Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

3 Açlık grevindeki öğretmenler için oturma eylemiDENİZLİ'de, CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) görevlerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için oturma eylemi yaptı.

DHA YURT BÜLTENİ-3

Açlık grevindeki öğretmenler için oturma eylemi

DENİZLİ'de, CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) görevlerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için oturma eylemi yaptı.

Denizli'de CHP Merkezefendi İlçe Başkanlığı tarafından, KHK ile görevlerine son verilen, 115 gündür açlık grevi yapan ve bir süre önce de tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'ya destek için dün (cuma) akşam eylem düzenledi. Gazi Bulvarında saat 18.30'da yapılan eyleme; CHP Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Sedat Demirci ile birlikte yaklaşık 50 partili katıldı. Eyleme katılanlar üzerinde 'önce insan' yazılı tişörtler giyerek ellerinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı.

"BASKIYA KARŞI BİR DİRENİŞ HİKAYESİ"

Grup adına konuşmayı İlçe Başkanı Sedat Demirci yaptı. Demirci, cezaevinde açlık grevini sürdüren Özakça ve Gülmen'in haksız uygulamalara karşı direncin sembolü olduğunu söyledi. Özakça ve Gülmen'in açlık grevinin 75. gününde adaletin işleyişine zarar verecekleri gerekçesiyle tutuklandığını belirten Demirci, "Onlar kendileri gibi KHK ile işine son verilen on binlerce kamu emekçisinin savunucusu, hukuksuzluğun ve haksız uygulamaları yapanların karşısında direncin sembolü oldular. Vücutlarının çeşitli uzuvları çalışamaz hale geldi. Bu bir açlık grevi değildir. Zulme ve baskıya karşı bir direniş hikayesidir" dedi.

"NURİYE VE SEMİH GİBİ ADALET DE ERİYOR"

Türkiye'nin kararnamelerle yönetilemeyeceğini vurgulayan Demirci, "Nuriye ve Semih'in gözler önünde eriyip giden vücutlarıyla birlikte her geçen gün güven duygusu ve adalet erimektedir. Ülkede adaleti sağlamakla görevliler yaşananları görmezden geliyor. Bizler çocuklarımız için adalet istiyoruz. Azar azar ölmemek için adalet istiyoruz. Geleceğimiz için adalet istiyoruz. Nuriye ve Semih gibi on binler için adalet istiyoruz. Siyasi iktidar olan AK Parti'yi hem uyarıyor hem de adaletli bir şekilde görevini yapmaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından alanda "hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı, 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Eylemcilerden detay

Taşıdıkları dövizlerden detay

İlçe Başkanı Sedat Demirci'nin açıklaması

Sloganların atılması

Oturma eylami

Haber- Kamera: Deniz TOKAT /DENİZLİ,

========================================================

Böbrek nakli ile çifte bayram yaptılar

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde, Ramazan Bayramı'nda gerçekleştirilen organ nakli ile 48 yaşındaki Ruhi Badem ve 59 yaşındaki Bakiye Öz, eski sağlığına kavuşarak, çifte bayram yaşadı.

Çanakkale'de 2 yıl önce hizmet vermeye başlayan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde Ramazan Bayramı'nın 1'nci ve 3'ncü günü, 3 yıldır organ nakli bekleyen iki böbrek yetmezliği hastasına organ nakli yapıldı. Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde 3 yıldır böbrek yetmezliği tedavisi gören evli ve 3 çocuk babası Ruhi Badem ile Çan İlçesi Doğancılar Köyü'nde 3 yıldır diyalize giren evli ve 3 çocuk annesi Bakiye Öz, 2 yıl önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi'ne organ nakli için başvurdu. Nakil için beklemeye başlayan Ruhi Badem'e Ramazan Bayramı'nın 1'inci günü, Bakiye Öz'e ise 3'üncü günü müjdeli haber geldi.

Ruhi Badem'e Antalya'da özel bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Meral Demirci'nin sağ böbreği ile Bakiye Öz'e Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen 85 yaşındaki Mustafa Altun'un sol böbreği, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından nakledildi. Badem ve Öz eski sağlığına kavuştu.

