Haberler

Dermosan Fasulyesinin Vatanı Niğde

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Halk buluşmaları kapsamında köy gezileri ile köylerde yaşayan vatandaşlarla buluştu.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Halk buluşmaları kapsamında köy gezileri ile köylerde yaşayan vatandaşlarla buluştu. Vali Necmeddin Kılıç Niğde Merkeze bağlı; Hançerli, Koyunlu ve Fesleğen köylerini ziyaret ederek Muhtarlar ve vatandaşların sorunlarını yerinde dinledi.

Köy gezilerine Vali Necmeddin Kılıç'ın yanı sıra, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır, Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Halk Sağlığı İl Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, İl Mahalli İdareler Müdürü, Orman İşletme Müdürü, Karayolları Şube Müdürü, DSİ Şube Müdürü ile basın mensupları katıldı. İlk ziyaret Hançerli Köyüne gerçekleştirildi.

Vali Kılıç'ı Köy Muhtarı Kudret Acar ve vatandaşlar karşıladı.

DERMOSAN FASULYESİ TESCİLLENECEK

Köy halkı en son 20 yıl önce dönemin Niğde Valisinin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Köy muhtarından köyle ilgili bilgiler alan Vali Kılıç'a köyün eski isminin Dermosan olduğu ve özel olarak üretilen fasulyenin ismini köyün eski isminden aldığı belirtildi. Vali Kılıç, Lezzeti ile aranan bir fasulye cinsi olduğu belirtilen yerli üretim Dermosan fasulyenin tescillenmesi ve üretiminin arttırılması ve korumaya alınmasıyla ilgili çalışmalarının Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü tarafından yapılması talimatını verdi. Hançerli köyünde yerli Dermosan Fasulyesi tohumun korunması ve sera kurulması için hazine arazilerini değerlendirerek senede iki ürün almak için korumaya alınacağı belirtildi.

Geçen yıl Niğde'de 55 Bin dekar alanda beyaz fasulye üretimi yapıldığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Murat Türkmen bu 55 Bin dekar alanın 27 bin dekarında Dermosan fasulyesi üretiminin gerçekleştiğini, 15 Bin ton kurufasulye elde edildi. Bunun 7 bin tonunun Dermosan fasulyesi olduğuna vurgu yaparak fasulye üretiminden elde edilen kazancın patatesle aynı oranda olduğunu belirtti.

Vali Kılıç Dermosan Fasulyesinin anayurdu olan Hançerli'de bu fasulyenin üretiminin geliştirilmesi ve korunması çalışmasının valilik tarafından yapılacağı ve tescil işleminin gerçekleşeceği belirtildi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necmeddin Kılıç Mustafa Karaca Niğde Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title