Haberler

Dha Yurt Bülteni-3

31)KONYA'DA FETÖ OPERASYONUNDA 26 PİLOT SERBESTKONYA merkezli 8 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 45 pilottan, 26'sı serbest bırakıldı, 19'unun sorgusu sürüyor.

DHA YURT BÜLTENİ-3

1)KONYA'DA FETÖ OPERASYONUNDA 26 PİLOT SERBEST

KONYA merkezli 8 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 45 pilottan, 26'sı serbest bırakıldı, 19'unun sorgusu sürüyor. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Konya'da bulunan 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bugüne kadar 4 kez operasyon düzenlendi. Operasyonlarda gözaltına alınan pilotlardan, itirafçı olanlar ifadelerinde, örgütün yapılanmasını anlattı. Bunun üzerine de örgütün Hava Kuvvetleri yapılanmasına yönelik, 7'si daha önce ihraç olan 1'i yarbay, 54'ü üsteğmen olmak üzere 55 pilot hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Konya'da 5, Ankara'da 18, İzmir'de 16, İstanbul'da 5, Kayseri'de 3, Eskişehir'de 3, Balıkesir'de 4 ve Adana'da 1 pilotun gözaltına alınması için geçen 9 Kasım günü eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 45 pilot gözaltına alındı. 10 pilotun yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.Gözaltına alınan pilotlardan 1'i polisteki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Sorgusu tamamlanan ve adliyeye sevk edilen 25 pilottan 1'i adli kontrol 24'ü da yurt dışına çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı. 1'i kadın 19 pilotun sorgusunun da sürdüğü belirtildi. 3'üncü Ana Jet Üssü'nde daha önce düzenlenen 4 operasyonda aralarında pilotların da bulunduğu toplam 70 asker

tutuklanmıştı.

Tolga YANIK/ KONYA,

=========================================================

2)FETÖ'DE GÖZALTINA ALINAN SGK ÇALIŞANLARI ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

ADANA merkezli 4 ilde yapılan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasında gözaltına alınan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanı 14'ü kadın 26 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Adana, Ankara, Eskişehir ve İstanbul'da eş zamanlı olarak 33 adrese baskın yapan ekipler, 33 kişiyi gözaltına aldı. Adana'ya getirilen ve 6 gün sorgulanan SGK çalışanlarının 7'si serbest bırakıldı. Diğer şüpheliler ise Çevik Kuvvet'e ait 2 minibüsle sağlık kontrolü için Adli Tıp Birimi'ne getirildi. Tek tek sağlık kontrolünden geçirilen 14'ü kadın 26 SGK çalışanı adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Polis otobüsünün gelişi

Zanlıların araçtan indirilmesi

Adli Tıp Birimi'ne getirilmeleri

SÜRE: 01'52" BOYUT: 210 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI / ADANA,

=================================================

3)EDİRNE'DE FETÖ'NÜN MEMUR 'ABİSİ' TUTUKLANDI

EDİRNE'de darbe girişimine yönelik süren FETÖ/PDY operasyonu kapsamında kentteki üst düzey memurların sohbet hocalığını yaptığını öne sürülen 'memur abisi' A.Ö., tutuklandı.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında öğretmenlikten ihraç edilen A.Ö.'nün kentteki üst düzey memurlara sohbet hocalığı yaptığını tespit etti. İstanbul'da yakalanarak Edirne'ye getirilen A.Ö., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından nöbetçi mahkemeye çıkarılan A.Ö., 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.Şüpheli A.Ö.'nün Edirne'de cemaate bağlı üst düzey memurların 'abisi' olduğu ve onlara sohbet hocalığı yaptığı öne sürüldü.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Şüpheli A.Ö.'nün getirilmesi