TATİLİ KESİP ÇANAKKALE'YE GELDİLER

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, bayramda Antalya'dan gelen organ için doku uyumu saptanması üzerine ekip olarak tatillerini yarıda kesip Çanakkale'ye döndüklerini anlattı. Ruhi Badem ile iletişime geçip gerekli tetkikleri yaptıklarını belirten Alan, "Ameliyat sonrası durumu iyi. Gün geçtikçe hastamız daha iyiye gidiyor" dedi. Bakiye Öz'ün 3 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü kaydeden Cabir Alan, " 2 yıldır merkezimize kayıtlı bir hastamız. Bayramın 3'ncü günü Balıkesir'den bir telefon geldi. 85 yaşındaki bir hastada beyin ölümü gerçekleşti. Ailenin organları bağışlama kararı aldığı söylendi. Doku tiplemesi olarak da Çanakkale'de Bakiye hanım ile dokunun uygun olduğu belirlendi. Başarılı bir operasyon ile sol böbrek takıldı. Ameliyat sonrası değerleri normal. Kendisinin de sağlık açısından durumu gayet iyi" diye konuştu.

"DÜZENLİ BİR HAYATIMIZ OLACAK"

Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Ruhi Badem ise, "Anlatılmaz, yaşanır derler ya, aynen öyle bir şey. Bize hocalarımız hastalığımız sürecinde çok destek oldular. Artık düzenli bir hayatımız ve zamanımız olacak" dedi. Mutlu olduğunu belirten Bakiye Öz de "En büyük derdim bu hastalıktı. Artık iki çocuğuma ve eşime bakmak istiyorum. Haftada 3 gün tedaviye gittiğim için artık dayanılmaz oluyordu. Canıma tak ediyordu. Ama eski sağlığıma kavuştum. Doktorlar ve hemşirelerden Allah razı olsun. Bu halime çok şükür" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinden görüntüler

-Cabir Alan açıklama görüntüsü

-Ruhi Badem açıklama görüntüsü

-Bakiye Öz açıklama görüntüsü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

=================================================

Trakya'da buruk buğday hasadı

TÜRKİYE'de buğday üretiminin yüzde yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya'da buğday hasadı gümrük vergilerinin düşürülmesiyle buruk geçiyor. Çiftçiler, bu durumun kendilerini bitireceğini dile getirip tepki gösterirken, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini belirterek, "Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu hiç hoş bir şey değil. Geçen seneki fiyatların altında şu anki fiyatlar. Bizi çok zor günler bekliyor" dedi.

Tarım ürünlerinde yüzde 130'larda olan gümrük vergilerinin yüzde 25-40 aralığına indirilmesinin ardından Türkiye'nin buğday üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Trakya üreticisini üzdü. Bugünlerde Trakya tarlarında buğday hasadı yapan üreticiler, büyük bir burukluk yaşarken, gümrük vergilerinin indirilmesine tepki gösterdi. Bu yıl hasadın sürdüğünü anlatan üreticiler, gelecek yıl buğday ekiminde büyük düşüş yaşanabileceğini dile getirdi.

"CANIMIZI ACITAN KARAR"

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, buğdayda verginin yüzde 45'e düşürülmesini eleştirerek kararın, Türk çiftçisinin kalbine dayanan bıçak gibi olduğunu söyledi. Kararı alan yetkilileri vicdanlı olmaya çağıran Akgün,  "Hükümeti 15 yıldır yönetenler  bir tane üreten adına aldığı  karar gösteremezsiniz. Ama bu artık bizim canımızı acıtan, bıçağın kemiğe dayandığı bir karar oldu. Yani gümrük vergilerinin yüzde yüz 45'ler den yüzde 35'lere, bazı ülkelerden ise buğday, arpa ve mısıra sıfır vergi getirildi. Biz buna gerçekten çok üzüldük. Sesimizi yukarılara duyuramıyoruz. Ben devleti yönetenlere, Türk çiftçilerine vicdanlı davranmalarını, vicdanının sesini dinleyerek  karar almalarını bekliyorum.  Zaten biz büyük sermaye topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. Üretimin yüksek olduğu bugünlerde alınan kararla gümrük ürünlerinin sıfırlanması üreticinin kalbine bir bıçak gibi geldi" dedi.

"CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR KARAR"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, buğdayda gümrük vergisinin düşürülmesinin kabul edilecek bir şey olmadığını ve Cumhuriyet tarihinde böyle bir karar alınmadığını söyledi. Kararın yanlış karar olduğunu vurgu yapan Saygı, "Bu karar çiftçi açısından, Türkiye açısından her türlü baştan sona yanlış olay. Bu kararın kabul edilecek hiç bir tarafı yok. Şu anda hasatta güzel bir yıl geçiriyoruz. Kaliteli ürün biçiyoruz. Ama kalkıp bu devlet ne yazık ki böyle bir karar alıyor. Bunu hiç bir şekilde kabul edilecek bir tarafı yoktur. Bunu düşünmek bile kabul görmez. Devlet neden böyle karar alıyor bu çiftçiyi yok etmek istiyor her halde. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir karar bu. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi.

"BUĞDAY FİYATLARINDA 70-80 KURUŞ DÜŞÜŞ OLDU"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini belirterek, "Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu hiç hoş bir şey değil. Geçen seneki fiyatların altında şu anki fiyatlar. Sizi çok zor günler bekliyor. Bir an önce ofis fiyatlarını açıklaması lazım yoksa bu üretici perişan olur. Bu hangi akla hizmet ile yapıyorlar, kimlere yapıyorlar. Kimlere faydası var. Kim getiriyor bu buğdayı dışarıdan hangi firmalar getiriyor? Üreticiyi düşünmüyormuyuz biz. Bu üretici ne yapacak? Bizi desteklemeleri gerekirken bize daha çok balta vuruyorlar. Hangi ülkede görülmüş" dedi.

Gümrük vergisinin kalkmasıyla çiftçinin perişan olacağını ifade eden Ekrem Şaylan, "Adana'da buğday biçildi, Şanlıurfa'da biçildi. Bir İç Anadolu Trakya'da buğday biçiliyor, şu an. Sanki Trakya'ya özel bir muamele,  hemen gümrükler sıfırlanıyor. Trakya çiftçisi perişan olsun diye yapılıyor sanırım bu. Çiftçilerimiz geçen sene ve bu sene buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi bir kasıt olarak görüyor. Bu sene gümrükte vergiyi de düşürdüler. Bu işleri çözemedik gitti, Allah sonumuzu hayır etsin. Trakya'da 2 milyon ton buğday üretiliyor, sanayici 750 bin tonunu alıyor. Dışarıdan da buğday getirilecek,  geriye kalan 1 milyon 200  bin ton buğdayı kim alacak? Sonunu düşünemiyorum" dedi.

"TÜRK ÇİFTÇİSİNİ BİTİRİR"

Edirne'nin Değirmenyeri Köyü Muhtarı Sami Bozkoç, alınan kararla Türk çiftçisinin biteceğini söyledi. Bozkoç, "Gümrükte verginin  kaldırılması köylerde küçük çiftçi olan bizleri bitirir. Bundan 3 gün önce buğday 1 liradan satıyorduk bugün 0,85 kuruştan, kaliteli yüksek buğdayımı sattım. Buna mazot desteği versen ne olur vermesen ne olur. Verginin kalkması Türk çiftçisini bitirir" dedi.

Büyükdöllük Köyü'nde tarlasındaki yetiştirdiği buğdayını hasat eden Cengiz Dağdeviren, hükümetin enflasyonu düşürmek için gıda ürünlerinde uyguladığı politikanın yanlış bir karar olduğunu belirterek,  "Bu şartlarda tarımın iflasa gitmesi söz konusu" dedi.

