Haberler

Dha İstanbul Bülten - 5

MEHMET MÜEZZİNOĞLU: "BU BİR MAAŞ DEĞİL Kİ, BU BİR HEDİYE"Haber-Kamera: Enver Alas / İstanbul,DHAÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin büyükanne maaşını çok doğru bulmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, "Bu bir maaş değil ki, bu...

MEHMET MÜEZZİNOĞLU: "BU BİR MAAŞ DEĞİL Kİ, BU BİR HEDİYE"

Haber-Kamera: Enver Alas / İstanbul,DHA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin büyükanne maaşını çok doğru bulmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine, "Bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir" ifadelerini kullandı.

Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Yenibosna'daki merkezinde katıldığı 'İstihdam Seferberliği Toplantısı' öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin torun bakacak babaanne maaşını çok doğru bulmadığına yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Müezzinoğlu, kadının istihdamdaki gücünü artırmak, kadının istihdamda kalıcılığını devam ettirebilmek üzere böyle bir projeyi başlattıklarını söyledi.

"İŞİN ÖZÜ DOĞUM YAPMIŞ ANNENİN İSTİHDAMDA GÜÇLÜ KALIŞINA DESTEK VERMEKTİR"

Torununa bakan babaanne ile anneannelerin ücret talebinde bulunmadığını anımsatan Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Onlar da zaten şunu diyor; onun hesabına bankada hesap açacağım, onun hesabına yatıracağım veya ona hediye alacağım. Dolayısıyla bu bir maaş değil ki, bu bir hediye. Burada işin özü; doğum yapmış annenin, istihdamda güçlü kalışına destek vermektir. 2016'nın başında doğum yapmış anne, şayet anne ve baba her ikisi de çalışıyorsa, yarı zamanlı çalışma hakkı verdik. Yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmak isteyen anne, yönetmelikte bir gün gelir, bir gün gelmeyebilir şeklinde düzenleme de var. Geldik buraya, işverene ne diyor; bir gelen, bir gün gelmeyen anneyi, çalışanı benim istihdamda tutabilmem mümkün değil. Veririm tazminatını, gönderirim eve diyor. Biz buna rıza gösterebilir miyiz? Gösteremeyiz. O zaman kadının istihdamdaki gücü, artı maaşındaki yarı yarıya düşmesi ev ekonomisine de katkıyı azaltacak. Bir, maaş eve tam gelsin, iki, kadın istihdam güçlü olsun; üç, torun emin ellerde olsun; dört, anne huzurlu olsun; beş, bir hediye verelim. Bu kadar basit."

İŞBAŞI EĞİTİMİNİN SÜRESİNİN 3 AYA DÜŞÜRÜLMESİ

İşbaşı eğitiminde sürenin 3 aya düşürülmesi ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, "3 aya indik, daha önce 6 aydı. Ama rakamı 500 bine çıktık. Şimdi 500 binlik bir rakamla iş verenimize diyoruzki; şayet senin işyerinde acemi olarak görüyorsan bunu 3 ay içerisinde eğit. 3 ay sonra neden yararlanıyorsun? 3 ayın sonunda bütün vergileri bizim üstlendiğimiz bir sistemden yararlanıyorsun. Dolayısıyla burada iş verenimiz açısından cazibe devam ediyor. İşe girecek açısından da ilk defa 3 ay içerisinde işe başlıyor. Teorik bilgisi var, pratiğini 3 ay içerisinde işverenimiz ona verecek. Sonra da artı istihdam teşviklerinden yararlanacak ve bu anlamda 1,5 milyonun üzerindeki insanımızı istihdama katmış olacağız" şeklinde yanıt verdi.

