Haberler

Koza İpek Holding Operasyonunun Detayları

Güncelleme:

Teröre destek sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in 23 şirketinde yapılan aramalar gece boyunca sürdü. Polis ekipleri 24 saati aşkın süredir merkez binada. 7 kişi gözaltına alındı.

Terör örgütüne finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in medya grubu hariç 23 şirketinde yapılan aramalarda 7 kişi gözaltına alındı. Koza İpek Grubu'nun Ankara Yenimahalle'deki yönetim binasında polis ekiplerinin araması gece boyu sürdü. El konulan malzemeler saat sabah 05.00'te emniyete götürüldü. Polis ekipleri 24 saati aşkın süredir holdingin merkez binasında arama yapıyor.

EVRAK VE BİLGİSAYARLARA EL KONULDU

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütüne finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin dün aldığı karar doğrultusunda arama gerçekleştirildi. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi.

3 GÜN BOYUNCA ARAMA İZNİ

Hakimliğin kararında, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında, "Terör örgütü yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak." suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, delil elde edildiğinde el konulmasına" karar verildiği belirtildi.

ZİMMET, TERÖR VE FİNANSMAN SUÇLAMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, şüpheli Hamdi Akın İpek hakkında, örgüt yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak suçlarından soruşturma başlattı.

İNGİLTERE'DEKİ ŞİRKETTE ŞÜPHELİ HAREKETLER

Başsavcılık, soruşturmaya esas olmak üzere, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderdiği talep yazısında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nca (MASAK) 4 Ağustos 2014'te düzenlenen rapor ile KOM Daire Başkanlığı'nca 3 Mart 2015'te hazırlanan değerlendirme raporu ve eklerinde, "Koza Altın A.Ş.'nin 60 milyon GPD (210 milyon TL) sermaye ile İngiltere'de 2014'te Koza Ltd. firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurt dışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarının ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ve ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğu"nun belirtildiği aktarıldı.

"ÖRGÜT PROPAGANDASI YAPMA"

Başsavcılık, raporlarda, "söz konusu grubun fikir ve eylem birliği içerisinde terör örgütüne finansman sağlamak, söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısmı paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı hususunda kuvvetli suç şüphelerine ulaşılması" üzerine, incelemenin tamamlanması için bazı taleplerde bulundu.

"EFT İŞLEYİŞİNE AYKIRI DURUM TESPİTİ"

Başsavcılık, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın bir banka bünyesindeki hesaplarına 2011 ağustos ve eylül aylarında bir firma tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bankadan gelen yazıda, "Bunun veri kaynağından yapılan bir hatadan kaynaklandığının" ileri sürüldüğüne işaret ederek, "Bunun inandırıcılıktan uzak, Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT mantığının işleyiş sistemine aykırı bir durum arz ettiği" gerekçesiyle ilgili banka bünyesindeki Koza İpek Eğitim-Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ile söz konusu banka kayıtlarına incelenmek için el konulmasını talep etti.

"7 MİLYAR DOLAR" ŞÜPHESİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, İpek Grubu şirketlerinin, "Bank Asya ve bazı bankalar vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan paralar olup olmadığının, bu paraların hangi amaçla yurt dışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'a bildirilip bildirilmediğinin" tespiti amacıyla arama yapılmasını istedi.

TÜM DELİLLERE EL KONULACAK

Başsavcılık bu nedenlerle, "Şüpheli Hamdi Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin, 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ve genel kurul karar defterleri, 2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanları ile 2010-2015 arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara tüm suç delilleri ile örgütsel dokümanlara incelenmek üzere el konulması amacıyla İpek'in üzerine atılı TCK'nın 314/1 maddesi suçu kapsamında FETÖ ile alakalı örgütsel dokümanlar ve örgüt irtibatının tespitine yönelik tüm delillerin toplanması için İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarda ortağı olduğu vakıf ve şirket merkezlerinde gündüz bir defaya mahsus arama yapılması, arama sonucu ve sırasında atılı suçun sübut vasıtası sayılan tüm delillere el konulması." talebinde bulundu.

"SULH CEZA HAKİMLİĞİ KARARI"

Talebi değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya konu atılı suçun sübut vasıtası delil elde edildiğinde el konulmasına, soruşturma konusu atılı suç ile ilgisi olmayan başka bir suçun işlediğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınmasına ve durumun kolluk tarafından Başsavcılığa bildirilmesine" karar verdi.

Hakimlik, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde, çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesini de kararlaştırdı.

