Haberler

Denizli'deki Fetö'nün Darbe Girişimi Davası

Denizli'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 44'ü tutuklu 64 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasına tanıkların dinlenilmesiyle devam edildi.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde oluşturulan salonda görülen davanın duruşmasına sanıklar, avukatları, sanık yakınları ve tanıklar katıldı.

Duruşmada dinlenilen tanıklardan 11. Komando Tugay Komutanlığı Tank Tabur Komutanı Yarbay Özay Öntürk, birliklerinin Ocak 2016'da ismen Komando Tugayı olduğunu ancak bu işlemin fiilen gerçekleşmediğini, dönüşüm faaliyetleri kapsamında taşınma işlemi yapılacağını, bunun için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tugay Komutanlığının eski Harekat ve Eğitim Şube Müdürü Yüzbaşı Adem Altundağ'ın kendisini 12 Temmuz'da aradığını dile getiren Öntürk, 14-17 Temmuz arasında eğitim faaliyeti düzenleneceğini, kuvvet komutanının geleceğini belirterek, oluşturulacak karma tabur için kendisinden 120 kişilik birlik istediğini ileri sürdü.

Öntürk, Altundağ'a bunun mümkün olmadığını, kendisinin 65-70 kadar asker verebileceğini söylediğini, komando yürüyüşünde tankçıların ne işinin olduğunu söylediğini iddia etti.

Eğitim faaliyeti için önceden herhangi bir program yapılmadığına dikkat çeken Öntürk, şunları söyledi:

"Neden üç günlük kumanya aldıklarını sordum. Buna ihtiyaç olmadığını ayrıca ana yola çıkılmasının sakıncalı olduğunu, telsiz kodu verilmediğini, eskort ayarlanmadığını söyledim. 'Motorlu intikal nereden çıktı?' dedim. Kuvvet komutanıyla bir heyetin bu faaliyeti denetleyeceği söylendi. 15 Temmuz akşamı saat 23.00 sıralarında evimde iken tugay komutanının emir astsubayı aradı. Daha önce birliğimden arayan arkadaşlarım geciktiğimi söyledikleri için ona "Hemen geliyorum komutanım." dedim. Gelirken, 'Zırhlı Muhabere Aracını (ZMA) nizamiye bölgesine yerleştir." dedi. Bunu, muhtemel bir terör olayına karşı önlem olarak değerlendirip iki nizamiyeye mühimmatı ve mürettebatı olmayan ZMA'ları yerleştirttim."

Daha sonra tugay komutanının, "Tanklarla tugayı çepeçevre emniyete alın" dediğini ileri süren Öntürk, "Bütün tankçıların intikale gittiğini söyledim. Tankçı personelin geri çağrılmasını söyledim. 5-10 dakika sonra geldiler, tanklarla söylendiği şekilde tedbir alındı. Saat 01.00-01.30 gibi tanklar emniyeti aldı, sabit kule nöbetçisi gibi gözetleme yapmalarını, tel örgülerden uzakta durmalarını söyledim. Tanklarda mühimmat yoktu. İstanbul ve Ankara'da olduğu gibi tankların hazırlığı ile ilgili önceden herhangi bir faaliyette bulunmamıştık, bununla ilgili hazırlık yapmamıştık. Tanklara silah ve mühimmat yüklenmemişti." diye konuştu.

İlerleyen saatlerde olayın farkına vardığını, tugay komutanının hangi safta olduğunu anlamaya çalıştığını öne süren Öntürk, şöyle dedi:

"Saat 05.02'de çağırdı, telefonda birisiyle konuşuyordu. ' Bergama'da tank taburu var komutanım.' dediğini duydum. Daha sonra bana emir verdi, '4 tank ve iki ZMA hazırla, İzmir'e gidecekler.' dedi. Ben bunu yavaştan aldım, 4-5 saatten önce hazırlanamayacaklarını söyledim. Altlarıma da 'Kim emir verirse versin zırhlı araç faaliyeti olmayacak' şeklinde emir verdim. Bergama Tank Taburu Komutanı Durmuş Köksoy beni aradı, herhangi bir faaliyet olup olmadığını sordu. Ben de olanları anlattım. Ege Ordunun böyle bir talebi olmadığını söyledi. Zaten benim tank çıkarma niyetim yoktu. Daha sonra Ege Ordu Komutanı Emir Subayı Binbaşı Ertan Dabi aradı, zırhlı araç hareketini sordu, durumu anlattım. Ege Ordu Komutanı telefonu aldı, bana "Kardeşim" diye hitap ederek kendi emri dışında bir faaliyette bulunmamamı, gençliğimi yakacak bir şey yapmamamı söyledi, talimatlarını verdi. Ege Ordu Komutanlığı haricinde gelen emirleri uygulamamamızı söyledi." ifadelerini kullandı.

Tugay komutanının sabaha doğru santralden kendisini arayarak emri iptal ettiğine dikkati çeken Öntürk, "Tankların İzmir'e gitmesi ile ilgili emri, eski Ege Ordu Kurmay Başkanı Memduh Hakbilen'in verdiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, dinlenecek tanıkların hepsinin ifadesi alınmadığı için duruşmaya pazartesi günü devam edilmek üzere ara verdi.

İddianame

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 44' tutuklu 64 sanık hakkında, Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bergama Denizli İzmir Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title