Haberler

Dha İstanbul - Tutkunları Karikatür Çizmeyi Öğreniyor

Ustadan çırağa geçen sanat olarak kabul edilen karikatürü daha geniş kesime yaymak, yeni ve genç isimler kazandırmak amacıyla ücretsiz açılan kursa 200 kişi kayıt yaptırdı.

Ustadan çırağa geçen sanat olarak kabul edilen karikatürü daha geniş kesime yaymak, yeni ve genç isimler kazandırmak amacıyla ücretsiz açılan kursa 200 kişi kayıt yaptırdı.

Çeşitli yerlerde çizen karikatürist Serdar Onur Öztaş, bugüne kadar resimden, tiyatroya, danstan çeşitli spor dallarına kadar değişik birçok konuda kurs açıldığını göz önüne alarak hazırladığı projeyi Avcılar Belediyesi'ne iletti. Öztaş, belediyenin açtığı kurslara yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını hatırlatırken karikatürün giderek daha geniş kesimler tarafından yapılmasını sağlamak amacıyla birkaç yıl önce halk eğitimi merkezlerine başvurduğunu ancak, yer sıkıntısı, yabancı dil, okuma yazma konularının ön plana çıkması üzerine bunun geri planda kaldığını söyledi.

Önerisinin kabul edildiğini ve kısa süre içerisinde derslere başladığını anlatan Serdar Onur Öztaş, "Karikatür ustadan çırağa geçiyor. Bunun da halka ulaşan kursunun olması gerektiğini düşünerek değişik alanlarda kurslar bulunan Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde (BMKM) bilgilerimi aktarmak için kolları sıvadık" dedi.

Serdar Onur Öztaş, BMKM'nin dışında belediyeye ait kent enstitülerinde çocuk ya da yetişkin gruplarına temel karikatür çizim teknikleri ve espri anlayışını, bu sanatın Türkiye ve dünyadaki gelişimini anlatırken ağırlıklı olarak çizim teknikleri konusunda çalıştıklarını ifade ederken, "Arkadaşlarımız, küçük kardeşlerimiz büyük ilerlemeler sağlamaya başladı. Karikatürün resimden farkı bir takım özellikleri abartmamız, çizim teknikleri olarak da objeleri bozmak deforme ederek çizmek de diyebiliriz. Her alanda kurs var. Ama ücretsiz karikatür kursu yok denecek düzeyde. Şu anda karikatür için başka benzer kurs var mı bilemiyorum" dedi.

Serdar Onur Öztaş, tüm sanat daları gibi karikatürü öğrenmek ve yapmak için emek vermek gerektiğini, bunun hobi olarak veya bir sanata hazırlık olarak da yapılabileceğini ifade ederken, "Gelişim oranı kişinin tümüyle kendi bakışına bağlı. Ne kadar emek verirlerse o iyi sonuç alıyorlar. Türkiye'de karikatürist kolay yetişmiyor. Resimsel çalışmalar yapmış güzel sanatlar çıkışlı, gerçek meslekle ilgisi olmayan arkadaşlarımız var. Türkiye karikatürde uluslar arası alanda çok ileride" dedi.

Çeşitli kesim ve meslek gruplarından ilgi gören kurslar 4 merkezde açılırken 200'e yakın kursiyer katıldı. Kursiyerlerden grafik tasarımcı Selma Pakdamar, çizim yapmaktan çok hoşlandığını karikatür ile mesleğine ayrı boyut kazandırabileceğini söyledi. Diğer kursiyer Serdar Yılmaz da 56 yaşında emekli olduğunu kursu duyunca hemen kayıt yaptığını ve dersleri kaçırmadığını anlattı. Emekli memur Uruhan Altan ise "Gençliğimizde haftalık karikatür dergisi Gırgır'ı sabırsızlıkla bekler eve gitmeyi beklemeden parkta okur, gülerdik. Karikatür bambaşka bir şey. İnşallah güzel şeyler çizebileceğim" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

----------

-Karikatür kursundan görüntüler

-Karikatür çizen kursiyerler

-Kursiyerlerle röportaj

-Eğitmen karikatürist Serdar Onur Öztaş konuşurken - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Türkiye Avcılar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title