ARAMALAR MEDYA ORGANLARINI KAPSAMIYOR

Terör örgütüne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, örgüte finans desteği sağlandığı ve örgütün propagandasının yapıldığı gerekçesiyle şüpheli Hamdi Akın İpek'in, Çankaya Koza Sokak Nurol Sitesi'ndeki evinde ve Necatibey Caddesi'ndeki Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmetlerine bağlı Koza Altın İşletmeleri A.Ş, Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş, Koza İpek Holding A.Ş, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş. ve ATP Havacılık Ticaret A.Ş. ile Yenimahalle Batıkent'teki Koza İpek Holding A.Ş.'ye bağlı ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş., Koza İpek Basım Sanayi Ticaret A.Ş., ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş., ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş., Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret A.Ş., AZ İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş., BB İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş., Konaklı Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. ve Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş.'de, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan aramalarda bazı evrak ve bilgisayarlara el koyuldu.

Arama kararında, Kanaltürk ve Bugün gazetesi temsilciliklerinin isimlerine, Koza İpek Holding bünyesindeki bazı şirketlerle aynı adreste bulundukları için yer verildi. Arama kararlarında, adreste bulunan tüm şirketler ve temsilciliklerin isimlerinin belirtilmesi gerekiyor.

PARA TRANSFERLERİ SORULDU

Operasyon kapsamında, Koza İpek Holding'in üst düzey yöneticisi Burak S., Genel Müdür İsmet S., Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret S., Finans Müdürü Mahir Ş., Muhasebe Müdürü Selim E., Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Hüseyin E., Muhasebe Sorumlusu Özlem Ö. gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen zanlıların avukatları eşliğinde ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.

Zanlılara, MASAK raporu doğrultusunda şirketlerden terör örgütüne yönelik para transferlerine ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi.

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğünden uzman polislerin, el koyulan bilgisayarlar ile internet sunucularında yaptıkları incelemeler devam ediyor.

AKIN İPEK İNGİLTERE'DE

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek, operasyondan iki gün önce İngiltere'ye gitti. İpek, 30 Ağustos Pazar günü sabah 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan kendisine ait özel uçakla Türkiye'den ayrıldı.

İpek'in, 30 Ağustos Pazar günü sabah saat 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan, içinde mürettebat ve kendisi dışında kimsenin bulunmadığı, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jet uçakla Türkiye'den ayrıldığı, Londra'daki Luton Havaalanı'na inen özel jetin aynı gün saat 17.06'da dönüş yaparak Esenboğa Havaalanı'ndaki hangarda yerini aldığı öğrenildi.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Emniyet Müdürlüğü İpek Holding Hamdi Akın Koza Medya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (31)

baba mutsuz:

her seçimde akp dedim. ama bu sefer tovbe uc evladım üzerine yemin ediyorum bu kez sırf akp ye inat oyum hdp ye. vermezsem namerdim yeter be yeter midem bulanıyor artik bu hukuksuzluktan. not cematci değil alkoligim.

18
15
yanıtYanıtla
YusufMobil-IOS:

Rabbim kim hakliysa ona yardim etsin insallah

23
1
yanıtYanıtla
ali uyanık:

bu kadar da iki yüzlüler göya medya kuruluşlarına değil operasyon sevsinler

11
10
yanıtYanıtla
ad soyadMobil-ANDROID:

pkk ya yok bu kadar operasyon. ne yaptin cemaat sen bua damlara.

15
4
yanıtYanıtla
cıvcıv:

ahaber ulke tv tgrt tv ye ne zaman baskın yapacaksınız.

12
5
yanıtYanıtla
ahmetMobil-ANDROID:

ileri demokrasilerin kurallarından biri: bebek katillerini koru vatanseverleri ez!!

13
2
yanıtYanıtla
VATANSEVER:

tayyip paralelcileri öttürüyor. :))

15
0
yanıtYanıtla
SIMDI Mobil-ANDROID:

BU OLAY AKP SIMDI OYMU KAZANDIRCAK ARKDASLAR BUMU YANI YAZIK COK YAZIK INSANIN NEFRET DUYGUSUNU TAVAN YAPTIRIYORSUNUZ AMA SABIR

12
2
yanıtYanıtla
ZULM İLE ÂBAD OLUNMAZMobil-ANDROID:

Rezanın 21bin tl verdiği geçen yıl Akın İpek 113milyon tl vergi verdi bu devlete.. bir kuruş kara para bulsunlar şirketi onlara hediye ederim diyen Akın İpek,tarihi bir meydan okumaya imza attı. Bunların hepsi bahane, amaç sindirmek ürkütmek... Şer planlarınız kendinize döndüğünde bakalım sizin duruşunuz nasıl olacak.. 17deki gibi yüzlerinizi kapatma yarışına girişeceksiniz

10
4
yanıtYanıtla
süleymanof:

cemaat camide olur. cemaat siyaset yaparsa olacak olanda budur

13
1
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title