Haberler

Derleme

Gün içinde yayınladığımız "Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepkiler" başlıklı haberlerimizi derleyerek yeniden yayınlıyoruz. Saygılarımızla, AA İstanbul, Tekirdağ, Bilecik, Bolu, Samsun, Karabük, Şırnak, Malatya, İzmir ve Aydın illerinde düzenlenen etkinliklerde, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamla Şam'daki kimyasal silah saldırısı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar tarafından protesto edildi Etkinliklerde, Birleşmiş Milletler, ABD, AB, İsrail, uluslararası kuruluşlar ve bazı bölge ülkelerinin darbeye destek yönündeki tutumları kınandı Mısır ve Suriye'deki katliamlarda hayatını kaybedenler için çeşitli camilerde dua edildi

İstanbul, Tekirdağ, Bilecik, Bolu, Samsun, Karabük, Şırnak, Malatya, İzmir ve Aydın illerinde düzenlenen etkinliklerde, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamla Şam'daki kimyasal silah saldırısı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler tarafından protesto edildi.

İstanbul Saraçhane Parkı'nda, İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Mısır ve Suriye'deki katliamlara dikkati çekmek için eylem düzenlendi.

Parkta toplanan grup, sık sık tekbir getirerek, "İstanbul'dan Mısır'a direnişe bin selam", "İhvan'a selam, direnişe devam", "Mursi'ye selam, direnişe devam" şeklinde sloganlar attı. Katılımcılar zaman zaman da Rabia işareti yaptı.

Eylemde, parktaki dev ekranlardan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin konuşmalarının da yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ayrıca parkta, Müslüman Kardeşler'in öldürülen kurucusu Hasan el-Benna, Mısır rejimi tarafından idam edilen yazar Seyyid Kutub ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu Türkçe, Arapça ve İngilizce "Katlettiniz, Astınız, Yedirmeyiz" ve "Ya Müntakkim Allah, bizi intikamına memur et, şehitler borcunu ödedi, sıra bizde ümmet", "Mazlumu öldüren zalimin kurşunu değil, ümmetin suskunluğudur", "İhvan üzülme imam-hatip nesli seninle" yazılı pankartları yer aldı.

Gruptakilerden bazılarının üzerinde Rabia işareti olan tişört giydiği ve bu işaretin bulunduğu bandana taktığı görüldü. Eylemde, zaman zaman ezgiler de seslendirildi.

Saraçhane Parkı'nda akşam saatlerinden düzenlenen mitingde ise İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Mısır ve Suriye'deki katliamlara dikkati çekmek için "Mısır ve Suriye için BM ile Batı'ya 100 binlik mesaj" sloganıyla bir araya geldi.

İstanbul'un farklı yerlerinden otobüs ve otomobillerin bulunduğu araç konvoylarıyla mitinge gelen vatandaşlar, parkı doldurdu.

Ellerinde Türk, Mısır, Suriye ve Filistin bayrakları ile Rabia işareti bulunan döviz ve flamalar taşıyan gruptakiler, zaman zaman tekbir getirip, slogan atıyor.

Genç Hareket Başkanı Sezgin Kızılkoca, mitingde yaptığı konuşmada, günlerdir Mısır ve Suriye'de yaşanan zulümleri protesto edip, katliamların sona ermesi için dua ettiklerini söyledi.

Mısır ve Suriye'deki mazlumları yalnız bırakmamak için bir araya geldiklerini dile getiren Kızılkoca, bu ülkelerde zulüm altında olanları unutmamak gerektiğini belirtti.

Mitingde, İhvan liderlerinden Muhammed el-Bilteci'nin Adevviye Meydanı'nda vurularak öldürülen kızı Esma'ya yazdığı mektup okundu.

Ayrıca, hazırlanan "Kardeşlik Bildirisi" platformdan, Arapça, Türkçe, İngilizce okundu ve bildiri işaret diliyle de gösterildi.

