Haberler

Devlete En Çok Kazandıran İl Oldu

Güncelleme:

Geçen yıl devlet bütçesine kişi başına en yüksek katkıyı 23 bin 585 lirayla Kocaeli verdi.

Maliye Bakanlığı verilerine göre derlediği bilgilere göre, geçen yıl Merkezi Yönetim Bütçesi'nden yapılan harcama bir önceki yıla göre yüzde 9,8 oranında artarak 448 milyar 423 milyon 971 bin liraya yükseldi. Harcamaların fonksiyonel dağılımına bakıldığında ilk 3 kalemi genel kamu hizmetleri, sosyal güvenlik ve yardım hizmetleri ile eğitim giderleri oluşturdu. Genel kamu hizmetlerine 125 milyar 642 milyon lira, sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerine 92 milyar 3 milyon lira, eğitime ise 75 milyar 699 milyon lira harcandı.

EN YÜKSEK HARCAMA ANKARA'NIN

Bütçeden il bazında en yüksek harcama 39 milyar 346 milyon lirayla Ankara için gerçekleştirildi. Hazineye 50 milyar 719 milyon liralık katkı sağlayan Başkentte kişi başına harcama 7 bin 640 lira, kişi başı gelir ise 9 bin 848 lira olarak hesaplandı.

DEVLETİN VATANDAŞA EN ÇOK PARA HARACADIĞI İL

Devletin kişi başına en çok harcama yaptığı kent ise önceki yıllardaki gibi yine Tunceli oldu. Devlet bu kent için kişi başı 8 bin 573 lira harcarken, kişi başı geliri ise 902 lira oldu. Devlet, Tunceli'den sağladığı her 1 liralık gelir karşılığında 9 liralık harcama yaptı. Kişi başı harcamada Tunceli ve Ankara'yı 5 bin 440 lirayla Hakkari, 4 bin 737 lirayla Kastamonu, 4 bin 578 lirayla Trabzon, 4 bin 459 lirayla Artvin, 4 bin 312 lirayla Isparta, 4 bin 227 lirayla Elazığ, 4 bin 179 lirayla Erzurum takip etti.

Bu kentlerden Hakkari'de devletin kişi başı kazancı 177 lira, Kastamonu'da bin 488 lira, Artvin'de bin 446 lira, Trabzon'da bin 858 lira, Isparta'da bin 421 lira, Elazığ'da bin 113 lira, Erzurum'da da bin 158 lira olarak gerçekleşti.

VATANDAŞA EN AZ HARCAMA YAPILAN İL

Devletin kişi başına en az harcama yaptığı kentler ise bin 497 lirayla Gaziantep, bin 516 lirayla İstanbul oldu. Bu illeri bin 712 lirayla Manisa, bin 743 lirayla Tekirdağ, bin 834 lirayla Şanlıurfa, bin 867 lirayla Hatay, bin 913 lirayla Aksaray, bin 958 lirayla Düzce, bin 964 lirayla Sakarya, bin 971 lirayla Bursa izledi.

KİŞİ BAŞI EN FAZLA KAZANÇ

Bütçeye kişi bazında en fazla katkı sağlayan kent ise Kocaeli oldu. Bunda Tüpraş'ın vergi ödemeleri önemli rol oynadı. Geçen yıl hazineye 40 milyar 632 milyon lira aktaran sanayi kentinin devlet bütçesinden aldığı pay ise 4 milyar 98 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece, Kocaeli devletten aldığı her 1 liranın karışlığını 10 lira olarak geri ödemiş oldu. Nüfusu 2 milyona yaklaşan Kocaeli'nde devletin kişi başı geliri 23 bin 585, kişi başı harcaması ise 2 bin 379 lira olarak hesaplandı.

İSTANBUL'UN KARNESİ

Ülke ekonomisinin lokomotifi İstanbul ise geçen yıl devletten aldığı her 1 liranın karşılığını yaklaşık 8 lira olarak ödedi. Bütçe gelirlerinin yüzde 41'ini tek başına sağlayan İstanbul, geçen yıl hazineye toplam 175 milyar 205 milyon lira kazandırdı. Devletin İstanbul için yaptığı harcama ise 21 milyar 803 milyon lira düzeyinde kaldı. Buna göre, İstanbulluya bin 516 lira harcarken, kişi başına geliri ise 12 bin 186 lira oldu.

