Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Güncelleme:

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) 22'nci Bahar Şenlikleri, yürüyüş, dans, jimnastik ve halkoyunları gösterileriyle başladı.

///////////////

üniversitede şenlik zamanı

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) 22'nci Bahar Şenlikleri, yürüyüş, dans, jimnastik ve halkoyunları gösterileriyle başladı. Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları ile eşzamanlı gerçekleştirilen ÇÜ Bahar Şenlikleri'nde, 12 Mayıs'a kadar, çok sayıda sergi, sportif gösteri, konser, söyleşi, film gösterimi ve müzik dinletisi sunulacak.

ŞENLİKLERDE NELER VAR?

Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları ile eşzamanlı gerçekleştirilen ÇÜ Bahar Şenlikleri 12 Mayıs'a kadar devam edecek. Şenliklerde çok sayıda sergi, imza günleri, sportif gösteri, yarışmalar, turnuvalar, konserler, söyleşi, film ve tiyatro gösterimi ile müzik dinletisi sunulacak. Ünlü oyuncular Caner Cindoruk ve Ali Düşenkalkar, ünlü yönetmen Ali Özgentürk, Nasuh Mahruki ile Banu Avar'ın çeşitli söyleşilere katılacağı şenliklerde Mustafa Özarslan, Göksel, Model ve Hayko Cepkin gibi sanatçılar da konser verecek.

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

(6.5.2013, FOTOĞRAF)

/////////

Adanalı genç girişimcilere eğitim

ADANA Ticaret Odası (ATO), KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle düzenlenen, "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" 100'e yakın başvuru arasından seçilen 30 girişimci adayının katılımıyla başladı. ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen açılış toplantısında konuşan ATO Başkanı Ali Gizer, Türkiye'de işsizliğin en yüksek oranlara ulaştığı Adana'daki istihdam sıkıntısının çözümü için düzenledikleri girişimcilik eğitimlerinin ekonomiye olumlu yansımalarda bulunduğunu söyledi. Gizer, Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından birisini girişimci sayısının yeterli düzeye ulaşamamasının oluşturduğunu belirtirken, "Çünkü girişimcilik, istihdam ve üretimin temel lokomotifidir. Girişimciliğin olmadığı bir ortamda ne üretim, ne istihdam, ne de katma değerden bahsedilemez" dedi. Adana'nın geçtiğimiz yıllarda yüzde 26'lara kadar yükselen işsizlik oranı ile işsizliğin en yüksek olduğu şehirlerarasında en önde yer aldığını hatırlatan Gizer, istihdamın artırılabilmesi için üretimin dolayısıyla yatırımların artırılmasının zorunlu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Adana Ticaret Odası olarak birinci görevimiz, kentin ticaretine yön vermek, yeni üretim ve istihdam alanları yaratılmasını sağlamaktır. Bunu da her geçen gün geliştirerek hayata geçirmenin çabasındayız. Adana ekonomisine kazandırdığımız girişimciler de bu amacın birer parçasıdır. Bu tür eğitimler, projesi olan ancak bilgi ve cesareti eksik girişimciler için büyük bir fırsat oluşturmaktadır. Bu düşünceler doğrultusunda Adana Ticaret Odası olarak bölgemizin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesine dönük birçok etkinliğin yoğun çalışması içindeyiz. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi de bu konudaki adımlardan bir tanesidir."

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Çukurova Bölge Direktörü Halil Vurarak ile TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu Başkanı M. Tansel Ün de birer konuşma yaparak, girişimcilik eğitiminin önemine dikkat çekti. TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu adına konuşan Duygu Demircan da toplam 9 gün sürecek olan "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" programını başarıyla tamamlayan girişimcilerin, KOSGEB'in 30 bin TL hibe ve 70 bin TL'ye kadar faizsiz kredi olanaklarından yararlanmaya hak kazanacağını anlattı.

ADANA,(DHA)

/////////

Adana, İstanbul'dan daha avantajlı

FİNLANDİYA Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Adana ile ticari bağlarını artırmak istediklerinibu bölgenin yatırım için İstanbul'dan daha avantajlı olduğunu söyledi

Büyükelçi Vaskunlahti, Finlandiya'nın Adana Fahri Konsolosu Hüseyin Çomu ile birlikte Adana Ticaret Odası'nı (ATO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer ile görüştü. Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz'ın da hazır bulunduğu ziyarette Adana ile Finlandiya arasındaki ticaret ve yatırım potansiyeli değerlendirildi.

