Haberler

Derleme - Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nin Dünya Basınındaki Yansımalarına Dair Haberlerimizi...

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İstanbul'da Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi dünya basınında geniş yer buldu.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İstanbul'da Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi dünya basınında geniş yer buldu. Batılı basın yayın organlarının, haberlerinde, 5 milyondan fazla kişinin katıldığı tarihi mitingin katılımcı sayısını 1 milyondan fazla olarak vermesi de dikkati çekti.

ABD'nin önde gelen yayın organlarından Associated Press (AP) ajansı, mitingi "Dev darbe karşıtı gösteri İstanbul sahil kenarını tıka basa doldurdu" başlığıyla duyurdu. Mitinge dair bir videonun yanı sıra 20 fotoğraf karesine yer veren ajans, alanın Türk bayraklarıyla donatılmasını "kırmızı-beyaz bir deniz" ifadesiyle nitelendirdi.

Haberde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından partiler üstü bir etkinlik olan mitingin Türkiye'de birlikteliği gözler önüne serdiğine ve iki büyük muhalefet partisi liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında oturduğuna işaret edildi.

Wall Street Journal gazetesi, "Türkler engellenen darbe girişimini kutlamak için toplandı" başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a siyasi rakiplerinin, Genelkurmay Başkanının yanı sıra bir milyondan fazla kişinin eşlik ettiği belirtildi ve miting için "fevkalade" tanımı kullanıldı.

USA Today gazetesi, " Türkiye'de kitleler demokrasi için bir araya geldi" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın sözlerini Anadolu Ajansı'ndan (AA) aktararak kullandı.

Gezi Parkı olayları sırasında reklam almadan saatlerce yayın yapan CNN televizyonu, mitinge internet sayfasında yer vermezken, New York Times, Washington Post ve ABC News gibi medya organları mitingi AP'nin haberleriyle okuyucularına aktardı.

İngiltere

Demokrasi ve Şehitler Mitingi, Avrupa'daki gazete ve televizyonlarda da geniş yer buldu.

FETÖ'nün kanlı darbe girişimi karşısındaki taraflı yayınıyla tepki çeken İngiliz devlet televizyonu BBC, "Büyük İstanbul mitinginde Erdoğan'dan idam cezasına destek" başlıklı haberinde, HDP'nin çağrılmadığı mitingde en az 1 milyon kişinin alanının dışına taştığı kaydedildi.

Reuters, Erdoğan'ın "darbe girişiminin daha güçlü bir Türkiye'nin inşasında önemli bir köşe taşı olduğu" sözlerine yer vererek, mitingi Erdoğan'ın "güç gösterisi" şeklinde yorumladı. Haberde muhalefet partilerinin liderlerinin hükümeti destekleyen bir gösteride uzun yıllar sonra ilk kez bir araya geldiğine değinildi.

Financial Times gazetesi, "İstanbul mitingi Türkiye'de birlik için umutları artırıyor" başlığıyla verdiği haberinde, darbe girişimine karşı mitinge en az bir milyon kişinin katıldığını yazdı. Haberde, "Miting, ülkenin bölünmüş siyaseti için bir dönüm noktası olduğuna ilişkin ümitlerini artırıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Mitinge, muhalefet partilerin de katıldığının altını çizerek, bu tablonun bir ay öncesine kadar hayal edilemeyeceğini kaydeden gazete, havadan çekilen fotoğrafların mitinge yüksek katılımı gözler önüne serdiğine, çok sayıda kişinin de miting alanına giremeyip geri döndüğüne dikkati çekti.

"İstanbul'da büyük kalabalıklar darbe karşıtı tarihi miting için toplandı" başlığını kullanan The Independent, mitingin, başarısız darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek için haftalardır süren gösterilerin zirve noktasını oluşturduğunu belirtti.

The Times gazetesi "Milyonlarca Türk, Erdoğan'ın yeni ülkesini selamlamak için toplandı" başlığını kullandı. Haberde, mitingin darbe girişiminden birlik içinde çıkan yeni Türkiye'nin kutlanması anlamına geldiği ifade edildi.

The Guardian gazetesi, "Erdoğan, başarısız darbe girişiminden sonra Türkleri dev bir birlik gösterisinde topladı" başlığıyla verdiği haberinde mitinge çok sayıda kişinin Türk bayraklarıyla geldiğini, bazılarının giriş kapılarından geri döndüğünü, yoğun katılımla miting alanının Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza büründüğünü bildirdi.

