Haberler

Derbe Höyüğünde Kazı Çalışmaları Başladı

Güncelleme:

Vali Murat Koca İlimiz merkeze bağlı Ekinözü Köyü yakınlarında bulunan Derbe Höyüğünde ilk defa başlatılan Arkeolojik Kazı ve Sondaj Çalışmalarının açılışına katıldı.

10 Temmuz 2013 Çarşamba günü saat 09.30'da gerçekleştirilen programa; Vali Murat Koca, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanı Köksal Özköklü, İl Jandarma Komutan V. J. Bnbş. Ömer ERSEVER, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Cengiz Orta, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta'nın açılış konuşmasının ardından arkeolojik kazı ve sondaj çalışmalarını yapacak heyetin başkanı Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak Derbe Höyüğü çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Tekocak yaptığı konuşmasında; Derbe Höyüğünün Hıristiyanlar için çok önemli bir yer olduğunu belirterek, kazı çalışmalarında öncelikle amaçlarının bir diğer adı Kerti Höyüğü olan Derbe Antik Kentinin olup olmadığını keşfetmek olduğunu ifade etti. Kazı çalışmalarına başlamadan önce iki gün yaptıkları jeo - radar çalışması sonucunda yer altından 22 cm uzakta 10 planlı bir yapının yer aldığını tespit ettiklerini ifade eden Tekocak, kazı çalışmaları kapsamında Derbe Höyüğünün topağrafik planının çıkarılarak, havadan da fotoğraflarının çekildiğini belirtti. Bunun sonucunda Karaman'da yıllardır arzulanan Derbe Höyüğü kazı çalışmalarının İlin turizmine katkı sağlayacak şekilde sonuçlanmasını arzu ettiklerini belirtti.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise Karaman'ın sadece Derbe Höyüğü ile değil çeşitli başka kültürel varlıklarla eskiden beri ilgi odağı olan bir il olduğunu belirterek bu kazı çalışmalarında Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştiriliyor olmasının kendileri için iftihar kaynağı olduğunu belirtti.

Vali Murat Koca ise yaptığı konuşmasında; "Üzerinde yaşadığımız topraklar tarih boyunca, insanlığın büyük serüvenlerine, savaşlara, göçlere; nice uygarlık, beylik ve devletlere ev sahipliği yapmıştır. Karaman coğrafyasının özel konumu nedeniyle Türkiye'nin en çekici şehirlerinden birisidir. Ülkemizin her yanına serpilmiş antik kalıntılar, şehirler, anıtlar, saraylar kervansaraylar, bu dinlerin en görkemli kutsal mekânları olan mabetler zengin kültür mirasımızı oluşturmaktadır. Bu zenginliklerin farkında olan Türkiye son yıllarda bu mirası ayrımsız sahiplenmeye ve özenle geleceğe taşımaya çalışmaktadır. Bu yeni bakış açısı Türkiye'nin engin tarihine dünyanın ilgisini de yoğunlaştırmaktadır.

Turizm gelişmenin önemli bir faktörüdür. Turizm faaliyetleri gelişince yeni çalışma alanlarının da oluşmasını sağlamaktadır. Turistler önceleri sadece deniz, kum, güneş için ülkemize gelirlerken zamanla kış turizmi, kültürel turizm, inanç turizm ve kongre turizmi gibi amaçlarla ülkemize gelmeye başlamışlardır. Bu da ülkemizin turizm gelirlerinin her yıl artmasını sağlamaktadır. Turizme yapılan yatırımların ülkeye girdi olarak dönmesi bu sektöre olan ilgiyi de artırmaktadır. Ayrıca turizm sayesinde ülkeler kendi kültürlerini de dünyaya daha iyi tanıtırken farklı kültürlerdeki insanları birbirine yaklaştırarak, topluma farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır.

Hıristiyanlığın ilk yıllarında piskoposluk merkezi olan Derbe İncil'de kutsal kabul edilen yerlerden birisidir. Derbe Anadolu'da Hıristiyanlığın yayılmasında önemli bir merkez olmuştur. Derbe'nin Hz. İsa'nın havarilerinden Pavlos ve Barnabas tarafından üç kez ziyaret edildiği rivayetlerde geçmektedir.

Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ilk ödenekle Derbe Höyüğü kazısına başlıyoruz. İnanç turizmi açısından ülkemize ve ilimize büyük katma değer kazandıracağını düşündüğümüz bu kazı Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecektir. Kazının neticesinde zengin kültürel mirasın ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Çıkan eserleri gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin önemli bir görevidir. Ben kazıya başlanması için şimdiye kadar gerekli destek ve yardımlarını esirgemeyen öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer kurum yetkililerine, kazının gerçekleşmesini sağlayacak akademisyenler ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kazının ilimize, ülkemize ve dünya mirasına hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Murat Koca ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel tarafından temsili olarak ilk kazma vurularak Derbe Höyüğü kazı çalışmalarına başlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Selçuk Üniversitesi Hakkı Gökbel Murat Koca Ekinözü Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title