Haberler

Dev Sektörü Dolar Korkusu Sardı! Dövizle Kira AVM'leri Kapatabilir

Güncelleme:

AVM kiralarının önemli kısmı dolar cinsi olduğundan, kurun hızlı yükselişi sektör temsilcilerinin deyişiyle adeta "ölüm kalım meselesine" döndü.

Seçim yılında komşu ülkelerdeki krizler ve iç piyasada hızla artan dolar kuruyla karşı karşıya kalan perakende sektörü dört bir yandan baskı altına girdi. Son 2 ayda yüzde 15 değer kazanıp 2.64 TL'ye kadar fırlayan doların hem ürün maliyeti hem de kiralar üzerindeki etkisi işleri en çok zorlaştıran koşul oldu.

MAĞAZALARI KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

Pek çok marka sahibi temkinli bekleyişe girip sürdürülebilir olmayan mağazaları kapatmaktan söz etmeye başladı. Kurun en büyük etkisini mart ayı başında hissettiklerini ifade eden Tescilli Markalar Derneği Başkanı ve Diesel ile Sisley markalarının Türkiye temsilcisi Tahsin Özlenir, 2.40 TL'lik dolar kurunun kabul edilebilir olduğunu, alış veriş merkezlerinde (AVM) kiraların bu düzeyde sabitlenmesinin gerektiğini söyledi.

İZLEMEYE GEÇTİLER

Şu an piyasanın izle-gör taktiği benimsediğini kaydeden Özlenir, "Beklenmedik bu yükseliş kalıcı olursa sadece kiralar açısından değil, ürün maliyeti ve tüketicinin kabuğuna çekilmesi noktasında da konuşulmalı.

ÖLÜM KALIM MÜCADALESİ

Böyle giderse ölüm kalım mücadelesine girilir. Buna 2 ay bile dayanılmaz. Birçok şirket sıkıntıya düşer" görüşünü aktardı.

CİROLAR YÜZDE 20 ERİDİ

Son 2 haftada işlerde de gerileme başladığını belirten Özlenir, "Türkiye'de kriz dolarla ölçülüyor. Geçen yılın aynı dönemine göre ciromuz yüzde 20 eridi. Ocak, şubat çok iyiydi; martta fren başladı. Rusya'nın krizde olması da çok etkiliyor. İthalatçılar için de durum vahim. Böyle giderse zarar eden mağazalar kapanır. Yeni planlanan bazı AVM'ler açılamaz" dedi.

EN SERT DARBEYİ DOLAR VURDU

1- Başta Rusya olmak üzere, en iyi yurtdışı pazarlar olan bazı komşu ülkelerde kriz çıkınca mağazalaşma hareketleri ve ihracat yavaşladı.
2- 7 Haziran'daki genel seçimin ve yükselen dolar kurunun psikolojik etkisiyle tüketici harcamayı kesme eğilimine girdi.
3- Kurdaki artış mağaza kiraları, üretim ve ithalat maliyetini hızlı bir şekilde artırınca fiyat tutturmak zorlaştı; kârlılık azaldı

'AVM'LERİ HASTANE-PASTANE YAPABİLİRLER'

Kadın giyim markası Roman'ın sahibi Turgut Toplusoy da kirada indirime yanaşmayan AVM'lerdeki mağazaları kapatmak istediklerini söyledi. "AVM yatırımcısı bizi düşünmezse sonunda kendisi de zararlı çıkacaktır" diyen Toplusoy şöyle konuştu: "Yüksek kurdan ötürü zarardayız. Bugünlerde destek bekliyoruz ama her yatırımcı buna yanaşmıyor. O zaman ileride AVM'leri başka bir şeye çevirmeye hazırlıklı olsunlar. Hastane mi, pastane mi, eğlence merkezi mi olur bilemem.

PERAKENDE ZOR DURUMDA

Perakende zorlu bir dönemden geçiyor. Eğer dayanışma içinde olmazsak hepimiz zarar göreceğiz. Bir yandan Rusya'ya mal satışımız yüzde 67 geriledi. Her yerden sıkıştık. İstihdam kaybına kadar gidebilecek bir süreçteyiz."

'PİYASA KRİZDE'

Kurdaki hareketin deri ürünlerde sadece günlük giderleri değil maliyetleri de ciddi oranda artırdığını belirten İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş "Tüm hammaddelerin dolar veya Euro ile satın alındığı düşünüldüğünde ciddi bir etkilenme olacağı kesin" dedi. 2015'in zor geçeceğini kaydeden Kızıltaş, şöyle devam etti: "2015 'Bir an önce bitsin, yılı' gibi bir şey oldu. Zaten haziranda seçim var ve sokağın nabzı adım adım o gündeme yaklaşıyor. Bundan ve kurdan etkilenen tüketici harcamıyor. Yurtdışı pazarlarımız olan komşu ülkelerin önemli kısmında piyasa krizde. Kiraların toplam maliyette payı yüzde 15-20 ve kurda ciddi artış var.