Sky News televizyonu, miting haberinde idam ayrıntısını başlığa çekerken, mitingin boyutları ve katılımcıların niteliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

İngiliz gazetelerinin İstanbul'daki büyük demokrasi mitingine manşette yer vermemesi dikkati çekti.

Almanya

Alman basını haberlerinde genel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idamla ilgili sözlerine ağırlık verdi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung "Halk ne istiyorsa" başlığını kullandığı haberinde, Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan'ın kalabalığı selamladığı fotoğrafı kullandı. Haberde, Erdoğan'ın büyük mitingde Almanya'yı eleştirdiği, idam isteyen kalabalığa "Parlamentodan çıkarsa ben onaylarım" ifadesini kullandığı aktarıldı.

B.Z gazetesi, coşkulu kalabalığın Erdoğan için kullandığı "Ölmeyi emret ölelim" sözünü başlığa taşıdı. Haberde Erdoğan'ın Batılı devletlerin darbe girişimini yeterince protesto etmemesini eleştirdiği belirtildi.

Bild gazetesi, "Bir ülke kırmızıya büründü" başlığıyla verdiği haberinde miting için milyonlarca insanın toplandığını yazdı. Haberde Erdoğan'ın idam hakkındaki sözlerine yer verildi.

Süddeutsche Zeitung, başörtülü genç bir kadının Rabia işareti yaptığı fotoğrafa yer vererek mitinge, muhalefet partilerinin taraftarları dahil olmak üzere bir milyondan fazla kişinin katıldığına dikkati çekti.

Spiegel internet sitesinde "İstanbul'da büyük miting: Türkiye kutluyor" başlığını kullanırken, Frankfurter Rundschau gazetesi İstanbul'da darbe girişiminin büyük bir mitingle protesto edildiğini, muhalefet partilerinin de mitinge katıldığını yazdı.

Alman Rheinische Post gazetesi, internet sitesinde yüz binlerce kişinin başkomutanın davetine icabet ettiğini, mitingin bu zamana kadar İstanbul'da yapılan "en geniş katılımlı miting" olduğunu yazdı.

Fransa

Fransız Le Monde gazetesi, "Başarısız darbe sonrası Erdoğan için önemli destek" başlığıyla verdiği haberinde, üç hafta süren gösterilerin ardından düzenlenen mitingin, Erdoğan'ın güç gösterisine dönüştüğünü iddia etti. Haberde, son yılların en büyük mitinginde, iktidar, muhalefet ve halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında kenetlendiği belirtildi.

France 24 kanalı, mitingi "Erdoğan devasa mitingle güç gösterisi yaptı" başlığıyla okuyucularına duyurdu ve milyonlarca kişinin, Erdoğan'ın ülkede birlik mesajı çağrısına uyduğunu vurguladı.

Haftalık yayımlanan Le Point dergisi, internet sitesindeki haberinde "Erdoğan taraftarları için güç gösterisi" başlığını kullandı ve Cumhurbaşkanının idam cezasıyla ilgili sözlerine yer verdi.

Belçika

Belçika'da La Libre gazetesi, AA'nın alanın büyük bölümünü gösteren fotoğrafını günün fotoğrafı seçti. Fotoğrafın altındaki yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine bir milyondan fazla kişinin toplandığı belirtildi ve Erdoğan'ın TBMM'nin idam cezasını geri getirmeye karar vermesi halinde bunu onaylayacağına ilişkin sözüne yer verildi.

Le Soir gazetesi, miting haberini ilk sayfadan, "Eğer halk idam cezasını isterse Erdoğan buna uyacak" başlığıyla verdi. Milyonlarca Türk'ün başarısız darbe girişiminin ardından Erdoğan'ı desteklemek için mitinge katıldığı belirtilen haberde, "Sahnede Erdoğan yalnız değildi. Ona CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli de eşlik etti. Bu, Erdoğan 13 yıl önce iktidara geldiğinden beri bir ilk. Aynı zamanda milli birlik de mitingin merkezindeydi." ifadesi kullanıldı.

Flamanca yayın yapan Belçika'nın VTM kanalı, Yenikapı'daki mitinge üç milyon kişinin katıldığını duyurdu. CHP ve MHP liderlerinin de mitingde hazır bulunduğu vurgulanan haberde, "Yenikapı insan denizi gibi. Gösteri, çok sayıdaki Türk bayrağı nedeniyle kırmızıya döndü." ifadesi kullanıldı. Kanal, Erdoğan'ın bu mitingle halkın desteğini Batı'ya göstermek istediğini de savundu.

