Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(23.3.ROCK müziğin popüler gruplarından Kolpa ve Grup Ritmiks, Mersin'in Silifke ilçesinde verdikleri konserde, hayranlarını coşturdu.)

(23.3.2013, FOTOĞRAF)

/////////////////

Yağmur altında Kolpa konseri

ROCK müziğin popüler gruplarından Kolpa ve Grup Ritmiks, Mersin'in Silifke ilçesinde verdikleri konserde, hayranlarını coşturdu. Silifke Kent Konseyi ve Belediyesi'nce yürütülen "Silifke'miz evimiz, evimiz tertemiz" projesi kapsamında düzenlenen konser Atatürk Anıtı Meydanı'nda yağmur altında gerçekleşti. Konsere gelen gençler, sanatçıların şarkılarına eşlik ederek geç saatlere kadar eğlendi. İkinci albümleri "Yatağın Soğuk Tarafı" ile büyük başarı kazanan Kolpa Grubu, sahne performansı ile göz doldurdu.

Mehmet OKUR / SİLİFKE(Mersin),(DHA)

(23.3.2013)

///////////

Pamuğa 20 kuruş fark

ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu, üretici ortakların 2012/2013 kampanya döneminde kuruma teslim ettikleri ve halen emanette tuttukları kütlü pamuk fiyatlarını kilo başına 20 kuruş artırdı.

Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkan Seçgin Sakar, yaptığı açıklamada; dış ve iç piyasaları yakından takip ettiklerini, son dönemlerde yükselen fiyatları, kurumda emanette tutulan pamuklara yansıttıklarını belirtti. Sakar, "Ortaklarımızın emeğini, alın terini koruma yolunda daha önce verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Yeni fiyat artışına göre; ortaklarımız diledikleri takdirde halen kurumda emanette tuttukları 2. Bölge 42 randıman 1 beyaz pamuğa kilo başına 1 lira 61 kuruştan, 1. Bölge 42 randıman 1 beyaz pamuğa ise kilo başına 1 lira 59 kuruştan hesap kestirebilecek. Aynı kampanya döneminde kuruma teslim ettikleri kütlü pamuğun bedelini almış olan ortak üreticilerimiz bu farktan yararlanamayacak" dedi.

Çukobirlik Yönetim Kurulu'nun bir yandan yeni sezon hazırlıkları için çalışmalara başlarken, bir yandan da borsaları yakından takip ettiğini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Seçgin Sakar, "Tüm imkanlarımızı üretici ortak lehine kullanarak onlara en iyi hizmeti verme çabasındayız. Çukobirlik kar ettiğinde, bunu ortağına muhakkak yansıtacaktır. Ortaklarımızın sahip çıkması durumunda kurumda hizmet çıtası mutlaka daha yukarılara taşınacaktır. Bunu başarma konusunda kararlıyız, üretici ortaklarımızın da bize inanmasını ve güvenmesini istiyoruz" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

///////////

Fırtına 50 metrekarelik çatıyı uçurdu

HATAY'ın Reyhanlı ilçesinde şiddetli fırtınada birçok iş yeri hasar görürken bir işyerinin de çatısı uçtu. İlçe merkezinde önceki gün akşam çıkan fırtına hayatı olumsuz yönde etkiledi. Saatte hızı 60 kilometreyi bulan fırıta nedeniyle bir çok işyerinin tabelası uçtu, bazı evlerin de camları kırıldı. Reyhanlı Sanayi Sitesi'nde Ahmet Yapar'a ait işyerinin de yaklayşık 50 metrekarelik çatısı uçtu. Çatının boş alana düşmesi nedeniyle olayda ölen ya da yaralanan olmadı. İşyeri sahibi Ahmet Yapar, "Akşamki fırtınada bir yerlerin kopacağını tahmin ediyorduk. Deprem olduğunu zannettik. Sabah ise işyerimin çatısının uçtuğunu öğrendim. Olayın gece meydana gelmesi mutlak bir faciayı önledi. Gündüz olsaydı, sanayi sitesinde bulunan insanlara büyük zarar verirdi" dedi. Yapar, çatının uçması nedeniyle ikinci katta bulunan işyerine ait eşyalarında zarar gördüğünü belirtti.

