geleceğin Suriye'sinde başkalarına da faydalı olmayı umut ediyorum."

Humus kentinde 2 yıl önce savaş uçağı saldırısında şarapnel parçaları ile vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını anlatan Abdurrahman Casim ise, merkez bünyesinde eğitim alarak kendini geleceğe hazırladığını belirterek, bu imkanı en iyi biçimde değerlendireceğini söyledi.

Merkez Müdürü Feyza El Awad, gönüllü kadınlar olarak, iç savaş sırasında saldırılarda, çeşitli yerlerinden yaralanan ve sakat kalan yetişkinlerin meslek sahibi olmalarını ve kendi işlerini yaparak geçinmelerini sağlamaları amacıyla proje geliştirdiklerini söyledi. Awad, şöyle konuştu:

"Merkez olarak hazırladığımız proje kapsamında araştırma yaptık. Ülkemizdeki iç savaşta yaralanan ve sakat kalanları belirleyerek projemizi anlattık. Bu insanlar arasında lise ve üniversite öğrencileri de bulunuyor. Merkezimizde vatandaşlarımızın uzman eğiticiler tarafından eğitilerek meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. İlk etapta 50 kişi ile işe başladık. 12 yaş ile üzerinde olanları eğitime aldık. 10 eğitmen görev yapıyor. Amacımız, meslek sahibi olsunlar, kendi imkanları ile hayata tutunsunlar ve ayrıca geleceğin Suriye'sinde söz sahibi olsunlar. Kadınlar için de bir projemiz var. İlerleyen günlerde uygulamaya koyacağız."

Görüntü Dökümü

--------------------------

Eğitime katılan Suriyeliler

Eğitim veren görevli

Bilgisayarda çalışan Suriyeli

Samir El Haddad'ın konuşması

Abdurrahman Casim'in konuşması

Merkez müdürü Fayza Awad'ın konuşması

SÜRE: 04' 36" BOYUT: 147 MB

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU / REYHANLI(Hatay),

==================================================

3) ÇOBANIN 'İNSAN YÜZLÜ' TAŞLARI

KONYA'da çoban, 48 yaşındaki Ahmet Aslan, doğada bulduğu 'insan yüzüne' benzeyen taşları toplarken ve bunları müzede sergilemek istediğini söyledi. Bununla ilgili 2009 yılında 'İnsansı Taşlar Müzesi' açmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek istediğini belirten Ahmet Aslan, sonuç alamadığını söyledi.

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde dünyaya gelen 46 yaşındaki Ahmet Aslan, ilköğretim 3'üncü sınıftan ayrıldı. 10 yaşındayken Şanlıurfa'dan Hatay'a, 1999 yılında da Konya'nın Gölyazı beldesine göç ederek çobanlığa başladı. İşi gereği sürekli doğayla iç içe olan Ahmet Aslan, koyun otlatırken arazi ve akarsu kenarlarından hobi olarak insan yüzü ve hayvan figürlerine çok benzeyen, kendiliğinden doğal etkiyle şekillenmiş ilginç taşları da toplamaya başladı.

Çoban Ahmet Aslan'ın hedefi yıllardır topladığı taşlarla 'İnsansı Taşlar Müzesi' açabilmek. Ahmet Aslan, bu taşları sergileyecek 'İnsansı Taşlar Müzesi' açabilmek için 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduğunu ancak taşların tarihi eser değeri olmadığı gerekçesiyle ret cevabı aldığını ileri sürdü. Gelen yazıda kendi imkanlarıyla özel bir müze kurabileceğinin anlatıldığını da vurguladı.

"JAPONLAR HAYATA GEÇİRMİŞ"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan olumsuz yanıt aldığı projesinin Japonlar tarafından hayata geçirildiğini ve Tokyo'da özel olarak açılan 'İnsan Yüzüne Benzeyen Taşlar Müzesi'nin bulunduğunu belirten Ahmet Aslan, bunun haberinin de 2016 yılında TÜBİTAK'ın dergisinde yayınlandığını söyledi.

