Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

31)VAN VE HAKKARİ'DE KARIN KAPATTIĞI YOLLAR AÇILIYORVAN ve Hakkari'de etkili olan kar yağışı ardından kapalı mahalle ve köy yolları ulaşıma açılıyor.

DHA YURT BÜLTENİ-3

1)VAN VE HAKKARİ'DE KARIN KAPATTIĞI YOLLAR AÇILIYOR

VAN ve Hakkari'de etkili olan kar yağışı ardından kapalı mahalle ve köy yolları ulaşıma açılıyor.Van ve Hakkari'de 2 günden bu yana etkili olan kar yağışı Van'da 149 Hakkari'de ise, 71 yerleşim yerinin yolunu ulaşıma kapattı. Karla mücadele ekipleri kapalı yolları açmak için seferber oldu. Hakkari'de 18 köy ve 53 mezranın yolunu açmak için ekipler bazı bölgelerde 2 metreyi bulan kar ve soğuğa rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekipler dün gece kapanan ve bazı araçların mahsur kaldığı 20 köyün ulaşımını sağlayan Durankaya Beldesi'nin yolunu da ulaşıma açmayı başardı.

DOĞUM SANCILARI ARTAN KADIN

Öte yandan dün gece Hakkari'ye 20 kilometre uzaklıktaki Geçitli Köyü'nde doğum sancıları tutan Miran Dinçer yol kapalı olduğu için hastaneye getirilemedi. Yakınlarının 112 ve İl Özel İdaresi'ne haber vermesi üzerine ekipler kardan kapalı yolu açtı. Yolun açılmasıyla köye giden 112 sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıkları Miran Dinçer'i Hakkari Devlet Hastanesi'ne ulaştırdı.

ÇATAK YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 60 mahalle ve 89 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Van-Çatak karayoluna da Elmacık Mahallesi yakınlarında çığ düştü. Ekipler kapalı mahalle ve mezra yollarını açarken, Elmacık Mahallesi'nde yaklaşık 500 metrelik bir yolu ulaşıma kapatan çığı temizleyerek tek şeritten ulaşımı sağladı. Yol genişletme çalışmasını yürüten ekipler, yoldaki karın kısa sürede temizleneceğini söyledi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Hakkari kent merkezi karla mücadele çalışması

-Durankaya yolunda yürütülen karla mücadele çalışması(Cep telefon görüntüsü)

-Detaylar

-Geçitli köyü yolunu gece açan ekipler

-Ekiplerin arkasında giden ambulans

-Geçitli köyünde hasta Miran Dinçer'e sağlık ekibinin müdahalesi

BOYUT: 180 MB

SÜRE: 3 DK 44 SN

Behçet DALMAZ-Hüdayi GÜMÜŞ/VAN-HAKKARİ, -

======================================================

2)MANAVGAT'TA SİLAHLI SALDIRI: 1 YARALI

ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde aracından indiği sırada silahlı saldırıya uğrayan Hasan Aksoy, yaralandı.Olay, dün 22.00 sıralarında Sorgun Bulvarı'nda meydana geldi. Arkadaşıyla bir restorana yemeğe giden Hasan Aksoy, 07 LSC 60 plakalı otomobilini park edip indiği sırada 07 HSM 68 plakalı beyaz renkli bir otomobille kendisini takip eden H.E.'nin silahlı saldırısına uğradı. Açılan ateş sonucu Hasan Aksoy kasığından yaralandı. Saldırgan olay yerinden kaçarken çevredekiler durumu polise ve sağlık ekiplerine haber verdi. Gelen sağlık ekipleri ilk müdahalesini yaptığı Hasan Aksoy'u ambulansla hastaneye götürdü.

SORGUN ORMANI'NDA YAKALANDI

Olayın ardından çalışma başlatan Manavgat Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri şüpheli H.E.'yi yakalamak amacıyla çalışma başlattı. Polis kısa süre sonra H.E.'nin Sorgun Ormanı'na doğru gittiğini belirledi. Ormanda araştırma yapan polis şüpheliyi olayda kullandığı tabancayla birlikte yakaladı. Gözaltına alınan şüpheli polis merkezine götürüldü.