Fransızca yayın yapan kamu televizyonu RTBF de miting alanının iki saat öncesinden dolduğunu, parti sloganlarının yasaklandığı mitingde sadece Türk bayraklarına izin verildiğini, mitinge 3 buçuk milyon kişinin katılımının beklendiğini kaydetti. RTBF'nin haberinde, mitingin her ilde kurulacak dev ekranlarda izleneceği, bir dev ekranın da FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yaşadığı Pensilvanya'da kurulacağı belirtildi.

İtalya

İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, miting haberini, birinci sayfadan miting alanından çekilmiş fotoğraf ve "Erdoğan, Avrupa'ya haklar üzerinden meydan okuyor. Ölüm cezası için evet demeye hazır" başlığıyla verirken, La Stampa gazetesinin, "Erdoğan, Avrupa'ya meydan okuyor. Ölüm cezasına evet diyeceğim" başlıklı haberinde, darbe girişiminden üç hafta sonra İstanbul'da Cumhurbaşkanı için "okyanusu andıran bir kalabalığın" toplandığı ifade edildi.

Il Messaggero gazetesi, miting haberini "Erdoğan için okyanusu andıran insan kalabalığı. Herkes darbecilere karşı birleşti" başlığıyla verdi.

Mitingden İstanbul'daki muhabiri aracılığıyla sık sık canlı yayın yapan Rainews24 kanalı haberinde, "İstanbul'da herkes Erdoğan için meydanda" başlığını kullandı.

İtalyan haber ajansı ANSA, "İstanbul'da bir milyon kişi demokrasi için Erdoğan ile birlikte" başlığıyla haberi okuyucularına servis etti. İtalya'nın yüksek tirajlı Corriere della Sera gazetesi, internet sitesinde mitingi canlı olarak takipçilerine aktardı. Gazetenin haberinde, "İstanbul'da Erdoğan yanlısı mitinge insan seli" başlığı kullanıldı.

İspanya

İspanyol El Pais gazetesi, "Erdoğan, darbeye karşı tarihi mitingde aldığı desteği gösterdi" başlığıyla verdiği haberde, "Türkiye büyük olasılıkla tarihinin en büyük mitingini pazar günü yaşadı. İki muhalefet liderinin de katıldığı mitingde Türkiye Cumhurbaşkanı, iki milyondan fazla kişi tarafından desteklendi." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan, İstanbul'da açıkladı: Eğer halk idam cezasını isterse siyasi partiler bu arzuya saygı duymalıdırlar" başlığını kullanan El Mundo gazetesi de mitingdeki kalabalığı "Ayakta bile olsan boş yer yoktu" ifadesiyle okuyucularına aktardı.

ABC gazetesi de "Erdoğan, mecliste kabul edilirse idam cezasını yeniden uygulatacak" başlığını attı.

Avusturya

Avusturya'da gazetelerin, mitingi, idam cezası üzerinden görmesi dikkati çekti.

Kurier gazetesi, "Erdoğan büyük mitingde ölüm cezasını sundu" başlığıyla verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, mitingde kullandığı idam cezasına yönelik sözlerine yer verdi. Haberde, mitingdeki katılımcı sayısının abartıldığı, bir yerine beş milyon olarak gösterildiği ileri sürüldü.

Der Standard gazetesi, "Erdoğan milyonlara idam cezası vadetti" başlığını kullandığı haberinde, Erdoğan'ın "İnsanlar ölüm cezası istiyorsa bu irade takip edilecek" ifadelerini kullandığı bildirildi.

Avusturya devlet televizyonu ORF de "İstanbul'daki mitingde yüz binler toplandı" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın daveti üzerine yüz binlerce kişinin darbe karşıtı mitingde bir araya geldiği, CHP ve MHP genel başkanlarının katıldığı mitinge HDP'nin davet edilmediği belirtildi.

Die Presse gazetesi "Erdoğan, İstanbul'daki gösteride gücünü kutluyor" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla yüz binlerin bir araya geldiği miting için "Pazar günü İstanbul Yenikapı, kırmızı bayrak denizine döndü." ifadesi kullanıldı.

İsveç ve İsviçre

İsveç devlet televizyonu SVT, tarihi buluşmayı izleyicilerine "Erdoğan için dev miting" şeklinde duyurdu.