Kocaeli ve İstanbul'un ardından devletin kişi bazında en fazla gelir elde ettiği kent 10 bin 17 lirayla İzmir olurken, bu ilde kişi başına 2 bin 380 lira harcandı.

BU İLLER DEVLETE VERDİĞİNDEN FAZLA ÖDEDİ

Devlet, geçen yıl Ankara, Antalya, Bursa, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ, Zonguldak ve Kırıkkale'de yapılan harcamanın üzerinde gelir elde etti.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Tunceli Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

doğrucu Mobil-ANDROID:

Yaa birde Kocaelispor un haline bakın ayıp ayıp

3
4
yanıtYanıtla
FEVZİ TAŞ:

TUİK YANLIŞ HESAPLIYOR YÜKSEK ÇIKAN İLLERDE BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ MEVCUT BU BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE GELEN PARA SEDECE O İL İÇİN KULLANILMIYOR BAĞLI OLUNAN İLLER İÇİNDE KULLANILMAKTADIR BU AYIRIM NEDEN YAPILMIYOR

4
2
yanıtYanıtla
kimsenMobil-ANDROID:

MILLETE FAYDASI OLMAYAN PARAYI BEN NE YAPIM FASA FISO KANDIRMACA

4
1
yanıtYanıtla
..:

AKP EN ÇOK İŞİDE KOCAELİNE VERİYOR AKP YANDAŞLARI ÇOK BURDA AKP OYUNU AT İŞİ KAP

1
4
yanıtYanıtla
dadasMobil-ANDROID:

halen sarayi konusuyorlar... allah akil fikir versin

4
1
yanıtYanıtla
gayserili:

Kisi basina harcama bütün illerde esit olmali. Bu para ile sorunlari cözemeyen belediyeler istifa etsin, devlet yeni bir kadro görevlendirsin. Bu kadar basit.

5
0
yanıtYanıtla
BÜYÜK ALTAY:

İZMİR TON LA PARA KAZANDIRIYO AMA KONYA YA KASIMPAŞAYA STAD YAPANLAR BURDA TUĞLA KOYMAYA ACİZ. HARRAM ZIKKIM OLSUN. CUMHURİYET ŞEHRİNE YAĞMURLU HAVADA SU VERMEZ BUNLAR

3
0
yanıtYanıtla
Bunu okuyun milletMobil-IOS:

448 milyar 423 milyon 971bin lira bu kadar paramı harcanmış bir yılda iller ve ikçerin sağlık sosyal ve eğitim giderleri için. Onun için evsizler sokakta yatıyo sosyal sigortası olmayanlar hastane köşelerinde sürünüyo ınun için yoksulluk sınırı 3 bin 500 lira onun için milletten asfalt parası toplanıyor. Ulan bana bu kafar parayı verin Bi tane daha Türkiye kuruyum. 448 milyar 423 milyon 971bin lira vay snasını beee.....

3
0
yanıtYanıtla
ali cengizmobilWeb@haberler.com:

Açın cumhurbaşkanızin çay simit hesabını izleyin, kendi yaptigi açıklamalarıyla çelişkiye düştüğünü izleyin açın yolsuzluk tapelerini izleyin saygıdeğer bakanlarinizin asgari ücret din sosyal yaşam kadın hakkindeki görüşlerini araştırın ülkende satilan kurumları incele hiç birşey yapamıyorsan cik sokakta vatandaşıneesnafın çiftçinin emeklinin asgari ücretle çalışan taşeronun derdini dinle sesine kulak ver diyecem onlar halinden memnun sukretletme meşgul deveyi diken insani s. Misali bunlar iyi gunleriniz.ha bide asgari ücret alan bir ferd 5 kişilik bir ailede 3 ogün kişi başı 1 er çay ve 1 er simitle 1 ay boyunca yaşamaya çalışırsa cebinden ne kadar para çıkar asgari ücret le

1
0
yanıtYanıtla
ali cengizmobilWeb@haberler.com:

Elektrik ev kirası doğalgaz su eğitim sağlık giyim gıda ihtiyaçları gibi yaşamın temel kaynak ları hariç.suruyu kaybetmeyin millet cehaletin peşinden gidin

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title