Haberler

Derince Limanı'nın Özeleştirme İhalesi

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: "Artacak ticaret hacmi göz önüne alındığında Derince Limanı'nın önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Derince Limanı'nın özeleştirme ihalesine ilişkin, artacak ticaret hacmi gözönüne alındığında Derince Limanı'nın öneminin bir kez daha ortalya çıktığını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak ayı meclis toplantılarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a Derince Limanı'nın özelleştirilmesi konusunda isteklerini ilettiğini belirterek, ihalenin dolardaki "oynaklık" sebebiyle seçim sonrasına ötelenmesi tavsiyesini Bakan Işık'a sunduğunu kaydetti.

İhaleyle iligili 25'e yakın firmanın şartname aldığını ifade eden Zeytinoğlu, döviz kurlarında son aylarda yaşanan belirsizlik nedeniyle ihaleye katılımın 6 firmada kaldığını bildirdi.

Zeytinoğlu, limanın hak ettiği değere ihale edilmesini istediklernini belirterek, şöyle devam etti:

"Hali hazırda oda olarak Derince Limanı'nın özelleştirme sürecinde yer alacak işletmelerimize katkı sağlayacağına inandığımız ve bu amaçla yürüttüğümüz çalışmamız devam ediyor. Körfez'deki limanlarımızdan 2012 yılında 60 milyon ton yük elleçlendi. Biz bu miktarın 2023'de 200 milyon tona çıkacağını bekliyoruz. Derince Limanı da irili ufaklı 34 liman/iskelenin bulunduğu Kocaeli Körfezi'ndeki limanların başında geliyor. Artacak ticaret hacmi gözönüne alındığında Derince Limanı'nın önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor. İçerisinden demiryolunun geçmesi de limanı daha avantajlı konuma getiriyor" ifadesini kullandı.

Derince Limanı'nın 1980'li yıllarda yeterli ve ihtiyacı olan yatırımların yapılmaması dolayısıyla atıl duruma geldiğini belirten Zeytinoğlu, "İhaleyi alacak firmanın limana yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapması gerekiyor. Bu nedenle özelleştirmeyle verilen işletme hakkı süresinin de kısa olduğunu düşünüyoruz. Yatırımın büyüklüğü nedeniyle bize göre bu süre 49 yıl olmalıydı" ifadesini kullandı.. - Kocaeli

Kaynak: AA / Ekonomi

Ayhan Zeytinoğlu Fikri Işık Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title