Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

31)BULGARİSTAN'DA ERKEN GENEL SEÇİM İÇİN TRAKYA'DA OY KULLANMA İŞLEMLERİ BAŞLADIBULGARİSTAN'da erken genel seçim için Trakya'da yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türk seçmenler Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli' de kurulan 9 sandıkta sabah erken saatlerinde oy kullanmaya başladı.

DHA YURT BÜLTENİ-3

1)BULGARİSTAN'DA ERKEN GENEL SEÇİM İÇİN TRAKYA'DA OY KULLANMA İŞLEMLERİ BAŞLADI

BULGARİSTAN'da erken genel seçim için Trakya'da yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türk seçmenler Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli' de kurulan 9 sandıkta sabah erken saatlerinde oy kullanmaya başladı. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde oy kullanmak için bekleyen 1 kişi aşırı yoğunlukta sıranın kendisine gelmesini beklerken fenalaşarak hastanelik oldu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almasının ardından Trakya'da yaşayan Bulgaristan ve Türk vatandaşlığı bulunan seçmenler kurulan sandıklarda sabah saat 07.00'de oy kullanma işlemlerine başladı. Bulgaristan vatandaşı seçmenler Edirne, Tekirdağ, Çorlu, Kapaklı ve Ergene İlçeleri ile Kırklareli ve Lüleburgaz İlçesi'nde kurulan toplam 9 sandıkta akşam saat 20: 00'a kadar oy kullanabilecek.Edirne'de Bulgaristan Başkonsolosluğu önüne sabah erken saatlerde kurulan sandıklara oy vermeye gelen Türk seçmenler girişte zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu. Bulgaristan Başkonsolosluğunun 2'nci katında kurulan sandıkta oylarını kullanan Türk seçmenler konsolosluktan ayrıldı.

ÇORLU'DA SEÇİMLERE YOĞUN İLGİ

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde yaşayan Bulgaristan vatandaşları sabah erken saatlerde sandık başına akın ettiler. Oy kullanmak için sandık başına gelen vatandaşlar listede isimleri olmadığı için Kiril alfabesiyle dilekçe doldurarak oylarını kullandılar. Çorlu merkez'de kurulan iki sandıkta vatandaşlar oyları kullanmak için erken saatlerde sandıklara akın etti. Asılan listelerde adı olmayanlar ise Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulunun aldığı karar ile Kiril alfabesiyle dilekçe doldurup oy kullanabildiler. Yoğun kalabalığın olması nedeniyle oy verme sırasında bekleyen bir vatandaş ise baygınlık geçirdi. Yaşlı adam sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

"SANDIK SAYISI AZö

Hak ve Özgürlükler Trakya Temsilcisi Güner Çetin ise sandık sayısının az olması ve Bulgaristan Hükümetinin almış olduğu Kiril alfabesiyle dilekçe yazıp oy kullanma işleminin aksamaya neden olduğunu söyledi. Çetin, " Daha dilekçelerimiz dışarıda doldurup komisyon önünde imza atabiliyorduk.Bulgaristan Yüksek Seçim kurulu bir karar alıp komisyon önünde Kiril alfabesiyle kendi el yazısıyla dilekçe doldurulması zorunluluğu getirdi.Buda oy verme işlemini zorlandırıyor.Bu şu demektir ki bizim buradaki oy potonsiyalimizi istemiyorlar.Maalesef dilekçe işlemi zor oluyorödedi.

Kırklareli'de ise seçmenler oy kullanmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Lesisi'de kurulan sandıkta oylarını kullanmaya başladı. Bulgaristan'da yapılan ergen genel seçimlere katılan 13 parti arasında, Türk seçmenlerin oylarını almak için Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) partisi seçim barajını açmak için yarışıyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Edirne

Konsoloslik önünde kalabalık

Kalabalık detay

Oy kullanma işlemleri

Sandığa oy kulananler

(Çorlu)

Okul önünde bekleyenler

Oy verme

Dilekçe dolduranlar

Uzun kuyrukta bekleyenler

Bayılan yaşlı adam

Sağlık ekiplerinin müdahalesi

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY-MEHMET YİRUN/EDİRNE, (Tekirdağ) ÇORLU,

===============================================

2)UŞAK'TAKİ ANNE YARDIM İSTİYOR

UŞAK'ta dört çocuk sahibi 36 yaşındaki Nevin Sarıtaş, ikisi zihinsel engelli, biri epilepsi hastası olan 4 çocuğuyla kendisine uzanacak yardım elini bekliyor.

