Haberler

YYÜ'de Deprem Tatbikatı, Nefesleri Kesti

Güncelleme:

Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Afet ve Acil Durum Van Müdürlüğünün gerçekleştirdiği deprem tatbikatı, senaryosuyla gerçeği aratmadı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Afet ve Acil Durum (AFAD) Van Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen deprem tatbikatı, gerçeği aratmadı.

YYÜ, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri için olabilecek afetlerde insanlara daha fazla yardımcı olabilmeleri amacıyla AFAD İl Müdürlüğüyle ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

Kampüsteki okul önünde gerçekleştirilen tatbikatın senaryosu, Van Gölü merkezli 6,4 büyüklüğünde deprem yaşanmasıyla başladı. Depremin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda hasara neden olduğu ve okulda çok sayıda yaralı bulunduğu bilgisi AFAD'a iletildi.

Olay yerine gelen AFAD ekipleri, okul boşaltıldığı sırada içeriye girerek yaralı durumda olan personel ve öğrencilere ilk müdahaleyi yaptı. Yaralıları dışarı çıkaran ekipler, burada hazır bekleyen 112 Acil Servis ekiplerine teslim etti.

Yaralı 2 öğrenci, hastaneye kaldırıldı. Okulun 4. katında mahsur kalan yaralı personel güvenlik tedbirlerinin alınması sonrası halat yardımıyla indirildi.

Başarılı geçen kurtarma tatbikatında senaryo, depremin etkisiyle kontrolünü kaybederek otomobille kaza yapan kardeşleri kurtarmakla devam etti. Olay yerine gelen AFAD ekipleri, araçta sıkışan kardeşleri gerekli tedbirleri aldıktan sonra sıkıştıkları yerden çıkardı ve hazır bekleyen ambulansla hastaneye sevk etti.

Tatbikat, öğrencilerin AFAD ekipleriyle beraber bir araçta sıkışan kişileri kurtarmasıyla son buldu. Nefes kesen tatbikatı izleyen bazı öğrenciler de telefonla anı kaydetti. Öğrenciler,  AFAD ekibi ve ilk yardım bölümü öğrencilerini kutladı.

"Geleceğin sağlıkçıları, uygulamalı eğitimde sınıfı geçti"

Tatbikat sonrası konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, tatbikatın üniversitede ilk defa yapıldığını belirterek, özellikle geleceğin sağlık personeli olacak öğrencilerin tatbikatlarla daha avantajlı konuma geleceğini söyledi.

Olabilecek afetlerde insanların ilk olarak sağlık personellerine ihtiyacı duyduğunu kaydeden Battal, şöyle dedi:

"Biz bunun ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız depremlerde gördük. İnşallah bir daha yaşamayız. Ama deprem sonrasında ilk yardımın, ilk kurtarmaların ne anlama geldiğini hepimiz çok iyi gördük. Ülkemizin de bu anlamda çok iyi bir noktaya geldiğini bizzat müşahede ettik. Bundan önceki afetlerde çok ciddi sorunlar yaşanır, çok uzun sürede kurtarma işlemleri gerçekleştirilir ve çok sayıda insan hayatını kaybederken, Van'daki deprem sonrasında çok kısa bir sürede ilk yardım ve kurtarma ekiplerinin çok etkin çalışmalarını gördük. İnşallah bizim yüksekokulumuzda da gençlerimiz bu vesile ile uygulamalı olarak bunları görmüş oldular."

Plaket töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Battal, öğrencilerin senaryo gereği olan rollerini çok gerçekçi sergilemelerinden dolayı tatbikat sırasında çok heyecanlandığını aktardı.

Öğrencilerin tatbikatta tüm ekipmanları başarıyla kullandıklarına da değinen Battal, şöyle konuştu:

"Bu insanlar gördüğümüz gibi hangimizi kurtarabileceklerini, müdahale edeceklerini hiçbirimiz kestiremiyoruz. Bu çocuklarımızın hedefi insan ve hedefi insan olan çocuklarımıza verdiğimiz bütün emeğin yerini bulduğunu gördüm. Oldukça gerçekçiydi ve hepsinden daha fazla heyecanlandım." - Van

Kaynak: AA / Yerel

Peyami Battal Van Gölü Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda??????
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title