Haberler

Dha Yurt Bülteni - 13

Fındıklı'da HES toplantısında olaylar çıktıRİZE'nin Fındıklı ilçesi Yaylacılar Köyü Büyükdere deresi üzerinde yapımı planlanan Hayat Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı düzenlendi.

Fındıklı'da HES toplantısında olaylar çıktı

RİZE'nin Fındıklı ilçesi Yaylacılar Köyü Büyükdere deresi üzerinde yapımı planlanan Hayat Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı düzenlendi. HES projesine karşı çıkan yöre halkının bina önünde toplanarak protesto ettiği proje için tutulan tutanak tartışmalara neden oldu. Tutanağı değiştirilmesini isteyen kalabalık binaya girdi, bir odaya kaçırılan görevliler zor anlar yaşadı. Polisle kalabalık arasında arbede yaşandı.

Hayat HES projesini protesto eden Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyeleri ve vatandaşlar Dörtyol kavşağında toplandı, 'Yaşam alanlarımız için direniyoruz' pankartı açarak yöresel çalgı tulum ezgileri eşliğinde, 'Dereler özgürdür özgür akacak' sloganları ile yürüyüşe geçti. Grubun önünde köyün kadınları yer aldı. Halk Eğitim Müdürlüğü önünde tulum eşliğinde horon oynayan kalabalık HES karşıtı türküler söyledi, alkışlarla tempo tuttu. ÇED toplantısını yönetmek için polis eşliğinde gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve şirket yetkilileri, kalabalığın alkış ve ıslıklarla protestoları arasında binaya girdi. Kabalığı temsilen 4 kişi salona girerken, diğerleri bina önünde bekledi.

YAŞLI KADIN HEYETİN ÖNÜNDEKİ SU ŞİŞESİNİ ALDI VE...

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED İzinleri Şube Müdürü Alparslan Kalemci,  halkın görüşlerini almak için geldiklerini anlattığı sırada vatandaşların seçtiği temsilciler, halkın katılmaması nedeniyle toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulmasını istedi. Buna rağmen heyet başkanının, toplantının yapıldığı ancak vatandaşların HES projesini istemediği yönünde tutanak tutması gerginliğe neden oldu. Görevliler ile temsilciler arasında sert tartışmalar yaşandı. Bu sırada oturduğu koltuktan kalkan 74 yaşındaki Melahat Alişan, heyetin önündeki su şişesini alarak, 'Su sizden. İçmeyin bizde içmeyelim. Siz yanlış adrese geldiniz. Bu HES'i istemiyoruz, buradan gidin' dedi. Polis Müdürü, elindeki su şişesini aldığı yaşlı kadını yerine oturttu.

ARBEDE YAŞANDI

Tutanağı değiştirmemekte direnen heyet Başkanı Alparslan Kalemci, polisin güvenlik önlemi almasını istedi, binadan ayrılmaya çalıştı. Bu sırada bina dışında bekleyen kalabalıktan bazıları polis engelini aşarak binaya girdi. Polis bunun üzerine heyeti bir odaya kaçırdı. Odaya zorla giren kalabalık ise görevlilerin elinden tutanağı almaya çalıştı. Bu sırada öfkeli kalabalık ile polise arasında arbede yaşandı. Takviye gelen Çevik Kuvvet ekipleri müdahale ederek  kalabalığı dışarıya çıkarttı.

TUTANAK DEĞİŞTİRİLDİ

Yaklaşık 45 dakika boyunca polis kontrolünde odada tutulan görevliler tutanağın değiştirilmesine ikna oldu. Tutanak, halkın tepkisi nedeniyle toplantının yapılamadığı şeklinde  değiştirilince vatandaşlar sakinleşti ve heyet, polisin geniş güvenlik önlemleri altında binadan çıkarıldı. Kalabalık tutanağın değiştirildiği haberini alkışlarla kutladı, ardından bina önünden ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Kalabalığın yürüyüşü

Horon oynanması

Heyetin binaya girişi

ÇED toplantısındaki tartışma

Heyetin odaya kaçırılması

Binaya girenle

Yaşanan arbede

Heyetin binadan çıkışı

Detaylar

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-DHA

==========================================

Tekirdağ'da FETÖ'nün 20 'mahrem abisi' tutuklandı (3)

51 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki 'kripto' yapılanmasına yönelik sürdürdüğü soruşturma kapsamında 20 il ve KKTC'de 67 astsubay, 16 teğmen, 18 üsteğmen, 3 yüzbaşı, 3 binbaşı, 1 kıdemli albay, 2 askeri okul öğrencisi hakkında verdiği yakalama kararının ardından Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü ekipleri operasyonlara başladı. Polisin operasyonlarında şu ana kadar 51 şüphelinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan askeri personellerin makam ve evlerinde aramalar yapıldı. Gözaltına alınanlar soruşturmalarının yürütüleceği Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne getirilirken polis, diğer şüphelileri yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu arada haklarında yakalama kararı verilen 110 kişiden 15'inin daha önce tutuklandığı, bir kısmının da yurtdışında olduğu belirtildi.