Ferhat DERVİŞOĞLU/ REYHANLI(Hatay)-(DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI)

///////////

Orman günü şenliği

ADANA'nın Pozantı ilçesinde Orman Haftası nedeniyle doğa yürüyüşü ve fidan dikim şenliği yapıldı.

Pozantı Orman İşletme Müdürlüğü'nce Güneykeleri mevkiinde düzenlenen etkinliğe, Kaymakam Kürşad Özdemir, Orman Bölge Müdür Vekili Mustafa Türk, İlçe Garnizon Komutanı Üsteğmen Ufuk Yörük, Belediye Başkan Vekili Adil Çakmakçı, Emniyet Müdürü Nazif Kızmaz, Orman İşletme Müdürü Murat Çakır, TEMA Pozantı Sorumlusu Yar. Doç. Dr. Ömer Fetullahoğlu, daire amir ve müdürleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. Kaymakam Kürşad Özdemir ve Orman İşletme Müdürü Murat Çakır'ın konuşmalarından sonra, orman konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi ve folklor gösterisi yapıldı. Ardından bir kilometrelik doğa yürüyüşünün ardından mavi selvi, sedir ve kızılçam türlerinden oluşan 500 fidan toprakla buluşturuldu. Protokol üyelerinin davul zurna eşliğinde halay çektiği etkinlikte, katılımcılara sıkma ve ayran ikram edildi.

Malik GÖDELİNER/Pozantı, (DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI

///////////

Gümrük personeline ödül

MERSİN'in Silifke İlçesi'nde Gümrük Müdürlüğü'nde görevli personele, kaçakçılara karşı yapılan başarılı çalışmalardan dolayı Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar tarafından başarı belgesi verildi.

Kaymakam Damatlar, belge töreninde yaptığı konuşmada, Gümrük Müdürlüğü personelini başarılı çalışmalarından dolayı kutladı. Gümrük Müdürü Dr. Muharrem Canik ise "Bize layık gördüğünüz bu başarı belgelerinin bizleri görevimizde daha fazla motive edeceğini ve kamçılayacağını bilmenizi istiyorum. Kaçakçılığa karşı mücadelemiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı azim ve kararlılık içerisinde devam edecektir. Taşucu Gümrük Müdürlüğü personeli olarak kaçakçıların korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz. Kaçakçılığa ve kaçakçılara hiçbir şekilde meydan ve fırsat vermeyeceğiz." dile konuştu.

Mehmet OKUR/SİLİFKE(Mersin),(DHA)

(23.3.2013)

////////////

'Kırk pare yamalı bohça'

ADANA'da zihinsel engelliler yararına 'Kırk pare yamalı bohça' adlı sergi düzenlendi. Çukurova Rotary Kulübü tarafından hayata geçirilen 'Hizmet yolunda barış' projesi kapsamında düzenlenen sergi 75'inci Yıl Sanat Galerisi'nde izlenime sunuldu.

Adana Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı ve Uluslararası Tekstil Sanatları Grubu işbirliğiyle düzenlenen serginin açılışına Adana Valisi Hüseyin Avni Coşkun eşi Aylin Coş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Çukurova Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Erel ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden topluma kazandırmak ve zihinsel engelli gençlerin meslek öğrenmesini sağlamak amacıyla çeşitli etkinliler düzenlediklerini anlatan Çukurova Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Erel, serginin tüm gelirinin ZİÇEV'e bağışlanacağını vurguladı. Sergide, gönüllüler ve zihinsel engelliler tarafından yapılan 'kırk pare yamalı bohçalar' beğeniye sunuldu.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(22.3.2013, FOTOĞRAF)

///////////////

Servisçilerden 'haksız kazanç' suçlaması

MERSİN Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Nesil Aydın, etüt merkezleri, kreşler ve dershanelerin servisçi esnafının kazancına haksız ortak olduklarını savundu. Bu kurumların, ücret ödeyerek kendilerinden ders alan öğrencileri, servis hizmetleri yönetmeliğini kuralları hiçe sayarak, ilgili tüzüğe uymayan araç ve donanımlarla taşıdığını ileri süren Aydın, şu görüşleri dile getirdi:

