Haberler

Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni

Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta düzenlenen törenlerle şehit yakınları ve gazilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevdi edilen devlet övünç madalyaları verildi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2 şehit yakını ve 6 gaziye madalyaları verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Şehit ve gazilerin öz geçmişlerinin okunduğu sırada, ailelerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Vali Ali Yerlikaya, törende yaptığı konuşmada, peygamberlik makamından sonra gelen şehitlik ve gazilik mertebesinin her zaman methedildiğini söyledi.

Şehit yakınlarına seslenen Yerlikaya, Mehmet Akif Ersoy'un "Vatan için ölmekse kaderim, böyle kaderin ellerinden öperim" dizelerini okuyarak "Sizler, şehit anne babası, evlatları olarak, o kaderin karşılanmasını o kadar hoş bir sedayla yaptınız ki, o kaderin elini öyle güzel öptünüz ki ben de sizin kardeşiniz olarak ve hep beraber biz de sizlerin ellerinden Allah için öpüyoruz. Sağ olun, var olun" diye konuştu.

Türkiye'nin bugünlerde terörle imtihan edildiğini belirten Yerlikaya, bu milletin daha önce Çanakkale'de düşmana geçit vermediğini, Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandırdığını anımsattı.

Teröre destek verenlerin yanlış yolda olduğunu vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Kardeşliğimizin arasına ne girdi? Geçmişten beri bizi sevmeyen düşmanların fitnesine alet olmak girdi. Buna maşa olma izzetsizliğini yaşayanları kınıyorum. Bizim yaşayanlarımız asker, ölenlerimiz şehit anlayışıyla yürüyoruz biz, ya siz? Sizin yürüyüşünüzün anlamı ne? 'Anneler ağlamasın' denildi. Sonucu bilinmesine rağmen, biz kandıran olmadık. Ama aynı hatayı veya aynı aldanmayı da ikinci kere yaşamayan bir inancın temsilcileriyiz bizler. 'Yanlış yaptım' diyen gitsin yüce millet adına kendini hesaba çektirsin. Cezasını çektikten sonra aramıza kavuşsun. Yoksa askerimizin, polisimizin, güvenlik güçlerimizin cesaretinin önünde diz çökmeye mahkum."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de 101 yıl önce Çanakkale'de şanlı bir tarih yazıldığını belirtti.

Geçmişten ilham aldıklarını kaydeden Şahin, "O gün Çanakkale'nin niye geçilmediği, bugün Türkiye'de oynanan oyunların nasıl bozulacağının işaretini veriyor. Kendi iç barışımızı, Türk'üyle Kürt'üyle, Alevi'si ve Sünni'siyle 'Biz birlikte Çanakkale'deyiz, Çanakkale'nin geçilmediğini bütün dünyaya gösteriyoruz' diyen bir mesajdır bu."

Konuşmaların ardından Vali Yerlikaya, 2 şehit yakını ve 6 gaziye devlet övünç madalyaları ve beratlarını takdim etti.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ve Canan Candemir Çelik, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal ile davetlilerin katıldığı törenin ardından madalya alan gazi ve şehit yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çekildi.

Malatya

Malatya'da da 7 gazi polis memuruna devlet övünç madalyası verildi.

Kentteki bir otelde düzenlenen Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni'nde gazi polis memurları Bekir İnci, Murat Balcı, Zülküf Öztürk, Ramazan Kara, Erkan Karadağ, Gürkan Arıkan ve Yusuf Özbey'e Devlet Övünç Madalyası Vali Süleyman Kamçı tarafından verildi.

Vali Kamçı, törende, bugünün, vatanın bölünmez bütünlüğü, milletin huzur ve güvenliği, devletin bekası için canlarını ortaya koyan kahramanların, onların ailelerinin ve necip milletin gurur günü olduğunu söyledi.

Bugün Cumhurbaşkanlığıyla eş zamanlı olarak tüm yurtta şehit ve gazi aileleriyle bir araya geldiklerini dile getiren Kamçı, "Unvanların çoğu çalışarak elde edilebilir. Lakin şehitlik ve gazilik hayat karşılığında elde edilen, inanç sayesinde kazanılan unvanlardır ki başka hiçbir makam ve rütbe onlarla müsavi değildir. Şehitlik ve gazilik, her iki alemde de sahibini onurlandıran müstesna mertebelerdir. O nedenle şehit aileleri şehadete uğurladıkları evlat ve eşleriyle ne kadar gurur duysalar azdır" dedi.

Gazilerin vatanın bekası için ifa ettikleri hizmetle ne kadar övünseler yeri olacağını vurgulayan Kamçı, şöyle devam etti:

"Bizler de gönüllerde abideleşen cesaret, fedakarlık ve feragat timsali bu kahramanlarımızla daima iftihar etmekteyiz. Biliyoruz ki uğruna canlar feda edilen bu kutsal topraklar bizlere şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Onların cansiperane hizmetlerinin karşılığı olabilecek herhangi bir ödül mevcut değildir. Bu övünç madalyaları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Yüce Türk milletinin şehitlerimize ve gazilerimize duyduğu minnetin somut bir ifadesidir."

13 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gümüşhane programında görevliyken dönüş yolunda otobüsün devrilmesi sonucu yaralanan ve sol eli dirsekten ampute edilen polis memuru Bekir İnci de devletin kendilerine bu mertebeye layık gördüğü için gururlu olduğunu söyledi.

