Haberler

Dha Yurt Bülteni-4

Hakkari'de 2 dernek kapatıldıİÇİŞLERİ Bakanlığı'nın derneklerle ilgili açıklaması ardından Hakkari'de dün akşam saatlerinde kent merkeznide faaliyet yürüten Mezopotamyada Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma-Kültür Derneği (Meya-Der) ve Cölemerg Öğrenci Derneği'nin (CÖDER)...

Hakkari'de 2 dernek kapatıldı

İÇİŞLERİ Bakanlığı'nın derneklerle ilgili açıklaması ardından Hakkari'de dün akşam saatlerinde kent merkeznide faaliyet yürüten Mezopotamyada Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma-Kültür Derneği (Meya-Der) ve Cölemerg Öğrenci Derneği'nin (CÖDER) kapısına mühür vuruldu.

PKK/KCK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla MEYA-DER ile CÖDER, dün akşam polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla mühürlendi. Olağanüstü Hal kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname ile kapıları mühürlenen her iki derneğin, faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

-Mühürlenen Meya-DER'in kapısı

-Kapıya vurulan mühür ve yazı

HABER-KAMERA: Behçet DALMAZ/HAKKARİ-

=========================================

Diyarbakır'da 765 bin liralık kaçak sigara ele geçirildi

DİYARBAKIR'da düzenlenen 4 ayrı operasyonda, piyasa değeri 765 bin 569 lira olan 109 bin 367 paket kaçak sigara ele geçirildi.

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 02- 09 Kasım tarihleri arasında 4 ayrı operasyon düzenlendiği belirtilerek, "Düzenlenen operasyonlarda piyasa değeri 765 bin 569 lira olan 109 bin 367 paket gümrük kaçağı sigara ve bin 195 kilo nargile tütünü ele geçirilmiştir. Yapılan operasyonlarla ilgili olarak 8 şüpheli şahıs hakkında adli işlem yapılmış, kaçak sigara taşımacılığında kullanıldığı tespit edilen 4 araca ise el konulmuştur. İlimizde halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, haksız kazanç sağlayan suç organizasyonlarına karşı yürütülen çalışmalara aralıksız ve kararlı bir şekilde devam etmektedir" denildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: DİYARBAKIR, -

=========================================

Tekne satın alan mülteciler amacına alışamadı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, ahşap gezi teknesi satın alan 50 mülteci, Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin abluka altına aldığı bölgeden geçemedi. İstanköy Adası'na (Kos) geçme umutları yarıda kalan teknedekiler, Türk sahil güvenlik ekiplerince yakalandı.

Bodrum'dan 80 bin Euro'ya satın alındığı öne sürülen 18 metrelik 'M/Y Sun' isimli ahşap günübirlik tur teknesiyle 42'si Suriyeli ve 8'i Pakistanlı toplam 50 mülteci, bugün saat 04.00'te, Gümbet Mahallesi İnceburun Mevkii'nden denize açıldı. Akyarlar'a 3 mil mesafede devriye görevi yürüten 1 Nolu Sahil Güvenlik botu, Yunanistan'ın İstanköy Adası açıklarına doğru yavaşça ilerleyen mülteci teknesini fark etti. Sahil güvenlik botundaki görevliler, telsizden mültecilere durmaları yönünde uyarı anonsu yaptı. Uyarıya yanıt vermeyen tam yol gitmeye başlayan teknedekiler, bu kez İstanköy'de konuşlu 2 Yunan sahil güvenlik botunun da kendilerine doğru hareket etmesiyle çaresiz kaldı. Türk sahil güvenlik botu teknenin önüne geçerek, 07.10'da durdurdu. O anlar DHA kameraları tarafından görüntülendi. Teknedeki 15'i çocuk, 12'si kadın 50 mülteci yakalandı. Kadınlardan 2'sinin hamile olduğu öğrenildi. Mülteciler, Türk sahil güvenlik botuna alınarak Bodrum Limanı'na getirildi. 2-3 yaşındaki çocukların anne ve babalarının kucaklarında uyumaya devam ettikleri görüldü. Mültecilerin kimlik tespitlerinin yapılacağı, kaçışı kimin organize ettiğinin ise araştırıldığı belirtildi.

"DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN HIZLI GİTMEDİK"

İstanbul'dan VIP minibüslerle kente ulaştıklarını söyleyen mültecilerden 2 çocuk babası Suriyeli 38 yaşındaki Hassım Vahasi'nin ifadesi, grubun yolculuğuna ışık tuttu. 2 ayrı marketi olduğunu, iş savaşın ardından Suriye'nin Lazkiye kentinden öğretmen eşi ve 2 çocuğuyla kaçtıklarını söyleyen Vahasi'nin, "Üç aile önce Hatay'a sonra İstanbul'a geldik. Oradan minibüslerle Bodrum'a geldik. Bugüne kadar 15 bin Euro harcadık. Herkes bizden para istiyordu. Bu yolda ölümler olduğunu biliyorduk. Lazkiye'den tanıdıklarımız aracı oldu. Bodrum'a geldik. Üç dört gündür fırtına vardı, otelde kaldık. Bize önce motoryat satın alacaklarını söyleyen organizatörlerin, ardından bu tekneyi temin ettikleri görünce şoke olduk. Kişi başı yaklaşık 3 bin euro verdik. Çocuklar için 1000 euro aldılar. Tekneyi kullanan Suriyeli, Atina'ya götüreceğini söyledi. Yola çıktıktan sonra çok yavaş hareket ediyorduk. Hava güzeldi. Dikkat çekmemek için hızlı gitmedik. Ama denize açıldıktan 2 saat sonra sahil güvenlik geldi. Avrupa ülkelerine gitmekten başka çaremiz yok. Türkiye'de yeterince vatandaşımız var ve çok zor koşullar altında yaşıyorlar" dediği öğrenildi.

Bodrum Limanı'na getirilen 'M/Y Sun' isimli tekneye el konulduğu, kime ait olduğunun araştırıldığı, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kaçak teknesinin İstanköy adasına doğru gidişi

Türk ve Yunan botlarının teknenin önünü kesmesi

Teknenin Türk botu ile birlikte Bodrum limanına getirilmesi

kaçakların sahil güvenlik botu ile limana getirilmesi kaçakların botun içindeki görüntüleri kadınlar çocuklar

Sahil güvenlik botundan indirilen kaçakların görüntüsü

Tekneni limana getirilmesi tekneyi kullananı subaydan görüntü

Haber- kamera: Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla),

==================================================

Eşinin benzin döküp yaktığı kadın yaşamını yitirdi

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde tartıştığı eşi tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan 38 yaşındaki Nursen Şengül, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Kemer İlçesi Yeni Mahalle'de bir sitede 26 Ekim Çarşamba günü saat 20.30 sıralarında, eşi Nursen Şengül'le tartışan gemi mühendisi 48 yaşındaki Zekai Şengül evden çıktı. Bir süre sonra yanında bir bidon benzinle dönen Zekai Şengül, 9 yaşındaki kızları Irmak'ı dışarı çıkarıp tüm kapı ve pencereleri kapattı. Ardından yanındaki benzini banyoda eşinin üzerine döken Zekai Şengül, ateşe verdi. Nursen Şengül alev içinde kalırken, Zekai Şengül de alevlerden kurtulamadı.

Yüz ve vücutlarında ağır yanıklar bulunan çiftten Zekai Şengül, İzmir Bozkaya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi'nde, Nursen Şengül ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alındı. Zekai Şengül müdahaleye rağmen 1 Kasım'da yaşamını yitirdi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon servisinde tedaviye alınan 2 çocuk annesi Nursen Şengül, dün akşam saatlerinde yaşamını kaybetti. Şengül'ün cenazesi, Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Haber: Erol AKKIR/ANTALYA, -

===================================================

Erkek arkadaşı ile kaldığı odada başından vurulmuş olarak bulundu

KONYA'nın Karapınar İlçesi'nde 36 yaşındaki Havva Er arkadaşlarıyla kaldığı evdeki odasında başından vurulmuş ölü olarak bulundu. Olay anında odada bulunan ve genç kadını kendisinin vurmadığı ileri süren erkek arkadaşı Ünal İ. polis tarafından gözaltına alındı.

