Haberler

Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Cumhurbaşkanı Seçimi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek...

Yurt dışındaki temsilciliklerde oy verme işlemi bugün sona eriyor Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için yurtdışı temsilciliklerde 31 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi bugün sona eriyor.

Kırgızistan'da Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği binasında Türk vatandaşları için kurulan oy sandığında, dün başlayan oy verme işlemi bugün yerel saatle 17.00'de bitti. Bişkek'te, 263 Türk vatandaşı oyunu kullandı. Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi ve Seçim Komisyonu Başkanı Metin Kılıç'ın gözetiminde sandık açıldı. Oy zarfları, sandık kurulu başkanı tarafından sayıldıktan sonra bin 400 seçmeden 263'ünün oy kullandığı açıklandı.

Kazakistan'da yaşayan Türk vatandaşları da cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandı. Başkent Astana'da seçime katılım oranı düşük kaldı. Kayıtlı yaklaşık bin 900 Türk seçmenden 230'u oy kullandı. Benzer durum Almatı'da da yaşandı ve 2 bin 100 dolayındaki kayıtlı seçmenden yaklaşık 290'ı oy kullandı.

Ürdün, Azerbaycan, Mısır, İspanya, İran, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Polonya ve Tunus'ta yaşayan Türk vatandaşları da cumhurbaşkanı seçimi için bugün sandık başına gitti. Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yaptıran ve oy kullanmak için randevu alan seçmenlerin oy verme işlemleri yerel saate göre 17.00'de sona erecek.

Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

-Siyasilerin değerlendirmeleri

Siyasilerin, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili değerlendirmeler ise şöyle:

-Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'nde pazar yerinde düzenlenen mitingdeki konuşmasında, "yeni Türkiye" dedikçe ışıktan ve değişimden korkanların taarruz ettiğini belirterek, "Soruyorum size, bu CHP'nin siyasi tarihi boyunca ortaya koyduğu bir eser var mı? Bu MHP'nin siyasi tarihi boyunca ortaya koyduğu bir eser var mı? CHP'nin yavrusu DSP ve MHP, o meşhur Gölcük depreminde iktidar değil miydi? Niye bunlar 5 yıllığına seçildiği halde 3,5 yılda bırakıp kaçtılar? Çünkü Gölcük depreminin altında kaldılar. Düzce depreminin altında kaldılar. Sakarya depreminin altında kaldılar" diye konuştu.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'nın Konyaaltı Belediyesi tarafından Feslikan Yaylası'nda düzenlenen 19. Konyaaltı Yaz Şenlikleri'ndeki konuşmasında, "Tek istediğim bayrağına sahip çıkan, tek istediğim geçmişi temiz olan, tek istediğim bütün vatandaşlarına eşit mesafede olan, tek istediğim tarafsız birisinin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıdır. Bunu yaptığımız gün demokrasiyi güçlendirmiş olacağız" dedi.

-Kılıçdaroğlu, Malatya'daki Uluslararası Arguvan Türkü Festivali'nde yaptığı konuşmada da "Cumhurbaşkanı makamına tarafsız biri otursun. Hiçbir siyasi partinin üyesi olmasın. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olsun. Bütün yurttaşlarına eşit mesafede olsun" ifadesini kullanarak, Türkiye'de çatışma değil huzur olmasını istediklerini söyledi.

-Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Hatay'ın Dörtyol ve İskenderun ilçelerinde halka seslendi. İki köklü partinin ortak önerisiyle aday olduğunu ve 12 siyasi partinin adaylığına destek verdiğini hatırlatan İhsanoğlu, "Bizim adaylığımız bir proje ama bu gerçekten milletin projesi. Bu, Büyük Ortadoğu Projesi falan değil" dedi. İhsanoğlu, ekmeği büyütmek ve paylaşmak için yola çıktıklarını dile getirdi.

-Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde belediye tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Mazlum Doğan Kültür Sanat ve Doğa Festivali'nde yaptığı konuşmada, "İnşallah, 10 Ağustos'ta ortaya çıkacak sonuçlar, birilerini çok mahcup edecek. Göreceksiniz, oyumuz, herkesi şaşırtacak kadar büyük ve Türkiye siyasetini sarsacak kadar ciddi bir oy olacak" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, Tunceli'de düzenlenen 14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde de vatandaşlara "Halkların iktidarını kurmaya Çankaya'dan başlayacağız" diye seslendi. Küçük hesapların ve planların bir tarafa bırakılmasını isteyen Demirtaş, "Onlar provokasyon yapacaklar, birbirimize düşelim, tarihte ilk defa yakaladığımız bu kardeşlik, yoldaşlık bağını bir kenara atalım diye ellerinden geleni yapacaklar. Sanmayın ki Türkiye'nin sadece bir yerinde heyecan var, inanın ki her yerde aynı sevgi seli, aynı coşku, aynı özlem var" şeklinde konuştu.

