Haberler

Depremde Tanık Olduklarının Acısı Dinmiyor

Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Kaynaşlı ilçesinin o dönemki Belediye Başkanı Altundal, görev aldığı kurtarma çalışmaları sırasında tanık olduklarının acısını halen yaşıyor Altundal: "Ayakları enkazın altında kalan bir depremzede vardı.

ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Kaynaşlı ilçesinin o dönemki Belediye Başkanı Efdal Altundal, görev aldığı kurtarma çalışmaları sırasında tanık olduklarının acısını halen yaşıyor.

Depremin ardından ilçedeki kurtarma çalışmalarında aktif görev alan Altındal, AA muhabirine, deprem döneminde ilçe olarak çok ciddi acılar yaşadıklarını, o günleri hatırladıkça gözlerinin dolduğunu ve sözlerin boğazında düğümlendiğini söyledi.

Felaketin yaşandığı dönemde ilçe nüfusunun 7 bin olduğunu, 316 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini anlatan Altundal, "Depremde evimin yıkılmasına ve ailemden yaralananlar olmasına karşın vatandaşları bir an olsun yalnız bırakmamak için kurtarma çalışmalarına katıldım. Unutulmaz acılar yaşadım. Ayakları enkazın altında kalan bir depremzede vardı. Bana 'Başkanım beni kurtar' diye haykırmıştı. Tonlarca ağırlığın altındaki vatandaşın isteğine karşı yaşadığım çaresizlik anlatılamaz" diye konuştu.

Altundal, o dönemde belediyenin imkanlarının kısıtlı olduğunu, Zonguldak'tan gelen maden işçilerinin tecrübesinin enkaz altında çok sayıda kişinin kurtulmasını sağladığını anlattı.

Enkazların hepsinin başında bulunmaya çabaladığını dile getiren Altundal, bölgeye gelen kurtarma ekiplerini doğru yönlendirmeye, bu sayede de yığınların altından insanların sağ çıkmasına katkı vermeye çalıştığı ifade etti.

Altundal, evinin yıkılmasına, yakınlarının enkaz altında kalarak yaralanmasına karşın hizmet etmekten geri durmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Felaketin ardından aynı çadırda 50 kişi kaldığımızı orada uyuduğumuzu biliyorum ancak Kaynaşlı benim dönemimde ve benden sonra görev yapan belediye başkanları tarafından adeta yeniden kuruldu. O dönemde arkadaşlarımızla bütün acıları unutup ekip ruhunda çalışmalarımızı sürdürdük. Yaşanan felaketlerin ardından oluşan 'Deprem öldürmez bina öldürür' düşüncesinin artık yerleştiğine inanıyorum. Vatandaş ve yerel yönetimler tedbirlerini almalı ve planlarını bunun üzerine kurmalı. Ülke olarak acılarından gerekli dersi almalıyız. Depremde tanık olduğum acıların hüznünü halen yaşıyorum. Hayatını kaybeden insanları, yakınlarının yaşadıkları acıları unutmam mümkün değil." - Düzce

Kaynak: AA / Güncel

Efdal Altundal Kaynaşlı Düzce Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title