-Adliyeye girişi

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN/EDİRNE,-

=================================================

4)BARTIN'TA BIÇAKLI, DEMİRLİ KAVGA ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde 24 yaşındaki Uğurcan Engin U., kavga ederken kendisine bıçak çeken 34 yaşındaki Volkan C.'ye demirle vurarak yaraladı. Kavga güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, dün akşam saatlerinde Kum Mahallesi, Çekiciler Sokak'ta meydana geldi. Volkan C., iddiaya göre kahvede oturan Uğurcan Engin U.'yu konuşmak için dışarıya çağırdı. Volkan C. ve Uğurcan Engin U., bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Volkan C., yanındaki bıçağı çıkararak Uğurcan Engin U.'nun üzerine yürüdü. Çevredekilerin araya girerek uzaklaştırmaya çalıştığı Uğurcan Engin U., sokak üzerindeki otoparkın girişinde bulunan demiri alarak Volkan C.'nin üzerine gitti. Uğurcan Engin U.'nun demirle başına vurduğu Volkan C. yere düştü. Yaralanan Volkan C., çağrılan ambulansla Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Volkan C.'nin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıyan kavgayla ilgili Uğurcan Engin U. polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü

----------------------------

-Kavga anı (Güvenlik kamerası)

Süre: 1.35 Boyut: 49,0 MB

Haber: Ayhan ACAR/BARTIN,

======================================================

5)LPG'Lİ OTOMOBİL YANGINDA KÜL OLDU

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, yol kenarındaki kayalıklara çarptığı görülen LPG'li araç, patlamanın da yaşandığı yangında kül oldu. İtfaiye yangının söndürürken; yapılan araştırmada, araç içinde ve çevresinde herhangi bir kimsenin olmadığı görüldü. Polis, araç sahibine ulaşılması için çalışma başlattı.

Marmaris-Datça Karayolu'nun 21'inci kilometresindeki Değirmenyanı Mevkii'nde bulunan keskin viraj çıkışında, yol kenarındaki kayalıklara çarpmış 64 KL 922 plakalı LPG'li otomobil, bugün saat 03.00'de, patlamayla birlikte yanmaya başladı. Vatandaşın ihbarıyla olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Polis çevre güvenliğini aldı. İtfaiye söndürme çalışma başlattı. Su ve köpükle alevlere müdahale eden itfaiye, yangını söndürdü. Yapılan araştırmada, araç içinde ve çevresinde herhangi bir kimseye rastlanmazken; otomobil sahibi Fikret Köşnek'e ulaşmak için çalışma başlatıldı. Polis, yangınla ilgili soruşturma başlattı.Yangını görüp polisi arayan vatandaş Hasan Kamacı, "Evim karayoluna yakın yerde. Yatmaya hazırlanırken büyük bir patlama sesi duydum. Evden dışarı çıkarak 20 metre gittiğimde alevleri gördüm. Hemen polis ve jandarmayı aradım. Otomobilin yanına geldiğimde içerde kimse yoktu. Kısa sürede polisler ve itfaiye ekipleri geldi" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

Yanan otomobilden görüntü

Otomobile su ve köpükle müdahale eden itfaiye ekiplerinden görüntü

Hasan Kamacı röp.

Genel ve Detay görüntü

(Toplam: 3 dakika 13 saniye- 233 MB görüntü)

Haber- Kamera: Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla),

=======================================================

6)FUHUŞTAN YAKALANAN KADIN AĞLAYA AĞLAYA CEZAEVİNE GİTTİ

ADANA'da fuhuş yapan arkadaşını, müşteri gibi davranan polise pazarlamak isterken suçüstü yakalanan 25 yaşındaki Şirvan A., pişmanlık gözyaşları döktü. Ağlayarak adliyeye giden genç kadın, 'fuhuşa aracılık yapmak ve yer temin etmek' suçundan tutuklandı. Asayiş Şubesi'ne bağlı ekipler, 'Gamze' takma adını kullanan kadınının, para karşılığı erkeklerle birlikte olduğu bilgisini aldı. Cep telefonunu arayan polis, genç kadına "2 kişiyiz, güzel vakit geçirebileceğimiz arkadaş arıyoruz" diyerek ilişki teklifinde bulundu. Yanında arkadaşının da olacağını söyleyen ve daha önce gözaltına alınıp, serbest bırakılan 'Gamze' takma adını kullanan Şirvan A., oturduğu apartman dairesine polisleri davet etti. Kişi başı 200 TL isteyen genç kadının evine giden polis, parayı teslim ettikten sonra Şirvan A. ile arkadaşı Pınar Y.'yi gözaltına aldı.