Görüntü Dökümü:

---------------

-Bakan Müezzinoğlu'nun soruları yanıtlaması

-Genel ve detaylar

================================

ŞİMŞEK: HOLLANDA HALKIYLA GEREKSE TİCARET ERBABIYLA, İŞ ALEMİYLE EN UFAK BİR SORUN YOK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,

(işsizlik rakamları) ""Türkiye ekonomisi bir çok şokla karşı karşıya kaldı. Bu şoklar ekonomide bir miktar yavaşlamaya yol açtı. Bu ister istemez işsizlik oranlarına da yansıyor. Ama inanıyorum ki bu geçici çünkü hükümet olarak birçok tedbir aldık"

(işsizlik rakamları) "16 Nisan'dan sonra, bu referandum belirsizliği aradan çıktıktan sonra güçlü bir 'evet' ile yatırımlarda devreye girecek. Yatırım demek, istihdam demek."

( Hollanda ile kriz) "Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ukrayna Başbakanı Volodymyr Grosyman ile birlikte "Türkiye-Ukrayna İş Forumu"nun açılışına katıldı. Programın açılışına ayrıca Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Mehmet Şimşek, açılış programının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bugün açıklanan Aralık ayı işsizlik rakamlarındaki artışın sorulmasına üzerine Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisi bir çok şokla karşı karşıya kaldı. Bu şoklar ekonomide bir miktar yavaşlamaya yol açtı. Bu ister istemez işsizlik oranlarına da yansıyor. Ama inanıyorum ki bu geçici çünkü hükümet olarak birçok tedbir aldık. Bir taraftan istihdam seferberliği başlattık, bir taraftan yatırım seferberliği başlattık. Özellikle istihdam için çok güçlü teşvikler verdik. İnanıyorum ki Şubat-Mart'tan itibaren bu verdiğimiz teşvikler, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği rakamlara yansımaya başlayacak. Yatırım konusunda da çok ciddi teşvikler geldi. 16 Nisan'dan sonra, bu referandum belirsizliği aradan çıktıktan sonra güçlü bir 'evet' ile yatırımlarda devreye girecek. Yatırım demek, istihdam demek. İhracata da destekleri 3 kat artırdık. Çok ciddi teşviklerimiz var. Yatırım, ihracat ve istihdam seferberliği bu dönemin, bu işsizlikteki artışın geçici olacağını ima ediyor. Kısa vadede yakın dönemde yaşanan sıkıntıların yansımaları söz konusu. Biz sorunun farkındayız. Gerekli tedbirleri aldık. Almaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki tekrar işsizlik oranı aşağı doğru o eğilime girer."

"TÜRKİYE'NİN MENFAATİNE OLAN BİR KONU"

Şimşek, 2017 yılında Türkiye ve AB arasındaki ticari ilişkileri nasıl gördüğünün sorulması üzerine, "Ekonomi aslında ilişkiler yeni bir evreye girmiş durumda. Aralık ayında AB Komisyonu oy birliği ile Türkiye ile gümrük birliğini genişletme, derinleştirme, mevcut gümrük birliğine ilaveten hizmetler sektörü, kamu alımlarını ve tarımı da kapsayacak şekilde genişletme kararı verdi. Hükümet olarak biz de zaten Ekonomi Bakanlığımıza bu konuda gereken iradeyi gösterdik, yolunu açtık. İnanıyoruz ki bütün bu zaman zaman ortaya çıkan bazı ülkelerle gerilime rağmen AB ile ekonomik anlamda karşılıklı menfaate dayalı entegrasyon devam edecek. O Türkiye'nin menfaatine olan bir konu." şeklinde konuştu.

UKRAYNA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Şimşek, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının ne zaman imzalanacağının sorulması üzerine, "Bu ziyarette de çok net olarak ortaya çıktı her iki tarafın da oturup bazı konularda uzlaşması gerekiyor. Serbest ticaretten biz korkmuyoruz. Biz dışa açık, rekabetçi bir ekonomi olma noktasında güçlü bir iradeye sahibiz. Zaten bunu da gösterdik. Anladığım kadarıyla tarımla, tekstil ilgili bazı konular. Her iki taraf için önemli olan bazı alanlar var. O konuda bir uzlaşma sağlanırsa her halde tamamlanır diye düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.

