Haberler

Dha Dış Haber - Cameron İstifasını Verdi, Yeni İngiltere Başbakanı May Görevde

İngiltere'de Başbakan David Cameron resmi olarak istifasını Kraliçe'ye sundu.

İngiltere'de Başbakan David Cameron resmi olarak istifasını Kraliçe'ye sundu. Theresa May, David Cameron'da görevi devralıp başbakan olarak resmen göreve başladı.

David Cameron, Kraliçe'ye istifasını sunarak 6 yıldır yürüttüğü Başbakanlık görevinden ayrıldı. Kraliçe'nin görevlendirmesiyle, 59 yaşındaki Başbakan Theresa May göreve başladı. Theresa May, Thatcher'dan sonra ülkenin ikinci kadın Başbakanı oldu.

Veda konuşması yaptı

Başbakanlık Konutu'nda veda konuşması yapan Cameron, bu ülkeye hizmet etmekten gurur duyduğunu dile getirdi. Buckingham Sarayı'na hareketinden önce Cameron, her kararının doğru olduğunu düşünmemesine karşın, Bugün inanıyorum ki ülkemiz çok daha güçlü. Politikacılar, politikaları hakkında konuşmaktan hoşlanırlar ancak işin sonunda bütün bunlar insanların yaşamları ile ilgilidir diye konuşarak hükümetin, istihdam, sağlık ve savunma politikalarına dikkat çekti. Konuşmasında ekonomi, sosyal ve dış ilişkiler konularındaki başarılarına vurgu yapan Cameron, son 6 yıllık süreç içinde halkın çıkarları için çok sayıda harika iş başarıldığını dile getirdi. Başbakanın veda konuşmasını, eşi ve çocukları da yanında izledi. Cameron konuşmasının sonunda eşi ve çocukları ile birlikte Başbakanlık Konutu önünde Başbakanlık çalışanlarına ve medya mensuplarına veda etti.

Oturuma son kez katıldı

David Cameron parlamentoda, Başbakan'a ana muhalefet lideri ve milletvekillerinin sorular yönelttikleri 'başbakana sorularö haftalık oturumunda son kez konuştu. Cameron daha sonra, İngiltere Kraliçesi'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'na eşi Samantha ve üç çocuğuyla giderek, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu. 2010 yılından bu yana İngiltere Başbakanı olan 49 yaşındaki David Cameron, burada yaklaşık yarım saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Maliye bakanı istifa etti

Cameron'ın istifasının ardındana Theresa May, Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmaya davet edildi. Yeni lider May, eşiyle birlikte Başbakanlık resmi konutu ve çalışma ofisi olan 10 Numara Downing Street'e geldi.

May, başbakanlık konutu önünde yaptığı konuşmada, 'tek ulus' hükümetine liderlik yapacağını vurguladı. Yeni başbakan, yeni kabine atamalarına hemen başlayarak, David Cameron'a yakın bir isim olan Maliye Bakanı George Osborne'un görevinden istifa etmesiyle boşalan göreve eski dışişleri bakanı Philip Hammond'ı atadı.

İngiltere'nin yeni Demir Leydi'si

Sert mizacı nedeniyle ülkenin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'a benzetilen ve İngiltere'nin yeni Demir Leydisi olarak görülen Theresa May, daha önce İçişleri Bakanlığı görevindeydi. AB referandumu sürecinde ülkenin AB'de kalmasından yana tutum almış olan yeni başbakan, referandumun ardından yaptığı açıklamada, Brüksel ile AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak olan Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesinin yıl sonundan önce yürürlüğe sokulmaması gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Margaret Thatcher David Cameron Theresa May Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title