Haberler

Des: Milli Eğitimi, Eğitimci Bürokratlar Yönetsin

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Topal, geçen hafta TBMM'den geçerek köşke gönderilen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Dershanelerle ilgili düzenlemeleri" içeren yasaların Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmasına tepki göstererek, "Milli Eğitim Bakanlığı'na eğitimci bürokratların atanmasını ve tebeşir tozu yutmuş eğitimcilerin Milli Eğitim Bakanlığı'nı yönetmesini istiyoruz" dedi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Topal, geçen hafta TBMM'den geçerek köşke gönderilen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Dershanelerle ilgili düzenlemeleri" içeren yasaların Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmasına tepki göstererek, "Milli Eğitim Bakanlığı'na eğitimci bürokratların atanmasını ve tebeşir tozu yutmuş eğitimcilerin Milli Eğitim Bakanlığı'nı yönetmesini istiyoruz" dedi.

Geçen hafta TBMM'den geçerek köşke gönderilen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Dershanelerle ilgili düzenlemeleri" içeren yasaların Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmasını, eğitimde cumhuriyet dönemi boyunca yapılmış en kapsamlı personel reformu ve devrim olarak gördüklerini vurgulayan Mustafa Topal yaptığı açıklamada, "Başbakanımız Sayın Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Avcı'nın eğitim sistemindeki böylesi büyük bir reform hareketinden sonra geçmişteki hatalardan ders alarak eğitimde vizyoner bir rönesans dönemi başlatmasını bekliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na eğitimci bürokratların atanmasını ve tebeşir tozu yutmuş eğitimcilerin Milli Eğitim Bakanlığı'nı yönetmesini istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

-"YASAYLA BİRLİKTE BOŞA ÇIKAN YÜZLERCE BÜROKRAT DAHA HAVUZA ALINMIŞ OLACAK"-

Yeni Milli Eğitim Temel Kanunu ile birlikte atıl durumda bekleyen ve sayıları her geçen gün artan eski bürokratların biran önce eğitim uzmanı kadrolarına atanıp yahut öğretmen yetersizliği nedeniyle dersleri boş geçen okullarda görevlendirilip eğitime kazandırılması gerektiğini belirten Topal, şöyle dedi:

"Geçmiş hükümetler döneminden beri atıl vaziyette bekleyen, birikimlerinden istifade edilmeyen ve kendilerine yüksek maaşlar ödenen yüzlerce binlerce eski bürokratlar bulunuyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Gül'ün anılan yasayı onaylamasıyla birlikte boşa çıkan yüzlerce bürokrat daha havuza alınmış olacak. Milli Eğitim Bakanlığının kurum hafızasının ve birikimli, donanımlı insan kaynağının heba olmaması için tüm bu eski bürokrat arkadaşlarımızın eğitim sisteminin tüm derece ve kademelerinde en efektif şekilde değerlendirilmesi gerekir. Aksi halde bu kadar insana boş yere maaş verilmesi bir yana dersleri boş geçen onbinlerce öğrencimize büyük bir haksızlık yapılmış olur."

-"MÜSTEŞAR HARİÇ HERKES HAVUZA ALINDI"-

Yeni yasayla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin hariç tüm bakanlık ve taşra bürokratlarının ve ardından birçok okul yöneticisinin dahi görevlerinin sona erdiğini anımsatan Topal, şu öneri ve tespitlerde bulundu:

"Yeni Milli Eğitim Temel Kanunu ile birlikte yapılan düzenlemelerin "tasfiye ve kadrolaşma' gibi kolaycı ve ideolojik eleştirilere kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Biz bu sürecin eğitim sisteminde "reform ve yeniden yapılanmaya' doğru atılmış önemli bir adım olarak planlanmasını ve alt yasal çalışmaların içinin doğru doldurulması durumunda önemli bir fırsat ve kazanımlara vesile olacağına inanıyoruz.

Soruşturma ve disiplin konularında da çok sorun çıkıyordu. Bu nedenle bu yasaların tedavülden kaldırılması iyi oldu. Öğretmenlik mesleğinin özel bir kariyer mesleği olması hasebiyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın merkez ve taşra teşkilatı personelinin, öğretmen ve yöneticilerin; atanmasını, görev ve sorumlulukları, ödüllendirilmeleri, cezalandırılmaları ve gerekli tüm düzenlemeleri içeren çağdaş, demokratik ve eşitlikçi özel kanun ve yönetmelikleri biran önce çıkararak sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını sağlamasını bekliyoruz."

-"GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİLERDE DEMOKRATİK KRİTERLER GETİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"-

Topal, yapılan denetim birimlerinin tek merkezde toplanmasının daha disiplinli ve amaca yönelik bir denetim mekanizmasının işlemesini de sağlayabileceğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Dershanelerin maddi manevi kayba uğramaması için gerekli önlemlerin alınmasıyla birlikte devlet okullarının cazibe merkezi haline getirilmesi, sınav hazırlık kurslarının devlet okullarında ücretsiz hale getirilmesi devlet okullarındaki öğretmenlerin gelişmesi, saygınlığı ve ek ücret alması perspektifinde değerlendirilmelidir. Ülke menfaatleri doğrultusunda ve öğrenci merkezli bakıldığında ve kanun maddelerinin içinin doğru ve isabetli bir şekilde doldurulması halinde bu yasa eğitim sistemimiz açısından tarihi bir fırsat haline gelebilir. Görevde yükselme, müdürlük ve yarışma sınavlarının nitelikli, çalışkan ve kendini geliştiren öğretmenlerimize eşitlikçi ve demokratik fırsatlar sunmasını da hayati bir unsur olarak görüyorum. Görevde yükselme ve terfilerde demokratik ve eşitlikçi kriterler getirilmesi çok önemlidir. Özel okul ve etüt merkezlerine teşvik verilmesi, halk eğitim merkezlerinin dershanelerin görevini yapacak olması ve tüm öğrencilere ücretsiz destek eğitimi verecek olmasını önemsiyoruz. Fakat bir o kadar önemli olan hususta tüm öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının atama, görevde yükselme ve terfilerde eşit, adil, demokratik ve şeffaf ölçütlerle, yönetmeliklerle muhatap olması yani hiç kimsenin hakkının yenmemesidir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Topal Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title