Olay, gece saat 24.00 sıralarında Ömerli Mahallesi Güçlü Sokak'ta meydana geldi. İçkili bir gazinoda çalışan ve kız arkadaşları ile birlikte yaşayan 36 yaşındaki Havva Er'in erkek arkadaşı Ünal İ. ile birlikte bulunduğu evindeki odasından gece saatlerinde bir el silah sesi geldi. Evdeki arkadaşları odaya yönelirken, içeriden çıkan Ünal İ. 'Ben öldürmedim' diyerek evden ayrıldı. Havva Er'i odada kanlar içerisinde gören arkadaşları durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen 112 acil servis ekipleri tarafından yapılan muayene sonrası Havva Er'in öldüğü belirlendi. Polis tarafından evde yapılan aramada ise Havva Er'in yanında bir adet tabanca bulundu. Birlikte kaldığı kız arkadaşlarının verdiği ifade doğrultusunda adresi belirlenen ve çiftçilik yaptığı öğrenilen Ünal İ. polis tarafından evinde yakalanarak gözaltına alındı.

Ünal İ.'nin polise 3 ay önce tanıştığı Havva Er'i kendisinin öldürmediği ve intihar ettiği yönünde ifade verdiği öğrenildi. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Olay yeri görüntüsü

-Olay yerinden detay

-Cenazenin evden çıkarılması

-Havva Er'in fotoğrafı

-Erkek arkadaşı Ünal İ.'nin fotoğrafı

Haber-Kamera: Mehmet OKUYUCU/KARAPINAR,

==========================================

Sigara hırsızı güvenlik kamerasında

ADANA'da müşteri olarak girdiği tekel büfesi sahiplerini oyalayarak sigara çalan 35 yaşındaki Savaş Yılmaz, polis ekiplerince yakalandı. Dolandırıcılık suçundan çok sayıda kaydı bulunan Yılmaz çıkartıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Merkez Yüreğir İlçesi Yavuzlar mahallesinde tekel büfesi çalıştıran Ahmet Uçar'ın işyerine gelen Savaş Yılmaz, 200 paket sigara istedi. Müşterisinin istediği sigaraları poşete dolduran Uçar, başka bir müşteri gelince onunla ilgilenmeye başladı. Bu sırada Savaş Yılmaz da tezgahın üzerinde duran sigara dolu poşeti alıp kaçtı. 2 bin TL değerindeki sigarasının çalındığını fark eden Uçar, şikayetçi oldu. Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, güvenlik kamerası kayıtlarını incelemeyip, Savaş Yılmaz'ı teşhis edip evinde gözaltına aldı.

Yılmaz'ın yapılan sorgusunda aynı yöntemle Yusuf Ödemiş'in de bin 315 lira değerinde sigarasını çaldığı ortaya çıktı. Yılmaz, çıkartıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Gözaltına alınan şahsın sağlık kontrölüne getirilmesi

(Güvenlik Kamerası)

----------------------------

Şahsın işyerine girmesi

İşyeri sahibiyle konuşması

Dışarı çıkmaları

İşyeri sahibiyle poşetlerle içeri tekrar girmeleri

İşyeri sahibinin poşetlere sigaraları koyması

Hırsızın, işyeri sahibinin dalgınlıığından faydalanarak, poşetleri alıp işyerinden çıkması

İşyeri sahibinin, hırsızın arkasından koşması

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

=============================================

Kalbinden bıçaklanan genç kurtarıldı

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde otel odasına girmek istediği sırada uğradığı bıçaklı saldırıda sırtı ve göğsünden bıçakla yaralanan 28 yaşındaki Zafer Kılıklı, kritik ameliyat sonrası kurtuldu. Kılıklı'yı bıçaklayan şüpheli ise tutuklandı.

Damlataş Mahallesi'ndeki otelde 8 Kasım'da iddiaya göre gürültü yaptığı gerekçesiyle Zafer Kılıklı ile Alper K. arasında tartışma çıktı. Ertesi gün gece Zafer Kılıklı odasına girmek istediği sırada Alper K.'nın bıçaklı saldırısına uğradı. Sırtına ve göğsüne aldığı bıçak darbeleriyle yaralanan Kılıklı otele çağırılan ambulansla Alanya Anadolu Hastanesi'ne götürüldü. Sırtına 2, kalbine 1 bıçak darbesi alan Zafer Kılıklı aynı gün ameliyata alındı. Riskli ameliyatın ardından kurtulan Kılıklı'nın hastanede tedavisi sürüyor. Kılıklı'ya saldırdığı iddia edilen Alper K. ise polis tarafından yakalandıktan sonra tutuklandı.