Görüntü Dökümü

--------------

Yaralının olay yerinde beklemesi

Olay yerine sağlık ekiplerinin gelmesi

Araçtaki kurşun delikleri ve yerdeki kan izleri

Yaralıya sağlık ekipleri tarafından müdahale ve ambulansa alınması

Ambulansın olay yerinden ayrılması

00.57"

HABER-KAMERA: Mithat ABAKAN/MANAVGAT,

===================================================

3)KADIN ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN MOBBİNG İDDİASI

MERSİN Üniversitesi Anamur Meslek Yüksekokulu'nda sözleşmeli İngilizce öğretim görevlisi olan Ayşe Petek Kadıoğlu, yönetimin kendisine mobbing uyguladığını ileri sürüp, bunun nedenini anlayamadığını söyledi.

Sözleşmeli olarak hem yüksekokulda hem de Anamur Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yapan Ayşe Petek Kadıoğlu, son 1.5 yılda Avrupa Birliği'nce (AB) desteklenen projeler hazırladı. Son olarak Filistin'e yönelik hazırladığı 2 Erasmus projesiyle Filistinli gençlerin hem İngilizce eğitim almalarını, hem de gençlerin üniversiteden sonra iş bulmalarına yardımcı olmayı amaçlayan proje hazırlayan Kadıoğlu, Anamur Meslek Yüksekokulu'nda önünün kesilerek, projelerinin engellendiğini öne sürdü.

PROJE ODASI ALINDI

Eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısında çalışma şartlarının çok güzel olduğunu anlatan Kadıoğlu şöyle konuştu: "Anamur Meslek Yüksekokulu'nda proje odası adı altında kendime ait bir odam vardı. İçinde projelerde kullandığımız yazıcı ve bilgisayarlar vardı. Fakat projelerin engellenmesinden sonra, odamızı 4-5 kişi kullanmaya başladı. Herkesin odası olmasına rağmen, nedense proje odası 3-5 kişiye kullandırılıyor. Şu an bana nedense bir bilgisayar bile düşmüyor. Her açıdan bana mobbing uygulanması yapılıyor, bunun nedeninin açıklanmasını istiyorum."

FİLİSTİN PROJESİ HEYECAN YARATTI

Okulun ilk kez bu yıl İngilizce üzerine hazırlık sınıfı açtığını bunun üzerine Filistin ile İngilizce dil projesi gerçekleştirdiklerini anlatan Kadıoğlu iddialarını şöyle sürdürdü:

"Bu projeyi ilk duyduğumda heyecanlandım. Çünkü, Filistin söz konusu olduğu zaman heyecanlandım.Bunu öğrencilerim ve okul müdürümle paylaştım. Olumlu tepkiler aldım. Anamur Meslek Yüksekokulu'nda müdüre anlattım, izin verdi, projeyi devam ettirmemi söyledi. Fakat projenin son aşamasında, sözleşme aşamasında olumsuz tepki verdi. Bir anda çok ilgilenmediğini, bu projelerin uygun olmadığını düşündüğünü söyledi. Müdür beyden isterim ki biz öncü bir üniversite olalım, herkese sahip çıkalım. Çünkü biz Anamur'da tek üniversiteyiz. Askıda bekleyen 7 projem var. Bu projelerin toplam maliyeti 3-4 milyon lira arasındadır. Neden engellediğini bende anlamış değilim ve bunun cevabını istiyorum."

