Haberler

Dha Yurt Bülteni-19

Güçlük çıkartan darbeci askerler ayrı araçlarda getirildi / EK KOMUTANI SUÇLADICumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza...

Güçlük çıkartan darbeci askerler ayrı araçlarda getirildi / EK

KOMUTANI SUÇLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına kısa aradan sonra devam edildi. Duruşmada SAT timlerini seçen sanık yüzbaşı Özay Cöder ifade verdi. Özay Cöder de daha önce tanık olanak dinlenen SAT komutanı Albay Turan Ecevit'i suçladı. Kendilerini Turan Ecevit'in seçip Akıncılar üssüne gönderdiğini, buradan aramalarına rağmen kendisine ulaşamadığını ileri süren Özay Cöder, "Benim HTS kayıtlarımda da bunlar mevcut. Bunun bir girişim olduğunu anladığımızda ve bize kumpas kurulduğunu anladığımızda komutana sormak için Akıncılar'dan çıktık" dedi. Kendisiyle aynı durumda olanların Birliğe gidip, komutana bu olaya nedene dahil edildiklerini sorduklarını öğrendiğini öne süren Cöder, "Turan Ecevit, Akıncılardan giden askerleri yakaladıktan sonra kendisini temize çıkarmak için, emekli asker Ali Türkşen, Bülent Kuru ve Mete Yarar'ı birliğe çağırıyor. 'Kumpas kuran FETÖ'cüleri yakaladım' diyor. Hiçbir talimnamede bu uygulama olmamasına rağmen onlara silah dağıtıyor, yelek veriyor. Birliğin savunmasını bunlarla yapıyor. Başlı başına saçmalık. Bunları neden yaparsın ya! Bunlar benim gibi FETÖ'den yargılanan arkadaşların ifadelerinden geçen hususlar. Bunlar yaşanmış olaylar. Bu adamlar madem FETÖ'cü, ama göreve gittiler. Birçok FETÖ'cü kaçtı. Bunlar gidiyorlar komutanlarına kendi kendilerini teslim ediyorlar. Komutanımız 6 ay cezaevinde kalmıştı. Ali Türkşen'le falan. Hatta o zaman bu kadar kısa yattığı için ondan FETÖ'cü mü diye şüphelendiler. Komutanımız darbenin başarısız olduğunu görünce kendisini temize çıkarmak için Mete Yarar'ı, Ali Türkşen'i aradı bizi onların eline teslim etti" dedi. Özay Cöder daha sonra hakkında Ankara'da tutuklama kararı verenin, Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakim olduğunu, Eğer FETÖ'cü olsaydı kendisini de serbest bırakması gerektiğini ileri sürdü.

Duruşmada tutuklu sanıkların taleplerinden sonra avukatları da yargılamaya ilişkin taleplerde bulundu. Mağdurlar adına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan, taleplerini iletti. Avukat Halit Çokan, "Toplanan kanıtlar, dinlenen tanık beyanları, iletişim kayıtları, otopsi raporları, biyolojik raporlar ve kanıtlar, olayın yeterince aydınlandığını ortaya koymaktadır. Tahkikat talepleri dosyayı sürüncemede bırakmak, uzatmak için yapılan taleplerdir. Bunlardan dolayı taleplerin reddine karar verilmesini istiyoruz" dedi. Cumhuriyet Savcısı Ali Cenk Düzgün de dinlenen tanıklar, bilirkişi raporu, duruşmada dinlenen bilirkişinin beyanları ve diğer delillerle dava konusu olay yeterince açıklığa kavuştuğundan, sanıkların kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin, sanıkların hukuki durumlarının değiştirecek mahiyette olmadıkları anlaşıldığından aynı ayrı reddine ve aynı gerekçeyle gelmeyen yazı ve talimat şartlarının beklenmesinden vazgeçilmesine karar verilmesini talep etti. Memur Sen'in davaya katılma talebinin de reddini istedi. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı yarına erteledi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

sanıkların çıkışı

-araçlara bindirilmeleri

-araçların hareket etmesi

Haber: Taylan YILDIRIM - Cavit AKGÜN - Yasin TİNBEK / MUĞLA

=============================================

36 bin lira değerindeki altınları için öldürdükleri kadını define için kazdıkları kuyuya gömdüler

KAYSERİ'de, 3 ay önce kayıp başvurusu yapılarak aranan 69 yaşındaki Sayal Say'ın 36 bin lira değerindeki altınları için öldürüldüğü ve olayı işleyen 3 zanlının daha önce define için kazdıkları kuyuya gömdüğü ortaya çıktı.