Ziyaret sırasında Adana'nın ekonomik potansiyeline ilişkin ayrıntılı bilgi veren ATO Başkanı Gizer, 2012 yılı verilerine göre Türkiye'nin ve Adana'nın ihracatının yüzde 37'sinin Avrupa ülkelerine yapıldığını kaydetti. Gizer "Finlandiya ülkemizin ana pazarında bulunması nedeniyle Adana ve Türkiye için işbirliğinin kolay ve hızlı geliştirilebileceği bir ülkedir. Adana ise tüm Avrupalı ihracatçılar bakımından olduğu gibi, Finlandiya için de Ortadoğu, Asya ve Afrika'ya açılan anahtar şehir olabilecek potansiyele sahiptir" dedi.

Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti de, Adana'nın üretim ve yatırım potansiyelini yakından izlediklerini vurgulayarak şöyle konuştu: "Adana ile olan bağlarımızı artırmak için Adana Fahri Konsolosluğu'nu tekrar oluşturduk ve bu görevi Hüseyin Çomu'ya verdik. Adana sürekli gelişim gösteren bir bölge. Türkiye'deki yabancı yatırımlar genelde İstanbul ve Marmara Bölgesi'ne yoğunlaşmış. Oysa Adana ile o bölgeyi karşılaştırdığımızda önemli ölçüde yatırım maliyeti farkları ortaya çıkıyor. O nedenle Adana'ya yatırım yapmak daha cazip. Şu anda Türkiye'de 60 Finlandiyalı firma mevcut. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. En kısa zamanda Adana Ticaret Odası ile birlikte Adana'da işadamlarımızı bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Adana ile Finlandiya'nın ticaret ve yatırım potansiyelini masaya yatırmalıyız."

ADANA,(DHA)

//////////

Ekinfen Anadolu Sağlık Meslek Lisesi açılıyor

İş garantili, Arapça-İngilizce bilen hemşire yetiştirilecek

ADANA'da Ekinfen Anadolu Sağlık Meslek Lisesi açılıyor. 2013-2014 döneminde eğitime başlanacak okula 8'inci sınıfı bitiren ve 9'uncu sınıf öğrencileri girebilecek. Özel hastanelerle yapılan 25 yıllık sözleşmeler doğrultusunda mezunların iş garantisi olacak.

Ekinfen Okulları Kurucusu Ferdane Bayıldıran, Ekinfen olarak eğitime yatırıma devam ettiklerini açıkladı. Bayıldıran, Adana ve Türkiye'de, insanların meslekli olmasını isteğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bir özel hastanenin yöneticisi, 'sizinle 25 yıllık da sözleşme yapacağız' dedi. Dil eğitimi için İngilizce ve Arapça tavsiyesinde bulundu. Adana'nın sağlık turizminin merkezi olacağını ve Ortadoğu'dan, Arap ülkelerinden hastalara da yoğunluklu olarak hitap edileceğini belirtti. Ben de orada istenilen vizyon ve donanımda hemşire yetiştireceğimizi söyledim. Şehrimdeki, ülkemdeki insanların meslekli olmasını istiyorum. Buna gayret gösteriyorum. İstihdam için meslekli olmak şart zaten."

Bayıldıran, okulun kuruluş aşamasındaki hazırlıklar konusunda da şunları kaydetti: Şu anda 8'inci sınıfı bitiren ve 9'uncu sınıf kız ve erkek öğrenciler okulda eğitim alabilecek. 5 özel hastaneyle 25'er yıllığına sözleşme yaptık. Mezunlarımızın işi hazır."