İsveç devlet radyosu EKOT, haberinde "Türkiye demokrasiye sahip çıkıyor" başlığını kullandı ve "aşırı milliyetçi MHP, Kemalist ve sola yakın duran CHP, iktidar partisi AKP'ye destek veriyor" ifadelerine yer verdi.

İsviçre'nin önde gelen Fransızca basılan Le Temps gazetesi, "Milyonlarca Türk İstanbul'da demokrasi zaferi kutladı" manşetli haberinde, İstanbul'da düzenlenen mitinge en az iki milyon kişinin katıldığını belirtti. Haberde ulusal birlik için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhalefet parti liderlerinin devasa mitingde sahneyi paylaştığına dikkat çekildi.

Tribune de Geneve gazetesi, "Güçlü bir miting" başlıklı haberinde, Türkiye'de başarısız darbe girişiminin ardından düzenlenen devasa demokrasi mitinginde, halk ve muhalefetin, Erdoğan'ın arkasında birleştiğini ifade etti. Haberde, Erdoğan'ın idam cezasına yönelik sözlerine de yer verildi.

İsviçre'nin Almanca yayınlanan 20 Minuten gazetesinin haberinde, darbe girişiminin ardından yüz binlerce kişinin "birlik mesajı vermek için İstanbul'da bir araya geldiği" vurgulandı.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'in yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz, "Milyonlarca kişi iktidarı destekledi" başlıklı haberinde, mitingin, Türk siyasi tarihindeki en geniş katılımlı ve en büyük miting olduğunu yazdı.

Oslobodjenje gazetesinin "Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde Birlik" başlıklı haberinde, mitingin,"başarısız darbe girişiminin ardından gözaltılar nedeniyle Batı'nın eleştirilerine maruz alan Erdoğan için de güç gösterisi" olduğu ifadesine yer verildi.

Faktor gazetesi, "Demokrasi zaferi için muhteşem miting" başlıklı tam sayfa haberinde, halkın üç ila beş milyon kapasitesi bulunan Yenikapı Miting Alanı'nı hınca hınç doldurduğunu duyurdu.

Mitingden çok sayıda görsele yer verilen haberde, Türkiye'de ilk kez bir mitinge Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'nin birlikte katıldığına işaret edildi.

Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Macaristan ve Bulgaristan

Polonya resmi haber ajansı PAP'ın, "İstanbul'daki mitingde başarısız darbe girişimi kınandı" başlıklı haberinde, "İstanbul'da Erdoğan'a büyük destek geldi. PKK'nın partisi dışında diğer muhalefet liderleri de katıldı. Yüz binlerce kişi Türk bayraklarıyla sloganlar atarak, Erdoğan'ı destekledi." ifadeleri kullanıldı.

Rzeczpospolita gazetesi de manşetinde "İstanbul'da Demokrasi ve Şehitler Mitingi: Milyonlar sokakta" ifadesini kullandı. Mitingi ayrıntılı aktaran gazete, Erdoğan'a verilen desteğe de dikkati çekti.

Litvanya'nın Lieutovs Rytas gazetesi, "Erdoğan tekrarladı: İnsanlar istiyorsa idam cezası geri dönecek" başlığını kullanarak, Türk halkının büyük bölümünün, muhalefet liderleri ve Erdoğan ile dayanışma içinde olduklarını gösterdiğini belirtti.

Letonya'nın Diena gazetesi "Erdoğan bir kez daha idam cezasını vaat ediyor", Estonya'daki Postimees gazetesi de "Türkiye Cumhurbaşkanı lehine büyük gösteriler başladı" başlığını kullandı.

Macaristan'ın önde gelen gazetelerinden Magyar Nemzet, "İstanbul'da bir milyon kişi Erdoğan'ın yanında eylemde" başlığını attı. Gazete, göstericilerin ellerinde Erdoğan'ı öven pankartlar ve Atatürk posterleri taşıdığını yazdı.

Bulgaristan'da çıkan günlük gazeteler İstanbul'daki mitinge geniş yer vererek, yazılarının büyük bölümünü AA haberlerine dayandırdı. Dnevnik gazetesi, mitingin ülkedeki başlıca tüm partilerin liderleri ve sempatizanlarını bir araya getirdiğini, bunun Türkiye'nin yakın tarihinde görülmemiş bir siyasi dayanışma olduğunu yazdı.

KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi

KKTC'nin en çok satan gazetesi Kıbrıs, internet sitesinde mitingi, "Yenikapı'da tarihi anlar" başlığıyla verdi. Gazete, vatandaşların akın ettiğini Yenikapı'daki mitinge mitinge muhalefetin de destek verdiğini, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ün de mitingde hazır bulunduğunu bildirdi.

Kıbrıs Postasi, haberinde "Yenikapı'da milyonlar demokrasi ve şehitler için buluştu" başlığını kullandı. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve muhalefet liderlerinin milyonlara seslendiğini aktardı.

Vatan Gazetesi, tarihi mitingi "Milyonlar Yenikapı'da toplandı", "5 milyon tek ses, tek renk", "Tarih bugünü unutmayacak" başlıklarıyla verdi. Gazete, yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı mitinge gelen liderlerin bir süre baş başa sohbet ettiğini, AA'nın bu tarihi anı fotoğrafladığını yazdı.

Güney Kıbrıs Rum basınında Cyprus Mail gazetesi, internet sitesinde mitingi, "Milyonlar İstanbul'da buluştu" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Gazete, başarısız darbe girişiminin kınamak için milyonlarca insanın Erdoğan'a destek vermek amacıyla Yenikapı'da buluştuğunu yazdı.

Arap basını

Arap medyası ve basını, haberlerinde mitinge geniş yer verdi. Haberlerde, Erdoğan'ın ve muhalif parti liderlerinin dayanışma mesajlarına dikkat çekildi.

Filistin'de pek çok yerel haber ajansı mitingi canlı yayınladı. Filistinli gazeteciler kendi hesaplarında mitingden görüntüler paylaştı, iktidar ve muhalefet partilerinin bir arada olmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, mitingin tamamını canlı yayınladı ve "Milyonluk demokrasi ve şehitler mitingi, Türkleri İstanbul'da bir araya getirdi" başlığını kullandı.

Suudi Arabistan'ın Londra'dan yayın yapan El Hayat gazetesi Başbakan Yıldırım'ın "İstiklal Savaşı" benzetmesini, "İkinci İstiklal Savaşı kutlamasında İstanbul'da insan seli" yorumuyla manşetine taşıdı.

Londra merkezli El Kuds el Arabi gazetesi, miting haberini, "İstanbul'da milyonluk gösteri halk ve muhalefeti Erdoğan'ın arkasında birleştirdi", Suudi Arabistan destekli Şarkul Evsat gazetesi "Türkiye'de demokrasiyi korumak için Osmanlı merasimleriyle milyonluk gösteri" başlıklarıyla verdi.

Londra'dan yayın yapan diğer El-Arabi el-Cedid gazetesi Erdoğan'ın "Darbeye destek veren her kimse uygun zamanda cezalandıracağız" sözlerine yer verirken, Dubai merkezli el-Arabiyye televizyonu internet sitesinde yer alan haberinde, Erdoğan'ın idam cezasına ilişkin ifadeleri başlığa taşındı.

Mısır

Mısır'ın El Ahram, Ahbar ve Cumhuriyet gibi yarı resmi devlet gazetelerinde Yenikapı Mitingi'ne dair hiç haber yayımlanmadı.

El Mısri el-Yevm gazetesinin üçüncü sayfasında yer alan kısa haberin dışında Vatan, Vefd, El Yevm es-Sabi ve Şuruk gibi ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinin bugünkü sayılarında da mitinge dair herhangi bir habere yer verilmemesi dikkati çekti.

Mısır'da yazılı medyanın yanı sıra görsel basın da mitingi ekranlara taşımadı.

Mısır yönetimine karşı mesafeli bir yayın politikası izleyen ve haftalık yayın yapan El Mısriyyun gazetesi internette miting için "Türkiye tarihinde bir ilk! İktidar ve muhalefet partileri aynı sahneden halka hitap etti." ifadesini kullandı.

İran

Miting, İran ajanslarının bazılarında yer alırken, ülkedeki gazetelerin haberlerinde mitinge yer vermemesi dikkati çekti.

Öte yandan İran devlet televizyon kanallarından İngilizce yayın yapan Press TV Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın miting sırasında yaptığı konuşmayı canlı verdi. TV 6 kanalı mitingi aralıklarla ekrana getirdi.

Ülkenin resmi ajansı İRNA ajansı, miting için "Adalet ve Kalkınma Partisi ve muhalefet partililerden oluşan binlerce kişi darbeye karşı ve demokrasiyi destekleyen mitingde bir araya geldiler." ifadesini kullandı.