Iğdırlı olan ve 4 çocuğuyla birlikte Uşak'ta yaşamını sürdüren Nevin Sarıtaş, çocuklarının sağlık sorunları nedeniyle çalışamadığını ve geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi. Eski eşi Ali Gökyaprak'tan yüzde 90 zihinsel engelli 16 yaşındaki Emirhan Gökyaprak ve yüzde 50 zihinsel engelli 10 yaşındaki kızı İklim Gökyaprak'ı dünyaya getiren Nevin Sarıtaş, birlikte yaşadığı, isminin açıklanmasını istenmeyen imam nikahlı eşinden de 3 yaşında ikiz çocuk sahibi oldu. O dönemde eski eşinden boşanmadığı için ikizlerine eski eş Ali Gökyaprak'ın üzerinden nüfus çıkaran Sarıtaş, Yunus Gökyaprak ve Emre Gökyaprak isimli ikizlerden Emre'nin ise ileri derece epilepsi olduğunu öğrendi.

Uşak'ta birlikte yaşadığı kişinin de kendisi gibi işsiz olduğunu belirten Sarıtaş, devletin bağladığı 960 TL bakım parası ile evin geçimini sağladıklarını kaydetti. Epilepsi hastası olan 3 yaşındaki Emre'nin sürekli nöbet geçirdiğini ve nefessiz kaldığını anlatan anne, vakitlerinin çoğunu Uşak ve İzmir'deki hastanelerde geçirdiğini söyledi. Maddi yetersizlikten dolayı birçok gün aç kaldıklarını, utandıkları için kimseden yardım isteyemediklerini ifade eden Sarıtaş şöyle konuştu:

"Bu eşim zihinsel engelli iki çocuğuma sahip çıktı. 3 yıl önce ikiz erkek çocuklarım oldu. Ama bunlardan birisi epilepsi hastası çıkınca, hayatımız kabusa döndü. Her günümüz oğlumun geçirdiği nöbetler nedeniyle hastanelerde geçiyor. Çocuğumun babası imam nikahlı eşim de çocuğun rahatsızlığı sebebiyle düzenli işe gidemeyince sürekli işten atılıyor. Tek geçim kaynağımız devletin engelli çocuğuma verdiği bakım parası. Eşim hastanelerde çocuğun başında ben de evde iki zihinsel engelli bir de ikiz kardeşinin başında kalmak zorundayım. İkimizin ne yazık ki kimsesi yok. Devlet yetkilileri lütfen bana düzgün kiralık bir ev bulsun. Birde epilepsi olan çocuğuma tedavi istiyorum. Hiçbir zaman daha iyi doktorlara götürme şansım olmadı. Benim imkanım yok. Ailemden destek yok. Çocuğum o kadar ölümden döndü. Bana doğru düzgün bir ev, çocuğuma güzel bir yatak başka bir şey istemiyorum. Benim çocuğum hiçbir zaman temiz bir yatakta yatamadı. Ben kendime bir şey istemiyorum sadece çocuklarıma temiz bir yatak ve temiz bir yorgan istiyorum"

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kadının ağlamasından görüntü,

-Çocuklarla birlikte kadının görüntüsü,

-Anne Nevin Sarıtaş ile röportaj,

-Nevin Sarıtaş'ın yaşadığı evden görüntü.

Haber Kamera: Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK,

================================================

3)HOLLANDALILAR KEMER'DE MUTLU

TÜRKİYE ile krize rağmen Hollandalı turistler tatil için Antalya'nın Kemer İlçesi'ni tercih etti. Hollandalı turistler Türkiye'nin güvenli olduğunu belirtirken, ülkelerinde döndüklerine bunu anlatacaklarını kaydetti. Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik kriz rezervasyon iptallerine neden olsa da bazı Hollandalı turistler tatillerini Türkiye'de yapmaktan vazgeçmedi. Özellikle her yıl tatil için Kemer'e gelen Hollandalılar krizden etkilenmedi.

"TEKRAR GELECEĞİZ"

Rotterdam'dan gelen emekli hemşire 63 yaşındaki Rina Van Zundert, 25'inci kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtirken, "Öncelikle kendimizi burada çok güvende hissediyoruz. Türkiye'de olmak çok güzel. Gelecekte umut ediyoruz birçok Hollandalı dönüş yapacaktır buraya. Çünkü burası oldukça güvenli bir ülke. Ailemizle, çocuklarımızla tekrar buraya gelmeyi düşünüyoruz" dedi.

