Haberler

"Dezavantajlı Kadınlar"A Yönelik Hizmet

Kazan'da eşi ölmüş,eşinden şiddet gören veya herhangi bir nedenle geçim sıkıntısı çeken kadınlar halk eğitim merkezinde üretime katkı sağlıyor

Kazan'da eşi ölmüş, eşinden şiddet gören veya herhangi bir nedenle geçim sıkıntısı çeken kadınlar proje kapsamında bir araya getirilerek, halk eğitim merkezinde üretime katkı sağlıyor.

Kazan Kaymakamlığı ve Kazan Belediyesi işbirliği ile yürütülen proje kapsamında, hayatta herhangi bir nedenle "Dezavantajlı" duruma düşmüş kadınların yükü üzerlerinden alınarak, hayata tutunmaları sağlanıyor.

Eşlerinden ayrılan, şiddet gören  veya eşleri ölmüş kadınlar bu projeyle hem psikolojik tedavi görüyor hem iş bularak geçimlerini sağlıyor.

Kaymakam Veysel Beyru AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ile bir araya gelerek bölgedeki "dezavantajlı" duruma düşmüş kadınların topluma kazandırılması için bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Projede daha ziyade  eşinden boşanmış, eşi erken yaşta vefat etmiş, ya da herhangi bir sebeple çocuklarıyla dışarda kalmış olan kadınları tespit ettiklerini belirten Beyru şunları söyledi:

"Bu sorunu nasıl çözebiliriz diye ilgili arkadaşlarımızla durumu değerlendirdiğimizde Kazan'ın bir sanayi bölgesi olduğu için iş adamlarımızdan da destek alarak  bu bayanlarımıza bir iş imkanı  sağlayabileceğimizi düşündük. "Kadınlarımız çalışıyor İşadamlarımız Destekliyor" projesiyle İş-Kur'un, Kazan Belediyesainin, Kazan Sanayici ve İşadamları Derneğinin, Halk Eğitim Müdürlüğümüzün ve Kaymakamlığımızın katkılarıyla bu projeye başladık. Projede yer alan bayanlara aynı zamanda psikolojik  ve hukuki destek veriyoruz. Bu bayanlarımızın çocukları için de "Her Çocuk Bir Bireydir" projesi başlattık. Okul öncesinde eğitim çağında olan çocuklarımıza kreş desteği veriyoruz. Öğle yemeklerini burada yiyorlar.  Bugüne kadar burda şuan fiili olarak 11 bayanımız var.  Ancak 35 bayanımız buraya gelerek moralini motivasyonunu düzeltti bir başka fabrikadan bizden iş istedi iş bulduk sigortalı bir şekilde çalışıyor.  Ya da evdeki sorunlarını ve sıkıntılarını giderip eve dönerek mutlu bir şekilde yaşamını devam ettiriyor."

Kaymakam Beyru, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün desteğiyle Kadın ve Engelli İşmerkezi Projesi hazırladıklarını ve Kazan Belediyesinin verdiği  bin 200 metrekare alanda bu projenin hayata geçirilerek atölye sayısının 4'e, bayan sayısını da 60'a çıkarmayı planladıklarını  sözlerine ekledi.

-Hayata yeniden döndüler

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise projenin çok büyük bir proje olduğunu belirterek, bu sayede kadınları, düşkünleri  mağdur olmaktan kurtardıklarını söyledi.

Projenin maddi yükünün çok büyük olduğunu belirten Ertürk şunları söyledi:

"Proje belediyeye bütçe olarak ayrı bir yük getirse de bu halk bizim halkımız, bu kadınlar bizim analarımız. Zor duruma düştüklerinde elbette  devletin kapısını çalacaklardır. Bizde belediye olarak dezavantajlı duruma düşmüş kadınlarımız ve diğer düşkün insanlarımızın her türlü sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bir tek onları işe koymakla yetinmiyor, ihtiyaçları varsa  psikolojik tedavi desteği de veriyoruz. Belediye olarak tüm birimlerimiz bu konuda ayrı bir özveriyle çalışıyor. Sanayicilerimiz ayrı bir özen gösteriyor.İşe yerleşen kadınlarımız daha mutlu oldular,hayata adeta yeniden döndüler."

-Kendi ayağımız üzerinde durmayı öğrendik

Projeden faydalanan kadınlardan Ayşe Macar projenin amacının boşanmış, eşi ölmüş, şiddet görmüş yada eşi cezaevinde olan  kadınların çalışması olduğunu kaydederek, "burada güzel arkadaşlıklar kurduk, stresten  uzak güzel bir ortam var. Maddiyat bir tarafa da manevi açıdan da çok faydalı oluyor arkadaşlarımızla bir arada olmak"  dedi.

Emine Yılmaz ise, eşinden ayrıldığı için zor günler geçirdiği bir dönemde bu projeyle tanıştığını belirterek şunları söyledi:

"Burada hem iş sahibi oldum, hem kendi geçimimi kendim sağladım.İnsanın kendi ayağı üzerinde duracağını burada öğrendik.Proje sayesinde hayata bağlandık. Buraya geldiğimde kötü bir durumdaydım,moralim düzeldi.İş sahibi olduktan sonra da evlendim.Kaymakam bey ve eşi nikah şahidim oldu.Kaymakam beye ve belediye başkanımıza çok teşekkür ederim." - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Lokman Ertürk Veysel Beyru Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title