"İslam ülkeleri ayağa kalkın ve bu katliamı durdurun"

Öte yandan, Genç Ümraniyeliler Platformu üyesi bir grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti. Ümraniye Meydanı'nda toplanan grup, "Allah'ın gazabı zalimlerin üzerinde olacak", "Türkiye-Mısır omuz omuza" yazılı pankart açtı.

Gruptakiler sık sık tekbir getirerek, zaman zaman da "İslami hareket engellenemez", "Tevhid, adalet, özgürlük", "Kahrolsun Sisi, yaşasın Mursi" şeklinde slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Genç Ümraniyeliler Platformu Başkanı Orçun Şekercioğlu, dünyanın Mısır'daki katliama sessiz kaldığını söyledi. Şekercioğlu, "Katil cunta, Müslümanlara kurşun yağdırıyor. Müslümanlar ve bütün dünya sessiz katliamı izliyor. Gelin insanlık adına bütün İslam ülkeleri ayağa kalkın ve bu katliamı durdurun" diye konuştu.

Malatya

Malatya'da 10 binlerce vatandaş, Mısır ve Suriye'deki katliamları protesto etti. Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto için Yeni Belediye Hizmet Binası arkasındaki alanda, kentte faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerince Kardeşlik ve Dayanışma Mitingi düzenlendi.

Mitinge katılan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her tarafında kadınlar, çocuklar ve erkeklerin Mısır'a, Suriye'ye, Filistin'e, Doğu Türkistan'a, Arakan'a, Afganistan'a, yani mazlum coğrafyalara destek vermek için meydanları doldurduğunu söyledi.

Mısır'da şehit edilenlerden Esma'nın geçen yıl bir konferans için İstanbul'a geldiğini anlatan Yıldırım, orada kendisine babasının selamını ilettiğini aktardı.

Yıldırım, "Ben genç kızlarımıza diyorum. Babası Esma için mektup yazdı. Siz de cevaben babasına mektup yazın, biz onu ulaştıralım. Diyelim ki kardeşim bir Esma'yı kaybettin. Milyonlarca Esma sana cevap yazıyor" dedi.

Mısır'daki katliamı fırsat bilen Esed'in kimyasal silah kullandığını belirten Yıldırım, şöyle dedi:

"Rusya diyor ki muhalifler izin vermiyorlar inceleme yapılsın. Ben de Rusya'ya çağrı yapıyorum. Medya kanalıyla Birleşmiş Milletlere, emperyalistlere, yalancılara, korklara diyorum ki, eğer Duma bölgesine, Guta bölgesine gitmeye korkuyorsanız, Esad'dan izin alma cesaretini gösterin. Biz İHH olarak sizi götürelim, incelemeyi yapın. Muhalifler hiçbir şekilde yasak koymayacak. Ben bu sözü veriyorum. Hadi cesaret gösterin. Gelmeye yüreğiniz yetmiyor. Bu örnekleri inşallah biz alacağız. O suçu biz belgeleyeceğiz. Dünya kamuoyuna duyurup savaş suçları mahkemesinde Esad'ı yargılayacağız inşallah."

Yıldırım, vatandaşlardan kola almamasını isteyerek, "Şu siyonistlere destek olan bütün şirketleri tespit edin, mallarını bırakın. Bazıları bana diyor ki o deterjanlar iyi yıkıyor. Bunlar iyi yıkamıyor. Bırak elbisem kirli kalsın da verdiğim parayla bir yaşındaki çocuk öldürülmesin" dedi.

İhvanı Müslimin Türkiye Gençlik Lideri Ahmet Yusuf da Müslüman milletlerin bir ümmet olduğuna vurgu yaparak, "Bizi tefrika için devlet devlet ayırmışlar ama Filistin, Arakan, Doğu Türkistan bizi birleştirdiği gibi bugün de Rabia bizi birleştirdi. Tek bir ümmet olduğumuzu bütün dünyaya gösterdik" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekilleri Cemal Akın, Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da gösterilere katıldı.

Tekirdağ

Tekirdağ'da, Tuğlalı Park'ta toplanan Anadolu Gençlik Derneği (ADG) Tekirdağ Şubesi üyeleri, Mısır ve Suriye'deki katliamları lanetleyen sloganlar attı. Sık sık tekbir getiren gruptakiler, zaman zaman da Rabia işareti yaptı.