"Dershane, etüt merkezleri ve kreş gibi kurumlar, öğrencileri sadece evlerinden alıp, kreş, etüt merkezi ya da dershaneye götürebilir. Oysa ki sözünü ettiğimiz eğitim kurumları, çocukları evden alıp etüte, etütten okula, okuldan tekrar evlerine taşımaktadırlar. Bunu da yaparken, servis taşımacılığı yönetmeliği çiğnenmektedir. Yani bir servis aracında olması gereken kuralların hiçbirine uyulmamaktadır."

Günümüzde servis taşımacılığı yapan bir aracın şoför, rehber öğretmen, yakıt, sigorta, kasko gibi giderlerle aylık ortalama 4 bin - 4 bin 500 TL masrafı olduğunu ifade eden Aydın "Hangi kurum aylık 4 bin lira gideri göze alarak taşıma yapabilir. Böyle bir ortamda ücretsiz servis taşımacılığı ne kadar inandırıcı gelmektedir. Bu kurumlar dershane, etüt ya da kreş ücretine servis taşımacılığını da ekliyor ama bunun faturalandırmasını yapmıyorb Servisle taşıma işini dahi yaşlı ve servis taşımacılığı genelgesine uymayan araçlarla gerçekleştiriyor" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(23.3.2013, FOTOĞRAFLI)

//////////

Çevreci defile

OSMANİYE'de Orman Haftası etkinlikleri kapsamında, Park 328 Alışveriş Merkezi'nde defile düzenlendi, sergi açıldı. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Vali Celalettin Cerrah, Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Baro Başkanı Hamza Tor, Adana Orman Bölge Müdür Vekili Yaşar Yaman Sağlam, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte ilk olarak Türkiye'nin çeşitli illerinden orman manzaralarının yer aldığı 50 fotoğraflık serginin açılışı yapıldı. Daha sonra Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nce hazırlanan "Yeşil ve Orman" konulu defile gerçekleştirildi. Enstitü öğrencilerinin sunduğu birbirinden ilginç kıyafetler ilgiyle izlendi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Eğitimli aile oldular

MERSİN'in merkez Mezitli ilçesinde, Aile Eğitimi Programı kapsamındaki kursu tamamlayanlara sertifikaları verildi. Dr. Hakan Kundak İlköğretim Okulu Konferans Salonu'nda tören düzenlenen sertifika törenine Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcırloğlu ile kursiyer kadınlar katıldı. Törende konuşan

Kaymakam Kıcıroğlu, toplumum temelini ailenin oluşturduğunu belirterek, "Ailenin temeli de kadındır. Bu anlamda kadınlarımızın eğitimli ve bilinçli olması çok önemlidir. Biz de bu kapsamda özellikle ailenin temeli olan annelerimizi eğitmek üzere böylesine güzel bir programı tertip ettik. Katılımcılar kurs süresince çok önemli bilgiler edindiler" dedi.

Kursiyerlerin edindikleri bilgileri, aile hayatlarında, çocuklarının eğitiminde en güzel şekilde kullanacaklarını ümit ettiğini anlatan Rehber Öğretmen Nil Gündüz ise, şöyle konuştu: "Günümüz şartlarında çocukların eğitimi hakikaten önem kazandı, çocuklarımızı artık kontrol etmekte aileler, anne babalar zorlanıyor. Çünkü çocukları etkileyen teknolojik olsun, çevresel olsun çok çeşitli faktörler var. Çocuğun eğitimi çok karmaşık hale geldi. Bu anlamda çocuklarımıza faydalı olabilmek için ailelerimizin de bilgili ve donanımlı olması gerekiyor."