Zafer Kılıklı'nın ameliyatını gerçekleştiren Uzm. Dr. Volkan Yurtman, operasyonun başarılı geçtiğini ve hastanın hayati tehlikeyi atlattığını söyledi. Uzm. Dr. Yurtman, "Hastanın kalbine bıçağın tamamen girdiğini ve kalpte oluşturduğu hasar nedeniyle çalışır vaziyeteyken dışarıya kan kaçırdığını tespit ettik. Tabi bu süreçte hem kan kaybından hem de kalbin çevresindeki kalbi koruyan kese içerisine kan dolduğu için, yaralıya çok kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyordu. Bu süreçte yoğun bakım ekibimiz çok hızlı karar verdi ve bizimle çok hızlı şekilde kontak kurarak ameliyata aldık. Kalpteki yaralanma bölgesini başarılı bir operasyonla tedavi ettik. Bir gün yoğun bakımdan kalan hastamızı normal odaya aldık. Durumu çok iyi ve rahat şekilde gezip dolaşabiliyor. Şanslı bir hasta, her şey zamanında uygun şekilde yapıldı. Çok şükür biz de hastayı çok sağlıklı şekilde görüyoruz o da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

-Zafer Kılıklı'nın hasta yatağından görüntü

Volkan Yurtman'ın konuşması

Haber- Kamera: Engin ANAK/ALANYA(Antalya),

=============================================

Hatay'ın kadın heykeltıraşı

HATAY'ın sertifikalı tek kadın heykeltıraşı olan 46 yaşındaki Semire Erdem Demirel, çimento, demir ve mermer tozu kullanarak sanat eserleri üretiyor.15 YAŞINDA BAŞLADI

Ortaokul yıllarında henüz 15 yaşındayken başladığı heykeltıraşlık sanatını, atölyeye çevirdiği Antakya'nın Anayazı Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde sürdüren 3 çocuk annesi Semire Erdem Demirel, İskenderun Deniz Müzesi'nde sergilenmek üzere ikinci heykelini hazırlıyor.

DEMİR, MERMER, ÇİMENTO

Semire Erdem Demirel, inşaat demiri ile hazırladığı iskeleti, mermer tozu ve çimento karışımı ile kaplayarak tonlarca ağırlığındaki devasa heykeller yapıyor. Demirel, Osmanlı Donanması askerlerinden sonra şimdi de Osmanlı İmparatorluğu tersanelerinde görev alan 'Tersane Başçavuşu'nun heykeli üzerinde çalışıyor. Heykel 2 metre 20 santim boyunda, yaklaşık 1 ton ağırlığında olacak ve İskenderun Deniz Müzesi'nde sergilenecek.

30 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sanatçısı ve kentteki tek kadın heykeltıraş olduğunu belirten Semire Erdem Demirel "Bu mesleği yaklaşık 30 yıldır yapıyorum. Başlarda anatomi ve seramik eğitimi aldım. Hatay'da çok önemli ustalarla çalıştım. Bu aşamaya gelene kadar bir çok deneme yaptım, farklı malzemelerle çalıştım ve şu anda kullandıklarımda karar kıldım. Çok önemli eserlere de imza attım. Bekarken de evliyken de bu işi yaptım. Şu anda 3 çocukluyum ve halen bu işi yapıyorum" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Heykeltıraşın çalıştığı eserden genel ve detaylar

Heykeltıraşın çimentoyla karışımı hazırlaması

Hazırlanan harçla heykele şekil vermesi

Eline aldığı spatulayla heykeldeki fazlalıkları alması

Heykeltıraş Semire Erdem'le röp

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

================================================

Sosyal medyadan doktora ulaştı, ameliyat oldu

KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde bulunan özel bir hastanede görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Mert Dumantepe ile sosyal medya aracılığıyla görüşen Engin Sağdıç hastalığıyla ilgili bilgi aldıktan sonra bacağındaki damarda oluşan pıhtı ameliyatla alındı.