Geçen 10 Nisan'da oturduğu Kocasinan ilçesi Hasanarpa Mahallesi'nde bir anda ortadan kaybolan Sayal Say'ın komşuları 36 yaşındaki Mustafa Kınış, 45 yaşındaki Ahmet İncekaya ve 40 yaşındaki Ahmet Mert'in tarafından boğularak öldürüldüğü ortaya çıktı. ŞüpZanlıların yaşlı kadını öldürdükten sonra daha önce define için kazdıkları Osmandede tepesinde bulunan bir mağaraya gömdükleri öğrenildi. Olayla ilgili İl Jandarma Komutanlığı özel istihbarat ekipleri ile Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerinin ortak çalışması sonucu Mustafa Kınış, Ahmet İncekaya ve Ahmet Mert'i gözaltına aldı. Mağaradan çıkarılan talihsiz kadının cenazesi otopsisi yapılmak üzere Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

-Olay yeri

-Genel detaylar

Haber: Olcay DÜZGÜN/ KAYSERİ,

4 dakika 17 saniye/ 110 MB

===============================================

Kredi kartı şifresi için işkence iddiası

ANTALYA'da öldürüldükten sonra cesedi yakılıp kuyuya atılan 25 yaşındaki Hulusi Gelişken'in babası Sedat Gelişken, oğlunun kredi kartı şifresini söylemesi için canlı canlı kesilerek işkence yapıldığını iddia etti.

Antalya Kirişçiler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda arama yapan define avcıları, geçen yıl bir kuyuda yanmış ceset buldu. Başından vurulduktan sonra yakılan cesedin, bir süredir kendisinden haber alınamayan Hulusi Gelişken'e ait olduğu tespit edildi. Olayla ilgili soruşturmada, Hulusi Gelişken'in, kız arkadaşıyla birlikte kaldığı evden, geçen yıl 23 Haziran'da sabaha karşı arkadaşı İbrahim Caner ve Mahsum Kartal ile birlikte Isparta'ya gideceğini söyleyip ayrıldığı, bir daha kendisinden haber alınamadığı, kredi kartından da 3 kez para çekildiği ve şifresinin değiştirildiği anlaşıldı. Bunun üzerine İbrahim Caner ile Mahsum Kartal ile cinayet romanı yazarı Murat C. gözaltına alındı.

İbrahim Caner polisteki ifadesinde, cinayetle ilgisi olmadığını söyledi. Olay günü yanındaki arkadaşı Mahsum Kartal ise Isparta'ya gitmek için yola çıktıkları gece ormanlık alanda mola verdikleri sırada İbrahim Caner'in tüfekle Hulusi Gelişken'i öldürüp cesedini yaktıktan sonra kuyuya attığını ileri sürdü. Kartal, kendisinin cinayetle ilgisi olmadığını ileri sürdü. Murat C. ise kendisine arkadaşı İbrahim Caner'in şifresini verdiği kartla para çektiğini söyledi. Bu parayı da İbrahim Caner'e verdiğini belirten Murat C., olayın yazdığı cinayet romanıyla da ilgisi olmadığını savundu. 3 şüpheli, ifadelerinin ardından mahkemece tutuklandı.

Murat C.'nin yazdığı 'Ölümün Nefesi' adlı romandan esinlenerek işlendiği ileri sürülen cinayetle ilgili Mahsum Kartal ve İbrahim Caner hakkında 'kasten insan öldürmek' ve 'başkasına ait banka veya kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama' suçlarından ömür boyu, Murat C. hakkında ise 'başkasına ait banka veya kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama' suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Antalya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında Murat C. tahliye edildi.

İŞKENCE İDDİASI

Davanın dördüncü duruşmasında, öldürülen Hulusi Gelişken'in babası Sedat Gelişken, kredi kartı şifresini söylemesi için oğlunun canlı canlı kesilip işkence yapıldığını iddia etti. Cesedi teşhis için adli tıp kurumuna çağrıldığında oğlunun cesedinin üzerinde çok sayıda derin kesik izi gördüğünü belirten Sedat Gelişken, "Kredi kartı ve şifre bilgilerini elde edebilmek için oğluma öldürülmeden önce işkence yapıldığını düşünüyorum. Ayrıca otopsi sırasında kamera kaydı varsa bunun istenmesini talep ediyorum. İbrahim Caner'e diğer sanık Mahsum Kartal'ın da yardım ettiğini düşünüyorum" dedi.