Kadıoğlu, son anda ilçe Milli Eğitim Müdürü'nün imzaladığı ve hayata geçen İngilizce dil eğitimi projesi için Filistin'e gitti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-İngilizce öğretim görevlisi Ayşe Petek Kadıoğlu sahilde dolaşırken

-Kadıoğlu belgeleri incelerken

-Kadıoğlu bilgisayar başında çalışırken

-Kadıoğlu dosyalar üzerinde çalışırken

-DHA Mersin Büro şefi Ali Ekber Şen Kadıoğlu ile birlikte

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 08'50" BOYUT: 587.85 MB

Haber: Ali Ekber ŞEN-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN,

=========================================================

(ÖZEL) -

4)HOBİYLE BAŞLAYIP KAMIŞTAN ÜRETTİĞİ NEYLERİ DÜNYAYA SATIYOR

ŞANLIURFA'da, 30 yaşındaki Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda ilgi duyduğu ney merakını mesleğe dönüştürdü. Ateş, artık Asi Nehri'nde toplanan kamışlardan uzun uğraşlar sonucu ürettiği neyleri, yurt içi ve yurt dışına satıyor.

Neyzen Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda gittiği tekkelerde ney sesine ilgili duyup enstrümana üflemeyi öğrendi. Birçok neyzenden eğitim alan Ateş, 10 yıl önce Şanlıurfa'da açtığı atölyede ney üretmeye başladı. Ateş, Asi Nehri'nden toplanan tohumsuz kamışı atölyesinde işleyip neye dönüştürüyor. Ateş, ürettiği neyleri yurt içindeki kentlerin yanı sıra birçok ülkeye de 100- 300 lira arasında satıyor. 10 yıldır ney ürettiğini anlatan Ateş, metrelerce uzunluktaki kamışı uzun süreli çabayla enstrümana dönüştürdüğünü söyledi. Toplanan kamışların 2 yıl kurutmaya bırakıldığını anlatan Ateş, şöyl ededi:

"Su kamışı olarak bilinen, tohumu olmayan, tamamen neme dayalı yetişen bir bitki türünden ney yapıyorum. Topladığımız bu kamışlar, 2 yıl kurutulmaya bırakılıyor. İyi bir ney için dere yataklarının güneş gören tarafında ilk sıradaki kamışlar, kış mevsiminde kesilmeli. 9 boğumdan oluşan ney kamışının boğumları arasındaki uzunluk 4 santimetreden az, 9 santimetreden fazla olmamalı. İyi kurumalı, içi iyi temizlenmelidir. Daha sonra boğum ölçüleri yerine getirilerek, üfleye üfleye 13 çeşit akort oluşan bir enstrümana dönüştürüyoruz."

Atölyesinde günde ortalama 2 ney yaptığını ifade eden Ateş, şöyle devam etti:

"Ney yapmak, aşırı sabır ve özen gerektiren bir meslektir. Kurutulmaya bırakılan kamışlar, ısı ve buhar uygulayarak doğrultup, nota deliklerini açıyorum. Dudak kısmına başpare denilen parçayı yerleştiriyorum. Kamışın çatlamaması için üst ve alt kısma parazvane denilen yüzük takıyorum. Çok detaylı olan neyin yapım aşamasında hayatı boyunca ilk defa yapılırken, akortlanan bir enstrümandır. Sonrasında akordunun düzeltilme şansı yoktur. O yüzden çok hassasiyet gerektiren bir enstrümandır. Bölgede benim dışımda ney yapan usta yoktur. Benim yaptığım neyleri, yurt içi ve yurt dışına gönderiyorum."

Görüntü Dökümü

--------------------------------

Ney yapımında kullanılan kamışlar

Kamışların neye dönüştürülmesi

Ahmet Ateş'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ali LEYLAK-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BİLGİSİ: ÖZEL

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 307MB

=============================================================

5)KLASİK OTOMOBİLLERE HAYAT VERİYOR

ERZURUMda 54 yıllık kaportacı 64 yaşındaki Süleyman Gülmüş, klasik otomobillere hayat veriyor.