Kırklareli'nde yaşayan Engin Sağdıç, Gebze'de özel bir hastanede görevli Doç.Dr. Mert Dumantepe ile sosyal medya aracılığıyla görüşerek bacağında ağrı ve şişlik olduğunu, derin ven trombozu teşhisi konduğunu, anjiyo olduğunu belirterek, hastalığıyla ilgili bilgi aldı. Hastaneye çağırılan Engin Sağdıç yapılan muayenenin ardından sol bacağındaki damarda oluşan pıhtı ameliyatla temizlendi. Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu bildiren Engin Sağdıç, "Ben 2 yıl önce zatürre geçirdim. 10 gün istirahatteyken bacağımda ağrı, şişlik ve kızarıklık olmuştu. Bana DVT yani derin ven trombozu teşhisi kondu. Sonra ilaç tedavisine başlandı. Bir kere anjiyo gibi bir işlem yapılmıştı bacağıma. O zaman açılmamıştı. 2 senedir de kronik DVT hastasıyım. Mert hocamı Facebook'ta bir grup vasıtasıyla tanıdım. Onunla görüştüm. Sağolsun kendisi de imkanları verdi. Sonra buraya kontrole geldim. Günümüzü belirledik ve ameliyat oldum. Şu anda bir sıkıntım yok. Bu vakaları ameliyat eden Türkiye'de yer yok. Benim gittiğim doktorlar da umutsuz konuşmuşlardı. Doktorum bana umudu sundu, ben de geldim ve kendisi beni ameliyatla tekrar eski sağlığıma kavuşturdu" dedi.

Doç.Dr. Mert Dumantepe hastalığın tedavisinin oldukça güç olduğunu belirterek, "2 yıl önce geçirdiği akciğer enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda uzun süre yatmış ve bacak toplar damarlarında pıhtı olmuş. O dönemde aldığı tedavilerden yeterli şekilde yanıt alınamamış ve kronik posttrombotik sendrom haliyle bize ulaştı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de onbinlerce posttrombotik sendrom hastası var. Yani derin ven trombozu geçirmiş ancak uygun tedavi alamayıp bacağı şiş ve ödemli çok ciddi varislerle bize ulaşan hastalar var. Bu hastalığın da tedavisi oldukça güç günümüzde. Dünyada uygulayan 3 merkez var. Ben şanslı hekimlerden biriyim. Bu merkezlerle çalışma fırsatı buldum. Amerika'da ve Hollanda'da bu ameliyatı yapan gruplar var. Türkiye'de ilk uygulayan hastane ve grup biziz bu anlamda. Maalesef bu pıhtılar damarın içerisinde taşlaşmış vaziyette bulunduğu için pıhtıyı ilaçla tedavi etmeniz mümkün değil. Cerrahi yöntemle kasık bölgesinden pıhtıyı öncelikle temizliyoruz. Bu yaklaşık 2-3 saat süren ve oldukça zor bir ameliyat. Arkasından hastayı anjiyo salonuna alıp karın içerisindeki tıkalı damarında stent ve volonla açıyoruz. Açıkçası derin ven trombozu hastası için dünyada sunulan en son ve en modern teknik bu. Diğer türlü hastaya sadece kan sulandırıcı ilaç verip, varis çorabı giydirip hayatı boyunca bu posttrombotik sendromla yaşama şansını veriyorsunuz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Engin Sağdıç ileröp.

Doktor ile röp.

Engin Sağdıç'ın görüntüleri

HABER-KAMERA: Mesut IŞIK-Büşra KAYA / KOCAELİ

===========================================

Suriyeli kadın, pazarca cüzdan çaldı

ADANA'da Suriyeli 66 yaşındaki Ravda Al Salih, 70 yaşındaki Saadet Gündoğan'ın çantasından cüzdanını çaldı. O anlar güvenlik kameraları tarafından kaydedilirken Suriyeli kadının 3 olaydan daha arandığı ortaya çıktı.