ınar Y. ifadesinin ardından serbest bırakılırken Şirvan A., gözyaşları arasında ifade verdi. Pişman olduğunu söyleyen genç kadın, ağlayarak adliyeye sevk edildi. Şirvan A., 'fuhuşa aracılık yapmak ve yer temin etmek' suçlarından tutuklandı. Kadının cezaevine kadar ağladığı belirtildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Kadın zanlının Adli Tıp Birimi'nden çıkarılması

Polis aracına bindirilmesi

Adli Tıp Birimi önünden genel görüntü

SÜRE: 49" BOYUT: 92 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI / ADANA,

=================================================

7)'MACRO' UYUŞTURUCU ARAMASINDA KALAŞNİKOF BULDU

ADANA'da uyuşturucu madde bulunduğu iddia edilen E.F.D.'nin evine düzenlenen operasyonda narkotik köpeği 'Macro', kanepeye gizlenmiş kalaşnikof ile tabanca buldu.

Merkez Seyhan İlçesi Namık Kemal Mahallesi'nde oturan E.F.D.'nin uyuşturucu madde ticareti yaptığı bilgisini alan Uyuşturucu Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, operasyon düzenledi. E.F.D.'nin evine giren narkotik dedektifleri, uyuşturucuya duyarlı narkotik köpeği Macro'nun da katılımıyla arama yaptı. Evdeki bütün odaları, eşyaları tek tek koklayan Macro, oturma odasındaki kanepe altına saklanmış, kalaşnikof silah, 1 tabanca ve bu silahlara ait 3 şarjör ile çok sayıda mermiyi buldu. Uyuşturucu çıkmayan evin sahibi E.F.D. gözaltına alındı. Ruhsatsız silah bulundurmak suçundan adliyeye sevk edilen şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Bazanın içindeki içinde kalaşnikof silah olan çanta

Polislerin çantayı incelemesi-

Çantanın içinden çıkan şarjörler ve mermiler

Çekmecenin içinden çıkan tabanca ve mermiler

SÜRE: 02'19" BOYUT: 260 MB

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

======================================================

8)KAPUT VE ÇAMURLUĞA GİZLENMİŞ 15 KİLO ESRAR ELE GEÇİRİLDİ

AKSARAY'da şüphe üzerine durdurulan bir otomobilin kaput ve çamurluk bölümlerine gizlenmiş 15 kilo kubar esrar ele geçirildi.

Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Narkotik ekipleri, Aksaray-Adana karayolunun 3'üncü kilometresinde Beşir T. (37) idaresindeki 06 AV 500 plakalı otomobili şüphe üzerine durdurdu. Polis, 'Manas' adındaki eğitimli köpekle yaptığı aramada kaput ve çamurluk bölümlerine gizlenmiş 15 kilo kubar esrar ele geçirdi. Sürücü Beşir T. ve araçta bulunan Elif G. (18) ile Rami T. (19) gözaltına alındı. Soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

---------------

Otomobilde yapılan arama

Genel ve detaylar

(Haber-Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA))

=================================================

9)ÜSTÜ KÖMÜR ALTI KAÇAK SİGARA

ADANA'da kömür yüklü kamyonun yükü boşaltılınca altından 80 bin paket kaçak sigara çıktı, sürücüsü tutuklandı.

KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, Şırnak'tan Adana'ya gelen kamyonda kaçak sigara taşındığı ihbarını aldı. Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri, D-400 Karayolu üzerinde, tedbir alarak gelen kömür yüklü kamyonları takibe aldı. Ekipler, Sekvan Cengiz yönetimindeki 33 CFL 56 plakalı kamyonu kontrol amacıyla durdurdu. Şakirpaşa Polis Merkezi Amirliği'ne götürülen kamyondaki 10 ton kömür boşaltılınca altına gizlenmiş 80 bin paket kaçak sigara çıktı. Kamyonun sürücüsü Sekvan Cengiz ile yanındaki Rıdvan Barlık gözaltına alındı.Sigaralardan haberi olmadığını söyleyen Sekvan Cengiz tutuklanırken Rıdvan Barlık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Kamyonun seyir halinde görüntüsü

