Haberler

Dev Vinçleri Kullanmayı Sanal Ortamda Öğreniyorlar

Tekirdağ'da yapımı son aşamaya gelen Asyaport Limanı'ndaki dev vinçleri kullanacak operatörler, gerçeğini aratmayan simülatörlerde eğitim görüyor.

YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ'da yapımı son aşamaya gelen Asyaport Limanı'ndaki dev vinçleri kullanacak operatörler, gerçeğini aratmayan simülatörlerde eğitim görüyor.

Asyaport Limanı Gemi ve Saha Operasyon Yöneticisi Serkan Üçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, limanda kullanılacak vinçlerin, Türkiye'de henüz kullanılmayan büyüklükte olduğunu ve dünyanın en büyükleri arasında yer aldığını söyledi.

Vinçlerin teknolojik olarak Türkiye'de kullanılan vinçlerden farklı bir takım özelliklerinin bulunduğunu ve vinçleri kullanacak operatörlerin simülatörlerde eğitim aldığını belirten Üçer, şöyle konuştu:

"Burada gerçek eğitimlere başlamadan önce simülasyon eğitimlerine başlayacağız. Cihazlar üzerindeki riskleri sıfıra indirerek vinç operatörleri burada daha önceden karşılaşabilecekleri riskleri görecekler ve buradaki eğitimin ardından hazır olarak çıkacaklar. Asyaport simülasyon odasında, limanda kullanılacak olan sahil gemi vinçleri (STS) ve tekerlekli gezer köprü vinçleri (RTG) için iki farklı simülatör bulunuyor. STS veya RTG vinçlerini kullanacak operatörler, işi biliyor olsun ya da olmasın ilk olarak simülatörlerde eğitim görüyorlar."

Üçer, simülatördeki gerekli testin ve eğitimin sonucunda başarılı olanların gerçek makinelerde uygulamalı eğitime başladığını dile getirdi.

"Gerçek hayattaki bütün olumsuzluklar simülasyonda mevcut"

Üçer, vinç operatörlerinin, simülasyon eğitiminde, gerçek hayatta karşılaşabileceği bütün olumsuzluklara karşı nasıl hareket edeceği hakkında bilgilendiğini söyledi.

Gerçek hayattaki hava şartlarının da simülasyona aktarıldığını vurgulayan Üçer, şunları anlattı:

"Gerçek hayatta da yaşayabileceğimiz yağmur, sis, kar, ve gece - gündüz değişimi gibi olaylar simülasyonda mevcut. Ayrıca, burada yaşanabilecek kazalar gibi olumsuz durumlar simülasyonda gerçeğiyle birebir benzerlikte yaşanıyor. Mesela, konteynerler taşınırken altından insan geçmesi, konteynerlerin sıkışması gibi senaryoları da burada kurabiliyoruz ve uygulayabiliyoruz. Buradaki eğitimden sonra operatörler yaşayabilecekleri olumsuz durumlara hemen hemen hazır olacak."

Üçer, vinç operatörlerinin simülatörlerde 40 saat eğitim gördüğünü kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Tekirdağ Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title