Haberler

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, hafta içi New York'ta bir araya geldiği İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e, Yemen'de tüm tarafların müzakere edilmiş siyasi bir sürece girmesine yardımcı olabilecek her kim varsa bunu yapmasının iyi bir şey olacağını söylediği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, hafta içi New York'ta bir araya geldiği İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e, Yemen'de tüm tarafların müzakere edilmiş siyasi bir sürece girmesine yardımcı olabilecek her kim varsa bunu yapmasının iyi bir şey olacağını söylediği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, ABD'nin Yemen'de tarafları siyasi görüşmeler için bir araya getirme konusunda İran'dan yardım istediği şeklindeki haberlerin sorulması üzerine, Kerry'nin hafta başında İranlı mevkidaşı Zarif ile New York'ta görüştüğünü hatırlatarak, bu görüşmede Yemen konusunun da gündeme geldiğini aktardı.

Kerry'nin Zarif'e," Yemen'de tüm tarafların müzakere edilmiş siyasi bir sürece girmesi gerektiği ve onlara bu sürece girmelerine yardımcı olabilecek her kim varsa bunu yapmasının iyi bir şey olacağı" mesajını verdiğini kaydeden Harf, "İranlıların elbette Husiler üzerinde epey etkisi var. Dolayısıyla, tabii ki İranlıların Husileri masaya getirmek için yapabileceği her türlü şey, bulunmamız gereken noktaya ulaşmamıza yardımcı olacaktır" dedi.

İnsani kriz tırmanışta -

Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen'de gıda yardımlarının yakıt sıkıntısı nedeniyle yapılamadığını ve durma noktasına geldiğini bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamada örgüt, çatışmaların devam ettiği Yemen'de tüm taraflara, ihtiyaç duyulan yakıtın sağlanıp gıda yardımlarına devam edilebilmesi için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.

Yakıt sıkıntısının gıda dağıtımını tamamen durma noktasına getirdiği ifade edilen açıklamada, WFP'nin Yemen Temsilcisi Purnima Kashyap da "Ülke nüfusunun yarısı açlık tehdidi altında ve birçok aile bir sonraki öğünün nereden geleceğini bekliyor" dedi.

Yemen'de faaliyet yürüten Siyac Çocukları Koruma Örgütü, ülkede yaşayan 8 milyondan fazla çocuğun temiz içme suyu ve gıda yetersizliği nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduğunu bildirdi.

Siyac Çocukları Koruma Örgütü'nden yapılan açıklamada, "8 milyondan fazla çocuğun temiz içme suyu ve gıda yetersizliği nedeniyle hastalık ya da ölüm tehdidi altında olduğu" belirtilerek, yardım çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Temiz içme suyu ile gıda yetersizliği ve sağlık hizmetlerinin verilememesi nedeniyle çocuklar çeşitli hastalıklar ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya. Yaklaşık bir aydır ülkeye gıda, ilaç ve yakıt malzemesi giremediği için insanlık krizi büyüdü ve stokların yüzde 60'ını tükenen aileler temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi" denildi.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de çatışmaların ve hava saldırılarının sürmesinden derin endişe duyduğunu belirterek ateşkes çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, ülkede devam eden çatışmalar nedeniyle ölü sayısı bin 200'ü geçti. 300 bin civarında kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Açıklamada, "Güvenilir raporlara" göre Aden'de ailelerin, bombalamalar ve keskin nişancıların sokaklardaki sivilleri hedef alması nedeniyle mahsur kaldıkları belirtildi.

KİK dışişleri bakanları hazırlık toplantısı -

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK) dışişleri bakanları hazırlık toplantısında, Yemen krizi ve İran'la yürütülen nükleer müzakereler görüşüldü.

Yemen konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeyani, dışişleri bakanlarının "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun kazanımları ve KİK girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve konuya ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda anayasal meşruiyetin pekiştirilmesi ile siyasi sürecin başlaması için "Umuda Dönüş" operasyonun başlamasını övdüğünü söyledi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Riyad'a, KİK Genel Sekreterliği çatısı altında düzenleyeceği ve Yemen'in meşruiyetine, güvenliğine ve istikrarına destek olan tarafların katılacağı toplantıya yönelik çalışmalarının takdir edildiğini kaydetti.

Sınırda tansiyon yükseliyor -

Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Cazan'a atılan roket sonucu sınır muhafızlarından bir kişinin öldüğü bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur et-Türki'ye dayandırdığı haberde, Cazan bölgesinde yer alan Celah merkezinde sınır muhafızlarına bağlı devriyeyi hedef alan saldırıda 3 Suudi askerin ve onlarca militanın hayatını kaybettiği bildirildi.

Türki, olaya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

Söz konusu saldırıyla birlikte, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'deki Husi Ensarullah hareketine yönelik "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekatının sonlanması ve "Umuda Dönüş" operasyonunun başlamasından bu yana ilk kez Suudi Arabistanlı askerler hayatını kaybetmiş oldu.

Güneydeki çatışmalar -

Yemen'in güneyindeki Aden'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'ye bağlı Halk Direnişi mensubu 4 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husi militanları Aden'in Dar Sad ilçesinde, sağlık merkezinde bulunan Halk Direnişi güçlerinin etrafını kuşatması üzerine çıkan çatışmada 4 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

Ölen ve yaralananların Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'ye bağlı Halk Direnişi mensubu üyesi olduğu ifade edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri John Kerry Yemen İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title