ÖRNEK HEMŞİRELER YETİŞTİRİLECEK

Özel Ekinfen Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin 2013 - 2014 eğitim-öğretim yılında faaliyet göstermeyi hedeflediğini anlatan Bayıldıran, "Eğitim kadrosu, laboratuvarları, eğitimde ciddi hedefleri olan bir kurum oluşturmayı hedeflemekteyiz. Misyonumuz; insanlığa karşı sorumluluklarının bilincinde, gülümseyerek bakabilen, pozitif enerji veren, güvenilir, fedakar, eşit hizmet sunabilen güçlü ve örnek 'hemşireler' yetiştirmektir. Vizyonumuz; sağlık eğitiminde saygılı ve tercih edilen, yenilikçi, kendini geliştiren, ekip ruhuna inanan, Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçlarına uygun, Atatürk ilkelerine bağlı, örnek bir eğitim kurumu olmaktır" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

//////////

Sarıçam METEM robot yarışmasında ikinci

ADANA'daki Sarıçam Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Kız Teknik ve Meslek Lisesi (METEM) uluslararası robot yarışmasında ikinci olarak önemli bir başarıya imza attı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın İstanbul'da düzenlediği 7. Uluslararası Robot Yarışması'na katılan METEM öğrencileri 'Robotino' kategorisinde 'Fetih01' adlı robotu ile Türkiye ikinciliğini elde etti.

Okul Müdürü Mustafa Naci Özkılınç, yarışmaya Müdür Yardımcısı Emin Denizer'in liderliğinde oluşturulan ekiple katıldıklarını, danışman öğretmenler Selman Taşar, Hasan Güvenç, öğrenciler Hakan Coşar ve Yunus Emre Gürsoy'un özverili bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

UNESCO'nun 2013"ü 'Piri Reis Yılı' ilan ettiğini hatırlatan Müdür Özkılıç, 7. Uluslararası Robot Yarışması'nın temasının 'Piri Reis', sloganın da 'AHİCAN Keşifte' olarak belirlendiğini söyledi. Özkılıç, 5 kategoride toplam bin 246 robotun katılımıyla gerçekleştirilen yarışmada ikinci olmalarından dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti.

ADANA,(DHA)

////////

Eski Bakan Sezer Büyükşehir aday adayı

ORMAN eski Bakanı Arif Sezer Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu açıkladı. Sezer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanlığı binasında düzenlenen törende Büyükşehir için aday adayı olduğunu duyurdu.

Hayatı boyunca devletin en yüksek makamlarında görev yaptığını belirten Arif Sezer "Hizmet edebileceğim her türlü göreve talip oldum ve o görevlere getirildim. Ancak belediye başkanlığı makamından hep korkmuşumdur. Belediye başkanlığı Allah korusun şaibe kaynağı bir makamdır" dedi.

Türkiye'deki belediyecilik faaliyetlerinin sosyal amaç gütmediğini ifade eden Sezer "Belediyeler halkı gelir kaynağı olarak görmektedirler. Görünen hizmetlerle halkı sömürme amaçlı projeler üreterek göz boyamaktadırlar" diye konuştu. Adana'nın kent merkezi ve ilçeleriyle bir zamanlar CHP'nin kalesi olduğunu belirten Arif Sezer CHP'nin Sarıçam, Kozan, Yüreğir ve İmamoğlu'da 'açık fark yediğini' anlatarak şöyle konuştu:

"Sadece bu ilçelerimizde değil. Birçok yerde de açık fark yemişiz. Bize düşen görev nerede, nasıl ve ne zaman hata yaptığımızı bilip ona göre önlem almamızdır. Ben buradan burada olan bütün arkadaşlarıma sesleniyorum. CHP kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet devrimi ruhuyla bu farkı mutlak surette kapatmaktır. Önümüzdeki yerel seçimler sadece belediyecilik açısından değil. Türkiye açısından çok önemlidir. CHP gider, gelir ancak unutmamamız gereken bir husus bu seçimlerle birlikte Cumhuriyetin de tehlikede olduğudur. Cumhuriyetin bekası için seferber olmalıyız. Bu bizim bu vatanın evlatları, cumhuriyetin çocukları olarak asli görevimizdir."

ADANA,(DHA)

///////////

Vergi rekortmenleri açıklanıyor

ADANA'da 2012 yılınının vergi rekortmenleri 7 Mayıs'ta açıklanıyor. Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, bu yıl 2012 yılına ilişkin verilen beyannamelere göre en fazla vergi ödeyecek ilk 100 gelir vergisi mükellefini, düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. Aksoy, toplantıda Başkanlığın çalışmaları ve 2013 yılı vergi uygulamaları hakkında da bilgi verecek.