Kamyonunun durması

Şoförün kamyondan indirilmesi

-Kamyonun kasasındaki kömürden görüntü

Kömürün boşaltılması

Kamyonunun kasasındaki kaçak sigaraların fotoğrafları

Sigaraların torbaların içinde toplu halde fotoğrafları

SÜRE: 02'59" BOYUT: 334 MB

Haber: Fatih KARAÇALI-Kamera: ADANA,

=================================================

10)YETİŞTİRDİKLERİ ORGANİK ÜRÜNLERİ İNTERNETTEN SATIYORLAR

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 2 yıl önce başlatılan proje kapsamında sertifikalı organik üretim yapan çiftçi, internet sayfası üzerinden ürünlerini satmaya başladı. Kemer'e bağlı Çıralı mevkiinde 2000'li yıllarda başlatılan organik tarım üretimi 2014 yılında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle daha yaygınlaştı. BAKA destekli Argo- Eko Turizm Projesi kapsamında 25 üretici, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi çatısı altında toplanarak yurtiçi ve yurtdışında eğitim alıp, sertifikalı şekilde organik üretim yapmaya başladı. Portakal, nar, limon, avokado ve mandalina başta olmak üzere biber, enginar, domates, kabak, hıyar ve patlıcan yetiştiren çiftçiler, Çıralı merkezde oluşturulan teşhir noktasında yerli ve yabancı tatilcilere bu ürünleri sunarken, bu yıl ürünlerin internet üzerinden de satışına başlandı. Oluşturulan internet sayfası sayesinde Türkiye'nin her noktasına gönderilebilen organik ürünleri, daha önce Çıralı'ya gelip buradan alışveriş yapmış müşteriler daha çok tercih ediyor. Organik ürünlerden portakal kilosu 4 TL, mandalina 4.5 TL, armut 6 TL, limon 5.5 TL, domates 6.90, hıyar 6.90 TL gibi fiyatlara satılıyor.

25 ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPIYOR

Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Habib Altınkaya, "Buradaki doğal sistemi korumak için 2000 yılından sonra organik tarıma başladık. Bir kooperatif kurduk. Bu kooperatif çiftçilerimizin sesi oluyor. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve bakanlıklarla ilgili yazışmaları yönetiyor. Şu anda 25 çiftçimiz var organik tarımla uğraşan" dedi.

'HEM TOPRAĞIMIZ HEM ÇEVREMİZ KORUNUYOR'

Portakal üretiminin diğerlerine göre fazla olduğunu aktaran Altınkaya, her yıl yaklaşık 100 ton portakal, 70- 80 ton nar, 10- 15 ton limon, 5 ton mandalina ve 25- 30 bin adet avokado üretimi yapıldığını anlattı. İnternet üzerinden ürün satışına bu yıl başladıklarını kaydeden Altınkaya, "Buraya gelen tatilcilere kendimizi tanıtıyoruz, onlar internet üzerinden siparişlerini veriyor. Haftalık olarak ürünlerini adreslerine gönderiyoruz. İnsanlar Çıralı'yı gördükten sonra doğayı, toprağı, suyu ve canlıları korumak için organik tarımı destek amaçlı bu ürünleri alıyor. Hem toprağımız hem çevremiz korunuyor. Buradaki üreticileri birebir tanıyan insanlar var. Onun için bu önemli bir proje" diye konuştu.

SOĞUK HAVA DEPOSU İHTİYAÇ

Meyve dışında reçel ve benzeri ürünlerin de internet üzerinden satıldığını kaydeden Altınkaya, her çarşamba günü sevkiyat yaptıklarını belirtti. Bölgede soğuk hava deposu olmayışının büyük sorun olduğunu söyleyen Altınkaya, bu nedenle ürünlerin dalda beklemek zorunda kaldığına işaret etti. Altınkaya, şöyle dedi:

"Ya 1 ay gibi bir sürede tüketeceksiniz ya da normal bir pazara satacaksınız. Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulupınar'da soğuk hava deposu planlıyoruz. Bu 3 bin tonluk bir proje olacak. 500 ton organik ürün depolama, 2 bin 500 ton da konvansiyon olacak. Bunu başarırsak ürünlerimizi nisan, mayısa kadar bekleterek tüketicilere ulaştıracağız."