Merkez Çukurova İlçesi'ndeki semt pazarına giden Saadet Gündoğan alış veriş yapmak için kıyafetleri incelemeye başladı. Bu sırada Ravda Al Salih de elinde poşetlerle gelip, Gündoğan'ın incelediği kıyafetlere bakarken yaşlı kadının çantasındaki cüzdanını çaldı. Gündoğan'ın, kimlik ve 400 TL para bulunan cüzdanı alan Ravda Al Salih hızlı adımlarla olay yerinden uzaklaştı.

Cüzdanının çalındığını fark eden Saadet Gündoğan, polise başvurdu. Semt pazarı ve çevresindeki güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, daha önce de yankesicilik suçundan 3 kez işlem yaptıkları Ravda Al Salih'i tespit etti. Minibüsle şehir merkezine gitmeye çalışan Ravda Al Salih, olaydan kısa süre sonra yakalandı. Gözaltına alınan Ravda Al Salih, suçlamayı kabul etmedi.

Yaşlı kadın, sorgusunun ardından sev edildiği mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Gözaltına alınan suriyeli kadının sağlık kontrolüne getirilmesi

(Güvenlik Kamerası)

-----------------------------

Suriyeli kadının, alışveriş yapan kadının çantasından cüzdanının alması

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI/ADANA,

================================================

Sandıklı'da ahşap oymacılık kursu

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde ahşap oymacılık kursu açıldı.

Sandıklı Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi ile Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından ahşap oymacılık kursu açıldı. Sandıklı Kültür ve Sanat Evi'nin arka bahçesindeki atölyede açılan kursta, kursiyerlere teorik ve uygulamalı haftada 2 gün olmak üzere 6 ay kurs verilecek. 21 kursiyerin katıldığı kursta, rumi tekniğiyle Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin ahşap oymacılık işleri öğretilecek.

Kurs öğretmeni oyma ustası Mehmet Şükrü Baysal, "Yaptığımız çalışma Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motiflerin güncelleşmesidir. Aldığımız örnekleri güncel kullanacağımız ahşap üzerine geçiriyoruz. Neyle kullanacaksak onun üzerine çizerek yapacağımız işlerin ilkine bu şekilde başlıyoruz. Atölyede yaptığımız işten önce 'desenin anatomisi' dediğimiz işlemden başlayarak önce desenleri kağıt üzerine çiziyoruz ve sonra ahşap üzerine geçiriyoruz. Son dönemlere ait rumi desenlere ait pek çalışma yok. Ben Eskişehir'de çalışıyorum şimdi Sandıklı'da da böyle bir çalışma başlattık inşallah daha güzel motiflerle bu çalışma devam edecek dedi.

Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş,. Sandıklı'da daha önce bu çalışmaların yapıldığını ancak eski ahşap evlerin yıkılmasıyla bu güzelliklerin kaybolduğunu söyledi. Eskiden var olan bu sanatın ölmemesi için böyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden Çavuş, "Camilerimizde özellikle minberlerde Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlıyoruz. Onlar da ne yazık ki bilinçsiz koruma ile üzerleri yağlı boyalarla boyanmış. Eski evlerimizin de birçoğu yıkılmış. Sandıklı'da ahşap oymacılık alanında birçok usta varken günümüzde bu ustalar da kalmadı. Bizim tek amacımız bu sanatı yeni nesillere aktarabilmek ve devam etmesini sağlamak" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Kurs öğretmeni Mehmet Şükrü Baysal röportaj,

Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını koruma ve yaşatma derneği Başkanı Ekrem Çavuş röportaj

Kursiyerlerin çalışmalarından görüntü.

Haber- Kamera: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI(Afyonkarahisar),

==================================================

Burdur'da okul protokolu

BURDUR'un Karamanlı İlçesi'nde yapılacak İmam Hatip Ortaokulu için protokol imzalandı.

Karamanlı'da 'Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi' kapsamında yapılacak olan Karamanlı İmam Hatip Ortaokulu yeni hizmet binası ile ilgili Valilikte protokol imza töreni düzenlendi. Tören, Vali Şerif Yılmaz, Karamanlı Kaymakamı Yusuf Altun, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram, Karamanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Salim Oğuz, Karamanlı İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ali Dalgar, Burdur İmam Hatip Okulları Platformu Başkanı Mehmet Altay, Karamanlı İmam Hatip Ortaokul ve Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Karayel katıldı.

