Haberler

Devlet Yurt Dışındaki Süryanilere de Kucak Açtı

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışında yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarını Türkiye’ye getiriyor.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışında yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarını Türkiye'ye getiriyor. 15 gün Türkiye'de kalacak olan 18-24 yaş aralığında 40 genç, anavatanları Türkiye'yi daha yakından tanıma fırsatı bulacak.

Başbakanlık YTB, Gençlik Köprüleri Projesi kapsamında yurt dışında yaşayan vatandaşların çocuklarını anavatanları ile buluşturmaya devam ediyor. Şimdiye kadar yurt dışından bin 500 gencimizi Türkiye'nin tarihi ve kültürüyle buluşturan YTB, şimdi de Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarını anavatan ile buluşturuyor. Proje sayesinde kendi anavatanlarını yakından tanıma fırsatı bulacak olan 40 Süryani genç, Türkiye'de 15 gün kalarak Mardin ve çevresini ziyaret edecek. 29 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de kalacak olan gençler, Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Siirt'i ziyaret etme fırsatı bulacak. Program boyunca seminer, eğitim ve gezilerle bölgenin tarihi, sosyal durumu ve idari işleyişi gençlere anlatılacak. Türkiye'yi ziyaret edecek olan 18-24 yaş arasındaki gençler, İsveç, Belçika, Hollanda, Almanya ve İsviçre'de yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarından oluşuyor.

YTB, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye ile bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan Gençlik Köprüleri Projesi ile her ay yurt dışında yaşayan vatandaşların çocuklarını Türkiye'ye getiriyor. YTB'nin yurt dışında yaşayan gençlerin hem anavatanla bağlarını güçlendirmek hem de ülkelerine döndüklerinde Türkiye kökenli STK'larla ilişkilerini devam ettirmek için Gençlik Köprüleri Projesi'ni STK'lar üzerinden yürütüyor. YTB'nin Gençlik Köprüleri Projesi'ne yurt dışında mukim dini, mesleki, sosyal ve diğer tüm STK'lar başvurabiliyor.

Türkiye, azınlıklara yönelik son yıllarda hayata geçirdiği reformlarla birçok tarihi kilisenin onarılması ve açılması ile azınlıklara ait vakıfların iadesi konusunda önemli adımlar attı. Demokratikleşme, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi kapsamında 30 Eylül 2013 tarihinde açıklanan Demokratikleşme Paketi ile Mor Gabriel Vakfı'na ait 244 dönümlük arazi Süryani cemaatine iade edilmişti.

90'lı yılların başında terör saldırıları nedeniyle Türkiye'den göç ederek birçok Avrupa ülkesine dağılan Süryani vatandaşların Gençlik Köprüleri Projesi ile Türkiye'ye dönecek olmaları, devletin vatandaşıyla buluşması açısından büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl YTB heyetinin ziyaret ettiği Almanya'daki Süryani cemaati temsilcileri, devletin kendilerine kucak açmasından dolayı duygulu anlar yaşamıştı. YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Mayıs ayında Belçika'ya gerçekleştirdiği ziyarette de bu ülkede yaşayan Süryani vatandaşlarla bir araya gelmiş ve vatandaşlar bu ziyaretten memnuniyetlerini dile getirmişti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Belçika Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title