Görüntü Dökümü

------------------

Limon toplanması

Nar toplanması

Meyvelerin tartılması ve paketlenmesi

Ulupınar Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatif Başkan Yarımcısı Habib Altınkaya röportaj

05: 53 dakika ve 188 MB

Haber- Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER(Antalya),

=================================================

11)İŞADAMLARINDAN DEVLET OKULLARINDA GÜRÜLTÜYE SON VERECEK PROJE

ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD), devlet okullarında sınıf ve koridorlarda ciddi gürültüye karşın hiçbir akustik önlem olmaması nedeniyle karşılaşılan sağlık sorunlarını önlemek için bir ilkokulda örnek akustik uygulama gerçekleştirdi. Sınıf ve koridorlarda öğrencilerin çıkardığı sesi emen sistem, tüm okullarda uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak.

Türkiye'de devlet okullarında pek bilinmeyen önemli bir sorun ANSİAD tarafından gündeme getirildi. Sınıflarda ve koridorlarda kalabalık öğrenci gruplarının ortaya çıkardığı gürültü kirliliğine karşı, okulların fiziki yapılarında akustik önlemler alınmadığını belirleyen ANSİAD'ın Sağlık, Hizmet ve Eğitim Sektörü, bu konuda sosyal sorumluluk projesi başlattı. Baş ağrısı, gırtlak rahatlıkları gibi pek çok sağlık sorununun yanısıra iletişim rahatsızlıklarına da yol açan akustik soruna ilişkin ANSİAD, örnek uygulama için Melahat Faraçlar İlkokulu'nu seçti. Önce bir sınıfta tavanın bir kısmı ses emici plakalarla kaplandı. Memnuniyet üzerine uygulama tüm okula yayıldı.

OKULLARIN TAMAMINDA AKUSTİK PROBLEMİ VAR

Projenin mimarı ANSİAD üyesi mimar Ercan Evren, eğitimin iyi olması için fiziki altyapısının iyi olması gerektiğine işaret ederek, "Altyapılardan bir tanesi de akustik, yani ses kirliliği. Bu çok basit ama kimsenin fark etmediği bir durum. Bunu biz inşaatlarımızda gözlemlediğimiz için tedbir aldık ve bütün okullara da yayılmasını istiyoruz. Çünkü Türk çocuklarının eğitim kalitesinin yükselmesine büyük fayda sağlayacak bir çalışma. Öğretmenlerimizden ve yöneticilerden aldığımız bilgilere göre yaptığımız işin işe yaradığı anlaşılıyor. Çok memnunlar" diye konuştu.

SES EMİCİ PLAKALAR GÜRÜLTÜYÜ YOK EDİYOR

Projenin hem öğretmen hem öğrenciler için büyük fayda sağladığını anlatan Ercan, "Gürültünün insanlarda yarattığı çok kötü etkiler var. Psikolojik, fiziksel, baş ağrısı, moral bozukluğu, öğrenme bozukluğu gibi saymakla bitmeyecek kadar rahatsızlığa yol açıyor. Çınlama dediğimiz, bir dalga, enerji aslında ve iki satır arasında gidip geliyor. Biz tavana ses emici plakalar koyuyoruz. Sınıflarda hepsine değil, bir kısmına koyduk. Sesi emiyor ve dalgalanma olmuyor. Öğretmen çok rahat anlatabiliyor, anlattığı öğrenciler tarafından anlaşılabiliyor. Çünkü bu olmadığında öğretmenin söylediği anlaşılmıyor ve bağırmak mecburiyetinde kalıyor. Bütün öğretmenlerde bağırmaktan dolayı gırtlak rahatsızlığı var. Koridorlarda ise tamamını yapıyoruz. Çünkü orada sesin tümüyle emilmesi lazım" dedi.