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Gülhan DEMİRCİ / MEZİTLİ(Mersin), (DHA)

(23.3.20139

///////////////////////////

Sunar Grup'a Altın Marka ödülü

ADANA,(DHA)

////////////

Yaşlılar fidan dikti

MERSİN'in Erdemli ilçesinde huzurevinde kalan yaşlılar, narenciye fidanı dikti. Yaşlılar Haftası nedeniyle ve Ziraat Odası'nın katkısı ile düzenlenen etkinlikte 40 narenciye fidanı toprakla buluşturuldu. Huzurevi bahçesinde düzenlenen fidan dikme töreninde konuşan Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, dünün gençlerinin bugünün yaşlıları olduklarını belirterek, "Bir gün bizler de onlar gibi yaşlanacağız. Bizler de Ziraat Odası olarak yaşlılar haftasında yaşlılarımızla birlikte fidan dikmek için buradayız. Hepsinin ellerinden öpüyorum" dedi. Huzurevi Müdürü Tevfik Kılıç da yaşlıların bu tür sosyal aktivitelerle çok mutlu olduğunu vurguladı.

Mehmet DOĞANER / ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(23.3.2013)

////////////

Orman Haftası'nda 15 bin fidan

OSMANİYE Orman İşletme Müdürü Hasan Bozan, Orman Haftası etkinlikleri kapsamında 15 bin fidan dikileceğini söyledi. Vali Celalettin Cerrah, Orman Haftası dolayısıyla kendisini ziyaret eden Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Osmaniye Orman İşletme Müdürü Hasan Bozan ve Müdürlük çalışanlarını makamında kabul etti. Orman İşletme Müdürü Hasan Bozan, Orman Haftası nedeniyle yapılacak etkinlikler hakkında Vali Cerrah'a bilgi verdi. Hafta boyunca fidan dikim törenlerinin yapılacağını ve 15 bin fidan dikileceğini kaydeden Hasan Bozan ayrıca okullarda "İnsan ve Orman" konulu sunumlar yapılacağını söyledi.

İbrahim EMÜL/OSMNAİYE, (DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Antakya OSB'den 7 yatırımcıya parsel

ANTAKYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 7 yatırımcıya daha parsel tahsis etti. Böylece OSB'de yatırımcı sayısı 75'e çıktı. Antakya OSB Başkanı Tahsin Kabaali, 14 Mart tarihinde yapılan ihale ile 7 yatırımcıya daha parsel tahsis edilerek, yatırımcı sayısını 68'den 75'ı çıkardıklarını açıkladı. OSB'nin kasasına 3.5 milyon liralık bir gelir sağlandığını ifade eden Kabaali, yeni tahsis edilen arazilerin metrekaresinin 50-65 dolar olduğunu belirtti. Kabaali, önümüzdeki süreçte yeni yatırımcılara yönelik arsa tahsislerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

HATAY,(DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Sihirbaz Aref Adana'ya geliyor

'YETENEK Sizsiniz' adlı televizyon programı ile şöhreti yakalayan sihirbaz Aref Ghafouri, Türkiye turnesi kapsamında 18 Nisan'da Adana'ya gelecek. Aref ve ekibi 18 Nisan'da Sürmeli Oteli'nde gösteri sunacak. 2012'de "The Others" adlı gösterisini hayata geçiren Aref Team ekibi, 2013 yılında da "The Others Extreme" gösterisi ile izleyici karşısına çıkıyor. Aref'in Adana gösterisinin biletleri

Kitapsan Adana ve Sürmeli Otel'de satışa sunuldu.

ADANA,(DHA)

///////////

2012'de 114 bin okuyucu

OSMANİYE İl Halk Kütüphanesi, 2012 yılında 30 bin 247 adet kitap ve 195 çeşit süreli yayın ile 113 bin 928 okuyucuya hizmet verdi. Kütüphane Haftası etkinlikleri hakkında açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur, programların 25 - 31 Mart arasında Osmaniye Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesi'nde yapılacağını duyurdu. Tabur, "Bu hafta süresince kitapların önemi, kütüphanelerin geliştirilmesi ve kütüphaneciliğin sorunları dile getirilir, halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarımızda kütüphanenin yararlarından söz edilir kütüphanelerde uyulması gereken kurallar anlatılır" dedi. İl Halk Kütüphanesi olarak 2012 yılı içerisinde 30 bin 247 adet kitap ve 195 çeşit süreli yayın ile 113 bin 928 okuyucuya hizmet verdiklarini kaydeden Tabur "Bugün itibariyle 6 bin 219 kayıtlı üyemiz bulunmakta olup bu sayı sürekli artmaktadır" diye konuştu. Tabur, anne-babalara da çocuklarını kütüphanelere göndermelerini tavsiye etti.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI)