DAHA ÖNCE 72 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY soruşturmasının ilk dalgasında 13'ü 'asker abisi' olmak üzere 59'u çeşitli rütbelerde asker olmak üzere 71 kişi tutuklanmıştı.

Haber: Ruhan YALÇIN / TEKİRDAĞ,

==========================================

Elif'i kebapçı kurtardı, hediyeyi bakkal aldı

ŞANLIURFA'da, 3 katlı binanın birinci katındaki balkonda dengesini kaybederek yere düşmekte olan 2 yaşındaki Elif Çakmak'ı ellerini açarak havada yakalayarak kahraman olan kebapçı Fehmi Durmaz'ın yerine Bakkallar ve Bayiler Odası mahallenin bakkalı olan Mehmet Tapşık'a duvar saati hediye edildi.

Geçtiğimiz Cuma günü Bağlarbaşı Mahallesi'nde meydana gelen olayda 3 katlı binanın birinci katındaki 2 yaşındaki Elif Çakmak'ı, çamaşır sepetinin üstüne çıkıp balkondan kendini aşağıya sarkıttı. Bir süre sonra korkuluklara tutunan küçük Elif, yorulup demiri bıraktı. Küçük kızı görüp aşağıda bekleyen kebapçı Fehmi Durmaz ile bakkal Mehmet Tapşık ellerini açıp Elif'i havada yakaladı. Yere düşmekten kurtarılan ve olayda yaralanmayan küçük kızı yakalayan kebapçı Fehmi Durmaz, mahallenin kahramanı ilan edildi. Kamuoyunda büyük bir yankı uyandıran olayın ardından Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, üyesi olan bakkal Mehmet Tapşık'ı ziyaret edip duvar saati hediye etti. Üyesinin gösterdiği kahramanlığı tebrik eden Altun, "Bakkal esnafı her zaman vatandaşın zor zamanlarında yanlarında yer almaktadır. Dernek üyemiz Mehmet Tapşık'ı gösterdiği duyarlılıktan dolayı tebrik ediyorumö diye konuştu.

Ziyaretten dolayı oldukça mutlu olan bakkal Mehmet Tapşık ise insanlık görevini yaptığını ve minik kızı kurtarmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Öte yandan mahallenin kahramanı olan kebapçı Fehmi Durmaz ise bu işi reklam için yapmadığı insanlık adına böyle bir girişimde bulunduğunu belirterek kimseden teşekkür beklemediğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------------

Esnaf Mehmet Tapşık

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanının esnafı ziyaret etmesi

Esnafa duvar saati hediye edilmesi

Dernek Başkanı Mehmet Altun'un konuşması

Esnaf Mehmet Tapşık'ın konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

==========================================

Fırtına fındığa zarar verdi

GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, dün gece yaşanan fırtınanın bölgede fındık ürününe ciddi zarar verdiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaşanan fırtına sonrası fındık bahçelerini dolaşarak incelemelerde bulundu. Keşap ilçesinin köyleri ile Giresun merkezdeki birçok köyde inceleme yaparak üreticilerden bilgi alan Karan, fındık bahçeleri için uzun zaman sonra bereketli bir yıl beklerken böyle bir olayla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi ve şunları söyledi:

"Mevsim iyi gidiyor diye düşünüyorduk. Kar zamanında yağdı, yağmur sürekli yağıyor diyerek fındık bahçeleri için bereketli bir sezon bekliyorduk. Ordu' nun yüksek kesimlerinde zirai don afeti yaşandı ama bizim bölgemizde ciddi manada bir afet olmadı. Fakat 15 gün önce fırtınadan dolayı hasar oluşmuştu ama sadece belli bölgeleri etkilemişti. Fakat dün gece şehir merkezinde 82 kilometre hızla esen rüzgar, batı ilçelerimizde 100 kilometrenin üzerine çıktı. Bununla birlikte  fındık bahçelerinde ciddi bir hasar meydana geldi. Ocakları dolaştığımızda 2 ile 3 kilo civarında  fındığı ziyan ettiğini görüyoruz. Tabi bu her yıl bu mevsimlerde yaşanıyordu ama bu sefer fındığın tam meyveye dönme aşamasına gelmesinden dolayı ciddi manada zarar oldu.ö