"LONDRA'YA GİDECEKTİK"

Arkadaşı ila tatil için gelen ve gerginlikten dolayı tedirgin olduklarını anlatan Zundert, şöyle dedi:

"Bu vesileyle tekrar acentemize gittik. Bize 'gidebilirsiniz, orası güvenli bir ülke' dediler. Yine de içimizde korku vardı. Buna rağmen geldik. Geldiğimize de çok iyi etmişiz. Buraya gelmemiş olsaydık ve hafta sonunu İngiltere'de geçirmek isteseydik, son olayları duyuyoruz orada da olabilirdik. Sonuçta hiçbir yerde insanlar güvende değil. Ama burada olmak çok daha güvenli ve çok daha memnunuz."

Hollanda'dan arkadaşı ile gelen hemşire 49 yaşındaki Lidya Roks, Türkiye'ye 32'nci kez geldiğini, ülkelerinde döndüklerinde yaşadıklarını anlatacaklarını ve insanların Türkiye'ye korkusuzca geleceğini kaydetti.

"GİTTİĞİMDE ANLATACAĞIM"

Hollanda'da 37 yıldır yaşayan ve eşi Bea Serdar ile birlikte Kemer'de tatile gelen Ahmet Serdar, birçok Hollandalı'nın başta Türkiye'ye gelmekte tereddüt ettiğini söyledi. Serdar, "Türkiye bizler için ucuz memleket. Ucuz ve her şey dahil olması nedeniyle gelmek istiyorlar fakat bu politika yüzünden bize zorluk çıkartırlar mı, çıkartmazlar mı konusunda tereddüt ediyorlar. Çünkü ne olduğunu bilmiyorlar. Geldim, gördüm, gittiğimde onlara zaten anlatacağım" dedi.

"ZİYARETLERİNİ ETKİLEMEYECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR"

Fame Residence Otel Kemer Genel Müdürü Yunus Can da sürekli gelen müşterileri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"15 Mart'ta açılmamıza rağmen diğer misafirler haricinde 25 oda civarında Hollandalı misafirimiz var. Onlarla konuşmamızda bizlerin politika ile çok alakası olmadığını, tekrar ziyaret edeceklerini, onların kendi arasındaki problemlerin bizim turizm konumuza ya da ziyaretlerine etki etmeyeceğini söylüyorlar. Evet, bilinen bir kriz var ama bu umarız çok fazla zarar vermeden geçecektir. Rus turistlerden beklentimiz büyük. Bu yıl sayı olarak 1.5 milyon Rus turist bekleniyor. Umarız rahat verimli bir sezon geçer."

Görüntü Dökümü

--------------

Sıcaklık derecesi detay

Röportaj yapılan Hollandalı kadınlardan detay

RÖP: Rina Van Zundert

Denizdeki yata sahildeki kızların el sallaması

RÖP: Rina Van Zundert röportaj

Şezlongda telefonuna bakan kızdan kısa detay

RÖP 2: Lidya Roks

Deniz kenarında güneşlenen kadınlar

RÖP 3: Ahmet Serdar

Havuzda güneşlenen kadınlar detay

RÖP 4: Yunus Can (Otel Genel Müdürü)

Deniz kenarında yürüyen kadınlar detay

171 MB /// 05.22"

Haber- Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER ( Antalya ),

==============================================

4)ZÜLFÜ LİVANELİ'YE ONUR ÖDÜLÜ

ZÜLFÜ Livaneli, Antalya'da Muratpaşa Belediyesi tarafından ikincisi bu yıl gerçekleştirilen 'Edebiyat Günleri' kapsamında Onur Ödülü'ne layık görüldü. Törende 'Seranad' adlı kitabı 12 kişilik keman orkestrası, piyano ve bale eşliğinde yorumlanan Zülfü Livaneli, bu romanının Hollywood yapımı filminin çekileceğini açıkladı.

Antalya Edebiyat Günleri'nde geçen yıl Füruzan'a verilen 'Onur Ödülü'ne bu yıl Zülfü Livaneli değer görüldü. Geçen yıl kasım ayında 50'nci sanat yılını kutlayan Livaneli'ye, Antalya Edebiyat Günleri Onur Ödülü, bir kuşaktan bir kuşağa uzanan 300'ün üzerinde bestesi, 40 dilde yayımlanan romanları, dünyada barış ve demokrasinin kökleşmesi, gelişmesi için verdiği mücadeleler nedeniyle değer görüldü. Livaneli'ye ödülü, belediye konferans salonunda düzenlenen törende sunuldu. Zülfu Livaneli'nin 'Serenad' adlı kitabının bir bölümü, 12 kişilik keman orkestrası, piyano ve bale eşliğinde yorumlandı. Zülfü Livaneli, gösteriyi izledikten sonra sanatçıları tek tek kutladı. Gençlik ve Spor eski bakanlarından Fikret Ünlü'nün de katıldığı törende ödülünü Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın elinden alan Livaneli, Serenad adlı eserinin bale ve müzik eşliğinde gösteriminin kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Kendisine bir plaket verilip döneceğini tahmin ederek geldiğini anlatan Zülfü Livaneli, "Burada Serenad romanının ilk sahneye uyarlanışını gördüm. Gerçekten ilginç bir şey. Müzikle, baleyle, tiyatroyla hepsi birleştirilmiş. Arkadaşlarımızın emeğine çok teşekkürler. Bana gerçekten büyük sürpriz oldu. Romanda yazdığım karakterleri sahnede görmek ilginç bir şey" dedi.

