Haberler

Dha Yurt Bülteni - 13

Yenişehir ve Kayapınar Belediye başkanlarına tutuklama istemi (2)DBP'Lİ İKİ BAŞKAN TUTUKLANDIDiyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan DBP'li Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu ve Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet...

Yenişehir ve Kayapınar Belediye başkanlarına tutuklama istemi (2)

DBP'Lİ İKİ BAŞKAN TUTUKLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen terör soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan DBP'li Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu ve Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın'ın Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorguları tamamlandı. Sulh Ceza Hakimi, yapılan sorgunun ardından Belediye Başkanları Kurbanoğlu ve Aydın'ın 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Haber: Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR,

===========================

HDP heyeti Cezaevi'nde bulunan Fiğen Yüksekdağ'ı ziyaret etti

Faruk KIYAK-Orhan UZUN/KANDIRA(Kocaeli)-KOCAELİ F tipi Cezaevi'nde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, milletvekilleri ve yabancı parti başkanları ziyaret etti. Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Tuğluk, Fiğen Yüksekdağ'ın bir gün bile cezaevinde kalmasının gayrimeşru olduğunu söyledi.

Bugün Kandıra Cezaevi'ne gelen Norveç Sosyalist Sol Parti Başkanı Audun Lysbakken, Norveç Sosyalist Sol Parti Milletvekili Siri Gjortz, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Berdan Öztürk, İstanbul İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş ve Parti Meclisi Üyesi Ayşe Berktay'dan oluşan heyet Kandıra Cezaevi'nde yatmakta olan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ı cezaevinde ziyaret etti.

Cezaevi önünde açıklama yapan Ayşe Tuğluk, "Arkadaşlarımız içlerinde bulundukları zor duruma rağmen cezaevinde moral olarak da yüksek düzeyde bu süreci karşılıyorlar. Tabiki milletvekili arkadaşlarımızın ki bir tanesi bizim partimizin eş başkanı Fiğen Yüksekdağ'ın bir gün bile bu cezaevinde kalması gayrimeşrudur. Biz içerdeki uygulamaları bir tecrit uygulaması olduğunu zaman zaman basın mensuplarıyla paylaşmıştık. Düşünün ki bir partinin eş başkanı sayın Yüksekdağ ile yaptığımız görüşmede bizim bütün yanımızda götürdüğümüz ve kendisiyle paylaşmak istedimiz. Dökümanlar aktarımların eğer kendisine gösterirsek el konulacağına dair bize uyarılar gelmeye başladı." dedi.

Cezaevinde bulunan partililerin siyasal faliyetlerini yürütme hakları olduğunu söyleyen Tuğluk konuşmasını söyle sürdürdü:

"Bir partinin eş başkanı 6 milyon oy almış bir partinin eş başkanının siyaset konuşamaz hale getirilmesi cezaevinde bu uygulamanın da devam ediyor olması ayrı bir sorundur. Hukuksuzluğun ne boyutta olduğunu gösteriyor. Kararın Türkiye'deki mevcut anayasa ve kanunların dışında çok üstten siyasi iktidar tarafından bir kararla burada tutulduklarını ve buradaki uygulamaların da o kararla bağlantıların devam ettiğini görüyoruz. Gayrimeşru bir durum söz konusudur. Çünki arkadaşlarımız hala milletvekillerleridirler halen dokunulmazlıkları devam ediyor ve bunların yasama faliyetlerine katılma dolayısıyla cezaevinde siyasi faliyetleri yürütme hakları vardır. Bu haklarını kullanmaları engelleniyor ve özellikle sayın Yüksekdağ noktasında özel bir uygulamanın da ayrıca bir uygulamanın da devreye sokulduğunu ifade edebilirim. Tek kişilik odalarda kalıyorlar defalarca müracat yapılmasına rağmen bu tecrit durumu devam ediyor. Diğer F1 de de olan arkadaşlarımız da birbirleriyle görüşemiyorlar sohbet dahi edemiyorlar. Halbuki bunlar aynı davadan cezaevinde bulunuyorlar. Bunların bir arada olmaları en doğru şeydir. Bu uygulamaların da katı bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz. Yaptığımız itirazlar var. Bu itirazları da yapmaya devam edeceğiz. Bu hukuksuzlukları hiçbir şekilde kabul edemeyiz." diye konuştu