Mahsum Kartal ise cinayet sırasında herhangi bir yardımda bulunmadığını söyledi. Kartal, Hulusi Gelişken'ın kredi kartı şifresini İbrahim Caner'in önceden bildiğini ileri sürdü. Avukatı Rıdvan Yıldız da müvekkilinin olayı anlatarak jandarmanın soruşturmasına ışık tuttuğunu söyledi, tahliye talebinde bulundu. Murat C. ise tutuklandıktan sonra götürüldükleri cezaevinde müşahade odasında beklerken İbrahim Caner ile Mahsum Kartal ile iki gün tecritte kaldığını, bu süreçte Caner'in kendisini tehdit ettiğini belirterek, "Maktule ait kredi kartını ve şifresini bana İbrahim Caner verdi" iddiasında bulundu. Suçlamaları kabul etmeyen İbrahim Caner, "Ben Hulusi Gelişken'den kart şifresini almadım. Kart şifresinin nasıl alındığını da bilmiyorum" dedi. Sedat Gelişken'in iddiaları üzerine otopsi yapılırken kamera ve fotoğraf çekimi yapılmışsa bunların mahkemeye gönderilmesi için Morg İhtisas Dairesi'ne yazı yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışı gazetecilere açıklama yapan Sedat Gelişken, ayrıldığı eşi ve çocuklarına bir dükkan verdiğini, bu dükkanın satışından elde edilen parayı bilen İbrahim Caner'in bu parayı alabilmek için oğlunu öldürdüğünü ileri sürdü. Sedat Gelişken, "Oğluma kredi kartı şifresini ve paraların yerini söylemesi için işkence yapmışlar. Bıçakla kesmişler, sonra da pompalı tüfekle öldürüp kuyuya atıp yakmışlar. Birkaç saat sonra gelip tekrar yakmışlar" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

-Hulusi Gelişken'in babası Sedat Gelişken'in açıklamaları

-Antalya adliyesinden genel görüntü

Süre: 4 dk 02 sn

Boyut: 128 mb

Haber- Kamera Mustafa KOZAK /ANTALYA,

=================================================

Musabeyli'de traktör devrildi: muhtar ve eşi öldü

KİLİS'in Musabeyli İlçesi'nde, kontrolden çıkıp devrilen traktörü kullanan Gözlüce Köyü Muhtarı Mecit Göksün ile yanında bulunan eşi Fidan Göksün yaşamını yitirdi.

Kaza, akşam saatlerinde meydana geldi. Tarlaya giden Gözlüce Köyü Muhtarı Mecit Göksün'un kullandığı 79 EG 889 plakalı traktör, kontrolden çıkıp takla attı. Kazada sürücü Mecit Göksün ile yanında bulunan eşi Fidan Göksün olay yerinde hayatını kaybetti. İhbarla olay yerine gelen jandarma inceleme yaparken, Göksün çiftinin cesetleri otopsi için morga konuldu.

Haber: MUSABEYLİ (Kilis),

================================================

Antalya Film Festivali'nde büyük değişiklik

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 54'üncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Antalya Film Festivali'nde 'ulusal film yarışma kategorisi' kaldırıldı. Festival tek dalda, uluslararası film yarışması bölümüyle devam edecek.

Türkiye'nin ilk film festivali olan Uluslararası Antalya Film Festivali, 54'üncü yaşına hazırlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 21-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival öncesi Başkan Menderes Türel'in aralarında bulunduğu festival komitesi, Akra Otel'de gazecilerle bir araya geldi. Menderes Türel, festivalin çıtasını yükseltmek gayretinde olduklarını belirterek, bu yılki festivalde özel sürprizler olacağını söyledi. Festivalin yönetiminde değişiklik olduğunu dile getiren Türel, daha önce festivalin direktörlüğünü yürüten Elif Dağdeviren'in kendi isteğiyle görevi bıraktığını aktardı. Yeni film komitesini tanıtan Türel, festivalin artistik direktörlüğünü, Avrupa'da pek çok festivalin yönetiminde yer alan film yapımcısı Mike Downey, danışmanlığını Saraybosna Film Festivali direktörü Mirsad Purivatra'nın, Antalya Film Forum'un direktörlüğünü yine film yapımcısı Zeynep Atakan üstleneceğini söyledi.

