Haberler

Dereye 15 Bin Kırmızı Benekli Alabalık Bırakıldı

Nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalığın sayısını artırmak için harakete geçen Erzurum Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, şehre 250 kilometre uzaklıktaki Maçka'dan getirilen 15 bin yavru alabalığı Çoruh Nehri'nin kolu olan Moryayla deresine bıraktı.

Nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalığın popülasyonunu artırmak amacıyla Erzurum'daki Moryayla deresine 15 bin yavru alabalık bırakıldı.

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, özel soğutuculu balık taşıma tanklarında, yaklaşık 5 saat süren yolculuğun ardından Maçka'dan getirilen yavru alabalıklar sayesinde, Çoruh'un kolu olan Moryayla deresinde kırmızı benekli alabalık sayısı artırılacak.

Proje sorumlusu şube müdürü Mustafa Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçsiz avlanma nedeniyle nesli giderek tükenen kırmızı benekli alabalığın sayısının artırılması için ilk olarak derelerde anaç alabalık tespiti yaptıklarını söyledi.

Bölge müdürlüğü olarak yapılan çalışmalar kapsamında, derelerden toplanan anaç balıkların üretim tesislerine götürüldüğünü belirten Şentürk, "Bilinçsiz ve aşırı avlanma neticesinde nesli tükenme tehlikesi altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması için uygulanan proje kapsamında, tespiti yapılan derelerden alınan anaç balıklardan üretilen yavru alabalıklar tekrar derelere bırakılıyor. İlk etapta 15 bin kırmızı benekli alabalık Moryayla deresine bırakıldı. Önümüzdeki günlerde yaklaşık 100 bine yakın yavru balığın derelere bırakılması hedefleniyor" diye konuştu.

Yavru alabalık üretimi için Moryayla deresinden 341 anaç balık alınarak üretim tesislerine götürüldüğünü vurgulayan Şentürk, şimdi 15 bin kırmızı benekli balığın aynı dereye bırakıldığını ve yapılan bu çalışmalar sayesinde Moryayla deresindeki eski popülasyonu tekrar yakalamayı amaçladıklarını ifade etti.

Şentürk, yavru balıkların uzun süren yolculukta sıcaktan etkilenmemesi için özel soğutuculu tanklarla taşındığını ve suya bırakılmalarında titiz davrandıklarını dile getirdi.

Projenin sadece nesli tükenme tehlikesi olan kırmızı benekli alabalığın popülasyonunu artırmayacağını, aynı zamanda olta balıkçılığı ve yayla turizmine de katkı sağlayacağını anımsatan Şentürk, şunları kaydetti:

"Çalışmalar kapsamında, 2013 yılında sadece bu bölgede değil farklı alanlardaki derelere bırakılmak üzere yetiştirilen yavru kırmızı benekli alabalıklar var. Proje bölgemizde önemli bir potansiyele sahip olan olta balıkçılığı ve yayla turizminin yeniden gelişmesinde faktör olabilir. Proje kapsamında sadece kırmızı benekli yavru alabalıkları derelere bırakmıyoruz aynı zamanda yöre insanlarına da yanlış ve bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi için eğitimler veriyoruz. Bilinçsiz avlanma nedeniyle birçok derede kırmızı benekli alabalık artık yok. Bu derelerde kırmızı benekli alabalığın sayısı, bölgemizin marka değerleri yeniden hayat bulacaktır." - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Şentürk Erzurum Maçka Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title