Dağdeviren, "Bu geçici enflasyona geçici çözüm olarak gözükebilir. Ama Türkiye'deki enflasyonun sebebi gıda değil. En kolay müdahale edilebilen fiyatlar tarım ürünleri fiyatlarıdır. Tarım ürünlerine çok müdahale edilirse bu üretimi azaltır. Zaten üretim gün geçtikçe düşmekte. Başka mal satmak gerekir ki tarım ürünü ithal edilsin, buda ekonomide dengeyi bozar. Eğer bütün tarım ürünlerinde gümrük sıfırlanırsa çiftçinin iflası demektir" şeklinde konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Biçer döver içinden buğday hasatı

Buğday tarlası

Hasat edilen tarlalar

Buğday tarlası genel detay

Üreticiler ile röp

Erdal Akgünile röp

Buğday tarlası genel

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

==================================================

Ziraat öğrencisi bamyadan para kazanıyor

AYDIN'da Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Hidayet Çelikkanat (22), yaz tatilinde bamya ayırıp satıcılara veriyor. Günde ortalama 2 ton bamyayı boylarına göre ayırıp kasalayan Çelikkanat, günlük 50 ile 70 lira arasında yevmiye kazanıyor.

Efeler'in Koçarlı ve Kızılcaköy mahallelerinde tarladan toplanan bamyalar, İncirliova'nın Osmanbükü Mahallesi'nde ayrıştırılıp satışa hazır hale getiriliyor. İncirliova'nın Osmanbükü Mahallesi'nde yaşayan, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Hidayet Çelikkanat, yanına arkadaşı Ömer Akcan'ı (19) da alarak bamyaları ayırıp tartıyor, kasalara yerleştiriyor. Günde 2 ton bamyayı büyük bir özenle boylarına ayırdıklarını anlatan Çelikkanat, "Koçarlı'dan Kızılcaköy'e kadar olan bölgede toplanan bamyalar bize geliyor. 5 santime kadar olan farklı büyüklüklerdeki bamyaları ayırıyoruz. Fabrikalara yolluyoruz. Orada bunların kesimleri yapılıyor ve kilosu 4 ila 6 TL arasında satılıyor" dedi. Aydın'da toplanan ve kesilen bamyaların Manisa ve Kütahya gibi illere gönderildiğini söyleyen Çelikkanat, yaptığı işi sevdiğini belirterek, "Yaz tatili boyunca bamya çıktığı sürece çalışmaya devem ediyoruz. Her gün saat 10.00 gibi buraya geliyoruz. Saat 17.00'ye kadar bamyalar buraya geliyor. Burada toplanan bamyalar daha sonra işlenmek üzere gidiyor. Günlük 50 ile 70 lira arasında kazanıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Bamya toplanma merkezinde görüntü,

-Üniversite öğrencisi Hidayet Çelikkanat'ın konuşması.

Haber - Kamera: Burhan CEYHAN / AYDIN,

==================================================

Datça'da, yerel tohumlar ürüne döndü

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde yerel tohumlardan ürün elde edilebilmesi amacıyla 7 ay önce başlatılan çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Kızlan'da 7 dönümlük araziden ilk ürünler alınmaya başlandı.

Datça'nın yüzlerce yıllık yerel tohumlarının tekrar toprakla buluştuğu proje kapsamında yetiştirilen domates başta olmak üzere kavun, karpuz, ayçiçeği, bamya, kabak çeşitleri, fasulye ve salatalık gibi sebzeler gelecek ardına herkesi umutlandırdı. Datça Yerel Tohum Derneği tarafından düzenlenen ilk hasat etkinliğine 7'den 70'e çok sayıda gönüllü katıldı. Etkinlik boyunca tarlanın dört bir yanına dağılan gönüllüler börülce ve taze fasulyelerden topladı. Salata ve kabak gibi sebzelerin tohumluk olarak tespit edilenler ise işaretlenerek daha sonra toplanmak üzere ayrıldı.

