Haberler

Deprem ve Tsunami Merkezi Açıldı

Haber-kamera: Yaşar Kaçmaz / İSTANBUL DHA Açılış törenine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu,Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik ve akademisyenler katıldı.

Haber-kamera: Yaşar Kaçmaz / İSTANBUL DHA

Açılış törenine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu,Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Erdik ve akademisyenler katıldı.

BİNALARIMIZIN GÜÇLÜ OLDUĞUNA EMİN OLMALIYIZ

Törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu, " Bugün açılışını yaptığımız merkez Kandilli tarafından ev sahipliği yapılan bir Türkiye projesidir. Bu projeyi büyük depremin 15. Yılında milletimize hediye ediyoruz. Özellikle deprem söz konusu olduğu zaman hep sloganımız vardır, deprem öldürmez binalar öldürür. Dolayısıyla hepimiz yaşadığımız fiziki mekanların depreme ve afetlere karşı güçlü olduğundan emin olmalıyız" dedi.

SEFERBERLİK YAPMALIYIZ

Barbarosoğlu'ndan sonra söz alan Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen, son yıllarda Türkiye'de akademik ve kamu gücünün etkin kullanılması anlamında mesafe kat edildiğini fakat yeterince pratiğe dökülemediğini söyledi. Türkmen, "Yerel yönetimdeki halkımızla vatandaşlarımızla olan ilişkiler noktasında bu akademik ve yasal mevzuattaki ilerlemeyi aynı hızda kaydettiğimizi söyleyemem. Hala kaçak kat atma noktasında, projesi olmayan, ruhsatı olmayan, iskanı olmayan binaları kullanma noktasında insanlarımızın talepleri devam etmekte. Demek ki bu doğal afetlere hazırlıklı olmak sadece kamu görevlilerinin ya da devlet otoritelerinin görevleri değildir. Vatandaş olarak, bu şehri bu ülkeyi birlikte paylaşan insanlar olarak aslında topyekun seferberlik yapmak durumundayız" diye konuştu.

DEPREM BİLGİ BİRİKİMİNDE İSTANBUL ÖNDE

Daha sonra söz alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Doğu Akdeniz'deki tsunamilerin denetlenmesi ve bölge ülkelerine erken uyarı sinyallerinin gönderilmesinin Kandilli Rasathanes'ine verilen bir görev olduğunu ve bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Erdik, "En önemli çalışmalarımızdan bir tanesini Marmara ve İstanbul Teşkil ediyor. Biliyorsunuz burada büyük bir tane fay var, bu faydan büyük bir deprem beklentisi içindeyiz ve bunun için de İstanbul'un hazır olması lazım. Bugün size şunu açıklıkla söyleyebilirim ki İstanbul ve Marmara'daki depremle ilgili bilgi birikimleri dünyadaki her bir kentten çok daha iyidir. Belki bizimle biraz yarışabilecek Tokyo vardır. Bunun dışında İstanbul'la bilgi birikimi açısından baş edebilecek başka bir ülke ya da şehir olduğunu sanmıyorum" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ BAŞARIYLA UYGULANIYOR

İstanbul'daki, Marmaray, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, beş adet tarihi cami, bir adet müze ve bazı yüksek binaların da aralarında bulunduğu yapıları, deprem kayıt izleme cihazlarıyla gözlemlediklerini söyleyen Erdik, Marmara bölgesine kurdukları deniz dibi ve karasal cihazlarla erken uyarı sisteminin büyük bir başarıyla kullanıldığını belirtti. Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren hattı ve Akkuyu'da yapımı planlanan nükleer santral için deprem erken uyarı sistemi planladıklarını ve Nükleer patlamaların denetlemesi kapsamında Ankara'da çok büyük bir şebeke çalıştırdıklarını söyleyen Mustafa Erdik, dünyanın neresinde olursa olsun nükleer patlamalarla ilgili olarak yetkili makamları anında bilgilendirdiklerini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kandilli Rasathanesi Hilmi Türkmen İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title