Talihsiz bir kaza geçirdiğini anlatan İnci, terör olaylarına ilişkin "Allah askerimize polisimize kuvvet versin. Rabbin onları korusun. Bu vatanı, milleti bölmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz, bölünmeyecek bu millet. Devletimiz sağ olsun, milletimiz var olsun" dedi.

Törene 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Müftüsü Ümit Çimen, vali yardımcıları, kaymakamlar ve diğer ilgililer katıldı.

Adıyaman

Diyarbakır'da 2012 yılında Koruma Şube Müdürlüğünde görevliyken 16 Ağustos 2014 tarihinde görev esnasında Diyarbakır-Mardin karayolunda geçirdiği trafik kazasında şehit olan polis memuru Ahmet Yıldırım'ın ailesine, Adıyaman'da düzenlenen törenle devlet övünç madalyası verildi.

Valilik konferans salonundaki törene, Vali Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Garnizon Komuta Jandarma Albay İbrahim Koyuer, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri, şehit polis Ahmet Yıldırım'ın eşi Ayşe Fadime Yıldırım ve oğlu Mustafa Celal Yıldırım, askeri erkan ve polisler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Vali Demirtaş, devlet ödünç madalyası ve beratının şehit ailelerinin olduğu kadar devletin de gururu olduğunu söyledi.

Devlet olarak her zaman şehit ailelerinin yanlarında olduklarını vurgulayan Demirtaş, şehitlik ve gaziliğin milletin ulaşabileceği en yüce makam olduğunu belirtti. Bu topraklarda huzur içerisinde yaşanmasının vatan uğruna canını feda etmekten çekinmeyen şehitlere borçlu olunduğuna işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bugün bizlere düşen, bu cennet vatanımız için bir arada kardeşçe yaşamak. Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkartmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Bu anlamlı günde kutsal vatan topraklarımızı canları pahasına mücadele ederek şehitlik mertebesine erişen Ahmet Yıldırım kardeşime ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Konuşmanın ardından Vali Demirtaş, devlet ödünç madalyasını şehit polis Ahmet Yıldırım'ın eşi Ayşe Fadime ve oğlu Mustafa Celal Yıldırım'a verdi.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta 5 şehit yakını ile 3 gaziye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tevdi edilen devlet övünç madalyaları ve beratları verildi.

Mado Sarayı'nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, burada yaptığı konuşmada, şehitlik makamının yüceliğini anlattı.

Şehitleri rahmet ve minnetle yad etmenin her ferdin boynunun borcu olduğunu vurgulayan Güvençer, şunları kaydetti:

"Şehitlerimiz için üzülmek, onların hasretini çekmek elbette hakkımızdır ama ülkemiz, devletimiz ve milletimiz için herhangi bir kaygı, endişe ve üzüntü duymaya asla ve asla hakkımız, hukukumuz, haddimiz yoktur. İlahi hakkın, ilahi hukukun bizlerin omuzlarına yüklediği yegane mesuliyet gerektiğinde acılarımız yüreklerimizin en derinlerine gömüp dik bir alın, güçlü bir yürekle hep birlikte yürümektir. Bunu yaptığımız sürece refikimiz de Allah'tır. Şehitlerimizi minnetle, şükranla rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur. Bunu ihmal etmeyelim."

Zor günlerden geçildiğini dile getiren Güvençer, "Biz bu duruşumu ve metanetimizi, bu muhabbete olan sadakatimizi gösterdiğimiz sürece karşımızdaki hiçbir engel zorluk olarak dahi tanımlanamaz. El ele gönül gönüle birlikte hedefe doğru yürümeye devam edeceğiz. Engelleri teker teker aşacağız. İnşallah zulmü ortadan kaldıran ilahi nurun birer aynası, temsilcisi olarak önce kendi ailelerimizde, sonrasında memleketimizde, vatanımızda ve dünya sathında birer aydınlık meşalesi olacağız" diye konuştu.

Daha sonra İl Müftüsü Muhammet Gevher tarafından şehitler için dua edildi.

Şehit Başkomiser Mıkdat Ataş, polis memurları Ömer Mercimek ve Kamil Topal, Çarşı Mahallesi bekçisi İsmail Kuyzu, teknisyen yardımcısı Ahmet Maraşlı'nın yakınları ile gaziler Piyade Komando Uzman Çavuş Salih Güzel, Piyade Uzman Çavuş Hacı Mehmet Akdere, jandarma er Ferhat Kaplan'a Vali Mustafa Hakan Güvençer ve eşi Fatma Güvençer tarafından, Türkiye Cumhuriyeti devlet övünç madalyası ve beratları verildi.

Şehit babasının devlet övünç madalyasını almaya gelen 10 yaşındaki Meryem Firdevs Mercimek'in ağlaması üzerine salonda duygusal anlar yaşandı. Küçük kız, Vali Güvençer ve eşi tarafından teskin edilmeye çalışıldı.

Bu arada Vali Güvençer'in konuşması sorasında şehit polis memuru Ömer Mercimek'in eşi Gülkız Mercimek "Ömerim" diyerek fenalık geçirdi. Mercimek, polis ve askerle sağlık memurları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

Törene, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Nursel Reyhanlıoğlu, İlker Çitil ve İmran Kılınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin, vali yardımcıları, belediye başkanları, kaymakamlar ile diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Celalettin Güvenç Kahramanmaraş Gaziantep Politika Güncel Haberler

title