Haberler

Derleme - "İstanbul'daki Şiddetli Yağış" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yayımlıyoruz.

İstanbul'da gece başlayan ve sabah saatlerinden itibaren etkisini artırıp, gün boyu devam eden sağanak nedeniyle birçok noktada su baskınları yaşandı, trafiğin durma noktasına geldiği kentte, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

İstanbul'da gece başlayan ve sabah saatlerinden itibaren etkisini artırıp, gün boyu devam eden sağanak nedeniyle birçok noktada su baskınları yaşandı, trafiğin durma noktasına geldiği kentte, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Kentte gece saatlerinden itibaren etkili olan gök gürültü kuvvetli sağanak, başta trafik olmak üzere yaşamı olumsuz etkiledi.

Yağış nedeniyle bazı noktalarda trafik durma noktasına geldi. Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar ilerleyemezken, birçok araç yolda kaldı. Şehrin ana arterlerinde trafik tıkanırken, toplu taşımada da kent genelinde aksama yaşandı.

Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su girdi, bazı metro ve metrobüs duraklarını ise su bastı.

Hafif metro ve tramvay seferleri durdu, Avrasya Tüneli kapatıldı

Yağış nedeniyle bazı metro seferleri geçici olarak durduruldu. M1 Hafif Metro Hattı'nda Yenikapı-Bakırköy istasyonları arasında, T1 ve T3 hatlarının tamamında ve Eyüp-Pierloti teleferik hattında bir süre sefer yapılamadı. Taksim Metro İstasyonu Gezi Parkı çıkışı da bir ara yolcu alımına kapatıldı.

Yağış nedeniyle deniz ve hava ulaşımında da aksamalar meydana geldi.

İstanbul hava sahası üzerine yoğunlaşan elektrik yüklü bulutlar olarak adlandırılan Cumulonimbus (CB) bulutları, pilotlara zor anlar yaşattı. Bulutlar nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş yapamayan uçaklar, havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıtı azalan uçaklar ise İstanbul'a yakın başka havalimanlarına yönlendirildi.

Aşırı yağışın ardından Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatıldı. Bir süre sonra durumun normale dönmesiyle tünel her iki yönde de hizmet vermeye başladı.

İBB ekipleri alarma geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Yağışla beraber rüzgarın saatteki hızının 70-80 kilometreye kadar çıktığı belirtildi.

Yağışın özellikle Silivri, Büyükçekmece, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih ve Bakırköy bölgelerinde etkili olduğu bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İBB ekipleri alarma geçti. İtfaiye Yol Bakım Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, İSTAÇ ekipleri su baskını olan bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor. Verilere göre en son Haziran 2014 yılında saatte metrekareye 50 kilogram yağış düşmüştü. İstanbul'da meteorolojik eşik değerlerine (1 saatte 17 kg yağış ve üzeri) göre şiddetli yağış kategorisinin 4 katı yağış düştü. Trafikle aksamalar meydana gelirken bazı metro seferler geçici olarak durduruldu. İBB ekipleri su baskınlarıyla 6 bin 388 personel, bin 194 araç, 417 motopomp, 786 dalgıç pompası ve ekipmanla mücadele ediyor."

"Uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde yağış var"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) gazetecilere açıklama yaptı.

Vali Şahin, yağış nedeniyle bazı bölgelerde yaşanan sıkıntılara, İstanbul Valiliği, AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin anında müdahale ettiğini belirterek, "Hem belediyemizin ekipleri hem AFAD ekipleri, bu baskınlarla bir taraftan mücadele ederken, trafiğin akışının düzenlenmesi noktasında da emniyet müdürlüğümüzün ekipleri ve jandarma komutanlığımızın trafik timleri görev başındalar. Her noktada bütün ekiplerimizle birlikte trafiğin rahat akışı için gayretle görev yapmaktalar." dedi.

Şahin, yağışın akşama kadar devam edeceğini vurgulayarak, vatandaşlardan çok zaruri durumda kalmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını, ihtiyaç olursa toplu taşıma araçlarını kullanmalarını istedi.

Bütün ihbar hatlarının açık olduğunu, hem belediyenin hem AFAD'ın hem de 155,156 numaralarının vatandaşların hizmetinde olduğunu dile getiren Şahin, "Uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış düşüşünü bugün yaşıyoruz. Bunları inşallah hızla ve vatandaşımızı rahatsız etmeyecek şekilde telafi etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Şahin, sorular üzerine, yağışın akşam saatlerine kadar süreceğini söyleyerek, "Şu anda metro, tramvay seferlerimizde bir aksama yok. Avrasya Tünel, tünel dışındaki Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintisi nedeniyle tek taraftan şu anda tedbir olarak ulaşım durduruldu. Yoksa Avrasya Tüneli'nin kendisiyle ilgili bir sıkıntımız yok. Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini tahmin ediyor." ifadelerini kullandı.

"Kente normalin üzerinde yağış düştü"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kente normalin üstünde yağış düştüğünü ifade etti.

Birkaç noktada alt geçit tıkanmaları yaşandığını, mümkün olduğu kadar müdahale edilerek sorunun çözüldüğünü belirten Topbaş, şöyle devam etti:

"Tabii yurttaşlarımızın da yardımcı olması lazım, trafiğe çıkmama açısından uyarılara dikkat ederlerse daha rahat bir yaşam sürebiliriz. Tramvay ve metro duraklarımızda bir iki noktada onlar da tahliye edildi. Öğleden sonra daha ciddi bir yağmur beklenmekte ve daha büyük ölçeğe girebilir. Endişemiz şu; toprak doyduğu için yağacak olan yağmur tamamen alt bölgelere, çukur bölgelere, denize yakın bölgelere inebilir. Bu bakımdan daha hassasiyet gerekiyor. Hassasiyet gösterilirse bu sıkıntıyı hep birlikte aşarız."