-"10 Ağustos'ta inşallah Tayyip Bey'i Köşk'e göndereceğiz"

-Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanal 24'te yayımlanan "Ankara Masası" programında cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Milletin ne olup bittiğini bildiğini söyleyen Atalay, "Bu çatı adayın falan AK Parti'den, Tayyip Erdoğan'dan hatta bir anlamda Türkiye'den kurtulma projelerinin de bir parçası olduğunu herkes daha iyi anlıyor şu anda. Yerli bir proje olmadığını da  doğrusu açık açık görüyoruz. Ben, buna tam anlamıyla inanıyorum. Kurgu falan değil, komplo teorisi değil" dedi.

Seçimin ilk turda sonuçlanacağına inandıklarının altını çizen Atalay, yapılan araştırmaya göre, "oyların daha yükseleceğinin göründüğünü" kaydetti. Atalay, "10 Ağustos'ta inşallah biz liderimizi, Tayyip Bey'i Köşk'e göndereceğiz" diye konuştu.

-Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Burdur İmam Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneğinin pilav günündeki konuşmasında, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vatan, millet ve bayrak için gece gündüz çalışan ve cansiperane mücadele eden bir lider olduğunu, cumhurbaşkanı seçiminde Burdur ve ilçelerinden büyük destek beklediğini kaydetti.

Eroğlu, "Biz yeni Türkiye için adım atıyoruz. Allah nasip ederse 10 Ağustos'tan sonra göreceksiniz Türkiye'de çok daha muazzam bir dönüşüm olacak. Artık çünkü borçlarımızı ödedik, yatırımların büyük kısmı yapıldı. Daha büyük Türkiye için hep birlikte gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı.

-Bahçeli, Afyonkarahisar'da

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde belediye önünde kendisini bekleyenlere hitabında, "Hangi partiye mensup olursak olsak olalım, cumhurbaşkanlığı seçimini, partimizin ötesinde algılayarak değerlendirme yapmak durumundayız" diyerek, Türkiye'yi bütünleştirecek bir şahıs olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun iyi bir cumhurbaşkanlığı sorumluluğunu taşıyacağına inandıklarını söyledi.

Bahçeli, "Bir taraftan diyorsunuz ki 'Biz bu kişiyi tanımıyoruz'. Bir taraftan, '33 yıldan bu yana Türkiye'ye hiç gelmemiş' ama öbür taraftan son 15-20 gün içinde öyle aşağılayıcı, öyle hakaret edici cümleler kullanıyorsunuz ki lafın nereye vardığının farkında bile değilsiniz. Öyle şey olur mu? Kahire'de doğmak suç mudur" değerlendirmesini yaptı.

-Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde belediye başkanlığı önündeki konuşmasında ise Bahçeli, "Her tarafta havuz olabilir, her tarafta yolsuzluk olabilir, her tarafta adaletsizlik olabilir, her tarafta ayakkabı kutusu olabilir ama cumhurbaşkanlığı makamında, bunların hiçbirisinin olmaması lazımdır. İşte size bir ölçü, ayakkabısı olacak ancak ayakkabı kutusu Çankaya'da bulunmayacak" dedi.

-"Millet aslı varken faslına oy verir mi"

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kütahya'daki AK Parti il başkanlığı tarafından düzenlenen "Yeni Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi" başlıklı konferanstaki konuşmasında, cumhurbaşkanı seçiminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının, 150 yıllık siyasi mücadeleyi milletin kazandığının ispatı olduğunu belirten Kurtulmuş, "Çatıda dolaşırken başka aday bulamadınız mı? Bu milletin değerleriyle, inançlarıyla kavgalı, onlara hakaret eden, onları geri unsurlar olarak gören birisini... Bulmuşsunuzdur da cesaret edememişsinizdir. Hiç olmazsa demişsinizdir ki 'Bizim adayımız da dindar, muhafazakar diye çıkalım da üç beş oy alalım' zannettiniz. Orada da yanıldınız. Yine CHP zihniyetiyle yanıldınız. Bu millet aslı varken faslına oy verir mi?" değerlendirmesini yaptı.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, partisinin Mersin il başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, "Hani Kılıçdaroğlu 'tıpış tıpış sandığa gideceksiniz' demişti ya. Bu büyük millet, CHP ve MHP'li kardeşlerimiz de sandığa hür iradeleriyle gidecek. Ama cumhurbaşkanı seçimi bittikten sonra Bahçeli de Kılıçdaroğlu da siyasetten tıpış tıpış çekilecek. Tıpış tıpış gidecekler" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ekmeleddin İhsanoğlu Beşir Atalay Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title