UNESCO YARATICI FİLM ŞEHİR AĞINA BAŞVURU

Türel, şöyle devam etti:

"Daha önce Ulusal ve Uluslararası dallarda yapılan yarışmaları bu yıl birleştirdik. Ulusal bölüm kalktı. Sadece Uluslararası alanda yarışma yapılacak. Antalya'yı küresel sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Antalya'nın güneşinin film üretiminde değerlendirilmesini istiyoruz. Antalya'da film yapımlarına destek veriyoruz. Boğaçayı'nda film platosu ve sinema vadisi kurmak istiyoruz. Bu yıl UNESCO Yaratıcı Film Şehir ağına başvurduk. Dünyada 8 şehir bu ağda bulunmaktadır. Buraya katılarak sinema alanında tanıtım ve işbirliğini kurmuş olacağız."

YARIŞMA TEK DALDA BİRLEŞTİ

Ulusal bölümü uluslararası kategori ile birleştirerek yeni bir adım attıklarını dile getiren Türel, "Daha güçlü bir yarışma programıyla festivalimizi güçlendireceğiz. Ulusal başarılı filmler de bu yarışmada yer alacak. Hem yerli hem yabancı filmler katılacak. Antalya'nın dünyaya açılımını daha güçlü sağlamış olacağız. Küresel bağlarımızı güçlendirerek dünya film endüstrisinin önemli oyuncularından biri olmak amacındayız. Antalya bu konuda dünyanın en büyükleri arasında yer almalıdır. Antalya'nın sinema merkezi olması için prestijli olmasını istiyoruz" diye konuştu.

İKİ YENİ BÖLÜM EKLENDİ

Menderes Türel, Film Forumu'nu da güçlendirmeye devam edeceklerini açıkladı. 3 yılda forum vasıtasıyla 25 projenin destek aldığını belirten Türel, festivale eklenecek bölümler hakkında da bilgi verdi. Türel, "Çocuk Bölümü, yeni bir izleyici kitlesi oluşturma amacıyla yapılacak. Çocukların vizyonlarını geliştirmek, sanat ve sinemayla sıkı bağlar kurmalarını sağlamak için önemli bir fırsat yaratacaktır. Çocuklara özel film gösterimleri düzenlemenin yanı sıra atölyeler ve sürpriz konuklarla sohbetler düzenlenecek. Film ve Yemek bölümü yeni eklenecek bölümler arasında. Bu bölümde, gastronomiyle ilgili seçilen dört film izlendikten sonra, dört ünlü şef bu filmlerden ilham alarak hazırladıkları tadım menüsünü katılımcılara sunacak" diye konuştu.

Türel Altın Portakal geleneklerini yaşatmaya devam edeceklerini aktardı. Kortejin olacağını kaydeden Türel, en iyi filme 50 bin euro ödül verileceğini açıkladı.

FESTİVAL HALKA ULAŞMALI

Festivalin artistik direktörü Mike Downey ise festivale yeni bir yön vermeye çalışacaklarını söyledi. Downey, "Film festivalinin dünya sinemasına ulaşmasına, uluslararası yazarlara ulaşıp Antalya halkını merkezine almasını istiyorum. Antalya halkına ulaşamayan bir festivalin festival olamayacağını düşünüyorum. Dünyada en iyi sinemacılara ulaşmamız gerekiyor. Benim önde gelen amacım film yapımcıları ile halk arasında iletişimi kurmak" diye konuştu.

'FESTİVALLE GURUR DUYULMASINI SAĞLAMALIYIZ'

Festivalin sanat danışmanı Mirsad Purivatra da ana hedefinin filmin bir sanat olarak gösterilmesi ve Antalya halkının bunu benimsemesi olarak açıkladı. Purivatra, "Herkesin festivalle gurur duymasını istiyoruz. Herkes Antalya'yı biliyor. Burayı tanınan bir festival şehri yapma imkanımız var. Yabancıların Antalya'ya gelmesini sağlamamız gerekiyor. Antalya için yeni bir şey yapacağımız düşünüyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Sinevizyondaki festival afişinden konuklara PAN

Gazetecilerden detay görüntüler

Mirsat Pirivatra'nın sinevizyonda tanıtılması

Mike Downey'in sinevizyonda tanıtılması

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşması

Mike Downey'in konuşması

Zeynep Ataman'ın yakın plan görüntüsü

Gazetecilerden konuklara PAN

Mike Downey'den detay görüntü

Mirsat Privatra'nın konuşmasından görüntü

595 MB - 9.46'

Haber: Hasan DEMİRBAŞ-Kamera: Süleyman EKİN/ANTALYA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Menderes Türel Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title