Şiddetli yağış nedeniyle can kaybı yaşanmadığını aktaran Topbaş, bodrum katlarındaki yurttaşların otel veya misafirhanelere yerleştirildiği bilgisini verdi.

Topbaş, şunları söyledi:

"Arazide bizim şu anda 6 bin 388 elemanımız var aktif olarak çalışan, 94 araçla Büyükşehir Belediyesi olarak devredeyiz. AFAD'ı da bu işin içine dahil ettiğimiz zaman oldukça yoğun bir faaliyet gösteriliyor. Hatırlanırsa, yıllar önce Londra'da istasyonları su, sel basmıştı. Şunu mutlulukla söyleyebilirim, çok şükür bir can kaybı olmadı, böyle bir sıkıntı yaşanmadı, bu önemli."

Meteorolojiden açıklama

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı, "Meteorolojik Değerlendirme 1" başlıklı duyuruda, Trakya ve İstanbul'daki sağanağın saat 15.00'ten sonra etkisinin azalmasının beklendiğini bildirdi.

Açıklamada, "Ancak yağışlı sistemin Marmara'nın doğusuna hareket ederek Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın'ın özellikle kıyı kesimlerinde yarın öğle saatlerine kadar şiddetli (75-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara sebep olması beklenmektedir. Saat 11.00 itibarıyla son 6 saatte, Silivri'de 128, Üsküdar'da 108, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 78, Çatalca'da 55, Kırklareli/Vize'de 45, Eyüp'te 44, Güngören'de 44, Çekmeköy' de 39 ve Kadıköy'de 35 kg yağış kaydedilmiştir." denildi.

"106 yılın en yüksek 3. yaz yağışı"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'a saat 12.00'ye kadar metrekare başına 91 kilogram yağış düştüğünü, bu yağış değerinin son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri olduğunu açıkladı.

Tek, yazılı açıklamasında İstanbul'daki yoğun yağışa, Kuzey'den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesiyle oluşan "süper hücre" olarak adlandırılan yapıların neden olduğunu belirtti.

"Allah"a şükür can kaybı yaşanmadı"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, İstanbul'da yaşanan şiddetli yağışla ilgili ilk bilgilere göre can kaybı olmadığını bildirdi.

Bilden, sosyal medya hesabından, "AFAD ekiplerimiz İstanbul'da meydana gelen yoğun yağış ve selin ilk dakikalarından itibaren görevlerinin başında ve sahadalar. Hepsi sahada arama kurtarma çalışmaları yapıyorlar. Allah'a şükür ilk bilgilere göre can kaybı yok." açıklamasında bulundu.

Kızılay'dan 4 tır dolusu hazırlık

Türk Kızılayı tarafından, yağmurdan etkilenen vatandaşlar için 4 tır dolusu barınma ünitesi, battaniye, mutfak seti ve kumanya hazır hale getirildi.

Konuya ilişkin açıklamada görüşlerine yer verilen Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Meteorolojinin hafta içerisindeki uyarılarını dikkate alarak önlemlerini artırdığını ifade ederek, "Kızılay, sağanak yağışın hemen ardından anında ihtiyaç duyulan malzemeyi hazır hale getirdi. İlk ihtiyaç tespitinin ardından gerekli insani yardım malzemelerini dağıtacağız. İstanbul'daki Kızılay şubeleri de bölgedeki çalışmalara destek vermek üzere harekete geçti." bilgisini paylaştı.

Kınık, bölgede ortaya çıkabilecek ek insani yardım malzemesi ve personel ihtiyacının karşılanabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydetti.

Mahsur kalanlar, botlarla kurtarıldı

Silivri Gümüşyaka Mahallesi'nin Siteler mevkisinde de çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Ekipler, söz konusu yerlerde çalışma başlatırken, mahsur kalan vatandaşlar, bot ve iş makineleriyle bulundukları yerden kurtarıldı.

Şiddetli yağış nedeniyle bir evin bahçe duvarı çökerken, kurtarma çalışmalarına katılan bir itfaiye aracı da yan yattı.

Çatalca ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Su baskınlarına müdahale eden itfaiye ekipleri, evde mahsur kalanları bulunduğu yerden itfaiye araçlarıyla aldı.

Üsküdar Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde şiddetli yağış nedeniyle bir vakfa ait otoparkın istinat duvarı çöktü, Eminönü Yeni Cami önündeki alt geçidi su bastı.

Araçlar su altında kaldı, ağaçlar devrildi

Su basması üzerine alt geçitteki bir otomobil, tamamen suyun altına kalırken yol trafiğe kapatıldı. İtfaiye ekiplerince "ahtapot" diye tabir edilen araçla, alt geçitteki suyun tahliye işlemi yapılıyor.

Ataşehir Örnek Mahallesi'ndeki birçok binanın zemin katlarında da su baskını yaşandı. Vatandaşlar itfaiye ekiplerinin yardımıyla evlerdeki suyu tahliye etmeye çalıştı.

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi'nde ise yağışın etkisiyle yoldan sökülen parke taşlar, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Tokatköy, Akbaba ve Çubuklu'da kaldırımlara devrilen ağaçlar da Park Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince kaldırıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş Vasip Şahin Avrasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title