HOLLANDA'YA TİCARİ YAPTIRIMLAR

Mehmet Şimşek, Hollanda ile yaşana diplomatik kriz nedeniyle ticari yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine, "Hükümet olarak ne Hollanda halkına yönelik ne de iş alemine yönelik her hangi bir sorunumuz yok. Sorun Hollanda hükümetinin demokrasiyle, Avrupa'nın ilkeleriyle, değerleriyle uymayan tutum ve davranışlarıdır. Çok açık ve net olarak ifade edildi. Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak." diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------

Şimşek'in soruları yanıtlaması

Açılıştan görüntüler

Katılımcıların görüntüsü

Detaylar

=============================

ROTTERDAM'LA KARDEŞLİK BOZULDU

Haber - Kamera: Ezgi ÇAPA/İSTANBUL DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afyonkarahisar'da yaptığı konuşmada İstanbul ile Rotterdam Belediyesi arasındaki kardeş şehir protokolünün iptal edilmesi yönünde Başbakan Binali Yıldırım ile konuştuğunu söylemesinin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi Rotterdam Belediyesi ile 2005 yılında yapılan kardeş şehir protokolünü oy birliği ile iptal etti.

"BU HASMANE TUTUMU ŞİDDETLİ BİR BİÇİMDE KINIYORUZ"

İBB Meclisi'ndeki siyasi partileri temsilen AK Parti Meclis Grup başkanvekili Temel Başalan, CHP Meclis Grup başkanvekili Ertuğrul Gülsever, MHP Meclis üyesi Muharrem Yaman ve Bağımsız Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi'nin imzası ile meclis gündemine taşınan protokolün iptali teklif edildi. AK Parti Grup Sözcüsü Kağan Şahin'in okuduğu teklif metninde "Köklü diplomatik ilişkilerimizde maruz kaldığımız bu tehlikeli, hasmane ve önyargılı zihniyeti İstanbul halkı adına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi olarak şiddetli bir biçimde kınadığımızı belirtir ve İstanbul Rotterdam Kardeş Şehir anlaşmasının iptal edilmesi hususundaki teklifimizin teklif karar olarak oylanmasını arz ederiz" ifadelerine yer verildi. Alkışlarla karşılanan konuşmanın ardından teklif oylamaya sunuldu, protokol iptali oybirliği ile kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'daki konuşmasında "Rotterdam Belediye Başkanı, İstanbul'la da kardeş şehirlermiş. Dün akşam Başbakanımıza söyledim, 'Hemen İstanbul Belediye Başkanımıza söyleyelim, tek taraflı olarak bunlarla o kardeşlik akdini bozsun.' Zira bizim bu tür insanlarla kardeş şehir olmamız mümkün değil" ifadelerini kullanmıştı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

Ak Parti Sözcüsü Kağan Şahin'in metni okuması

Teklif kararın oylanması

Protokol iptalinin oylanması

Meclisten detaylar

================================

MÜZEYYEN TELLİ CİNAYETİYLE İLGİLİ ADANA'DA YAKALANAN ŞÜPHELİ İSTANBUL'A GETİRİLDİ (1)

Haber-Kamera : Ali AKSOYEN - İstanbul DHA

Bahçelievler'de uyuşturucu satıcılarının açtığı ateş sonucunda öldürülen 24 yaşındaki Müzeyyen Telli'yi vurduğu iddia edilen Ümit Y. Adana'da yakalandı. Ümit Y., Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

Görüntü Dökümü:

---------

-Ümit Y.'nin emniyete getirilmesi

DHA FEED

===========================

FETÖ'NÜN ADLİYE YAPILANMASIYLA İLGİLİ İKİNCİ İDDİANAME HAZIRLANDI

Haber: Ümit TÜRK İstanbul / DHA

FETÖ/PDY'nin adliye yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. 16'sı adliye çalışanı biri 'adliye imamı' 17 kişi hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle ikinci iddianame hazırlandı.

