Haberler

Köylüler Toprağın Altında 'Siyah Elmas' Aradı

Güncelleme:

Avrupa'da kilogram fiyatı 250 Euro civarında olan ve 'Siyah elmas' olarak adlandırılan trüf mantarı, Denizli'de köylüler için gelir kapısı oldu.

Denizli'de uygulanan bir proje kapsamında Cankurtaran Ormanı'na giden 50 kişilik grup, ellerindeki çubuklarla 'Siyah elmas' olarak adlandırılan trüf mantarı aradı.

Trüf mantarının üretimi hakkında bilgi alan kursiyerler, hem gelir elde etmeyi hem de ihracata katkı sağlamayı hedefliyor. Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin işbirliğinde köylülerin gelirini arttırmak amacıyla trüf mantarı projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Denizli pilot bölge seçildi. Yaban domuzlarının çok sevdiği trüf mantarını koruma altına alan Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, Cankurtaran Ormanı'nda trüf mantarı için 400 dekarlık alan oluşturdu. Ormanın etrafı domuzların girmemesi için tel örgüyle çevrildi. Trüf mantarı ormanı için diğer ormanlarda da çalışmalar devam ediyor.

KÖYLÜLERE GELİR KAPISI OLDU

'Kralların yiyeceği' ve 'Siyah elmas' olarak adlandırılan trüf mantarının kırsal alanda yaşayan köylülere gelir kapısı açması için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Acıpayam ve Bozkurt İlçelerinde eğitim çalışmaları yaptı. Eğitim çalışmalarına iki ilçeden 100 kişi katıldı. Eğitime katılanlar Cankurtaran Ormanı içinde trüf mantarı için oluşturulan alanda pratik yaptı. Acıpayam İlçesi'nde trüf mantarıyla ilgili bilgilendirme eğitimi verilen 50 kursiyere, trüf mantarının bulunduğu ormanda da zeminin nasıl olacağı, toprağın nasıl çatlayacağı, bu mantar türünün nerelerde olabileceği konularında eğitim verildi. Ellerinde küçük çubuklarla ormanda arama yapanları görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.

AVRUPA'DA KİLOSU 250 EURO

Eğitimi veren Orman Genel Müdürlüğü Orman Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Özgür Balcı, özellikle Fransa'da gurmelerin tercih ettiği trüf mantarının oldukça değerli olduğunu söyleyerek "Ülkemiz, trüf mantarı için uygun bir orman yapısına sahip. İzmir'de de araştırmalar yaptık, oralarda da çok uygun trüf mantarının yetiştiği alanlar var. Amacımız, kırsal alanda yaşayan insanlara gelir kapısı açmak. Trüf mantarının Avrupa'da borsası var. Şu anda kilogram fiyatı 250 Euro civarında. Bu fiyat bazen daha da çok yükseliyor. Eğitim çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Yerel değerimiz olan trüf mantarını Avrupa'ya pazarlamadan önce insanlarımıza gerekli eğitimi vermeliyiz" dedi.

"DOMUZLAR YİYECEĞİNE BİZ PARA KAZANALIM"

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu ise, orman yakınında yaşayan köylüler için trüf mantarının iyi bir gelir aracı olabileceğini söyleyerek, "Trüf mantarının değerini iyi bilmiyoruz. Halk arasında da fazla tanınmıyor. Biz şu anda üretim ve eğitime ağırlık veriyoruz. Eğitim çalışmaları tamamlandığında, Denizli köylüleri trüf mantarından önemli ölçüde gelir elde edecek" diye konuştu.


Acıpayam İlçesi'nin Kelekçi Mahallesi'nden eğitim çalışmasına katılan Nimet Acar ile Emine Çelik ise, aile ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini söyleyerek "Ormandaki trüf mantarlarını domuzlar yiyeceğine biz toplayıp para kazanalım istedik" dedi.




Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cankurtaran Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

Sahte Mutluluklar:

bu dünya sadece insanlara yaratıldı değil mi Hayvanların bölgesinden almadığımzı ne kaldı ki yiyecekleri alanları özgürlükleri daha da yetmedi Onlar yemesin beslenmesin insanoğlunun aç gözlülüğü yüzünde değil mi k izaten bu savaşalr cinayetler bu doyumsuzluklar kendi cinsini katleden zevkine canlı öldüren başka bir canavarlaşmış canlı gurubu var mı

15
3
yanıtYanıtla
kadirMobil-IOS:

250 euromu ;))) Fransa'da 2500 euro ya lux lokantalarda satılıyor

7
1
yanıtYanıtla
Adınızı yazın:

Amma domuz meraklısıymışın haa. Domuzuda mı kuş sütüyle besleyeceğiz, Domuzda mantar yemeyiversin, başka bir şey yesin ne olur yani, bu kadar felsefeye ne gerek var.

2
1
yanıtYanıtla
yilmaz hun oglu:

evet fransada cok dahafazlz en az 2000 euro . . . koylulerimiz bu haberi okusun . gercekden turkiyede1500 euro yapar.

3
0
yanıtYanıtla
optimist:

Tam bizim milletlik italyada köpek domuz yetistirip onlar sayesinde buluyorlar, hicmi akillarina gelmiyor bir köpegi kücükten bunun kokusuna alistirip egitmek sonra kolayca bulmak ? Almanyada fiyati 3000 euro

3
0
yanıtYanıtla
ZAHIRE ANGEL GUNDOGDU Mobil-IOS:

SACMALAMAYIN YENI BAKTIM NETTEN FRANSADA 800€ KILOSU BIRDE LUKS BIRSEY DEGILKI ZATI COK AZ KONULUYOR YEMEKLERE TAT VERSIN DIYE BAHARAT GIBI KULLANILIYOR YEMEKLIK DEGIL YANI HERKES YIYEBILIR BEN YEDIM SONUCTA MANTAR SEVERIM GENELDE ETTE VE PATATESTE VAR ONUDA RENDELIYORLAR BIRAZ GERCEKTEN...LOL

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title