Haberler

Dernekler İçin Beyanname Süresi Nisan Ayı Sonunda Bitiyor

Güncelleme:

Aydın Valiliğinden yapılan açıklamayla, dernek yöneticileri nisan ayı sonuna kadar beyannamelerini vermeleri konusunda uyarıldı.

Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamayla, dernek yöneticileri Nisan ayı sonuna kadar beyannamelerini vermeleri konusunda uyarıldı.

Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamada, derneklerin yılsonu itibari ile faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçları ile ilgili düzenleyecekleri beyannameyi bağlı oldukları mülki amirliğe her yılın Nisan ayı sonuna kadar vermekle yükümlü oldukları hatırlatıldı. Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) kullanıcısı olan derneklerin elektronik ortamda beyannamelerini doldurabilecekleri kaydedilen açıklamada; "Elektronik ortamda gönderilen beyanname ve bildirimler ile kağıt ortamında gönderilen beyanname ve bildirimler arasında hukuki sonuçlan itibariyle hiçbir fark bulunmamaktadır. DERBİS üzerinden beyanname ve bildirimlerini veren DERBİS kullanıcılarının, bu beyanname ve bildirimlerin ayrıca çıktısını alarak ilgili Mülki Amirliğine getirmelerine gerek bulunmamaktadır. Beyanname ve bildirimlerin kanuni sürede verilen beyanname ve bildirimler olarak kabulü için, elektronik ortamda doldurma ve onaylama işleminin en geç beyanname ve bildirimlerin verilmesi gereken son gün saat 24.00'den önce tamamlanmış olması gerekmektedir.

Bu doğrultuda, DERBİS kullanıcısı olmayan dernek yöneticilerinin dernekler yönetmeliği ile düzenlenen beyannamenin bir örneğini www.dernekler.gov.tr internet sayfasındaki 'Bildirim ve Ekler' linkinden temin ederek doldurduktan sonra, 2014 yılı Nisan ayı sonuna kadar verilmesi gerekmektedir"

BEYANNAME VERMEYEN DERNEĞE 759 TL CEZA

Cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmamaları için derneklere zamanında yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan açıklamada, "Zamanında verilmeyen beyannameler için 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 32/L maddesi gereğince "19. madde de belirtilen beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticileri 759 TL idari para cezası ile cezalandırılır." hükmü yer almaktadır. Dernek yöneticilerinin idari para cezalan ile karşı karşıya kalmamaları için 2013 yılı beyannamelerini 2014 yılının Nisan ayının son iş gününe kadar vermeleri gerekmektedir. Ayrıca, beyannamenin 7. bölümü doldurulurken derneğin defterlerinin hangi usulde tutulduğu doğru olarak işaretlenmeli ve buna göre 'Gelirler' ve 'Giderler' bölümleri bir önceki yılın devreden hesapları da dikkate alınarak doldurulmalıdır. Şubelerin, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamenin bir örneğini bağlı bulundukları derneğin genel merkezine de vermeleri gerekmektedir. Dernek Genel Merkezleri ise, beyanname verme süreleri dolmadan iki ay önce şubelerine ait beyannameleri alacaklar ve bu şekilde şubelerinden derledikleri tüm bilgileri içeren demek beyannamelerini mülki idare amirliğine vereceklerdir. Doldurulan beyannamenin yönetim kurulu tarafından incelenerek onaylanması ve onaylandığına dair kararın tarih ve sayısının beyannamenin sonundaki ilgili bölüme mutlaka yazılması gerekmektedir. Ancak 'Yıllık beyannamelerin' valiliklere ve kaymakamlıklara genelde Nisan ayının son günlerinde verilmesi hem idarede yoğunluğa neden olmakta, hem de beyannamenin kontrol edilerek alınmasından dolayı Beyannameyi veren dernek yöneticileri açısından zaman kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla beyanname verme konusunda demek yöneticilerinin Nisan ayının son günlerine kadar beklemeden, yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları gerek idare, gerekse demekler açısından ciddi rahatlıklar sağlayacaktır. 31 Mart 2005 Tarihli ve 25772 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Demekler Yönetmeliğinin 01 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren 83'üncü maddesinin 4'üncü fıkrası gereğince Bilanço esasına göre defter tutan demeklerin beyannamelerinde belirtilen mali bilgiler ile gerekli gördükleri diğer bilgileri bulunması halinde demeğin internet sayfasında yayımlamaları gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca; dernek yöneticilerine beyanname tanzimi yönünde katkı sunmak amacıyla Aydın Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü bünyesinde "Yardım Masası" oluşturulduğu kaydedildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title