ÖĞRETMENLERİN BAŞI AĞRIMIYOR

Uygulamanın maliyetinin de çok fazla olmadığı ve bu okulda 30 bin liraya tüm akistik problemin çözülebildiğini dile getiren Ercan, "Tabi iki-üç okulda değil bütün Türkiye'de hem yeni yapılacaklarda ihalelere konulması, hem de eski okulların düzeltilmesi lazım ki çocukların performansı artsın, sağlıkları düzelsin. Bilhassa öğretmenler. Buradaki öğretmenimiz 'Her gün baş ağrısıyla gidiyordum. Bu plakalar yapıldıktan sonra başım ağrımıyor' dedi. Bu çok sevindirici bir şey. Her gün başı ağrıyan bir öğretmenin ders anlatırken moralinin nasıl olabileceğini düşünebiliyor musunuz. Kaçmak istiyorlar okuldan, okulu sevmiyorlar. Bir sürü başka yönleri de var" diye konuştu.

Okullarda akustik uygulama konusunda ANSİAD olarak toplumun dikkatini çekmek istediklerini belirten ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, devlet okullarında hem öğrenci hem öğretmenin kulak sağlığına zarar veren bu gürültüyü önlemek adına bir akustik çalışması başlattıklarını söyledi.

BAKANLIĞA RAPOR OLARAK SUNULACAK

Uygulamada sona gelindiği ve bilim adamlarının ölçümleri ile akustik yapılmış sınıfla yapılmamış sınıf arasındaki gürültü kirliliği farkının bilimsel veri haline getirilip, somutlaştırılacağını kaydeden Erdoğan, "Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na bir rapor olarak sunacağız. Devlet okullarında proje aşamasında bunun planlanması, daha sağlıklı ve daha akustiğe duyarlı okulların yapılmasını teklif edeceğiz. Biz bu işe öncülük yaptık" dedi.

ÖĞRETMENLER ÇOK MEMNUN

Akustik uygulama öncesinde öğretmenlerin akşam kendilerini çok yorgun hissettiğinden bahseden okul müdürü Coşkun Deniz Kaya, yapılan ilk sınıf sonrası öğretmenlerin eskisine göre kendisini rahatlamış hissettiğini söyledi. Öğretmenlerin daha az efor harcadıklarını söylediğini belirten Kaya, "Koridorlardakini ben bizzat hissettim. Mesela sabah koridora dolaşmak için çıktığımda, kendi aralarında konuşarak gelen üç öğretmenden biri, 'Ya çocuklar bugün halsiz mi, bitkin mi' diye diğer öğretmene sordu. Diğer öğretmen, 'Daha uyanamamışlardır' gibi şeyler söyledi. Ben de dedim ki 'Akustik yapıldı, haberiniz yok mu' diye. Gerçekten çok büyük bir farkı var. Aynı zamanda odama misafir geldiğinde, örneğin teneffüslerde koridordaki gürültüden konuşamazdık. Konferans salonunda da aynı şekilde, bir etkinlik varsa teneffüs sırasında ara vermek zorunda kalıyorduk. Ama şimdi çok daha rahat, çok faydasını gördük" dedi.

İlk uygulamanın yapıldığı sınıfın öğretmeni Güliz Çoban ise ders anlatırken çok fazla sesinin geri döndüğünü, bu durumun kendisini çok yorduğunu belirterek, "Bu sistem yapıldıktan sonra baş ağrılarımın geçtiğini, daha rahatladığımı hissettim. 6 saat sürekli ayakta ve konuşmak zorundayız" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------

Sınıftan görüntü

Tavana yapılan sistemden görüntü

Öğrencilerin görüntüsü

RÖP 1: Ercan Evren

RÖP 2: Abdullah Erdoğan ( ANSİAD Başkanı )

RÖP 3: Çoşkun Deniz Kaya ( Okul Müdürü )

RÖR 4: Güliz Çoban ( Öğretmen )

Koridordan görüntü

Okul dış plan görüntü

Detaylar

224 /// 7.2

HABER: Mehmet ÇINAR-KAMERA: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Altınkaya Ulupınar Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title