Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

1)BAKANLIKTAN AYM'YE DEMİRTAŞ GÖRÜŞÜ: TUTUKLU OLMASININ VEKİLLİĞİNE ETKİSİ YOKDİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapasamında 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvuru yaptığı Anayasa Mahkemesi (AYM), Adalet Bakanlığı'ndan...

1)BAKANLIKTAN AYM'YE DEMİRTAŞ GÖRÜŞÜ: TUTUKLU OLMASININ VEKİLLİĞİNE ETKİSİ YOK

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapasamında 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvuru yaptığı Anayasa Mahkemesi (AYM), Adalet Bakanlığı'ndan görüş istedi. AYM'ye görüş bildiren Adalet Bakanlığı, "Başvurucu halen milletvekili olup, tutuklu olmasının milletvekilliğine bir etkisi bulunmamaktadır. Bir başka deyişle tutuklanması nedeniyle milletvekilliği düşmemiştir. Tutuklu olmasının doğal bir sonucu olan fiili durumlar haricinde, milletvekili olmaktan kaynaklanan tüm hakları devam etmektedir" dedi. Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş'ın başvuruda bulunduğu AYM, Adalet Bakanlığı'ndan görüş istedi. Adalet Bakanlığı'nın AYM'ye gönderdiği 49 sayfalık yazıda, Demirtaş'ın yasama organı seçimlerinde milletvekili olarak seçildiğini ve bu görevine başladığı belirtilerek, "Başvurucu halen milletvekili olup, tutuklu olmasının milletvekilliğine bir etkisi bulunmamaktadır. Bir başka deyişle tutuklanması nedeniyle milletvekilliği düşmemiştir. Tutuklu olmasının doğal bir sonucu olan fiili durumlar haricinde, milletvekili olmaktan kaynaklanan tüm hakları devam etmektedir. Bu bağlamda, başvurucunun seçilme hakkınının engellendiğine ilişkin bir iddiası da mevcut değildir" dedi.

Yazıda, Demirtaş'ın milletvekili olmasına rağmen tutukluluk halinin devam ettirilmesi ve bu nedenle yasama faaliyetlerine katılmamasına dair şikayetinin özü itibariyle haksız tutuklama ve uzun tutukluluk şikayeti olarak değerlendirmesi gerektiğini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5'inci maddesinin 1'inci fıkrası ile aynı maddenin 3'üncü fıkrası altında incelenmesinin uygun olacağının düşünüldüğünü yazdı. Bakanlık yazısında, başvurucunun üzerine atılı suçları kapsamı ve niteliği, tutuklanmasından önce Meclis iradesi neticesinde dokunulmazlığın kaldırılmış olması, tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında, milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik müdehalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu düşünüldüğü belirtilerek, "Bakanlığımız, yukarıda belirtilen hususlar ışığında başvurucunun milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkının müdahalede bulunduğuna ilişkin şikayetçinin açıkça dayanaktan yoksun olduğunu ifade etmek ister" dedi.

Adalet Bakanlığının Anayasa Mahkemesine gönderdiği bu yazı üzerine Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, TBMM Başkanlığına bir yazı yazarak, bulunduğu cezaevinden partisinin Meclis grubu toplantılarına SEGBİS yoluyla katılıp partililere hitap etmek istediğini belirtmişti. Demirtaş, dilekçesinde şöyle demişti:

"Sekiz aydır ben ve diğer milletvekili arkadaşlarım yasa dışı bir şekilde tutukluyuz. Ancak, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesindeki tutukluluk itiraz dosyama sunduğu savunmada, tutukluluğumuzun yasama faaliyetlerimize katılmada herhangi bir engel teşkil etmediğini belirtmiştir. Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi'nin Eş Genel Başkanı ve Grup Başkanı olarak, TBMM'de yasama ve denetleme faaliyetlerinin bir parçası olan grup toplantısına cezaevinden SEGBİS yoluyla bağlanıp Meclis Grubuma hitap etmek istiyorum. Eş zamanlı olarak bütün HDP vekillerinin de SEGBİS yoluyla grup toplantılarına katılımının sağlanmasını talep ediyorum."

Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR, -

============================================================

2)ALKOLLÜ SÜRÜCÜDEN POLİSE İLGİNÇ TEHDİT

ANTALYA'da 2,95 promil alkolle polise yakalanan motosiklet sürücüsü Yıldırıl Arınık, "Ne vardı sanki bıraksaydın? Sen git başkasını yakala beni yakalama. Senin adın ne? Sen görürsün şimdi bu şekilde emniyet müdürünün yanına gideceğim seni söyleyeceğim" dedi. Olay, Muratpaşa İlçesi Kızılsaray Mahallesi 61 Sokak üzerinde akşam saatlerinde meydana geldi. 07 FSZ 31 plakalı motosikletiyle sokak üzerinde seyreden Yıldırıl Arınık'ı gören trafik polisleri sorgulamak için durdurmak istedi. Polislerin dur ihtarına uymayıp kaçma girişiminde bulunan Arınık, motosikletli polis timi tarafından önü kesilerek yakalandı.

Trafik polisleri tarafından alkol muayenesinden geçirilen Arınık'ın 2,95 promil alkollü olduğu tespit edildi. Ayrıca Arınık'ın motosiklet ehliyeti ve motosikletinin de muayenesinin olmadığı belirlendi. Polis ekiplerinin ceza yazacaklarını söylemesi üzerine Arınık, bir anda beklenmedik tepki verdi. Üzerindeki kıyafetini çıkarıp yere atan ve bağırmaya başlayan Arınık'ı sakinleştirmek kolay olmadı. Kendisine cezai işlemleri başlatan polis memuruna da hesap soran Arınık, "Ne vardı sanki bıraksaydın? Sen git başkasını yakala beni yakalama. Senin adın ne? Sen görürsün şimdi bu şekilde emniyet müdürünün yanına gideceğim seni söyleyeceğim" dedi.

Arınık'ın ilginç tehdidine çevredeki bazı vatandaşlar gülerek karşılık verdi. Alkollü sürücü Arınık'a ehliyetsiz, muayenesiz ve alkollü araç kullanmaktan 2 bin 734 TL para cezası kesildi. Arınık, polis merkezine götürülürken motosiklet de otoparka çekildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Polislerden detay

Alkollü sürücü Yıldırıl Arınık'ın polislerle diyalogları

Genel görüntüler

Arınık'ın elindekileri yerlere atması ve polisi tehdit etmesi

Haber-Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

=======================================================

3)TEM'DE OTOMOBİL TAKLA ATTI: 2 ÖLÜ, 4 YARALI

BOLU'da TEM Otoyolu'nda kontrolden çıkıp bariyerleri aşarak takla atan otomobilde 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Kaza, saat 07.00 sıralarında TEM Otoyolu'nun Bolu Çaydurt mevkiinde meydana geldi. Ankara yönüne giden Mustafa Ertürk yönetimindeki 41 ND 757 plakalı otomobil, sürücüsünün kontrolünden çıkarak bariyerleri aşıp takla attı. Kaza sırasında araçtan fırlayan  61 yaşındaki Şaduman Özgenç, olay yerinde hayatını kaybetti. Sürücü Mustafa Ertürk, 21 yaşındaki Şüheyda Özgenç, 29 yaşındaki Şeyda Özgenç Ertürk, 5 yaşındaki Nisanur Ertürk ve 9 yaşındaki Sahranur Ertürk de araçtan fırlayarak yaralandı.