Datça Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan, Datça Belediyesi'nin işbirliğiyle başlatılan kampanyayla üreticilerin yerel tohum kullanmalarını sağlamayı, tüketicilerin ise yerel tohumlardan elde edilen ürünleri tercih etmelerinin alışkanlık haline getirilmesinin amaçlandığını söyledi. Hafta sonları pazaryeri girişinde açtıkları stantta, halka ve pazarcılara ücretsiz yerli tohumlar ile bilgilendirme broşürleri dağıttıklarını ifade eden Karacan, "Zehirsiz topraklarda zehirsiz ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla yola çıktık. Datça'nın yerli tohumlarını üreticiyle buluşturmak istiyoruz. Yedi ay gibi kısa bir sürede uzun bir yol aldık. Arkadaşlarımız, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak burada emek harcıyorlar. Halen iş gücüne büyük ihtiyacımız var. Datça, coğrafya olarak yerel tohumların üretilebileceği çok ideal bir konuma sahip. Bu proje destek görürse, iddia ediyorum sadece Datça yarımadası değil, Türkiye'ye yetecek kadar yerli tohum üretebiliriz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Datça Yerel Tohum Derneği öncülüğünde gönüllüler ilk hasatta ürün toplarlarken…

Yerel Tohum Derneği üretim bahçesinden görüntü..

Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan ile röp.

Haber- Kamera: Mehmet ÇİL / DATÇA(Muğla),

===============================================

Sıcaklar inekleri strese soktu, süt verimi düştü

ÜLKE genelinde olduğu gibi Edirne'yi de etkisi altına alan aşırı sıcaklar, inekleri strese sokunca süt verimi düştü. Edirne ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, sıcak havalar nedeniyle strese giren ineklerin süt veriminde yüzde 20 oranında düşüş yaşandığını söyledi.

Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcaklar hayatı olumsuz yönde etkilerken, besicileri ve hayvanları da vurdu. Edirne'de 40-43 derece arasında değişen hava sıcaklığı, meralardaki otların kurumasına neden oldu, inekleri strese soktu. SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez,

Edirne genelinde günlük 500 ton süt üretildiğini ve aşırı sıcaklar nedeniyle üretimde yüzde 20 kayıp yaşandığını söyledi. Suiçmez, "Bir haftadır etkili olan sıcaklıklarla yazın geldiğini anladık. Meteorolojiden alınan verilerde sıcaklıkların daha da artacağını gösteriyor. Tabii ki bu durum insanları olduğu kadar hayvanları da kötü yönde etkiliyor. Sıcak havadan dolayı bunalan ve yeterince beslenemeyen ineklerde süt verimi bu durumlarda düşüyor. Sıcakların etkili olmasından itibaren süt veriminde yüzde 15-20 oranında bir düşüş yaşamaya başladık. Bu durum sıcaklar azalana kadar devam ediyor. Süt üreticilerimiz, hayvanların sıcaklardan korunması için ahırların havalandırmasını ve vantilatör tipi soğutma araçlarıyla serinletilmesini sağlıyor. Ancak buna rağmen hayvanları istediğimiz serinlikte tutamıyoruz. Üreticilerimize önerim güneşin en etkili olduğu 12.00-16.00 saatleri arasında hayvanları açık havaya salmamaları ve üstü kapalı alanlarda tutmaları" dedi.

İneklerini gölgelik alanda tutmaya çalışan çoban Ali Çelikçok, sıcak hava yüzünden meradaki otların kuruduğunu ve hayvanların yeterince beslenemediğini söyledi. Süt üreticisi Tevfik Kahraman da süt kaybını önlemek için ahırda vantilatör serinliğiyle hayvanları beslemeye çalıştıklarını belirterek, "Sıcakların etkisini göstermesiyle hayvan başına ortalama 2 litre verim kaybı oldu. Sıcaklardan sonra meralardaki otlar yandı. Bizde hayvanlarımızı ahırlarda besliyoruz. Verim düşmesin diye samanını suyunu eksik etmiyoruz ama yine de bir düşüş görülüyor" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Gölgede serinleyen hayvanlar

Otlayan hayvanlar

Suiçmez'in açıklaması

Ahırdaki hayvanlar

Çoban ile rö.