FETÖ/PDY'nin Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ındaki yapılanmasına ilişkin ikinci iddianamede tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 15 zabıt katibi, 1 teknisyen ile bu kişilerden sorumlu 'imam' olduğu öne sürülen ve başka bir kurumda memur olarak çalıştığı belirtilen bir kişi şüpheli olarak yer aldı. 9'u tutuklu 17 şüphelinin de FETÖ'nün şifreli mesajlaşma programı olan Bylock'u kullandığı belirtilen iddianamede, tüm şüpheliler hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianame Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İLK İDDİANAMEDE 129 ŞÜPHELİ YER ALDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'nca hazırlanan ilk iddianamede, 87'si tutuklu 129 şüpheli yer alıyordu. Şüphelilerden 122'sinin bylock kullanıcısı olduğu belirlenmişti.

===============================

HAVA HARP OKULU ÖĞRENCİLERİ SAVUNMA YAPIYOR…

-MAHKEME BAŞKANINDAN TUTUKLU ASKERİ ÖĞRENCİLERE: CÜMLE DİZİLİŞLERİNİZ BİLE AYNI, BU TESADÜF MÜ?…

Haber: Özden ATİK / İstanbul, DHA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 75 sanıklı davanın üçüncü gününde sanıklar savunmalarını yapıyor. Mahkeme Başkanı Hulusi Pur, çoğu tutuklu askeri öğrencinin "FETÖ ile ilgili bildiklerini paylaşmaları ve komutanların telefonla aralarında konuşmaları duyup duymadıklarına yönelik sorularına benzer nitelikte cevap vermesine "Hepiniz aynı şeyi söylüyorsunuz. Cümle dizilişleriniz bile aynı. Bu tesadüf mü? 17-18 yıllık hakimim, çözemedim. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Anlamakta zorluk çekiyorum" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülen duruşmada, 72'si tutuklu, 75 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, darbe girişiminden sonra bir hafta tutuklu kalıp tahliye edilen askeri öğrenci Yunus Emre Torlak savunmasını yaptı. "Hava Harp Okulunun açılımına öğrenciler arasında 'Her an her şey olabilir' denir. Her an her şeye hazırlıklı olmanız beklenir sizden" diyen Torlak, olay günü Yüzbaşı Metin Kazancı tarafından plansız eğitim denildiğini, otobüslere bindirildiklerini, kendilerine mermiler dağıtıldıktan sonra yola çıktıklarını anlattı. Torlak, "İstanbul'a gidip atış yapacağımızı düşündüm. Osmangazi köprüsünü geçince trafik yoğunlaştı. Herhalde bir terör saldırısı var ama korkmamızı istemedikleri için söylemediklerini düşündüm. Sonra trafik tamamen durdu. Sonra sabaha kadar uyuduk" dedi.

"ÇEYREK DARBE OLDU"

Hava aydınlandığında halktan bir grubun otobüse binmek istediğini, komutana nereye gittiklerini sorduklarını söyleyen Torlak, "Kazancı Yüzbaşı, öğrenci olduğumuzu, birliğe gideceğimizi söyledi. Halk inanmadı. Bazı arkadaşların kimliğine baktılar. Sonra polisler geldi. Bir polise ne olduğunu sordum. O da 'çeyrek darbe oldu' dedi. Anlamadım ne olduğunu. Daha sonra karakola gittik, gözaltı tutanağı okundu." diye konuştu.

"MİLLİ PİYANGO SANA MI VURDU?"