Aracın etrafında savrulan yaralılara ilk müdahaleyi yoldan geçen sürücüler yaptı. Daha sonra gelen 112 Acil ile Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri yaralılara müdahale etti. Ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırılan yaralılardan Şüheyda Özgenç de doktorların müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Araçtan görüntü

-Polisin çalışması

-Yoldan görüntü

-Aracta inceleme yapılması

SÜRE: (01.38 DK) BOYUT: (183 MB)

HABER-KAMERA: Mutlu YUCA/BOLU

===================================================

4)KANLARINDA UYUŞTURUCUYA RASTLANAN ANNE VE BABAYA VELAYET ŞOKU

MERSİN'de 4 yaşındaki kızı T. Çekmegeli'yi dövme görüntüleri sosyal medyada yankı uyandıran ve yargılandığı mahkemede 11 ay hapis cezasına çarptırılan Özbekistanlı anne 37 yaşındaki Gulchehra Isokulova, eski eşi 31 yaşındaki Tayfun Çekmegeli'nin açtığı velayet davasını da kaybetti. Mahkeme, anne ve babanın kanında uyuşturucu maddeye rastlanması nedeniyle ikisinin de elinden küçük kızın velayetinin alınıp, vasi tayin edilmesine karar verdi.

Tayfun Çekmegeli ile eşi bir çocuğunun annesi Özbekistan asıllı Gulchehra Isokulova arasında geçimsizlik olunca, çift ayrı yaşamaya başladı. Çiftin kızları T., annesinin yanında kaldı. Gulchehra Isokulova, 2015'in aralık ayında kızı T.'yi dövdü. Genç kadının kuzeni ise bu anı telefonuyla görüntüleyip, çocuğun babası Çekmegeli'ye gönderdi. Eşinin öz kızlarını tokatlayıp, ayağı ile karnına basarak hakaretler ettiğini görünce şoke olan Çekmegeli, suç duyurusunda bulundu. Ardından da dava açıp tek celsede boşandı. Küçük kızın velayeti tedbiren babaya verilirken, anne hakkında 'tehdit, hakaret, basit yaralama' suçlarından 5 yıl hapis cezası istemiyle Mersin 15'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.  Mahkeme, Özbek anneyi 11 ay hapis cezasına çarptırıp, cezayı erteledi.

KANLARINDA UYUŞTURUCU ÇIKTI

Baba Tayfun Çekmegeli'nin açtığı ve 4'ncü Aile Mahkemesi'nde görülen velayet davası da sonuçlandı. Davanın gerekçeli kararında, davalı annenin, küçük T.'ye 'eziyet derecesinde fiziksel şiddet uyguladığının' sabit görülmesini velayet görevini gereği gibi yerine getirmemesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, anne ve babanın kanında uyuşturucu maddeye rastlanması nedeniyle ikisinin de elinden küçük kızın velayetinin alınıp vasi tayin edilmesine karar verdi. Özbek anne kararı temyiz etti.

Kararı değerlendiren baba Tayfun Çekmegeli, "Mahkemenin verdiği kararı karşı taraf temyiz etti. Temyiz sürecinin sonuçlanmasıyla T.'ye vasi tayin edilmesi de karara bağlanacak. Bu hukuksal süreci bekliyoruz, büyük ihtimalle T.'ye babaannesi vasi tayin edilecek" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

-Özbek ailenin ARŞİV görüntüsü

Ali Ekber ŞEN/ MERSİN, -

========================================================

5)ŞANLIURFA'DA DRONE İLE HAŞERE İLAÇLAMASI

ŞANLIURFA'da Haliliye Belediyesi, dere ve sazlık alanlarda drone ile havadan haşere ilaçlama çalışması başlattı.

Haliliye Belediyesi İlaçlama Birimi, haşere ve sinekten doğan rahatsızlığın yaşanmaması için gündüz ve gece vardiyasıyla çalışıyor. İlaçlama Birimi, Cavsak Deresi, Karakoyun Deresi ve Sırrın Çayı ile kırsal bölgelerde bulunan sazlıklarda sürdürdüğü ilaçlama mücadelesini daha etkin hale getirmek için ilk kez kent genelinde drone ile havadan ilaçlama çalışması başlattı. Başkan Fevzi Demirkol'un talimatlarıyla başlatılan havadan ilaçlama çalışması, yaz döneminde ilçe genelinde devam edeceği belirtildi. Havadan ilaçlama çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Fevzi Demirkol'a, yetkililer tarafından cihazın çalışma prensibi ve kanıtlanmış etkinliğiyle ilgili bilgiler verildi. Sırrın Mahallesi'nde bulunan Sırrın Çayı'nda yapılan ilk uçuşunda, cihaz içerisinde bulunan özel hazneye, Sağlık Bakanlığı'nca haşerelere karşı kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış, onaylanmış ve etkinliği ispat edilmiş ilaç konuldu ve daha sonrasında ilk uçuşla ilaçlama çalışması yapıldı.

Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, havadan ilaçlama çalışmasıyla kentte bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle dedi: "Haliliye halkının en sağlıklı, en hijyenik ve en güvenli ortamda, en huzurlu şekilde yaşamasını sağlamak Haliliye Belediyesi olarak bizim asli görevimizdir. Bu derelerin etrafında yaşayan insanlarımızın, bu derenin kenarındaki mahallelerimizin en iyi seri ve iyi şekilde bu derelerin ilaçlanmasıyla en sağlıklı ortamda yaşaması bizim vazifemiz. Daha önceki yıllarda yapmış olduğumuz uygulamalarda, bu derelerin temizliğini muntazaman yapıyoruz. Ayrıca, mini kepçelerle derelerde biriken pislikleri, çöpleri almaktayız. Dört tekerli, derenin içine soktuğumuz araçlarla derenin ilaçlama yapmaktayız. Bu sezonda, yeni uygulama olarak derelerin çeşitli yerlerinde köprüler olması, çeşitli alanlarında daralmalar olması nedeniyle küçük hava araçlarıyla ilaçlama yapmaktayız. Bu ilaçlamamız devam edecektir. Dolayısıyla derelerin içinde araçların giremediği dar alanlara, havadan ilaçlama yapacak biyodrone dediğimiz araçla ilaçlamamız devam edecektir. Bu hava araçlarımızla sadece derelerimizin değil, bataklık ve sazlık alanlarda ilaçlama yapmaktayız. Haliliye Belediyesi olarak havadan ilaçlama yaparak yine bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu ilaçlama çalışmalarımız, geçmiş yıllarda devam etmiştir, devam edecektir."

Havadan ilaçlama çalışmalarına ek olarak dar sokaklar ile çöp konteynerleri, mazgal ve rögarlarda daha seri ve yoğun ilaçlama yapılması için elektrikle çalışan 3 tekerlekli araç ve motosikletler de hizmete girdi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

Drone cihazına ilaç konulması ve havalanması

Dere ve kanallarda ilaçlama yapan drone

Motorize ilaçlama ekipleri

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol'un açıklaması

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 362 MB

=======================================================

6)DRONE'UN GETİRDİĞİ YÜZÜKLE SEVGİLİSİNE EVLENME TEKLİF ETTİ

TRABZON'da gazeteci 27 yaşındaki Hakan Şener, ebe olan sevgilisi 23 yaşındaki Ülkü Aktürk'e drone ile sürpriz evlilik teklifi yaptı.

Trabzon'da bir yerel gazetede Haber Müdürlüğü görevi yürüten gazeteci Hakan Şener, 3 yıl önce tanıştığı özel bir sağlık kuruluşunda ebe olarak görev yapan Ülkü Aktürk'e ilginç bir yönetmle evlenme teklifinde bulunmaya karar verdi. Şener, Aktürk'ü gezinme bahanesiyle Akçaabat ilçesindeki turizm merkezi Sera Gölü'ne götürdü. Buradaki bir restorantta oturan genç çiftin sohbeti sırasında Şener, bir arkadaşının yönlendirmesiyle yüksekten kendilerine yaklaşan Drone'a kırmızı iple bağlı olan yüzüğü alıp sevgilisi Aktürk'e evlenme teklif etti. Tek taş yüzüğü parmağına takan ve evlilik teklifini kabul eden Aktürk'ün yaşadığı mutluluk da görüntülere yansıdı. Birbirlerine sarılan çifti çevredeki vatandaşlar da alkışlayarak kutladı.