ADANA,(DHA)

//////////

CHP'den İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik teklifi

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığına verdikleri kanun teklifi ile çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunlarının da 'İş Güvenliği Uzmanı' olabilmelerine olanak sağlamalarını önerdi.

Gürsel Tekin ve Ali Ddemirçalı, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3'üncü Maddesinde bir değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığına başvurdu. Tekin ve Demirçalı, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi ile birlikte, işletmelerin uzmanlar tarafından verilecek eğitimlerle bilgilendirilmesinin amaçlandığını, yasa ve mevzuat hakkında hem işyeri, hem de işçiler ile ilgili alınacak tedbir ve davranışların, iş güvenliği uzmanları tarafından denetlenmeye başlandığını anımsatarak kanun değişikliğini gerekçesini şöyle dile getirdi:

"Kanun, kimlerin iş güvenliği uzmanı olabileceğini düzenlerken 'İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı' ifadesine yer vermiştir.

Ancak iş güvenliği uzmanlığını, tek başına teknik sınıfa giren mesleklerle sınırlı tutmamız, çağımızın iş yaşamı ve çalışma koşulları gerçeğini bilmediğimiz anlamına gelmektedir. Çünkü çalışan sağlığı ve güvenliği alanında, teknik ve mühendislikten kaynaklanan risklerin önemi her geçen gün artsa da, diğer yandan örgütlenme, sosyal ilişkiler, sosyal süreçler gibi birçok konu, çalışanların sağlık ve güvenliği üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Örnek olarak verilen sosyal konular, teknik elemanların eğitim konuları ve uzmanlıkları arasında bulunmamaktadır. Teknik bir elamanının 'çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörler' konusundaki uzmanlıkları doğal olarak sınırlıdır. Bu gibi konularda sosyal bilimler alanında eğitim almış kişiler daha etkili olabilecektir."

ADANA, (DHA)

///////////////

Minik eller anneler için çaldı

ADANALI Piyanist Ayşe Özge Edemen piyano öğrencileri ile Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği yararına Adana Büyükşehir Belediyesi tiyatro salonunda Anneler Günü Konseri düzenledi.

Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı Anneler Günü Konserine yaşı küçük ama yüreği büyük, birbirinden şeker piyano sanatçılarının çaldığı eserler yoğun alkış aldı.

Konser öncesi konuşan Adanalı Piyanist Ayşe Özge Edemen, "Bugün çok anlamlı yoğun duyguların ve güzelliklerin yaşandığı bir gün biricik yavrularınızın, minicik yüreklerinde kocaman bir heyecan, küçücük elleri alkışlanmaya değer büyük bir maharetle çalacakları eserleri dinleyecek, onlarla gurur duyacaksınız. Çocuklarınıza Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası sanatçıları eşlik edecek, sizler duyguların en güzelini heyecanın en yükseğini yaşayacaksınız. Çocuklarımızın, bir yılın sonunda neler kazandıklarını, piyanonun tuşlarını, müziğin büyülü ahenginin acemi ellerden nasıl usta ellere dönüştürerek çalacaklarına şahit olacaksınız. Bugünkü eserleri kendi annelerimiz ve tüm anneler için çalacak ve çaldıracağım. Bir başka güzellik yapacağımız bu onurlu, anlamlı konserden İki yıldır Dernek Başkanlığı yaptığını belirten Oruç Çakmak, "Yaşadığım sıkıntı ve acılar beni bu aşıklık kültürünün içine attı" dedi. Derneğin maddi sıkıntılarından yakınan Çakmak, kira bedelini ödeyemediklerini, Büyükşehir ile Seyhan, Yüreğir, Çukurova belediyelerine başvurduklarını ama cevap alamadıklarını söyledi. Çakmak, "Belediyeler yeterince destek vermiyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığına3 defa davetiye vermeme rağmen hiçbir etkinliğimize katılmadılar" diye konuştu.

ADANA, (DHA) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Finlandiya Çukurova Türkiye Dha Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title