HASAR TESBİT ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK

Fırtınanın zararının yer yer yüzde 70'lere ulaştığını aktaran Karan, "Üreticimize geçmiş olsun diyoruz. İnşallah bir daha bu şekilde acı bir fırtına yaşamayız.  Hasar gören üreticilerimiz il Afet Komisyonu'na gelecek. Bizde bu çerçevede tarım kredilerinin ertelenmesi için çalışma yapacağız. Fındıkta hasar tespit çalışmaları bugün başlayacak.  Sigortalı vatandaşlarımız eksper isteyip hasarlarını tespit ettirebilirlerö dedi.

"KÜLLEME DE CİDDİ ZARAR VERECEK"

Üreticisinin son 4 yıldır mücadele verdiği fındık külleme hastalığının bu sene de bahçelerde kendisini göstermeye başladığını ifade eden Karan, "Külleme hastalığı da ciddi manada zarar verecek. Ayrıca bu yıl bakteriyel yanıklar da var. Fındık yapraklarına bu da külleme gibi zarar veriyor. İlerleki günlerde fındıkta ciddi manada dökülmeler meydana geleceğini düşünüyoruzö diye konuştu.

Yaşanan fırtına sonrası bahçesini dolaşan üretici Halil Bahar ise, "Fındık bahçelerimiz çok zarar gördü. Ağaçlar dahi yerinden söküldü, bütün bahçeler mahvolduö diyerek yakındı.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Bahçelerde inceleme

-Karan'ın açıklamaları

-Üretici açıklaması

-Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASAOĞLU

=================================

Denizli'de rüzgar etkili oldu, çatı uçtu

DENİZLİ'de öğle saatlerinde başlayan, saatteki hızı 70 kilometreyi bulan şiddetli rüzgar nedeniyle çatı uçtu, elektrik telleri koptu, vatandaşlar sokakta yürümekte zorlandı.

Denizli kent merkezinde hızı 70 kilometreyi bulan şiddetli rüzgar nedeniyle Topraklık Mahallesi 2233 Sokak'taki bir apartmanın çatısı uçtu. Apartmanın tepesinden sarkan çatı tehlike yarattı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekibi gönderildi. Sokak yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Sokaktaki elektrik kesildikten sonra itfaiye ekipleri çatıya çıktı. Çatıdan kopan ve asılı kalan büyük parça itfaiye ekipleri tarafından kontrollü olarak kesilerek düşürüldü.

Şiddetli rüzgar nedeniyle bazı elektrik hatlarında da kopmalar yaşandı. Caddelerde asılı olan afişlerin ipleri koptu. Şiddetli rüzgar nedeniyle sokak ve caddeler toz bulutuyla kaplandı. Dışarıda olanlar yürümekte zorlandı.

Meteoroloji yetkilileri, şiddetli rüzgarın akşam saatlerinde de devam edeceği ardından hızını yitireceğini belirtti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Sokaktan güvenlik önlemi alınmasından görüntü,

-Polis ve itfaiye ekiplerinden görüntü,

-İtfaiye ekiplerinin çatıyı çıkmasından görüntü,

-İtfaiyenin kopan parçayı kesmesi ve düşmesinden görüntü,

-Rüzgardan görüntü.

Haber-Kamera: Deniz TOKAT/DENİZLİ,

=====================================

Darıca Belediyesi Yavuz Bahadıroğlu'nun programını iptal etti

KOCAELİ Darıca Belediyesi tepkiler üzerine yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun bu akşam konuşmacı olarak katılacağı "Tarih Sohbetleri" konulu programı iptal etti.

Bir televizyon kanalında yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun da katıldığı programda Atatürk'e hakaret edilmesi tepkilere yol açarken, Yavuz Bahadıroğlu'nun bu akşam Darıca Belediyesi'nin Adnan Menderes Kültür Merkezi'nde düzenleyeceği "Tarih Sohbetleri" konulu programa katılacak olması tepkilere yol açtı. Darıca Belediyesi tepkiler üzerine programı iptal etti. Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak sosyal medyada büyük tepkilere yol açan etkinliği Darıca halkı istediği için iptal ettiklerini ifade etti.