ANTALYA HOLLYWOOD'TAN HIZLI ÇIKTI

'Serenad'ın yakında filminin çekileceğini de anlatan Livaneli, "Almanlarla Amerikalılar romanın haklarını aldı. Çok büyük bir prodüksiyon yapıyorlar. Bir Hollywood filmi yapıyorlar. Ben O'nu beklerken Antalya'daki arkadaşlar elini çabuk tutmuş, Hollywood'tan önce burada sahneye koydular" dedi. Livaneli, "Tabi ben Avrupa ve Amerikalılar derken 'Eyy' falan demiyorum. Fakat gerçekten Antalya elini daha çabuk tuttu. Eserin ilk sergilendiği yer burası oldu. Türkiye'den ilk defa bir roman bu kadar büyük bir uluslararası prodüksiyonun konusu olacak" dedi.

Bu ödüle layık görüldüğü için teşekkür eden Livaneli, "Bizim gücümüz sanattan geliyor. Sanatı elimizden almak istiyorlar. Biz bunu biliyoruz. Ama bizim arkamızda o kadar sağlam bir sanat var ki, bizim arkamızda Yunus Emre'ler, Pir Sultan Abdallar var. Karacoğlanlar, Yaşar Kemal'ler, Tevfik Fikret'ler, Ahmet Arif'ler var. Bunun karşısına çıkarmak istedikleri şairler ise çok cılız kalıyor" dedi.

TÜRKİYE ŞİİR RUHUYLA KURULAN BİR DEVLET

Konuşmasında Türkiye toplumunun çok enteresan olduğunu da anlatan Livaneli, "Batıdaki toplumlar bilimsel eserlerle dönüşür. Ama bizim fazla bilimsel kitapla ilgimiz olmadığı için bizim toplumda rejimler şiirle değişir. Örneğin Namık Kemal 'Vatan' şiirini yazıyor. İnsanları o kadar etkiliyor ki, Manastır Askeri lisesinde okuyan genç çocuklar da bundan etkileniyor. Bunlardan biri de Mustafa Kemal. Namık Kemal şiirleriyle yetişiyor. Hatta kendisi de şair olmak istiyor. Ama babası 'Askerlikle bağdaşmaz. Sen bunu bırak' diyor. Ama şiir duygularıyla o büyük devrimi, kurtuluş savaşını ve hürriyet mücadelesini yapıyorlar. Cumhuriyetin yerleşmesi de genç şair ve şiirlerle oluyor. Daha sonra Nazım Hikmet'ler, Yaşar Kemal'ler geliyor. Bu sefer Türkiye'nin sol gençliği, sol insanlar yeşeriyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI BALERİNİ GÖRSEYDİ HAYIR DİYE AYAĞA KALKARDI

Antalya'ya geldiğinde Cumhurbaşkanı'nın da Antalya'da olduğunu öğrendiğini söyleyen Livaneli, "Keşke buraya da davet etseydik. O da ilgiyle izlerdi. Ama, bale gösterisini görünce 'Hayır' diye ayağa kalkardı. Onun için biz de 16 Nisan'da hep beraber 'hayır' diye haykıracağız" diye konuştu. Bu sözleri uzun süre alkışlanan Livaneli, "Ben zaten Antalya'yı biliyorum. Muratpaşa'yı biliyorum. Antalya'nın çok coşkulu, çok medeni, çok aydınlık bir halkı var. ve Herhalde 16 Nisan'da bunu bir kez daha ispat edecekler" dedi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da onur ödülünü kabul ettiği için Zülfü Livaneli'ye teşekkür etti.

Görüntü Dökümü

--------------

Salondaki kitaplardan görüntü

Davetlilerden görüntüler

Zülfü Livaneli salondakileri selamlaması

Merdiven boşluklarına oturanlardan

Salondakilerden detaylar

Sergilenen oyundan görüntüler

Zülfü Livaneli'nin konuşması

Zülfü Livaneli'ye belediye başkanının ödül vermesi

Katılımcıların Zülfü Livaneli ile toplu görüntüsü

HABER: Mustafa KOZAK- KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zülfü Livaneli Bulgaristan Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title