Sanayi Sitesinde yarım asırdan fazla süreden bu yana kaportacılık yapan Süleyman Gülmüş, klasik otomobilleri el emeği ile yeniliyor. Otomobillerin dış aksamını yeniden kendi yapan Süleyman Usta yenilediği araçlara 10 yıl garanti veriyor. Müşterilerin 1990'lı yıllarda 66-67 model mercedesleri getirip toplatığını belirten 3 çocuk babası Gülmüş, şöyle dedi:

"Türkiye'nin her yerinden müşterim geliyor. Şimdi klasik modelleri topluyoruz. Arabasına göre 40-60 bin lira arasında fiyatları değişiyor. Arabaların çürüyen sac ve şasi aksamlarının tümünü el emeği ile yeniliyoruz. Biberir aynısı yapıyoruz, bir bilim hata bulamazlar. Tecrübelere göre yapıyorum, fotoğrafına, bilgisayara bakmadım. Bugüne kadar klasik olarak 20 araç yaptım, mercedeslerden 100'den fazla yaptım. Günde 12 saat çalışıyorum. Tüm parçaları kendi elimle imal ederim. Şuana kadar hiçbir müşterim 'benim arabam olmamış' dememiştir. Yetiştirdiğim bir hayli elaman var. Yeni yaptığım araba 10 yıl çürümez, kaportrası pas ve çürük çıkmaz garantilidir. Son olarak 51 model Deseto Dodge Amerikan arabasını yaptım. Fabrikadan çıkan tüm parçaları üzerinde sadece bakımdan geçirdim. Aracın kaportasını 3 ayda tamamladım. 1.5 ayda boyandı. 2 ayda da dış aksamlarını dizdik. Toplam 8 ayda gıcır gıcır oldu."

Klasik otomobillere tutkusu olan Mustafa Yıldırım ise aldığı araçları Süleyman Usta'nın maharetli ellerine bıraktığını söyledi. Mustafa Yıldırım, "Bir aracım 51 model deseto diğer aracım da 64 model chevrolet. Dünyada en çok satan klasik araçlardan birisi, tek kapı. Onu da Süleyman Usta yapıyor. Aracım çok güzel olmuş, ilk günkü gibi" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------- ÖZEL

-Süleyman Usta'nın iş yeri

-Yaptığı araçlar

-Klasik otomobillerin yapılması

-Süleyman Gülmüş ile röp.

-Otomobil sahibi Mustafa Yıldırım ile röp.

-Aracın bitmiş hali

-Genel, detay

( Haber-Kamera: Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM,

(7.43 dk)

=====================================================

6)RALLİDE 2016'NIN ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

TÜRKİYE Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından sponsorların katkılarıyla İzmir'de düzenlenen Şampiyonlar Gala Gecesi'nde, 2016 sezonunda branşlarında dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Şampiyonlar Gala Gecesi, Balçova'daki Kaya İzmir Thermal ve Convention Kongre Merkezi'nde yapıldı. Geceye İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı, eski şampiyonlar, sporcular, takı yöneticileri, gözetmenler ve davetliler katıldı. Geceye 8.5 aylık bebeği Mehmet Celal Bucak ile katılan Burcu Çetinkaya Bucak, "5 kez Türkiye bayanlar şampiyonu oldum, bunun haricinde uluslararası anlamda Türkiye'yi temsil eden tek kadın pilotum. 2010 yılında Kıtalararası Ralli Şampiyonası'nda Euro Sport özel ödülü ve puan alan tek sporcuyum. Dünya Ralli Şampiyonası'nda 12'ncilik elde ederek, en yüksek sonucu elde eden kadınlar arasında dünyadaki en yüksek 3'üncü sonucu elde ettim. Mehmet Celal'in dünyaya gelmesi nedeniyle 1 yıl ara verdim ama artık pistlere geri dönüyorum. 2017 yılında Emire Cantürk Eren'le yeniden yarışlara dönüyoruz o yüzden heyecanlıyız. Anne olduktan sonra ilk kez direksiyona oturacağım o yüzden çok heyecanlıyım. 2017 sezonu benim için çok heyecan verici, ama anne olmak, hayata tutkuyla bağlı olduğunuz şeyleri bırakmanız anlamına gelmemeli. O dengeyi iyi kurabilmek lazım" diye konuştu.

