Haberler

Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Emniyette 'Paralel Yapı' Operasyonu" Başlıklı...

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüpheli polislerden kalan 21 kişinin sorgusuna sabah saatlerinde başlandı ancak 17'sinin sorgusu, şüpheli avukatları ve mahkeme arasında yaşanan sorgulama usulü tartışmaları yüzünden yapılamadı.

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve savunmasını almadığı için dosya üzerinden işlem yapacağı kalan 17 şüpheliyle ilgili kararını akşam saat 21.00'de verecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılıkça ifadelerine başvurulmasının ardından tutuklanmaları talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden 28'inin sorgusu dün gece tamamlandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın 6. katındaki mahkemede hakim İslam Çiçek, dünkü sorgulama işlemini, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 28 kişinin sorgulanmasıyla saat 03.30'da sona erdirdi. Diğer 21 kişinin sorgu işlemi ise sabah saat 11.30'da tekrar başladı.

Sabah saat 09.00'da başlaması gerekirken, mahkemenin çağrısına rağmen bazı şüphelilerin avukatlarının adliyede olmadığı ve daha sonra geleceklerinin bildirilmesi üzerine 11.30'a sarkan sorgu işlemlerinde, şüpheli avukatları ile Hakim İslam Çiçek arasında usul tartışmaları yaşandı.

Duruşma salonuna sırayla alınan 4 şüphelinin avukatı, müvekkillerinin emniyet ve savcılıkta verdiği ifadelerin okunmasını ve daha sonra savunma alınmasını talep etti.

Hakim Çiçek'in bu talepleri kabul etmemesi ve ara kararlar yazdırması üzerine avukatlar, sorgulamaya girmeyeceklerini iletti.

Hakim Çiçek de sorgulamaya girmemeleri nedeniyle İstanbul Barosu'ndan avukat talebinde bulundu. Hakim Çiçek, 4 şüphelinin sorgulama işlemini tamamladı.

Usul tartışmaları yüzünden sorgulamaları yapılamayan diğer şüphelilerin avukatları ile Hakim Çiçek arasındaki tartışmalar gün boyu sürdü. Hakim Çiçek, zaman kaybı olmaması ve mağduriyet yaşanmaması için kalan 17 şüpheliyle ilgili dosya üzerinden karar vereceğini avukatlara tebliğ etti.

Hakim Çiçek, 49 şüpheliyle ilgili kararını saat 21.00'de, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayının büyük duruşma salonunda okuyacak.

-Bayramlaşmalarda "paralel yapı" görüşleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümüşhane'de Vali Yücel Yavuz'u makamında ziyareti sırasında gazetecilerin soruları üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir ülkenin başbakanını, genelkurmay başkanını, MİT müsteşarını, Anayasa Mahkemesi başkanını, hatta cumhurbaşkanını, devletin tüm üst düzey devlet görevlilerini kim dinlemek ister ve niçin ister? Bunu, bizim bildiğimiz bugüne kadar, bir ülkenin üst düzey devlet görevlilerini başka ülkelerin istihbarat birimleri dinler veya izler. Şimdi kritik soru şu, bu paralel yapı hangi istihbarat örgütüne hizmet ediyor? Yoksa kendi halinde eğitimle ve hizmetle uğraşan bir yapı neden genelkurmay başkanını dinlesin? Niye genelkurmay başkanını, başbakanı, MİT müsteşarını dinlesin? Buna ihtiyaç duymaz ki. Eğitimle dışişleri bakanını dinlemenin ne alakası var? Hizmetle MİT müsteşarının ne bağlantısı olabilir? Tabii ki bu devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir. Yargı bu paralel yapının tüm bağlantılarını ortaya çıkarıp bunların mutlaka mahkeme önünde hesap vermesini sağlamalıdır. Bu Türkiye'nin geleceği meselesidir."

-Bakan Taner Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kayseri Büyükşehir Belediyesinin bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, bir müddet önce polisin, emniyet mensuplarının içinde hiç bir ayrımcılığı körüklemeyen ve hiç bir ayrımcılığı hedeflemeyen yapının şu anda "senin polisin, benim polisim" diye davranmaya başladığını belirtti.

Bu ülkenin vatandaşı olarak bu ayrımcılığı kabul edemeyeceklerini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

"Eğer kurallara uymayan, bu işin yönetmeliklerine uymayan varsa hukuk devleti olarak bunun her zaman karşısında olacağımızı söylemiştim. Kime ait olduğu önemli değil. Daha kısa bir süre önce paralel yapı içinde sahip çıkmayanlar şu anda gazete gazete dolaşıp bunlarla alakalı ajitasyon yapıyorlar. Büyük resmi gözden kaçırmayalım. Ramazan ayında birçok konunun olduğu gibi dinin de istismarı yapıldı. Biz bunlara kanmayacağız. Biz istismarın her türlüsüne karşıyız." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Çağlayan Adalet Sarayı Taner Yıldız İslam Çiçek Fikri Işık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title