Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 4

1- OKUL ÇEVRELERİNDE UYUŞTURUCU DENETİMİ

Haber-Kamera: Sinan BİLGİLİ- İSTANBUL-DHA

İstanbul'da polis okulların çevrelerinde uyuşturucu denetimi yaptı. 12 ilçede eş zamanlı yapılan denetimlerde bir bodrumda uyuşturucu kullanan şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Narkotim ekipleri Bağcılar'daki okul çevrelerinde denetim yaptı. Şüpheli görülen kişiler üzerinde arama yapan polis GBT (Genel Bilgi Tarama) uygulaması da yaptı. Bu kişiler polis tarafından okul çevresinden uzaklaştırıldı.

Uygulamalar okul çevresiyle sınırlı kalmadı. Parklar ile metruk binalarda da arama yapan polis ekipleri uyuşturucu madde kullanan bir şüpheliyi de gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheli ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

Görüntü Dökümü:

--------------

-Polisin parkta arama yapması

-Parkta üzeri aranan kişiler

-Okul çevresinde uygulama

-Üst araması yapması

-Bodrumda yapılan arama

-Uyuşturucu kullanan kişi

-Gözaltına alınması

-Detaylar

21.11.2016 - 15.42 Haber Kodu : 161121109

=======================

2- İSTANBUL BAROSU'NDA "CİNSEL İSTİSMAR DÜZENLEMESİ"NİN GERİ ÇEKİLMESİ TALEBİ

İstanbul Barosu'nun çocuk ve kadından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan,

"Çocuk gelinleri belli bir tarihe kadar meşrulaştıran ve bu tarihten sonra da dönemsel olarak benzer taleplere kapı açacağı kuşkusuz olan yasa teklifine imza koyan milletvekilleri bir an önce bu tekliften vazgeçmeliler"

Haber-Kamera: Enver ALAS - İstanbul DHA

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, TBMM'de görüşülecek olan, çocuğun cinsel istismarı suçunda değişiklik yapılması için hazırlanan yasa tasarısı önergesinin geri çekilmesini istedi.

İstanbul Barosu'nun Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısına, İstanbul Barosu'nun çocuk ve kadından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler'in yanı sıra İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi başkanları ile 40 kadın derneğinin üye olduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği temsilcileri katıldı. Ortak basın açıklamasını Aydeniz Alisbah Tuskan okudu. Önergenin hukuk devleti ve çocuk hakları adına kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını belirten Tuskon, önergeyle evlilik yaşının 15'in altına indirilmesi yolunun açılmak istendiğini söyledi.

"ÖRTÜLÜ BİR AF GETİRİYOR"

Önerilen düzenlemenin 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçları açısından örtülü bir af getirdiğini kaydeden Tuskan, bunun sonraki tarihlerde işlenen cinsel istismar suçu failerinin de 'eşitlik istiyoruz' talebinde bulunmalarına yol açacağına vurgu yaptı.

"CİNSEL İSTİSMAR SUÇLARINI İŞLEMEYİ CESARETLENDİRECEK"

Önergenin olumsuzluklarını anlatan Tuskan, şunları söyledi:

"Cinsel istismara maruz kalan çocukta meydana gelen travma, evlilikle daha da artacak. Çocukların cinsel istismarında rızadan söz etmenin hiçbir mantıkla bağdaşmaması. Cinsel istismar suçlarını işlemeyi cesaretlendirecek. Medeni kanunun, evlilik yaşının gözardı ediliyor. Cinsel suçların önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar olumsuz etkilenecek. Önerge ile çocuklara tecavüzcüleri ile evlendirme zorunluluğu getirilmek isteniyor. Anayasamızın 41. maddesinin 'Devlet her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır' hükmü yok sayılacak. Çocukların ihmal ve istismardan korumaya yönelik önlemlerin gündeme getirilmesi yerine istismarcıların kurtarılmaya çalışıyor. "

ÖNERGENİN GERİ ÇEKİLMESİ TALEBİ

Aydeniz Alisbah Tuskan, toplumun her kesiminden tepkilerin dikkate alınarak, önergenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bütün kadın milletvekillerine sesleniyorum" diyen Tuskan, "Bu partiler ve siyaset üstü bir meseledir. İktidar partisinin bütün kadın bu önergenin geri çekilmesi için çalışma bekliyorum. Çocuk gelinleri belli bir tarihe kadar meşrulaştıran ve bu tarihten sonra da dönemsel olarak benzer taleplere kapı açacağı kuşkusuz olan yasa teklifine imza koyan milletvekilleri bir an önce bu tekliften vazgeçmeliler" ifadelerini kullandı.

Ortak basın açıklamasının okunmasının ardından toplantıya katılanlar birer konuşma yaptılar.