Görüntü Dörüntü

-------------------

Drone ile teklifin görüntüleri

Detaylar

HABER: FATİH TURAN KAMERA: TRABZON/DHA

===========================================================

7)100 ŞEHİT ÇOCUĞUNA SATRANÇ EĞİTİMİ

ÇANAKKALE'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 'fikir annesi' olduğu, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), tarafından organize edilen Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi kapsamında 100 şehit çocuğuna satranç eğitimi verildi. TSF'nin 13-19 Temmuz tarihleri arasında şehit ailelerine yönelik düzenlediği 'Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi'nin kapanış töreni Kolin Otel'de gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, TSF Başkanı Gülkız Tulay, Çanakkale Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Dr. Firuz Erdil, Spor Şube Müdürü Sedat Bektaş, TSF Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Maden, Çanakkale İl Temsilcisi Yasemin Kaçar ile birlikte şehit aileleri ve şehit çocukları katıldı. Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi kapsamında şehit çocukları, 13-19 Temmuz tarihleri arasında aileleri ile birlikte satranç eğitimi aldı. Projenin Çanakkale'deki ilk etabında yaklaşık 100 şehit çocuğuna satranç eğitimi verildi. Şehit çocukları ile birlikte ailelerin de katıldığı projede, katılımcıların satranç bilgilerine göre dört ayrı grup oluşturuldu. Satranç eğitimi almak isteyen veliler de satranç eğitim kurslarına katıldı.

HAYATLARINDA YENİ BİR SAYFA

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 'Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi'nin ülke genelinde ses getirdiğini söyleyerek, "Bu projenin bir parçası olmanın benim için anlamı çok büyük. Projemiz ile gençlerimizin kale gibi sağlam, kale gibi güçlü bir gelecek kurmasına aracılık etmek istedik" dedi. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise, projenin çocukların geleceğinde yeni bir umut ışık olacağını kaydetti. Tavlı, "Emine Erdoğan hanımefendinin fikir annesi olduğu projenin şehitler diyarı Çanakkale'den başlatılmasından onur duyduk. Gelecek nesiller için atılan adımlar çok değerli. Satranç sporunda atılan adım ülkemizin geleceği için çok önemlidir. Projenin şehitlerimizin emaneti olan çocuklarımızın hayatında yeni bir sayfa açacağını umut ediyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından proje kapsamında eğitim alan ilk 8 sporcuya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve TSF Başkanı Gülkız Tulay tarafından hediyeleri takdim edildi. Ödül töreni protokol üyelerinin satranç eğitimine katılan şehit çocukları ve ailelerine katılım belgesi ile altın madalya dağıtılması ile sona erdi.

Görüntü Dökümü

-----------------------------------

-Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi kapanış toplantısından görüntüler,

-Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay'ın konuşmasından görüntü,

-Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'nın konuşmasından görüntü,

-Ödül töreninden görüntüler.

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

========================================================

8)SAGALASSOS BU YIL 30 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLAYACAK

BURDUR Valisi Şerif Yılmaz, Ağlasun İlçesi'nde bulunan Sagalassos Antik Kenti'ni bu yıl 30 bine yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Isparta İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat, Burdur İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bağcı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın temmuz ayı olağan toplantısının ardından Sagalassos Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Sagalassos Kazı Başkanı Belçikalı Prof. Dr. Jeroen Poblome, protokol üyelerine devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sagalassos'un bölgenin önemli antik kentlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Yılmaz, "Son yıllarda yapılan kazılarda eserlerin ortaya çıkması, buraya ilgiyi artırdı. Geçen yıl 27 bin kişi turist Sagalassos Antik Kenti'ni ziyaret etmişti. Bu yılın ilk 6 ayında ise 14 bine yakın turist ziyaret gerçekleştirdi" dedi.