"İMKAN VERİLİRSE BAŞARILI SPORCULARIMIZ ARTAR"

Motor sporlarının zengin sporu gibi algılandığını ancak bunu yıkmak için özelliklere gençlere önemli destekler verilecek projeler hazırladıklarını belirten TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı, "Otomobil sporlarında Türkler çok başarılı olabilir. Bu alanda yaklaşık 40 yıllık bir kültürümüz var. Dünyanın bütün üreticileri ülkemizde araç, yedek parça ve lastik üretiyor. Ancak Türk sporcular dünyada bu alanda başarılı olamıyor bence bu üzücü bir durum. Biz inşallah Türk sporcularını, ulusal arenada Türk bayrağıyla göstermek için bir mücadele içine girdik. Kadın sporcularımızdan Burcu Çetinkaya, Sinim Bıçakçıoğlu gibi önemli sporcularımız var ama çoğalmaları lazım. Ben kadınlarımıza da imkan verilirse başarılı olacaklarına inanıyorum" dedi.

"YÜK CO-PİLOTLARIN OMUZUNDA"

2015-2016 Kadın Co-pilot Şampiyonu Sevilay Genç, "Erkeklerin başarıyla yaptığı bir sporu kadınların da başarıyla yapabildiğini gösterebilmek benim için gurur kaynağı, bu geleneği uzun yıllar sürdürmek istiyorum. Aslında bir pilotun başarısı copilota bağlı, çünkü yarış içinde etaplara, doğru yollardan belli zamanlarla gitmemiz gerekiyor. Ayrıca araç içinde pilotun hızlı gitmesini ve tehlikeli yerlerde onu durduran da co-pilottur. Baktığınızda yarış sırasında yükün büyük bölümü co-pilotun omuzlarındadır. Arabaya girip bağlandığınızda ve kaskı taktığınızda geri sayım sonrası 'Çık' dendiğinde her şeyi unutuyorsunuz" diye konuştu. 5 yıl üst üste Türkiye Ralli Şampiyonası Kadın Pilotlar Şampiyonu Sinim Bıçakçıoğluyu, "8 yıldır motor sporlarıyla uğraşıyorum. Kadınlara karşı toplumumuzda maalesef bir ön yargı var, kadınların iyi otomobil kullanamayacakları gibi. Fakat bizler bu ön yargıyı kıran insanlarız ve birer somut örneğiyiz. Daha çok kadının bu sporu yapmasını bekliyoruz. Bu sporun kadınlarla daha iyi yerlere geleceğine inanıyoruz" dedi. Motor sporlarına işin mutfağında başlayan genç sporculardan Tuğba Bora ise "Otomobil sporlarına ilk önce gözetmen hakem olarak başladım, işin mutfağından başladım diyebiliriz. 7-8 yıldır hemen hemen her dalda düzenlenen yarışlarda görev aldım. Bu yıl sevgili pilotum Ahmet Keskin, 'Co-pilotum olur musun' diye bir teklif sundu işin mutfağından da geldiğim için bunu kabul ettim, uygulamaya geçirmek daha kolay olacaktır. Kadınlar otomobil sporlarında çok daha fazla yer almalı" diye konuştu.

Organizasyon kapsamında; Türkiye ralli, historic rally, pist, karting, trial, offroad, drift, rallikros, tırmanma ve klasik otomobil şampiyonalarında genel klasman ve kategorilerinde ilk 3 sırayı elde eden sporculara ödülleri dağıtıldı. Ayrıca Türkiye'yi yurtdışında temsil edip podyuma çıkan sporcular, üst düzey görevliler, il gözetmen kuralları başkanları ve organizatör kulüp başkanlarının da plaketle ödüllendirildi.

Görüntü Dökümü

-----------

-Ödül töreninden görüntü

-Detaylar

Tufan HAMARAT/ İZMİR, -

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadıoğlu Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title