BERRA BESLER: "MECLİSİN BÜYÜK BİR AYIPI OLARAK GÖRÜYORUM"

Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler, Türkiye Barolar Birliği olarak yasanın geri çekilmesi için taleplerini ilettiklerini dile getirdi. Besler, "Ne sosyal devlet ne de hukuk devletine uymayan bu tasarı hangi akılla mecliste görüşülüyor? Kime hizmet edecek? Toplumun hangi ihtiyacını ortadan kaldıracak. Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan bu konu bugün TBMM tasarı halinde görüşülmeye hazır. Bunu meclisin büyük bir ayıbı olarak görüyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Basın açıklamasına katılanlar

-Ortak basın açıklamasının okunması

-Avukat Aydeniz Alisbah Tuskan'ın açıklamaları

-Berra Besler'in konuşması

-Toplantıya katılanların konuşmaları

-Genel ve detaylar

21.11.2016 - 15.14 Haber Kodu : 161121101

===================

3- UNICEF'TEN 'ÇOCUK GELİNLER' İÇİN VİDEO

Haber: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada 700 milyondan fazla kadının 18 yaşını doldurmadan evlendiğini, bunlardan yaklaşık 250 milyonunun 15 yaşından küçük olduğuna dikkat çekmek için bir video hazırladı. Dünyanın en önemli evlilik bloglarından biri olan Bridal Musings ile birlikte yapılan çalışmada "Lütfen bu videoyu paylaşın" mesajı verildi.

UNICEF, dünyada sadece bu yıl 15 milyon kız çocuğunun 18 yaşını doldurmadan evleneceği tahminini yaptı. 18 yaşından önce evlenen kadınlarda okula devam etme oranının düştüğü, aile içi şiddete maruz kalma olasılığının ise arttığını vurgulandı. 20 yaşlarındaki kadınlara oranla ergenlik çağında olan kız çocukların gebelik sırasında yaşadıkları komplikasyonlardan ötürü yaşamlarını yitirme olasılığının da yüksek olduğunu bildiren UNICEF, 'Çocuk gelin' gerçeğine dikkat çekmek için dünyanın en önemli evlilik bloglarından biri olan Bridal Musings ile birlikte bir video hazırladı. UNICEF Türkiye tarafından da paylaşılan 1 dakika 32 saniyelik videoda, oyun oynadığı arkadaşlarından ayrılmak zorunda bırakılan, çocuk gelin canlandırılırken "Bu sene 15 milyon kız çocuk 18 yaş gününden önce evlenecek. Lütfen bu videoyu paylaş haksızlıkla mücadele et çocuk evliliğine son" mesajı verildi.

Öte yandan 'Save The Children' (Çocukları Koruyun' isimli yardım kuruluşunun Başkanı Carolyn Miles, dünyada her 7 saniyede 1, 15 yaş altında bir kızın evlendirildiğini, 13 ya da 24 yaşına gelmeden çocuk sahibi olmasının etkisiyle yaşamının tehlikeye girdiğini anlatırken, kız çocukları için en iyi ülkeler sıralamasının İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika olduğunu söyledi. 144 ülke arasında kızların en iyi yaşadığı ülkeler sıralamasında Amerika 32'nci sırada bulunurken, en kötü durumdaki kızların Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali gibi ülkelerin büyük çoğunluğu Afrika kıtasında yer aldığı,Türkiye'nin 55'inci sırada yer aldığı kaydedildi. 'Save The Children' eğilimin bugünkü çizgisinde devam etmesi halinde 2030 yılında çocuk evliliklerinin 700 milyondan 950 milyona çıkacağı uyarısında bulundu.

Görüntü Dökümü:

----------

UNICEF tarafından, 'Çocuk gelin' gerçeğine dikkat çekmek için hazırlanan video

21.11.2016 - 14.21 Haber Kodu : 161121089_

===========================

4- AVM'DE YANGIN ALARMI

Haber-Kamera: Uğur AYAZSIN/ İstanbul DHA

Üsküdar'da bir alışveriş merkezinde kaynak yapımı sırasında çıkan küçük çapta yangın çıktı. Yangın kısa sürede söndürülürken alışveriş merkezi tedbir amaçlı boşaltıldı.

Yangın, Üsküdar Altunizade'de bulunan bir alışveriş merkezi içerisindeki bir iş yerinde saat 13.30 sıralarında çıktı. Edinilen bilgiye göre yangın iş yerindeki tadilatta kaynak yapımı sırasında yangın çıktı. Kaynaktan sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle iş yeri içerisindeki malzemeler tutuştu. Görevliler çıkan yangına anında müdahale etti. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye kısa sürede kontrol altına alınan yangını söndürdü.

AVM BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle AVM'deki müşteriler ve çalışanlar tahliye edildi. İtfaiye ekipleri incelemelerde bulunurken, sağlık ekipleri de hazır bulundu. Müşteriler alışveriş merkezinde biranda dumanlar çıktığını ve insanların panik yaşadığını söylediler. Alışveriş merkezinin görevlilerin incelemelerinin ardından önce personellere daha sonra müşterilere açılacağı öğrenildi.

Görüntü Dökümü

----------------

-Alışveriş Merkezi

-İtfaiye, sağlık ekibi

-Tahliye edilen müşteriler ve çalışanlar

-Görgü tanıkları ile röportajlar

-Genel ve detay

21.11.2016 - 15.23 Haber Kodu : 161121105_

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstanbul Barosu Bağcılar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title