Haberler

Derleme<br/>geceden Bu Yana "İsrail'in Gazze'ye Saldırıları" ve "Filistinli Gruplarla İsrail...

Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik ateşkesin başlamasından itibaren geçen sürede, herhangi bir ihlal yaşanmadığı belirtildi İsrail, Filistinli gruplara, yıkılan yerleri yeniden imar etmeyi onaylamak için silahsızlanma şartı koştu İngiltere Başbakan Yardımcısı Clegg, İsrail ile silah anlaşmalarının askıya alınması çağrısı yaptı TOBB'un Irak'taki Türkmenlere ve Gazze'ye gönderdiği yardımları taşıyan tırlar, Başbakan Yardımcısı Atalay'ın katıldığı törenle yola çıkarıldı.

İsrail'in 1 aylık saldırılarının ardından dün Filistinli gruplarla anlaştığı 72 saatlik ateşkes devam ediyor.

Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik ateşkesin başlamasından itibaren geçen 1 günlük sürede, herhangi bir ihlal yaşanmadığı belirtildi. Ateşkesin kalıcı hala getirilmesi için yürütülen diplomatik çabalar da sürüyor.

Silahsızlanma şartı

İsrail Ordusu, 7 Temmuz'da başlatılan saldırılar boyunca Hamas tarafından 3 bin 356 roket atıldığı, bunlardan 475'inin İsrail'e düştüğü, 116'sının "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından imha edildiği, 116 roketin ise doğrudan İsraili hedef aldığını iddia etti.

Hamas'ın savaşçı kadrolarından yüzlercesinin hedef alındığını öne süren İsrail Ordusu, bunlardan 253'ünün operasyon kadrolarından, en az 147 kişinin İslami Cihad ve 65'inin farklı fraksiyon üyesi, 603 tanesinin ise örgütlerinin bilinmediğini kaydetti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, Gazze'nin yeniden imarına onay vermelerinin, bölgenin silahsızlandırılmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Gendelman, Gazze'ye saldırılarda yerle bir edilen bölgelerin imarına ilişkin, "İsrail, Filistinli gruplara, yıkılan yerleri yeniden imar etmeyi onaylamak için silahsızlanma şartı koşuyor" ifadesini kullandı.

Diplomatik tepkiler

İngiliz hükümetinin Gazze politikası dolayısıyla İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barones Warsi'nin görevinden istifa etmesinin ardından, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti, İsrail'le silah anlaşmalarının askıya alınması çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg, Bakan Vince Cable ile bu konuda çalıştıklarını dile getirdi. Başbakanlık ise silah anlaşmalarının gözden geçirilmekte olduğunu belirterek, "Gazze operasyonunun başlamasından bu yana yeni anlaşmanın imzalanmadığını" kaydetti.

-Ürdün'den Gazze BMGK'ya karar taslağı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Ürdün tarafından, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili yeni bir karar tasarısı taslağı sunuldu.

BMGK'nın geçici üyesi Ürdün'ün BM Daimi Temsilciliği, Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası çaba gösterilmesi ve Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin kalıcı olması amacıyla, BMGK'ya bir karar tasarısı taslağı sundu.

Arap ülkelerinin de desteğini alan Ürdün'ün sunduğu tasarıda, saldırılardan kaçan sivillerin sığındığı BM okullarının İsrail tarafından bombalanmasıyla ilgili soruşturma açılması ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail ablukasının kaldırılması çağrısında bulunuldu.

Türkiye'den Gazze'ye yardım

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ortadoğu'da ve Doğu Türkistan'da yaşanan acılara duyarsız kalınamayacağını belirterek, 25 tır dolusu yardımın, 25 bin gıda paketi şeklinde 25 bin mağdur aileye ulaştırılacağını bildirdi.

TOBB'un Irak'taki Türkmenlere ve Gazze'ye gönderdiği yardımları taşıyan tırlar, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay'ın katıldığı törenle yola çıkarıldı.

Sanayi sektöründe 47 milyon dolar zarar

Gazze'deki sanayi sektörünün, İsrail'in saldırılarında uğradığı zararın 47 milyon doları aştığı bildirildi.

Filistin Sanayiciler Genel Birliği, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Temmuz'dan beri havadan, karadan ve denizden 29 gün boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu sektörlerinin uğradığı zararın 47 milyon doları aştığını açıkladı.

Bombardımanda 134 fabrikanın tamamen yerle bir olduğu ifade edilen açıklamada, saldırılar sebebiyle 30 binden fazla Filistinlinin işini kaybettiği, işsizlik oranının yüzde 55'e yükseldiği kaydedildi.

Memur-Sen, İsrail'e savaşmaya giden Musevi asıllı Türk vatandaşlarının bulunduğunu iddia ederek, bu kişilerin savaş suçuyla yargılanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Ankara Adliyesi önünde toplanan grup adına basın açıklaması yaptı. "Katliama" katılan kişilerin soykırım suçlusu olarak yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Özer, bu kişilerin Türk vatandaşlığından da çıkartılmasını talep etti.

Filistinli gencin katil zanlıları mahkemede

Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerce kaçırıldıktan sonra yakılarak öldürülen Muhammed Ebu Hudayr'ın katil zanlılarının yargılanmasına devam edildi.

Geniş güvenlik önlemleri altında ikinci duruşma için İsrail Kudüs Bölge Mahkemesi'ne getirilen 3 sanığın duruşması yapıldı. Avukatların dinlenmesinin ardından mahkeme, delileri ve suçluların ifadelerini değerlendirmek üzere duruşmayı gelecek haftaya erteledi.

- Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Blair Mısır'da

İngiltere'nin eski Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yle görüştü.

Mısır'a gelen Blair, başkent Kahire'de Arabi'yle bir araya geldi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, ikili "Mısır'ın girişimi çerçevesinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması" çabalarını görüştü.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından 16 Temmuz'da Kahire'ye gelen Blair, Dışişleri Bakanı Samih Şükri'yle düzenlediği basın toplantısında, "Uluslararası toplum Mısır'ın ateşkes girişimini destekliyor" açıklamasında bulunmuştu.

-"Siyonizm de son bulacak"

Babası İsrailli bir general olan aktivist ve yazar Miko Peled, AA'ya yaptığı açıklamada, "İsrail, büyük bir askeri güce sahip ırkçı ve sömürgeci bir devlettir. Benim ülkem İsrail, Filistin halkına uzun zamandan beri etnik temizlik, hatta soykırım yapmaktadır" dedi.

Peled ayrıca "İsrail ile Filistin arasında bir gün barış olacağına şüphem yok. Uzun vadede son derece iyimserim. İspanya'da faşist rejimin sona erdiğini, Latin Amerika ve Yunanistan'da diktatörlerin düştüğünü, Güney Afrika'da apartheidin sona erdiğne şahit olduk. Aynı şekilde siyonizm de son bulacaktır" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay İsrail Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Türk Bayrağı Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title