Cezaevinde bir hafta kaldıktan sonra tahliye edildiğini, ancak daha sonra polisler tarafından "Sen sehven tahliye edilmişsin" denilerek gözaltına alındığını anlatan Yunus Emre Torlak, nöbetçi mahkemece serbest bırakılmasına karar verildiğini, ancak ikamet ettiği Kırıkkale'de karakola imza verdiğini ifade etti. Torlak, Mahkeme Başkanı Hulusi Pur'un "Milli Piyango sana mı vurdu yani?" demesine gülerek karşılık verdi. Torlak, Mahkeme Başkanı'nın ailesiyle ilgili soruları üzerine babasının astsubay olduğunu darbe teşebbüsünden sonra ihraç edildiğini, ancak sebebini bilmediğini söyleyerek "Ne benim, ne ailemin FETÖ ile ilgisi yok. Nasıl bizler ihraç edildik ve daha sonra bu karardan dönüldüyse, babam için de böyle olacağına inanıyorum" dedi.

"GARİP BİR DURUM SEZMEDİM"

Mahkeme Başkanı Pur, "Bu olayın terör saldırısı olmadığını nasıl anlamadın?" diye sorması üzerine Torlak, "Efendim biz, o esnada kapalı bir kutu içindeydik. Terör saldırısı olduğunu sandım, garip bir durum sezmedim" diye cevap verdi.

"BEN ROMANIM; FETÖ İLE İLGİM OLAMAZ"

Tutuksuz sanıklardan şoför Vural Tunçkıran da "Benim asıl mesleğim hurdacılıktır. 2015'te sözleşmeli er sınavını kazanıp Hava Kuvvetleri'ne kabul edildim. Olaydan üç gün önce Yalova'ya gönderildim. Öğrencileri havuza götürüp getiriyordum. Olay günü akşam saatlerinde acil çağrı yapıldı. Herkes otobüslere bindi. Komutan Burhanettin Koyuncu'ya nereye gideceğimizi sorunca 'öndeki nereye giderse' dedi. İstanbul'a girdik. Etrafımızı halk sardı, komutan öğrencilerin birliğe götürüldüğünü söyledi. Daha sonra polisler geldi, karakola götürüldük. 5,5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildim" dedi. Tunçkıran, mahkeme başkanının darbeyi anlayıp anlamadığına, komutanlarının telefonlarla görüşmelerini duyup duymadığına ilişkin sorularına ise "Ben ihraç edildikten sonra hurdacılığa geri döndüm. Ekmeği kazanıp geldim. Yalan borcum yok. Ben Romanım, FETÖ ile ilgim olamaz" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ

Mahkeme Başkanı Hulusi Pur, bazı tutuklu askeri öğrencilere yönelttiği etkin pişmanlıktan faydalanmak için FETÖ ile ilgili bildiklerini paylaşabilecekleri ve bulundukları araçta komutanlarının konuşmalarını duyup duymadıklarına ilişkin sorularına "FETÖ ile ilgim yok. Komutanların ne konuştuğunu duymadık" şeklinde benzer nitelikte cevap vermesine "Hepiniz aynı şeyi söylüyorsunuz. Cümle dizilişleriniz bile aynı. Bu tesadüf mü? 17-18 yıllık hakimim, çözemedim. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum. Anlamakta zorluk çekiyorum" diyerek tepki gösterdi.

==========================

(EK BİLGİYLE YENİDEN) - ŞİŞLİ BELEDİYESİ BAŞKAN YARDIMCISININ ÖLDÜRÜLMESİ DAVASI

Hayati KILIÇ - İstanbulDHA

Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın 18 Temmuz'da belediye binasında başından vurularak öldürülmesine ilişkin 6 şüphelinin yargılandığı davada iki kişi tahliye edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda 7 kişi tanık olarak dinlendi. Duruşma sonunda, sanıklardan Şenol Şahin, Hacı Avcı ve Engin Gölve'nin ifadelerinde ismi geçen Selahattin Keten ve Rıza Keten hakkında yürütülen soruşturmada gerekli değerlendirilmenin yapılması için sanık ifadelerinin bir örneğinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildi.

Sanıklardan Mithat Yılmaz ve Bilal Yaman tahliye edilerek duruşma ertelendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Mehmet Şimşek Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title