Grup adına açıklama yapan AGD Tekirdağ Şube Başkanı Özcan Akçaçakır, Mısır ve Suriye'deki katliamları lanetlediklerini söyledi.

Daha sonra, aynı parkta "Sivil İnisiyatif" oluşumu öncülüğünde toplanan gruptakiler, "Mısır şeytanı Sisi, gel pisi pisi" ve Rabia işareti olan pankart ile dövizler taşıdı. Sık sık tekbir getiren gruptakiler, Rabia işareti yaptı. Mısır ve Suriye'deki katliamlarda hayatını kaybedenler için dua edildi.

Konser iptal edildi

Öte yandan, Mısır ve Suriye'deki katliamlar nedeniyle Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki yaz şenlikleri kapsamında yapılacak konser, iptal edildi.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır ve Suriye'de günahsız insanların öldüğünü anımsatarak, katliamlar karşısında tepkisiz kalmalarının mümkün olmadığını, bu nedenle konseri iptal ettiklerini vurguladı.

Bilecik

Bilecik'te Mazlum Halklarla Dayanışma Platformunca Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'de kimyasal silah kullanılması protesto edildi. Şeyh Edebali Türbesi Orhangazi Camisinde bir araya gelen platform üyeleri sabah namazını kıldıktan sonra katliamlarda hayatını kaybeden Müslümanlar için dua etti.

Duanın cami önünde Mazlum Halklarla Dayanışma Platformu adına konuşan Eğitim Bir-Sen Bilecik Şube Başkanı Ahmet Selöz,  "Bedenen farklı illerde, farklı ülkelerde olsak da ruhen ve kalben biriz, beraberiz, birlikteyiz" dedi.

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bazı sivil toplum örgütleri, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını protesto etti.

Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi öncülüğünde Orhan Doğan Caddesi'ndeki Vakıf Camisi önünde bir araya gelen 20 sivil toplum örgütü üyesi, yaptıkları basın açıklamasıyla Mısır ve Suriye'deki katliamlara tepki gösterdi.

Grup adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şube Başkanı Ferhan Dündar, Mısır ve Suriye halklarının yanında olduklarını belirterek, darbecileri ve katliamcıları kınamak ve lanetlemek için toplandıklarını söyledi.

Lise öğrencilerinden tepki

Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir araya gelen lise öğrencileri, dünya üzerinde zulme uğrayan ve şehit edilen Müslümanlar için, "Zulme Sessiz Kalma" etkinliği gerçekleştirdi.

Nazilli Belediye Meydanı'nda toplanan öğrenciler ile destek veren vatandaşlarca gerçekleştirilen etkinlik Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Öztürk'ün de katıldığı etkinlikte, grup adına açıklama yapan lise öğrencisi Ferda Arık, Suriye, Mısır, Türkistan, Kerkük, Çeçenistan, Myanmar, Filistin ve Arakan gibi dünyanın birçok yerinde Müslümanların şehit edildiğini belirtti.

Nazilli ilçesinde de Koca Camisi'nde öğle namazı sonrasında toplanan Diyanet-Sen, İmam Hatipliler Derneği, Eğitim Bir-Sen ve Sağlık-Sen üyeleri, Mısır ve Suriye'de öldürülen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Diyanet-Sen Nazilli Temsilcisi İbrahim Çetinkaya, yaptığı konuşmada, dünyanın gözü önünde yaşanan zulümlere tepki gösterdiklerini belirtti.

Karabük

Karabük Gençlik Hareketi Oluşumu önderliğinde örgütlenen grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etmek için Karabük Belediyesi önünde toplandı.

Etkinlikte, Suriye ve Mısır halkı için dua okundu. Çeşitli dövizler açan ve sloganlar atan grup, caddede hilal şeklini alarak "Rabia işareti" yaptı. Aynı yerde 2 gündür protestolarda bulunan grup, yarın toplanmak üzere dağıldı.