//////////

Şahin Atölyesi'nden ortak sergi

ADANA'da Şahin Resim Atölyesi'nde yetişen 12 ressamın eserlerinin yer aldığı karma sergi 25 Mart'ta açılacak. Saat 17.00'de açılışı gerçekleştirilecek sergide, ressam Yusuf Şahin'in çeşitli mesleklerden öğrencileri Gulageş Çeviker Şimşek, Gökşen Mete, Rukiye Aslan, Hatice Alyanak, Şükran Vural, Zehra F.Sönmez, Betül Acar, Gülçin Çayırlı, Özgür Kocabıyık, Asude Paker, Şükrü Durna ve Cihangir Şimşek'in toplam 50 eseri yer alacak. Sergi Adana Büyükşehir Belediyesi Fuaye Salonu'nda 1 hafta boyunca sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

ADANA,(DHA)

//////////

MKÜ'de 'kinesiotape' ile fizik tedavi

MUSTAFA Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyan Ana Bilim Dalı Fizik Tedavi Merkezi'nde, 'kinesiotape' ile fizik tedavi uygulaması yapılıyor. MKÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Fizyoterapist Uzmanı Deniz İnanoğlu, fizyoterapide özel bir 'bantlama' yöntemi olan kinesiotape hakkında bilgi verdi. İnanoğlu, şunları söyledi:

"Kinesiotape özel yöntemlerle deriye yapışarak kendine has esnek dokusu sayesinde bazı mekanizmaları harekete geçiren bir fizik tedavi bantlamasıdır. Kinesitape vücuttaki harekete destek olur. Bu destekleme sayesinde tedavi bölgesinde ağrı azalıp hareket kabiliyeti artar. Uygulama iyileşmeyi hızlandırır. Dolaşımı düzenleyerek, dokuya görevini hatırlatarak, vücutta bazı mekanizmaları harekete geçirerek bunu başarır."

Yöntemin ilk kez Dr. Kenzo Kase tarafından 1979 yılında Japonya'da uygulandığını ifade eden İnanoğlu "Önceleri sporcu sakatlıklarının tedavisinde kullanılırken, şimdi fizyoterapiye ihtiyacı olan tüm hasta gruplarında bu bantlama yöntemi rahatlıkla kullanılmaktadır. Örneğin ortopedik, nörolojik, pediartrik, genel fizyoterapi alanlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır" dedi. İnanoğlu, şöyle devam etti:

"Teşhisi uzman fizik tedavi hekimi tarafından konulmuş olan hastalara, uzman fizyoterapist hastanın hastalığına uygun bantlama yöntemine karar vererek bantlamayı yapmaktadır. Örneğin bel, boyun, sırt, omuz, bacak, kalça, diz, ayak-ayak bileği ağrıları, dirsek, el-el bileği ve parmakları, kireçlenme, romatizmal hastalıklar, bacaklarda dolaşım problemleri, burkma sonrası gelişen ağrılar, ödem, yumuşak doku hasarı gibi problemlerde hastalığa özel bantlama yöntemi fizyoterapist tarafından belirlenerek uygulanır."

Uygulamanın 5-10 dakika gibi kısa sürede gerçekleştiğini vurgulayan İnanoğlu, "Bantın vücutta en az 3-4 gün durması gerekmektedir. Hasta bant ile banyo yapabilmektedir. Her bantlamadan önce eski bant çıkarılıp, yenisi yapıştırılmaktadır. Kinesiotape bantlama tedavisinin en az 2-4 hafta süre ile haftada 2 gün yapılması uygundur" diye konuştu.

Mehmet EZER / HATAY,(DHA)

(23.3.2013 FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Osmaniye Silifke Mersin Dha Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title