Milyonlarca verilen oyun iradesine darbe vurulduğunu söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğit Alp, "Ülke hakları açısından birarada yaşamanın zeminin yok etmeye çalışan ve bunu da dinamitleyen bir iktidar sözkonusu. Öyle ki seçilmiş olan milletvekili arkadaşlarımız parti ve ilçe başkanlarımız bir bütün olarak partimize yönelik yoğun bir saldırı sözkonusu. Milyonları aşan iradedir bu. Bu olay Fiğen Yüksekdağ veya Selahattin Demirtaş'ın şahsında milyonlarca verilen oyun iradesine darbedir ve bu darbeyi de hergeçen gün arttıran 34. günü bulan bir cezaevi durumuyla karşı karşıyayız. Her geçen gün birarada yaşama zeminini yok etmeye çalışıyorlar.Bu siyasal ve ekonomik istikrarsızlık getirdiği gibi insanların birada birbirine bakacak yüzü neredeyse yok sayacak bir şekilde uygulama var. Dün cemaat bunu yapıyordu bugün AKP yaptı. AKP dün cemaate yaptırdığını bugün cemaati tutuklayarak bir başka savaş isteyen guruplarla yine Kürt özgürlük ve siyasal hareketine aynı uygulamalarla devam ediyor. Bu konudaki Kürt politikasındaki istikrar inanılmaz düzeyde yürüyor. " dedi. Yapılan açıklamanın ardından HDP heyeti cezavinden ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Kandıra Ceazevi görüntüsü

-Açıklamalar

HABER: FARUK KIYAK-ORHAN UZUN-KAMERA: ORHAN UZUN-KANDIRA-DHA

===========================

11 yaşındaki çocuk, cinsel istismar sonucu hamile kaldı

DİYARBAKIR'ın Çınar ilçesinde karın ağrısı şikayeti ile hastaneye giden ve nüfus kaydında 11 yaşında görünen G. adlı kız çocuğunun, cinsel istismar sonucu hamile kaldığı ortaya çıktı. 37 haftalık hamile olan G., sezaryenle doğum yaparken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, konu ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Çınar ilçesinde bir süre önce cinsel istismara uğradığı iddia edilen G., annesi tarafından karın ağrısı şikayeti ile Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi acil servisine getirildi. Acil serviste küçük kızı muayene eden doktor, çocuğun hamile olduğunu belirterek test yapılmasını istedi. Yapılan tahliller sonucunda küçük kızın 37 haftalık hamile olduğu ortaya çıktı. Geçen 23 Kasım'da hastanede sezaryenle doğum yapan küçük kız, bebeği ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Durumun polise bildirilmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

SORU ÖNERGESİ VERDİ

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp de olayla ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın yanıtlaması istemiyle dün Meclis'e yazılı soru önergesi vermişti. 11 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar olayını soran Yiğitalp soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Basında yer alan iddialara göre Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 11 yaşındaki G. isimli çocuk, cinsel istismara maruz kalmıştır. İstismar mağduru çocuk rahatsızlanıp hastaneye götürüldüğünde gebelik oluştuğu öğrenilmiş ve geçen ay Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum yapmıştır. İldeki kadın kurumlarından edindiğimiz bilgilere göre; G. istismar mağduru çocuk Kadın Doğum Hastanesi'nde alıkonularak Diyarbakır Çocuk Esirgeme Kurumu'na yerleştirilmiş, bebeği de polisler tarafından alıkonulmuştur. Kadın kurumlarının konu ile ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurusu sonucu; savcılığın konu hakkında hiçbir girişimde bulunmadığı da tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır. Bu bağlamda; Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşandığı iddia edilen böyle bir olaydan haberdar mısınız? Olayın araştırılmasına dair Bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur? İddia edilen olayda, istismarda bulunan kişi veya kişilerin kim olduğu biliniyor mu? İstismar eden kişi/kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Kadın kurumlarının suç duyurusunda bulunmasına rağmen savcılığın konu hakkında hiçbir girişimde bulunmadığı doğru mudur?"

