Haberler

Dha Dış Haber - Johnson: Cebelitarık Pazarlık Konusu Olmamalı

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İspanya ile İngiltere arasında gerginliğe neden olan Cebelitarık krizini dindirmek için harekete geçti.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson, İspanya ile İngiltere arasında gerginliğe neden olan Cebelitarık krizini dindirmek için harekete geçti.

Guardian gazetesindeki habere göre, Başbakan May ve Dışişleri Bakanı Johnson, güvenlik konularında yatıştırıcı bir yaklaşımın Britanya'nın iyiliği için doğru olacağı görüşünde.

Johnson, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile yapacağı görüşmede Cebelitarık'ın pazarlık konusu olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizecek aynı zamanda Britanya'nın savunma ve güvenlik konularının bir baskı unsuru olarak kullanılmayacağı sözünü verecek.

Johnson ayrıca Londra'da yapılacak olan görüşmede, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra derin ve özel bir ortaklık talep ettiğinin altını çizecek.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

İngiltere'nin Muhafazakar Parti eski lideri Michael Howard'ın, Cebelitarık konusunda savaşa gitmesi yönünde Theresa May'e tavsiye vermesi üzerine, İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, İngiltere'ye bu konuda sakin olması gerektiği konusunda uyarmıştı.

Ayrıca Avrupa Birliği'nin, İngiltere'nin birlikten ayrılmasına yönelik müzakere taslağında, İspanya'ya komşu olan Cebelitarık'ın birlik ile bundan sonraki ilişkileriyle ilgili olarak İspanya'ya veto hakkı tanıması İngiltere'nin tepkisini çekmişti.

Bu gelişmeler AB ile İngiltere arasında gerginliğe neden olurken Başbakan May'in sözcüsü ise gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, Cebelitarık'a savaşa gitme gibi bir konunun söz konusu olmayacağını belirtmişti.

300 yılı aşkın bir süredir İngiliz egemenliğinde bulunan Cebelitarık Boğazı üzerinde İspanya'da hak iddia ediyor. Bölge, dış politika ve savunma hariç, vergilendirme de dahil olmak üzere her konuda özerk yönetiliyor. İngiltere'nin burada bir askeri üssü limanı ve bir havaalanını bulunuyor.

Cebelitarık, 1967 ve 2002'de yapılan iki referandumda da İngiltere egemenliğinde kalmayı seçmişti. - Yağcı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Theresa May İspanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title