"İNSANSI TAŞLAR MÜZESİ'Nİ HAYATA GEÇİRECEĞİM"

Topladığı taşlardan yapacağı 'İnsansı Taşlar Müzesi'ni hayata geçirmek için yeniden arayışa geçtiğini belirten Ahmet Aslan, şunları söyledi:

"Çobanlık yaparken sürüyü güttüğüm yerlerde bazı taşlara rastladım. Bunlarda insan ve hayvan suretinde olduğu için toplamaya karar verdim. Zamanla bu taşları biriktirdim. 2009 yılında bu konu ile ilgili bakanlığa müze açabilmek için destek başvurusu yaptım. Ama olumsuz cevap aldım. Bu taşları biriktirmeye devam ediyorum. Özel bir müze açma hayalim var. Japonya'da 2016 yılında bu müzenin açıldığını öğrendim. 8 yıl önceki hayalimin Japonlar tarafından hayata geçirildiğini öğrendikten sonra insan yüzlü taşları toplamaya daha fazla ağırlık vermeye başladım. Hayalim olan 'İnsansı Taşlar Müzesi'nin açılabilmesi için çalışıyorum. Doğanın sanatını ortaya koyma çabam var. Bu müzeyi Ürgüp'te Kapadokya'da bir mağaranın içerisinde açmayı hedefliyorum. Çünkü 'Taşı gediğine koymak' diye bir sözümüz var. Bu sözden hareketle taşın içerisine taşı koymuş olacağım."

'MÜZE AÇAMAZSAM BİR TEPENİN ÜZERİNDE SERGİLEYECEĞİM'

Topladığı taşları gören kişilerin büyük şaşkınlık yaşadığını da belirten Ahmet Aslan, "Bir yerde müze açamasam bile doğada bir tepenin üzerine taşları yerleştirip sergileyeceğim. Yani bir açık hava müzesi şeklinde yapacağım. Şu ana kadar 45 tane insansı taş bulabildim. Bu taşları toplamaya devam edersem 6-7 ay içerisinde 200-300 parçaya ulaşabilir" dedi.

JAPONYA'DAKİ KAYALAR MÜZESİ

Japonya'nın Tokyo şehri yakınlarındaki Chichibu şehrinde özel Chinsekikan Kayalar Müzesi'nde toplam 1700 örnek bulunuyor. Bunların yaklaşık 900'ü insan yüzlerine benziyor. Doğal olan ve hiç bir değişime uğramayan taşlar yaklaşık 50 yıl boyunca 2010 yılında hayatını kaybeden Shozo Hayama tarafından toplanmış.

Görüntü Dökümü :

-----------------------------

-Ahmet Aslan röp.

-Taşlardan detay

-Genel ve detaylar

Haber-Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ / KONYA,

==================================================

4) RAHATSIZLANAN KADIN YOLCU, HALK OTOBÜSÜYLE ACİLE GÖTÜRÜLDÜ

KOCAELİ'nin Darıca İlçesi'nde halk otobüsünde bir kadının fenalaştığını gören araç sürücüsü 30 yaşındaki Tayfur Güngör sürekli korna çalıp, flaşörlerini yakarak aracı hastanenin acil servisinin önüne çekti. Otobüste bulunan hemşire olduğunu belirten bir kadın ise kadının dilinin boğazına kaçmaması için uğraşırken, kadın hastanede tedavi altına alındı.

Darıca ilçe merkezinde sefer yapan halk otobüsüne Osmangazi Mahallesi'nde binen bir kadın bir süre sonra rahatsızlandı. Otobüs sürücüsü Tayfur Güngör rahatsızlanan kadını görünce hemen flaşörlerini yakıp, sürekli korna çalarak Darıca Farabi Devlet Hastanesi'ne doğru hareket etti. Bu sırada otobüste bulunan bir kadın ise hemşire olduğunu belirterek, fenalaşan kadının dilinin boğazına kaçmaması için uğraşırken, kadın yolcular da kendisine yardımcı oldu. Otobüsteki diğer yolcular endişe içerisinde yaşananları izlerken, sürücü otobüsü Farabi Devlet Hastanesi'nin acil servisinin önüne çekti. Otobüse giren sağlık ekipleri kadını alarak sedye ile hastaneye taşıdı. Rahatsızlanan kadın tedavi altına alındı.