Asya-Kafkasya basını

Demokrasi ve Şehitler Mitingi Rusya, Azerbaycan, Ukrayna ve Orta Asya basınında da geniş yer buldu.

Rus basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idam hükmüyle ilgili görüşlerini ön plana çıkarırken, Azerbaycan basını mitingde ülkelerinin bayraklarının da dalgalandırılmasına dikkati çekti.

Rusya'da Ria ve Tass haber ajansları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bölümler verdikleri haberlerinde, Erdoğan'ın TBMM'den çıkması durumunda idam hükmünün getirilmesini onaylayacağına ilişkin sözlerini ön plana çıkardılar. Ria, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından bazı kısımlara yer verdi.

Azerbaycan'da yayımlanan Yeni Müsavat gazetesi tam sayfasını ayırdığı miting haberi için "Türk siyasi tarihinde bir ilk! İktidar ve muhalefet beraber miting yaptı" başlığını kullandı. Mitingi "muhteşem" diye nitelendiren gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra CHP ve MHP Genel Başkanlarının da birer konuşma yaptığını hatırlattı.

Azerbaycan basınındaki tüm haberlerde, mitingde Azerbaycan bayraklarının da dalgalandığına dikkat çekildi.

Gürcistan Devlet Televizyon kanalı TV1, mitinge beş milyon kişinin katıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingdeki konuşmasından bölümler yayınlayan televizyon kanalı, Erdoğan'ın "İşte Almanya. Ben video konferansla orada mitinge bağlanacaktım, bağlatmadılar. Olumsuz karar verdiler. Hani demokrasi ama PKK'ya video konferansla yayın yaptırdılar. Beslesinler o teröristleri." ifadelerini paylaştı.

Kırgızistan'ın en etkili haber ajansı Akipress'in "Erdoğan'a destek mitingi" başlığıyla verdiği haberde, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemeye beş milyona yakın vatandaşın geldiğini duyurdu. Haberde Erdoğan'ın, "15 Temmuz, dostlarımıza bu ülkenin sadece siyasi, ekonomik, diplomatik saldırılara değil aynı zamanda askeri sabotajlara karşı da güçlü olduğunu, yıkılmayacağını, rayından çıkmayacağını göstermiştir. Terör örgütü mensuplarının arkasındaki güçleri de çok iyi biliyoruz. Vakti, saati geldiğinde hesaplarını önlerine koyacağız." ifadeleri kullanıldı.

Kazakistan'ın tengrinews.kz sitesinin, "Erdoğan İstanbul'un merkezindeki mitingde 5 milyon kişiyi topladı" başlıklı haberinde kaynak olarak AA gösterildi. Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin isimlerinin tarihe altın harflerle yazılacağı yönündeki sözlerine yer verildi.

Ukrayna basını, mitingi ağırlıklı olarak "Erdoğan'a destek" başlığıyla verdi. Ukrayna Resmi Haber Ajansı (Ukrinform) mitingin önemli anlarını ve Başbakan Yıldırım'ın konuşmasını aktardı. Ajans, Yıldırım'ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye getirileceğine ilişkin sözlerini başlığa çekti.

Pasifik ve Ortadoğu

Singapur'un Straits Times gazetesinin internet sayfasında, "Erdoğan'ın Darbeden Sonra Güç Gösterisi" başlığıyla verilen haberde, mitinge bir milyon kişinin katıldığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi FETÖ'den kurtarılacağı sözünü verdiği belirtildi.

Haberde, Erdoğan'ın mitinge muhalefet parti liderlerini davet ettiği, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Twitter'da "Darbeleri ortadan kaldırmanın yegane yolu Cumhuriyet'in temel ilkelerine dönmektir" paylaşımını yaptığı kaydedildi. Haberde, Türkiye'nin 1980 darbesinden sonra yaşadığı en sarsıcı olay olarak değerlendirilen 15 Temmuz darbe girişimi ardından muhaliflerinin bile Erdoğan'a destek verdiğine vurgu yapıldı.

Çin basını da mitingi "Kızıl Okyanus" başlığıyla gördü. Ülkenin resmi ajansı Şinhua'nın haberinde, "Çok partili katılımın sağlandığı demokrasi mitinginde, ellerinde Türk bayrağı sallayan halk, meydanı kızıl bir okyanusa çevirdi. Milyonlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla Yenikapı'ya koştu." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Türkiye Politika Güncel Haberler

title