Haberler

Depremde Ayaklarını Kaybetti, Kendini Topluma Adadı

TAHİR TURAN EROĞLU - Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazından 3 gün sonra kurtarılan ancak ayaklarını kaybeden Ufuk Koçak, yaşadıkları acıların ardından kazandığı başarılarını konferanslarda anlatarak, insanların yaşama daha iyi tutunmalarını hedefliyor.

KADİR YILDIZ-TAHİR TURAN EROĞLU - Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazından 3 gün sonra kurtarılan ancak ayaklarını kaybeden Ufuk Koçak, yaşadıkları acıların ardından kazandığı başarılarını konferanslarda anlatarak, insanların yaşama daha iyi tutunmalarını hedefliyor.

509 kilometrelik Likya Yolu yolculuğunu geçen yıl sanayide yaptırdığı protez ayaklarıyla tamamlayan, önceki yıl da 22 metreye dalarak "dünya değişken ağırlık serbest dalış" rekorunu kıran Koçak, insanlara ellerindeki imkanlarla neler başarabileceklerini gösteriyor.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem gecesi arkadaşlarıyla dışarıda oturduktan sonra Gölcük'teki evlerine gittiğini belirterek, yatağa uzandığını ancak havanın sıcak olması dolayısıyla uyuyamadığını söyledi.

Depremin de bu sırada olduğunu ve yataktan çıkarak dışarı baktığında İzmit Körfezi'nin kızıllığını gördüğünü anlatan Koçak, bir anda yüksek sesler duyduğunu, evin sıva ve betonlarının düşmeye başladığını kaydetti.

15. saniyede ev yıkılmaya başladı

Koçak, 5 katlı apartmanın 4. katında yaşadığını, depremin 15. saniyesinde evin üzerine yıkılmaya başladığını ifade ederek, "Bu durum sonrası şok yaşadım. Ne olduğunu hala anlayamamıştım. Çevreden insan seslerinin geldiğini duydum. Yaklaşık 3 gün enkaz altında kaldım. Sadece bizim evin salonunda aralık vardı. Babam ve arkadaşlarım İstanbul'dan geldiler ve o aralıktan sürünerek beni çıkardılar. Hayatım bu süreden sonra başladı." şeklinde konuştu.

Enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanede kendine geldiğini anlatan Koçak, ayaklarının kesilmesi gerektiğini doktorlardan öğrendiğini söyledi.

Koçak, helikopterle GATA'ya sevk edildiğini, burada yapılan operasyonla iki ayağının kesildiğini dile getirerek, "Hastanede ayaklarımın durumunu öğrenince 'Her şeye rağmen hayat devam ediyorsa yaşayacaksın' dedim ve yaşadım. Hastanede durumu benim gibi olanlara da giderek psikolojilerini düzeltmek için konuşuyordum. İnsanlara sabır ve tevekkülle yaklaşıyordum." ifadesini kullandı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde kayıp kelimesinin ne anlama geldiğini daha iyi anladıklarını belirten Koçak, Gölcük'e deprem sonrası geldiğinde her şeyin kendileri için daha zor geçtiğini vurguladı.

"Yarın görüşürüz, dediğim arkadaşlarımla 17 yıldır görüşemiyorum"

Koçak, "Yarın görüşürüz" dediği bazı arkadaşlarıyla 17 yıldır bir araya gelemediğini aktararak, hayatla yaşam arasındaki çizgiyi orada öğrendiğini bildirdi.

Yaşadığı acılara rağmen hayata tutunmaya çalıştığını ifade eden Koçak, protezlerle yürümeyi öğrendiğini ve 2003 yılında spor yapmaya başladığını kaydetti.

Koçak, tekerlekli sandalyeyle basketbol ve tenis oynadığına belirterek, "Geçen yıl 509 kilometrelik Likya Yolu yolculuğunu sanayide yaptırdığım protez ayaklarımla tamamladım. 25 Temmuz 2014'te dünyada ilk defa yapılan ve denenen dünya değişken ağırlık serbest dalış rekorunu kırdım. Orada dünya rekoru 22 metreyle bizim oldu." diye konuştu.

"Eğitimlerde başarılarımı görenler şaşırıyor"

Gelen talepler üzerine üniversite ve fabrikalarda kişisel gelişim ve liderlik eğitimleri vermeye başladığını belirten Koçak, şöyle konuştu:

"Buralarda ben kendimi anlatıyorum. Başıma gelenleri anlatıp, hayata tutunarak daha sonra gerçekleştirdiğim başarılarımı aktarıyorum. 2 ayağım yokken yaptıklarımı görüyorlar ve onların da kendilerinin farkına varmalarını sağlamaya çalışıyorum. Kendinin farkına varıp motive eden insanın önü açılmıştır. Zenginlik neye sahip olduğunuzla değil neye ihtiyaç duyduğunuzla alakalıdır. Oradan kazandığım parayı engelli kardeşlerimin sosyal hayata kazandırılması için kurs ve eğitimlere harcıyorum."

Koçak, enkazın ölümü simgelediğini ve oradan çıkıp yeniden yaşamaya başladığını vurgulayarak, başarılarını nasıl gerçekleştirdiğini anlatarak insanların yeniden hayata karşı motive olmalarını sağlamaya çalıştığına değindi.

Eğitimlerde, insanlarda bir şaşkınlık olduğunu, başardıklarına anlam veremediklerini belirterek, "Bunu nasıl yaptığımı sorguluyorlar. Azmimi görünce insanların da benimle beraber yeniden yaşamaya başladığını görüyorum. Onların da hayata bakışı değişiyor. Sıkılınca benim sosyal medya hesabıma baktıklarını söylüyorlar. İnsanlar oradaki 'yapılamaz' denenleri yaptığım videolarımı izlediklerini iletiyor. İnsanlar mutlu olmak benim en büyük yaşama sevincim." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Gölcük Likya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title