Haberler

Devlet Kredi Çekme Yönetmeliğini Değiştirdi Ama Uyanıklara Dikkat!

Tüketici Hakları Derneği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın dün itibariyle yürürlüğe giren 'Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği' konusunda milyonlarca tüketiciyi uyardı.

THD Başkanı Turhan Çakar, "Kart aidatının adını tahsis ücreti olarak değiştirdiler. Bu ufak nüanslara karşı dikkatli olunması gerekir" dedi. Kredi çekecek tüketicinin artık bankalar tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Çakar, "Ön bilgilendirme almayan tüketici sözleşmeye imza atmasın. Bu bilgilendirme formunda kredinin türü, tüketiciden talep edilecek ücretlerin tamamı ve faiz oranlarının belirtilmesi gerekiyor" bilgisini verdi. Kredilerde ön bilgilendirme döneminin bugünden itibaren başlayacağını belirten Çakar, yeni düzenlemeyle ilgili tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:

SÖZLEŞMENİN GETİRDİĞİ YENİ HAKLAR

Tüketici artık 14 gün içinde hiçbir cezai şart ödemeden sözleşmeden vazgeçebilecek. Tüketiciye ön bilgilendirme şartı daha önce hiç yoktu. Tüketicilerin tüm şartlara dikkat ederek sözleşmeyi imzalaması gerekiyor. Kredi verenler artık tüketiciyi cayma hakkının olduğu konusunda bilgilendirdiğini ispat etmekle yükümlü olacak.

Bankaların ücret ve komisiyon masraflarıyla ilgili 3 Ekim 2014 yılında bir yönetmelik çıkarıldı. Burada dosya masrafının adı tahsis ücreti olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra kredi çeken herkes dosya masrafı değil tahsis ücreti ödüyor. Maalesef düzenlemede geriye gidişler var. Bankaların masrafları garanti altına alındı. 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren yasayla da bankaların ücret ve komisyon masrafları garanti altına alındı. Bankaların modern deyimle Deli Dumrul ücretlerinin yasayla garanti altına alınması hukuki değildir.

KILIFINA UYDURDULAR

Daha önce Yargıtay 'yıllık kart aidatı ücreti alınmaz' diyordu. Ancak şimdi çoğunlukla bunun tersi kararlar çıkıyor. Hakem heyetlerinin kararına bankalar itiraz ediyor. Mahkemeler de tüketici aleyhine karar vermeye başladı. Düzenlemelerle sözleşmedeki diğer ücretlerin isimlerini de güncellediler. Yıllık kart aidatı da yasaya girdi. Artık bankalar iki türlü kart çıkarıyor. Birisinden yıllık kart aidatı alırken diğerinden almıyor. Banka aidat alınmayacak kart verir mi, verse bile o işlevsiz olur. Maalesef yerel mahkemeler de bir süredir tüketici aleyhine kararlar vermeye başladı. Bankaların aldığı ücretler yasayla garanti altına alındı. İşi kılıfına uydurdular." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakları Derneği Turhan Çakar Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

memo:

Hükümet yeni projeler geliştirmeli. Vatandaşı bankalara mahkum etmeyecek şekilde. Gariban memur işçi ne yapsın bir ev alsa kredi, bir araba alsa kredi, Çocuğunu evlendirse ya da kendisi evlense kredi. Denize düşen yılana sarılır misali. Maaşı bordroda görüyoruz ancak ertesi gün eksi bakiyedeyiz. . Yeni hükümetten çözüm bekliyoruz. .

10
1
yanıtYanıtla
TORONAGA:

Yıllık kart aidatı da yasaya girdi. Artık bankalar iki türlü kart çıkarıyor. Birisinden yıllık kart aidatı alırken diğerinden almıyor. Banka aidat alınmayacak kart verir mi, verse bile o işlevsiz olur.

6
0
yanıtYanıtla
hüseyin:

TÜRKİYEDE HERŞEY PARA NE HUKUK NE İNSAN HAKLARI HEPSİ BOŞ

5
0
yanıtYanıtla
sade:

ihtiyacı olmayan adam kredi neden alsın alan 14 gün neden beklesin saçma sapan bir şey bir Allah ın kulunun çektiği krediyi 14 gün bekletipte sonradan iptal ettireceğine inanmam

3
1
yanıtYanıtla
tarafsızMobil-ANDROID:

kredi çeken insanlara yazık onamı bakıyolar ihtiyacı var ne verirlerse imzalıyorlar soyguncu bankalardan

4
0
yanıtYanıtla
Kemal Kırlan:

BDDK bu bankaların keyfiyetini artık ortadan kaldırsın her türlü kesintiye hayır desin biz zaten çektiğimiz kredinin bolca faizini kendilerine kar olarak bırakıyoruz bunlar daha ne yin kafasını yaşıyorlar faiz paralarıyla inanki bir ev daha alınır bu millete yazık bu kadar ezmeyin ey bankalar kolaylaştırın zorlaştırmayın.

4
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

denize düşen yılana sarılır devlet bir an evvel vakit yok artık insanlar patlıyor ya 60 aya çıkartın bunu yazık bu insanlara. . . . . . . . . . .

4
0
yanıtYanıtla
Fethiyeli:

Faizin her türlüsü ayaklar altına alınmıştır. Yinede bulaşacağım diyene şeytan her türlü yöntemi böyle öğretir.

3
0
yanıtYanıtla
hössst:

dünyanin en komik ulkesi turkiye. yasa diyorki 3000 tl altindaki durumlarda tuketici hakem heyeti yetkilidir, yillik aidat icin basvurdum. karara gore banka iade etmesi gerekiyordu. Ama banka mahkeye basvurdu. bilin bakalim sonuc ne oldu

2
0
yanıtYanıtla
YOK YOK YOK:

DEVLET YÖNETİMİDE BUNU ANLAMIYOR KREDİ NİÇİN ÇEKİYORUZ ? EKONOMİK SIKINTIDAN BEN ÇEKTİM 8000 BİN LİRA BENDEN 450 KESİNTİ YAPTILAR 1000 LİRADA KESSELER MECBUREN ÇEKECEM BAŞKA ÇÖZÜM YOK ASKARİ ÜÇRETLE ÇALIŞ GELDE ÇEKME TUZU KURU OLANLAR İÇİN KONUŞMAK KOLAy

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title