Hayvanlardan detaylar

Haber-Kamera: Jale AVYÜZEN/EDİRNE,

=================================

Et ithaliyle yerli üretici pazarını kaybedecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı') ın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalinde gümrük vergisi oranını yüzde 40'a düşürmesi, eleştirilere neden oldu. Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, "Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile elbette mücadele edecek gücümüz yok" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Hayvan pazarından detay

-Canlı hayvan satışında anlaşma yapan vatandaşlar

-Erzurum Hancı Besici ve Sütçüler Odası Başkanı Sebahattin Bingöl ile röp

-Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurul Üyesi Kenan Ejder ile röp

-Kargas et taşınması

-Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı ile röp

Haber-Kamera: Zafer KUMRU / ERZURUM,

=====================================

Kars'ı kavak poleni sardı

Her yıl Haziran ayında başlayan ve Temmuz ayının ilk haftasına kadar ay süren polen sıkıntısı vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Rüzgarın etkisiyle etrafa dağılan kavak ağaçlarında oluşuna polenler yüzünden vatandaşlar evlerinin, işyerlerinin kapı ve pencerelerini açamıyor. Kars Kalesi civarında çok sayıda kavak ağacı bulunması nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar, "Polenler adeta kar gibi yağıyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Polenlerden görüntüler

Polen ağacı ve polen detayları

Polenler içinde yürüyen vatandaşların zor anları

İşyerlerinin kapılı kapıları

Çocukların konuşmaları

Vatandaşın konuşması

Çocukların polenleri yakalaması

Genel ve detaylar

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK / KARS,

======================================

Çanakkale'de Rally Troia heyecanı başladı

BALKAN Ralli Kupası'nın 4'üncü yarışı olan Uluslararası Rally Troia, Çanakkale'deki Truva Heykeli önünde seremonik start ile başladı.

Avrupa Ralli Kupası kapsamında Balkan Ralli Kupası'nın 4'üncü yarışı olan Rally Troia, Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından Çanakkale Belediyesi katkıları ile 30 Haziran-02 Temmuz tarihlerinde düzenlendi. Toplam 75 otomobil ve 150 sporcunun katılacağı organizasyon için dün (cuma) Truva Heykeli önünde seremonik start töreni gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan ve Ayhan Gider, Türkiye Otomobil Sporları Federasyon Başkanı Serkan Yazıcı, Türkiye Otomobil Sporları Sportif Kurulu Üyesi ve Eskişehir Otomobil Sporları Kulüp Başkanı Nevzat Aslan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Türkiye Otomobil Sporları Sportif Kurulu Üyesi Nevzat Aslan, 2018 yılının 'Troia Yılı' olması nedeniyle yarışa Rally Troia ismini verdiklerini söyleyerek "Yarış 154 kilometrede cumartesi ve pazar günü itibariyle yaklaşık 6 etaptan oluşacak. Bu 6 etap sonucunda da 1'nci gelenler genel klasman, Avrupa Ralli Şampiyonası'na, Balkan Ralli Şampiyonası'na ve Türkiye Ralli Şampiyonası'na katılıp puan alacaklar" dedi.

Seromonik start öncesi sporcular ile basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından seromonik starta geçildi. Seromonik startta Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve protokol üyelerinin Türk Bayrağı'nı sallaması ile Balkan Ralli Kupası'nın 4'ncü yarışı Uluslararası Rally Troia yarışı'nın startı Truva Heykeli önünde verildi.

Bugün saat 10.15'te rallinin ilk gününe başlayacak olan ekipler; Paris ve Homeros etaplarını ikişer kez kat ettikten sonra saat 17.00'den itibaren şehir merkezinde yer alan ve Troia Horse adı verilen seyirci özel etabını kat edecek. 2 Temmuz Pazar saat 11.00'de servis alanı çıkışı ile başlayacak son günde ise, Assos, Apollon ve redbull.com etapları geçildikten sonra saat 15.03'da Truva Heykeli önündeki podyumda finiş seremonisi ve ödül töreni ile ralli son bulacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Truva atı önündeki organizasyondan görüntüler,

-Truva Heykeli önünde seremonik starttan görüntüler,

-Sporcuların hatıra fotoğrafı çekiminden görüntüler,

-Nevzat Aslan'ın konuşmasından görüntü.

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

==============================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Türkiye Datça Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title