Haber: Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR,-

===============================

HDP'li Erdoğmuş'a sözde 'sivil cuma namazı' davası

HDP'nin eski müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında, 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesindeki Sümerpark'ta, sözde 'Sivil Cuma namazı'nı kıldırıp yaptığı konuşma nedeniyle, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Aynı olay ile ilgili Demirtaş hakkında da soruşturma açılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin eski Müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında 4 Mart 2016 tarihinde merkez Yenişehir İlçesi Sümer Parkta kıldırdığı sözde 'sivil cuma namazı' gerekçesiyle başlattığı soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, Erdoğmuş'un, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 4 Mart 2016'da Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki Sümerpark'ta, güvenlik güçlerince PKK'lı teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile uygulanan sokağa çıkma yasağının protesto edilmesine yönelik sözde 'sivil cuma namazı'na katıldığı ve açıklama yaptığı belirtildi.

Namazı kıldıran Erdoğmuş'un daha sonra yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonları gayrimeşru gösterdiği ifade edilen iddianamede, Erdoğmuş'un güvenlik güçlerinin operasyonlarını 'tahaccür' (taşlaşmak) ve 'gaddarlık' olarak nitelendirdiği aktarıldı.

Hazırlanan İddianamede, Erdoğmuş'un, terör örgütü mensuplarının, devletin güvenlik güçleri ile girdikleri silahlı çatışmaları haklı gösterdiği, konuşma içeriği bir bütün halinde değerlendirildiğinde, şüphelinin terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle terör örgütü propagandası yapma suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunduğu belirtildi.

İddianamede, Erdoğmuş'un şimdiye kadar kendisine tebliğ yapılmasına rağmen ifade vermeye gelmediği belirtilerek, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Erdoğmuş'un yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtilirken, aynı olay ile ilgili HDP Eş Genel başkanı Selahattin Demirntaş hakkında da soruşturma açılmıştı.

Haber: Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR,-

===================================

Karabük'te taşımalı eğitime kar engeli (2)

OKULLAR YARIN TATİL

Kentte kar yağışının etkisini sürdürmesi nedeniyle yarın okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimizde etkili olan kar yağışı nedeniyle Karabük merkez ve ilçelerimizdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları 8 Aralık Perşembe günü 1 gün tatil edilmiştir. Olumsuz hava koşulları nedeniyle kamu görevlisi engelliler de izinli sayılacaktır. Bu izin kamuda çalışan hamile personeli de kapsamaktadır" denildi.

Açıklamada ayrıca Vali Mehmet Aktaş'a ait Twitter ve Facebook hesabı bulunmadığı, açılan sahte hesaplardan yapılan paylaşımların dikkate alınmaması uyarısında bulunuldu.

Haber: Bülent DİKTEPE / KARABÜK,

==================================

Karabük'te Halep protestosu

KARABÜK'te, üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ellerinde dövizlerle yürüyüş yaparak Halep'te yaşananları protesto etti.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri ile Karabük Üniversitesi öğrencilerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, 100'üncü Yıl Mahallesi Pazaryeri Camii'nde Halep'te hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup, daha sonra tekbir getirip, 'Zalimler Allah'a hesap verecek', 'Müslüman zulme boyun eğme' sloganlarıylaKarabük Üniversitesi Demir ve Çelik Kampüsü önüne yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Yaser Eryi·ği·t, "Zalimler, katiller, ikiyüzlüler eninde sonunda yenilecektir. Elbette bir gün Esad despotu da tarihin lanetli çöplüğündeki yerini alacaktır. Esad ve avenesi İran, Hizbullah, Rusya ve bilumum yalakaları bugün olmasa bile yarın mutlaka ateşi boylayacaktır" dedi. Basın açıklamasının ardından kalabalık dağıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Gıyabi cenaze namazı

-Yürüyüş

-Kampüste yapılan basın açıklaması

Haber-Kamera: Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır Kayapınar Yenişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title