Samsun

Samsun Büyük Camisi önünde toplanan sivil toplum örgütleri Mısır ve Suriye'deki katliamlarda hayatını kaybedenler için dua okudu.

Dostder Başkanı Hüseyin Mutlu, burada yaptığı konuşmada, dünyanın gözü önünde yaşanan zulümlere tepki gösterdiklerini belirterek, "Devlet terörü ile dünyanın gözü önünde halkını, masum çocukları kimyasal gazlarla katleden Esed'i lanetliyoruz. Ayrıca Suriye halkının bu haline karşı duyarsız kalan devletleri ve uluslararası örgütleri de kınıyoruz. Bu duyarsızlığın bir an önce son bulmasını bekliyoruz" dedi.

Bolu

Bolu'da İHH İl Temsilciliği önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen bir grup, belediye önünde bir araya geldi.

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafının ve Rabia işaretinin bulunduğu pankartları meydanın çevresine asan grup, yatsı namazını kıldı. Namazın ardından MEMUR-SEN Bolu İl Başkanı Ahmet Koçak, grup adına yaptığı konuşmada, Mısır'da ve Suriye'de çocukların katledildiğini ve Mısır'daki darbecilerin masum insanları öldürmeye devam ettiğini söyledi.

İzmir

İzmir'de, Genç Hareket'in organize ettiği "Mısır Ayakta Biz Konak'ta" başlıklı eylem kapsamında Konak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Saat Kulesi önünde akşam namazı kıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan eylemde Suriye ve Mısır bayrakları, Rabia işareti bulunan dövizler açıldı, Türkçe ve Arapça sloganlar atıldı.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihad Akay'ın da katıldığı eylemde konuşan MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk, Mısır ve Suriye'de insanlık onurunun modern firavunlar tarafından ayaklar altına alındığını, meydanları doldurarak buna tepki gösteren insanlar olarak bu konuda vicdanı olan herkesi Hak'tan yana taraf olmaya çağırdıklarını belirtti.

Eylemde İhvan liderlerinden Muhammed El-Bilteci'nin Mısır güvenlik güçleri tarafından öldürülen kızına yazdığı mektup da okundu.

Grup Yürüyüş'ün konseri sonrası yatsı namazının kılınmasının ardından gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak yaptığı konuşmada, bugünlerde dünyadaki birçok Müslüman ülkesinde insanların toplu namazlar kılarak dualar ettiğini, Suriye ve Mısır'dan sonra dua edilen 3. ülkenin Türkiye olduğunu, Türkiye'nin Müslüman dünyası için "Bir göz aydınlığı olduğunu, örnek alındığını, yeni bir umut, neşe ve heyecan kaynağı olduğunu" ifade etti.

Dilipak, ABD'yi eleştirerek "Darbeye darbe diyemeyenlerin, darbecileri eleştirenlere sert tepki gösterdiğini" belirtti. Dilipak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ellerinden gelseydi Gezi olaylarının arkasından Türkiye'yi de Suriye'ye, Mısır'a çevireceklerdi. Olaya iyi başlamışlardı. Hatay'daki patlamanın arkasından Ankara'da patlamalar bekleniyordu. Çünkü Türkiye ileri gitmişti. Artık IMF'ye borcunuz yoktu, 'One minute' diyordunuz, Mavi Marmara'yı Gazze'ye gönderiyordunuz. Çok oluyordunuz."

Konuşmanın ardından Mısır ve Suriye için dua edildi.

Bu arada, İstanbul'da Tulip Formu, Mısır ve Suriye'de insanlığa karşı işlenmiş olan suçlarla ilgili olarak 2 Eylül'de Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığına suç duyurusunda bulunacak. Tulip Formu, bununla ilgili yarın saat 18.00'de Saraçhane'de basın toplantısı düzenleyecek.

Kahramanmaraş'ta 35 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla kurulan İslam Dünyası Dayanışma Platformu tarafından ikindi namazının ardından Ulucami Meydanında Adeviye Meydanı'ndaki nöbet ise bir hafta süresince devam ettirilecek. - Erzurum

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Tekirdağ Suriye Politika Güncel Haberler

title