Tayfur Güngör araç içerisinde bir kadın yolcunun fenalaştığını fark ettiğinde hiç tereddüt etmeden hastanenin yolunu tuttuğunu ve trafikte olası bir kazanın yaşanmaması için flaşörlerini yakıp, sürekli korna çaldığını belirterek, insanlık görevini yerine getirdiğini söyledi.

Görüntü Dökümü:

------------------------------

-Otobüsteki güvenlik kamerası kayıtları

-Sürücü ile röp.

Haber: Erol POLAT-Haluk TURGUT/DARICA(Kocaeli),

==================================================

5) SOBADAN SIZAN GAZDAN ÖLEN BABA-OĞUL YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİ

GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nde, sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlenerek ölen 25 yaşındaki Mustafa Bıldırcın ile oğlu 2 yaşındaki Sait, gözyaşları arasında yan yana toprağa verildi.

Beyler Mahallesi Eski Maraş Caddesi'ndeki evlerinde Suriyeliler'in barındığı kampta çalışan Mustafa Bıldırcın, eş ve çocuklarıyla birlikte her zamanki saatte uyudu. Dün sabah işe gitmeyince, arkadaşları telefonla onu aradı ancak, ulaşamadı. Arkadaşlarının ulaştığı babası Mehmet Sait Bıldırcın gittiği evde, oğlu Mustafa, gelini Ayşe ve torunları Sait ile Eyüp'ü hareketsiz buldu. Ambulansla götürüldükleri hastanede Baba Mustafa Bıldırcın ile 2 yaşındaki oğlu Sait yaşamını yitirdi. Anne Ayşe'nin hayatı tehlikesi devam ederken, 1 yaşındaki oğlu Eyüp Bıldırcının hayati tehlikeyi atlattığı belirtildi. Ölümü ile yakınlarını yasa boğan baba ile oğlu için bu sabah cenaze töreni düzenlendi. Beyler Mahallesi Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından baba ve oğlunun cenazeleri, gözyaşları arasında yan yana kazılan mezarlara defnedildi.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Cami

Baba ve oğlun sağlık fotoları

Cenaze namazlarının kılınması

Cenazelerin araca konması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Kadir ÇELİK / GAZİANTEP,

==================================================

6) ÖĞRENCİLER SINAVDA TER DÖKTÜ, AİLELERİ DIŞARIDA DUA ETTİ

ŞANLIURFA'da, YGS'ye giren öğrenciler salonda ter dökerken, yakınları da salon dışında dua ederek çocuklarına destek oldu. Şanlıurfa'da, YGS'ye giren adaylar sınava girecekleri okullarda kimlik ve güvenlik kontrollerinin ardından salona alındı. Çocukları sınava getiren veliler ise, okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Aileler, çocuklarının başarılı olması için sınavların yapıldığı okul bahçelerinde sürekli tespih çekerek dua etti. Haliliye Belediyesi de, sınavların yapıldığı okullarda bekleyen velilere, simit ve meyve suyu dağıttı. Şanlıurfa'da YGS'ye yaklaşık 40 bin öğrencinin girdiği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------------

Sınavın yapıldığı okullar

Öğrencilerin üst araması yapılması

Velilerin bahçede beklemesi

Velilerin Kuran-ı Kerim okuması

Veliler ile röportaj

Belediye ekiplerinin meyve suyu ve simit dağıtması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR / ŞANLIURFA,

==================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Aslan Şanlıurfa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

22 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 22 Nisan Pazartesi burç yorumları nedir? 23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title