CHP Darıca İlçe Başkanı Yakup Törk ise yaptığı açıklamada, "Sözde tarihçi Yavuz Bahadıroğlu'nun Darıca Adnan Menderes Kültür Merkezi'ne gelmemesi için birlikte yaptığımız çağrılar sonuç vermiş ve program iptal edilmiştir. Darıca Kaymakamı Ömer Karaman ve Darıca Emniyet Müdürümüz Hasan Aydoğan'ın gösterdikleri çabalar için de ayrıca teşekkür ederim. Herkesi sağduyulu olmaya, kurucu ve tüm ortak değerlerimize tekrar sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

Haber: Erol POLAT/DARICA(Kocaeli), -

==========================================

Bodrum'da göçmen çocuklar korosu kurulacak

MUĞLA'nın Bodrum ilçesindeki 'Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği' göç ile dünyaya dalga dalga yayılmış tüm hayatlara örnek olması amacıyla Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu oluşturacak.

Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği'nin ünlü Azeri kökenli İranlı tenor Ramin Fahrangniya ile birlikte yürüteceği Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu Projesi'nde Bodrum'da yaşayan göçmen çocuklar ile Bodrumlu çocuklar yer alacak. Proje ile ilgili Zest Otel'de düzenlenen basın toplantısında, Ramin Fahrangniya ve Proje Koordinatörü Veysel Yapıcı bilgi verdi. Projede operadan etnik dünya müziklerine, poptan caza, birçok müzik türünde çok sesli olarak eserler seslendirecek çocuklar yer alacak. Yaşları 6 ile 17 arasında değişen Rengarenk Göçmen Çocuklar Korosu farklı dillerde eserlerle kültürler arası buluşma ve kaynaşma köprüsü olacak. Koronun yüzde 70'inin, Türkiye'nin doğusundan ve Suriye'den Bodrum'a yerleşmiş dezavantajlı, göçmen ailelerin çocuklarından, geri kalan yüzde 30'unun ise Bodrum'a diğer şehirlerden ve ülkelerden gelmiş ailelerin çocuklarından yada Bodrumlu ailelerin çocuklarından seçileceği belirtildi.

Proje Koordinatörü Veysel Yapıcı projenin Açık Toplum Vakfı tarafından desteklendiğini belirterek, "Derneğimiz zaten göçmen çocuklarla ilgili çok alanda faaliyet gösteriyor. Çocuklara daha fazla neler yapabiliriz, yaşama entegrelerini de nasıl sağlarız diye araştırırken, böyle bir fikir gelişti. İranlı tenörden de destek aldık. Bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Suriye ve Afgan gibi benzeri kökenli yaklaşık 80 çocuk var. Doğu, güneydoğu, batıdan gelerek yerleşmiş tüm çocukları aynı potada değerlendiriyoruz. Ulus yada bölgesel farklılıklar yaratmanın peşindeyiz. Bu nedenle de koromuza Rengarenk Göçmen Çocuk Korosu ismini verdik. Mayıs ayı sonunda Ramin Fahrangniya yönetiminde seçmeleri yaparak, haziran ayında da çalışmalara başlamayı hedefliyoruz" dedi. Sanatçı Ramin Fahrangniya, gönüllülük esasıyla çalışacak müzisyenler ile birlikte bu çalışmayı yürüteceklerini belirterek, "Savaşlar ve göçler olurken, sanatla ve müzikle hayatta kaldım. Gelecek nesillere bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyordum. Göçmen çocuklar bu acılar, şarkılarla unutabilirler. Göç çocuklarda derin yaralar açabiliyor. Kültürleri bir araya getirmek amacıyla bu projeye katılmaya karar verdim. Profesyonel bir şekilde eğitim alacaklar. İlk önce Türkçe şarkılar olmak üzere daha 10 dilde eğitim verilecek. Çocuk şarkıları ve profesyonel göç temalı eserler çalışacağız" dedi.

Mayıs ayı sonunda seçmeleri yapılacak projede, haziran ayından itibaren başlanacak eğitimlerin ardından koro ilk konserini eylül ayında verecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Proje Koordinatörü Veysel Yapıcı'nın konuşması,

-İranlı sanatçı Ramin Fahrangniya'nın konuşması,

-Toplantıdan detay görüntü.

Haber: Nilüfer DEMİR - Kamera: Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Büyükdere Fındıklı Darıca HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title