Haberler

Devlet Üniversitelerinin Akademik Teşvik Karnesi

Akademisyenlerin bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma ve yayınlarını desteklemek amacıyla verilen akademik teşviklerde, devlet üniversiteleri arasında Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırayı aldı.

AYTUĞ CAN SENCAR - Akademisyenlerin bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, araştırma ve yayınlarını desteklemek amacıyla verilen akademik teşviklerde, devlet üniversiteleri arasında Abdullah Gül Üniversitesi ilk sırayı aldı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesinin ikinci, Ege Üniversitesinin üçüncü olduğu sıralama hesaplamaya dahil olmak için gerekli 30 puanı aşabilen akademisyen sayısının 26 binde kalması dikkati çekti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından hazırlanan Devlet Üniversiteleri Sıralama (DÜS) raporunda, akademisyenlerin 2015 yılı performanslarına göre aldığı akademik teşvikler mercek altına alındı.

Prof. Dr. Cemil Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DÜS'ün temel amacının devlet üniversitelerini ve fakültelerini akademik teşvik puanlarını temel alarak sıralamak olduğunu söyledi.

"11 üniversite yer almadı"

Raporun YÖK tarafından yayınlanan ve öğretim elamanlarının akademik teşvik komisyonlarınca onaylanan projelerinin baz alınarak hazırlandığını kaydeden Yücel, sıralamada, akademik teşvik puanlarını kamuoyuna açıklamayan 11 üniversitenin yer almadığını belirtti.

Prof. Dr. Yücel, " Üniversite akademisyenlerinin, 2015 yılında akademik anlamda ne düzeyde aktif olduklarını yansıtması açısından oldukça önemli bir veri. Diğer sıralamalardan farklı olarak üniversitelerin ve özellikle de fakültelerin daha güncel bir resmini ortaya koymaktadır. Üniversitelerdeki akademisyenlerin akademik faaliyetlerinin yoğunluk göstergesi açısından oldukça önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Akademik teşvik yönetmeliğine göre performansların projeler, araştırmalar, akademik yayınlar, tasarımlar, sergiler, patentler, alınan atıflar, uluslararası tebliğler ve alınan ödüller olmak üzere 9 başlıkla sınıflandırıldığını anlatan Yücel, bir akademisyenin sistemde puanlanması için bu alanlardan en az 30 puan almasının gerektiğini, en yüksek puan sınırının ise 100 olarak belirlendiğini dile getirdi.

Puan ortalamaları

Yaptıkları araştırmanın 100 puan ve üzerine çıkabilen öğretim elemanı sayısının oldukça az olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Yücel, "Verilerimizde 100 puan alabilen sadece 255 akademisyen oldu. Devlet üniversitelerinde görev yapan 120 bin civarındaki öğretim elemanının sadece 25 bin 988'i otuz puanı geçebildi. Ayrıca profesörlerimizin puan ortalaması 52, doçentlerin ortalaması 49, yardımcı doçentlerin ve araştırma görevlilerinin ortalaması 45 puan oldu." diye konuştu.

Yaptıkları sıralamada üniversiteler tarafından duyurusu yapılmış nihai puanların, öğretim elemanı sayısına oranlayarak ortalamalar aldıklarını kaydeden Yücel, "Burada özellikle yeni kurulmalarına karşın üstün başarı gösteren Abdullah Gül Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesini takdir ediyoruz. Eski üniversitelerden ise Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesinin başarısı kayda değer." şeklinde konuştu.

DÜS raporunda ilk 25'te yer alan üniversiteler şöyle:

1. Abdullah Gül Üniversitesi

2. İstanbul Medeniyet Üniversitesi

3. Ege Üniversitesi

4. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

5. Akdeniz Üniversitesi

6. Selçuk Üniversitesi

7. Gebze Teknik Üniversitesi

8. Kastamonu Üniversitesi

9. Hacettepe Üniversitesi

10. Bartın Üniversitesi

11. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

12. Atatürk Üniversitesi

13. Erciyes Üniversitesi

14. Karadeniz Teknik Üniversitesi

15. İstanbul Üniversitesi

16. Namık Kemal Üniversitesi

17. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

18. Gazi Üniversitesi

19. Dokuz Eylül Üniversitesi

20. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

21. İnönü Üniversitesi

22. Çukurova Üniversitesi

23. Karabük Üniversitesi

24. Uşak Üniversitesi

25. Düzce Üniversitesi

DÜS raporunda ilk 5'te yer alan fakülteler:

Tıp Fakülteleri Sıralaması

1. Hacettepe Üniversitesi

2. Selçuk Üniversitesi

3. Celal Bayar Üniversitesi

4. Akdeniz Üniversitesi

5. Ege Üniversitesi

İkdisadi İdari Bilimler Fakülteleri Sıralaması

1. Selçuk Üniversitesi

2. Adnan Menderes Üniversitesi (İktisat Fakültesi)

3. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

4. Düzce Üniversitesi

5. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Mühendislik Fakülteleri Sıralaması

1. Ege Üniversitesi

2. Akdeniz Üniversitesi

3. Abdullah Gül Üniversitesi

4.Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

5. Namık Kemal Üniversitesi

Edebiyat, Sosyal Bilimler ve İnsani Bilimler Fakülteleri Sıralaması

1. Abdullah Gül Üniversitesi

2. Selçuk Üniversitesi

3. Dokuz Eylül Üniversitesi

4. İstanbul Üniversitesi

5. Akdeniz Üniversitesi

Fen Fakülteleri Sıralaması

1. Abdullah Gül Üniversitesi

2. Akdeniz Üniversitesi

3. Atatürk Üniversitesi

4. Selçuk Üniversitesi

Fen-Edebiyat Fakülteleri Sıralaması

1. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

2. Balıkesir Üniversitesi

3. Çukurova Üniversitesi

4. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

5. Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Eğitim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri Sıralaması

1. Uşak Üniversitesi

2. Çukurova Üniversitesi

3. Kastamonu Üniversitesi

4. Hacettepe Üniversitesi

5. Süleyman Demirel Üniversitesi

Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakülteleri Sıralaması

1. Gaziantep Üniversitesi

2. Harran Üniversitesi

3. Düzce Üniversitesi

4. Hacettepe Üniversitesi

5. Trakya Üniversitesi

Diş Hekimliği Fakülteleri Sıralaması

1. İnönü Üniversitesi

2. Ege Üniversitesi

3. Atatürk Üniversitesi

4. Selçuk Üniversitesi

5. Bülent Ecevit Üniversitesi

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Selçuk Üniversitesi Ege Üniversitesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title