"KİMSE BU ARTIŞA DAYANAMAZ"

Böyle giderse kira indirimi için görüşeceğiz. Kimse bu kadar artışa dayanamaz. Tüm kanatlardan sıkıştık. Cirolar artıyor ama kârdan hep fedakârlık var. Mağaza kapanışları gündeme gelebilir. Bizim de kapatmaya çalıştığımız yerler var."

"KİRALAR KONUSUNDA HIZLI BİR KARAR BEKLEMESİNLER"

Perakendecilere "Çok telaş etmeyip biraz beklesinler" mesajı veren Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü de doların belli bir kura sabitlenmesi ya da kirada direkt indirimin hızlı karar verilecek bir şey olmadığını söyledi. Belgü, "Zaten her AVM bu konulara kendisi karar veriyor. Şunu da söyleyeyim: Cirolar artıyor. Kâr yoksa niye satış yapılıyor? Tabii kur böyle devam ederse kayıtsız kalınmaz. Ama hızlı bir karar beklemesinler" dedi.

"BİZİM AVM'LERDE DOLAR 2.20 TL'Yİ GEÇMEYECEK"

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise yılbaşında dolar kurunu mart sonuna kadar 2 liraya sabitlediklerini, nisanda da bir miktar artışla aynı uygulamayı sürdüreceklerini açıkladı. Torun, "Bizim AVM'lerimizde dolar en fazla 2.20 TL'ye çıkacak. Olaya gerçekçi bakıyoruz. 1 ay önce vitrine çıkan ürünün fiyatı değişmiyor ama kira fırlıyor. Başka bir yerden kazandığıyla bizim kiramızı öderse AVM sürdürülebilir olmaz. Zaten işler iyi olunca cirodan pay alıyoruz" diye konuştu. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkiye Sisley Diesel Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (22)

GAZI 74:

ULKENIN BU DURUMA GELMESININ TEK SORUMLUSU ERDOGAN VE AKP LILERDIR, YAKINDA HALKI KOTU GUNLER BEKLIYOR

13
4
yanıtYanıtla
konyalı:

bu tür avmler bulundukları kentin ekonomisinin anasını ağlatıyorlar kapansınlar beter olsunlar.

10
1
yanıtYanıtla
ÖMER DİNÇER:

EEEEEEE ticari hayat böyledir hep kazanmak yok arada kaybetmekte vardır .

4
2
yanıtYanıtla
ceyhanli:

simdi iyi gunlerimiz yakinda calisacak ne yer bulacagiz ne yiyecek ekmek yola yatirim yapan cami yapan bir parti akp yav arkadas fabrika ac hepimiz muslumaniz cami gerekli yere acilir bunlar heryere cami yapiyorlar issizlik aldi basini gitti kac senedir bastasiniz bir tane fabrika acilmadi akp doneminde yazik yemin ederim

3
2
yanıtYanıtla
kemalMobil-ANDROID:

dolar en az 5 TL olur hazirlanin.....

1
4
yanıtYanıtla
yazikmobilWeb@haberler.com:

Daha bu birrrr.

4
1
yanıtYanıtla
.....:

bu halk açlıktan ölmeyi hak ediyor sürününnnnnn

3
1
yanıtYanıtla
Turan:

Olacak o kadar insanın kendi ülkesinde kendi parası geçmiyor.

3
1
yanıtYanıtla
murat özmen:

bu avmler gerçekten para kazanıyor mu anlamadım gitti. . kayseri forum da bile nereden baksan 15 dükkan kapandı ki kayseri forum en işlek yerde kayserinin . . . bu aptal firmalar da artık anlasın illaki rakip firma var diye biz de olmak zorundayız mantıgını. . . kar eden magazayı da daha da karlı düzeye getirin boş yere zarar eden dükkanı açık tutup avmyi zengin etmeyin yatırımcılar salak olmayın avmlerin tuzagına düşmeyin

2
2
yanıtYanıtla
doğru:

doları niçin yükseltiler hala anlamadınız mı? koyunlar anlamaz. . . şimdide yalancılıktan 4 maddelik bir paket al sana koyun patlaması. . . avm kimin elinde para suan kimde. . :))

2
1
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title