Karamanlı'da mevcut bir bina olduğunu ancak fiziki şartlar itibariyle uygunsuz şartlarda çocukların eğitime devam ettiğini söyleyen Vali Yılmaz, "Normal standartlarda aynı okulun bahçesinde yapılacak olan İmam Hatip Ortaokulu'nu en kısa süre içerisinde tamamlarız ve orada inşallah çocuklarımız en uygun şartlarda eğitimlerine devam eder. Bu memlekete hayırlı birer evlat olarak yetişirler. En büyük ihtiyacımız devletine, milletine, bayrağına sevdalı, vatan sevgisiyle büyüyen genç nesillere, devletine, milletine ihanet etmeyecek olan hayırlı evlatlara ihtiyacımız var" dedi.

Eğitime Yüzde 100 Destek Projesi kapsamında tek başına okul yaptırmaya gücü yetmeyen insanların da karınca kararınca destek olabileceği bir okul yapılacağını kaydeden Vali Yılmaz, "Bu da devlet- millet kaynaşmasının örnek çalışmalardan bir tanesi olacak. O nedenle de hayırlı olsun diyorum. Emeği geçen arkadaşlara da canı gönülden teşekkür ediyorum. Burada yetişecek çocuklarımıza da Allah zihin açıklığı versin diyorum" diye konuştu.

Vali Yılmaz'ın konuşmasının ardından Karamanlı İmam Hatip Ortaokulu yeni hizmet binası yapımı ile ilgili protokol, Karamanlı İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Karayel, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram ve Vali Şerif Yılmaz tarafından imzalandı.

Okulun yeni eğitim öğretim dönemine bitirileceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------

Vali Yılmaz'ın konuşması,

Protokolün imzası,

Detay

Haber-Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

==================================================

Burdur'da karla mücadele toplantısı

BURDUR'da Karla Mücadele ve Koordinasyon Toplantısı yapıldı.

Burdur'da yaklaşan kış öncesi Karla Mücadele ve Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. Vali Şerif Yılmaz başkanlığında İl Özel İdaresi'nde gerçekleşen toplantıya, Belediye Başkanı Ali Okun Ercengiz, vali yardımcıları Bahir Altunkaya ve Bülent Uygur, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, Karayolları 13'üncü Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, daire müdürleri ve ilgili personel katıldı.

Bölgeye hem yağmur hem de kar yağışının ihtiyaç olduğunu söyleyen Vali Yılmaz, "İnşallah hem yağmur, hem kar ikisi de bereketiyle gelir. Bölgemizin ihtiyacı var, yeraltı sularımız için de ihtiyaç var, inşallah yağar. Tabi bu kar ve yağmur yağdıktan sonra bununla ilgili özellikle kış şartlarında karla mücadelede kurumlarımızı ilgilendiren müşterek çalışmamız gereken hususlar oluyor. O nedenle de kış gelmeden bu toplantıda kararlaştıralım. İnsanlarımızın hayatını kolaylaştıracak çalışmaları, zorda kalanlara ulaşmayı planlayıp tedbirlerimizi almak suretiyle de kar yağdığı anda ne yapmamız gerektiğini, kurumlar arasındaki işbirliğini yönetecek hususları burada kararlaştıralım istedik" dedi.

Vali Yılmaz'ın konuşmasının ardından, Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü ve İl Özel idaresi yetkilileri, karla mücadele konusunda yaptıkları hazırlıklarla ilgili sunum yaptı. Karla mücadele konusunda ilgili tüm kurumların koordineli olarak işbirliği içerisinde çalışmasının gerektiği vurgulanan toplantıda, kış mevsiminin ağır geçmesi ihtimali de göz önüne alınarak yağmur, kar yağışı, tipi, buzlanma ve sis hallerinde trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken tedbirler gözden geçirilerek, yapılacak çalışmalar görüşüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Toplantıya katılanlardan detay,

Vali Yılmaz'ın konuşması

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

====================================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şerif Yılmaz Karamanlı Sandıklı Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title