Haberler

Derik'te Zeytin Hasadı Başladı

Derik'te zeytin hasadı başladı Mardin'in Derik İlçesi'nde Kimyasal gübre ve ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin sembollü ve geçim kaynağı olan zeytin hasadına başlandı.

Derik'te zeytin hasadı başladı

Mardin'in Derik İlçesi'nde Kimyasal gübre ve ilaçlar kullanılmadan yetiştirilen, ilçenin sembollü ve geçim kaynağı olan zeytin hasadına başlandı. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, geçmiş yıllarda her yıl hasat sonucu 2 bin ton verim alınırken, geçen sene 300 ton ancak verim alabildiklerini belirterek, mevsimin yağışlı geçtiğini bu yüzden 800 ton ürün almayı umut ettiklerini söyledi.

Mardin'in zeytini ile ünlü Derik İlçesi'nde zeytin hasadı başlarken, verimin geçen yılla göre iyi olması üreticinin yüzünü güldürdü. Mardin Zeytin Üreticileri Başkanı Erkan Doğan, geçmiş yıllarda her yıl zeytin hasadından 2 bin ton verim alınırken, geçen sene 300 ton verim alındığını söyledi. Bu yıl ise 500 ton iri, 300 ton kadar kahvaltılık denilen ğılğali, zoncuk, güleki ve benzeri zeytin çeşitleri ile toplam 800 ton verim sağlandığını ifade eden Doğan, zeytin üreticilerinin bir nebze de olsa yüzünın güldüğünü anlattı. Bölgede yapılan sulu tarımın artması ile su kaynaklarının azaldığını hatırlatan Doğan, buna rağmen mevsimin yağışlı geçtiği için buyılki verimin 800 ton olarak tahmin ettiklerini söyledi.

Mardin bölgesinde 50 bin dekara yayılmış yaklaşık 1 milyon 750 bin zeytin ağacının bulunduğunu, bu ağaçların yüzde 70'inin Derik İlçesi'nde olduğunu kaydeden Doğan, "İlçenin yüzde 50'isinin geçim kaynağı zeytinciliktir. Bu yıl hasat başladı ama geçen seneye göre zeytinin var olma yılı olduğunu söyleyebiliriz. Sulu tarımda suyun fazla kullanılması nedeniyle sıkıntı çekmekteyiz. Yeni GAP projesiyle beraber bölgemize gelen su kanalının zeytinler için kullanılması yönünde girişimlerimiz devam ediyor" dedi.

Diğer bölgelerde 2-3 çeşit zeytin olduğunu ancak Derik'te 10'un üzerinde zeytin çeşidi bulunduğunu hatırlatan Doğan, "En büyük sorunumuz üretime olan desteğin az olmasıdır. Bazı ülkeler zeytin üreticilerine iyi destekler verirken, bizim ülkemizde çok cüzi üretim desteği verilmektedir. Temennimiz, üreticiden çok, üretime destek verilmesidir. Hasat sezonumuz her yıl olduğu gibi bu yıl da başladı. Geçen yıla oranla üretimin bu yıl biraz daha fazla olması zeytin üreticimizin yüzünü az da olsa güldürmüştür" diye konuştu.

Derik İlçesi'nde Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli, ğılğali ve Ağliş gibi zeytin çeşitleri bulunmaktadır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mardin Derik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title