30 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ

Sagalassos Antik Kenti'ne bu yıl 30 bine yakın ziyaret beklediklerini aktaran Vali Yılmaz, şunları söyledi:

"Turizmde geçen yıl kısıtlı olmasına rağmen bu sayıyı yakaladık. İnşallah bu artarak devam edecek. Tanıtım olduğu sürece, bu bölgedeki yaşam şartlarını çok daha net bir şekilde gelip burada görebilirsiniz. Bölgenin sadece bugün değil çok eskiden beri cazibe merkezi olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. 5 bin nüfus yaşamış olmasına rağmen büyük festivallerin yapıldığı bir kent. Davos dediğimiz de küçücük bir ildir ama toplantıların yapıldığı dönem dünyanın dört bir yanından oraya insanlar geliyor. Burası da aynı şekilde belli dönem içerisinde cazibe merkezi olmuş ve insanların yoğun şekilde katılım gösterdiği toplantılara, festivallere sahne olan bir şehir."

Görüntü Dökümü

-------------------------

Sagalassos Antik kentinden detay

Jeroen poblomenin anlatımı

Vali Yılmaz'ın anlatımı

Detay

Haber/Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

========================================================

9)RUSLAR REKORA KOŞUYOR

GEÇEN yıl 1 Ocak- 17 Temmuz aralığında 3 milyon 200 turistin geldiği Antalya'ya bu yılın aynı döneminde havayoluyla gelen turist sayısı 4 milyon 372 bin rakamına ulaştı. Rus turist sayısı ise 1 milyon 676 bine yükseldi.Türkiye'de 'turizm kenti' olarak anılan Antalya, bu yıl Rus turist akınına uğruyor. 2016'daki uçak düşürme hadisesi sonrasında Rus hükümetinin Türkiye'ye yönelik uyguladığı charter yasağı nedeniyle yok denecek kadar az sayıda Rus turist gelmişti. 2014 ve 2015 yıllarında Almanya ile birlikte kentin ağırladığı en çok turiste sahip Rusya'dan 2014 Ocak- Haziran döneminde 1 milyon 479 bin, 2015'in aynı döneminde ise 1 milyon 77 bin turist gelirken, 2016'daki bu dönemde ise 33 bin kişiye düşmüştü.

2015 RAKAMLARINI GEÇTİ

2016'daki bu sert düşüş kent turizminde hem ekonomik hem de istihdam açısından ciddi kayıplara yol açarken, 2016 Eylül'ünde kaldırılan yasağın ardından ise Rus pazarı kısa sürede yeniden eski günlerine dönmeye başladı. 2016 yılındaki yasak nedeniyle Türkiye'ye hasret kalan Ruslar, 2017 yılında uçakları doldurdu.

Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin verilerine göre 1 Ocak- 17 Temmuz tarihleri arasında Antalya'ya gelen Rus turist sayısı 1 milyon 676 bine yükseldi. Bu sayıyla Antalya, Rusya pazarında 2015 yılına göre yüzde 21 artış gösterdi.

YARALAR SARILIYOR

Rus pazarını neredeyse tamamen kaybeden, Avrupa pazarında da başta Almanya olmak üzere birçok ülkede ciddi kayıplar yaşadığı 2016'da Antalya, yılın toplamında 6.4 milyon turist ağırlamıştı. Bu yıl Almanya ve birçok Avrupa pazarında düşüşlerin devam ediyor olmasına rağmen, Rusya başta olmak üzere Ukrayna, İsrail, Ortadoğu ülkeleri ve diğer BDT ülkelerindeki artışlarla Antalya turizmi, 2016'nın yaralarını sarmaya başladı.

4.3 MİLYON KİŞİ GELDİ

Temmuz ayında, günlük Antalya Havalimanı'na inen turist sayısı ise 50 bin ile 67 bin kişi arasında değişiyor. Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nin verilerine göre 17 Temmuz itibariyle 2017 yılında kente gelen toplam turist sayısı 4 milyon 372 bin kişiye yükseldi. 2016'nın 1 Ocak-17 Temmuz tarihleri arasında gelen turist sayısı ise 3 milyon 200 kişiydi.

ANTALYA/DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi Antalya Politika Güncel Haberler

title