Haberler

Derleme - Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Çatışmalar ve Kararlılık Fırtınası" Operasyonuyla...

Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçisi güçler arasındaki çatışmalar ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları devam ediyor.

Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçisi güçler arasındaki çatışmalar ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları devam ediyor.

Yemen'e yönelik "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed el-Asiri, krizin siyasi çözümüne ilişkin girişimlerin muhatap bulacağını belirtti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da basın toplantısı düzenleyen Asiri, "Husi milisler kötü durumda. Askeri tugaylarından büyük kısmı, verilen mesajı aldı ve ayrılarak meşruiyeti desteklemeye başladı" dedi.

Husi Ensarullah hareketine bağlı Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi ise Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonun, Yemen halkını ve topraklarını hedef aldığını savundu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Yemen'deki çatışmalar nedeniyle ülkeye hava ve kara yoluyla yardım malzemesi ulaştırmanın çok kısıtlandığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri'nin Yemen Özel Danışmanı Cemal bin Ömer, dört yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılmak istediğini Genel Sekreter Ban Ki-mun'a iletti.

- BMGK'nın "silah ambargosu"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Yemen'de eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu ve bazı Husi liderlerine yönelik silah ambargosunu öngören kararı, ülkedeki bir çok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yemenli siyasi analist Abdullah Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karar, Yemen'in meşru yönetimine, Kararlılık Fırtınası operasyonuna ve Husilerin ayaklanmasının durdurulmasına verdiği destek açısından önem arz ediyor" dedi.

Süleyman, üye ülkelerden ve özellikle Yemen'in komşularından, ambargo uygulananlara silah taşındığına dair makul ve yeterli bilgi olması durumunda hava, kara ya da deniz sahasını kullanan ilgili kargo vasıtasında arama yapmaları istenen tasarının, batı ülkelere ve Pakistan gibi bölge ülkelerine, Yemen sahillerinden deniz kontrolü yapma imkanı sağlayacağını söyledi.

"Koalisyona moral oldu"

Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdusselam Muhammed de kararın ülkede meşruiyete ve "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna destek verenlerin moralini arttırdığını, karşı tarafta ise isyancı Husiler ile Salih yanlılarını hayal kırıklığına uğrattığını dile getirdi.

BMGK kararının ardından Husiler ile Salih yanlıları arasında bölünmeler yaşanacağını iddia eden Muhammed, "Salih'e destek veren birçok kabile lideri ve üst düzey komutan, bölgesel ve uluslararası arenada yalnızlaştırıldıklarını anladıktan sonra kendilerini geri çekecektir. Çünkü son alınan karar, Salih'in ve ailesinin siyasi geleceğini yok ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bahah'dan diyalog açıklaması

Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başbakan Halid Mahfuz Bahhah, "çatışmalar durmadan herhangi bir diyaloğun söz konusunu olmadığını" söyledi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Bahhah, "Başta Aden olmak üzere ülkedeki çatışmalar durmadıkça hiç bir diyalog söz konusu değildir. Çatışmaların durması, çözüm ve barışın anahtarıdır" dedi.

Tarafların krizi çözme girişiminde bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Bahhah, "Şimdiye kadar hiç kimse tarafından resmi girişimde bulunulmadı" diye konuştu.

Hava operasyonunda vurulan hedefler

Yemen'e yönelik hava harekatı kapsamında düzenlenen saldırılarda, Sada kentinde yer alan Husi Ensarullah hareketinin kontrolündeki kamu kurumlarının hedef alındığı bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği operasyon kapsamında Sada kentine yoğun hava saldırıları düzenlendi. Bombardımanda, Ensarullah hareketinin kontrolündeki Maliye Bakanlığı bürosu, postane, banka ve kültür merkezi gibi kamu kurumlarının geniş çapta zarar gördüğü belirtildi.

Bu arada sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Taiz'in batısındaki el-Hasb bölgesinde yol kenarına yerleştirilen mayının infilak etmesi sonucu devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı 35. Tugay askerlerinden 2'si öldü, 10'u yaralandı.

Koalisyona bağlı uçakların, Aden kentini hedef aldığı saldırılarda 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Komiteleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları, ülkenin güneyinde yer alan Aden kentindeki bazı hedefleri bombaladı.

Kentin merkezi Hurmekser semtindeki Husi Ensarullah hareketine ait Bedr askeri bölgesinin hedef alınması sonucu, arasında Ensarullah mensubu Albay Salih eş-Şami'nin de bulunduğu 8 kişi yaşamını yitirdi.

Dali kentinde Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı Güney Halk Komitesi milislerinin, Husilere ait mevzilere saldırı düzenlediği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Halk Komitesi milisleri, ülkenin güneyindeki Dali kentinin Es-Sevda ve Eş-Şuayb bölgelerinde Husi militanlarına ait noktalara silahlı saldırı gerçekleştirdi. Olayın ardından çatışma çıktı. Devam eden çatışmada can kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Taiz ile Lahic vilayeti arasındaki Kerş bölgesinde Husileri taşıyan bir araca Cumhurbaşkanı Hadi'ye bağlı güçlerce ateş açıldı. 10 militanın hayatını kaybettiği olayda yaralananlar olduğu ifade edildi.

Operasyon ve çatışmaların ardından halkın durumu

Çatışmaların sürdüğü Yemen'de temiz su sıkıntısı baş gösterdi. Daha önce de şebeke sularında kesintilerin yaşandığı ülkede, istikrarsızlık ve şiddet olaylarının arttığı bu dönemde, "temiz su" temini daha da zorlaşıyor.

Çatışmalar ve operasyon nedeniyle ülkede yaşanan elektrik kesintileri, hayat pahalılığı, akaryakıt krizi gibi sosyal hayatı etkileyen sorunların yanı sıra su krizi her geçen gün artıyor.

Başkent Sana ve nüfusun yoğun olduğu büyükşehirlerde şebeke suyunun tamamen kesilmesi üzerine halk günlük ihtiyacını taşıma suyla karşılamaya çalışıyor.

Mahallelerde el arabası ve plastik damacanalarla su taşıyan insan görüntülerinin olağan hale geldiği kentlerdeki cami ve depo önlerinde izdiham yaşanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title