Haberler

Denizli'de "Helal Gıda" Anlatıldı

Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç-Bir-Sen) Genel Başkan Vekili Sabri Kızılkaya, yiyeceklerin ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek ve bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak için Türkiye genelinde Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme...

Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası (Toç-Bir-Sen) Genel Başkan Vekili Sabri Kızılkaya, yiyeceklerin ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek ve bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak için Türkiye genelinde Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) ile bir protokol imzaladıklarını, "helal gıda" konusunda tüm Türkiye'de salon toplantıları ile bunun topluma ulaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kızılkaya, Memur-Sen Denizli İl Temsilciliğinin ev sahipliğinde Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde düzenlenen Denizli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformunun aylık toplantısında yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür ederek, ülkenin bu tür oluşumlara ihtiyacının olduğunu belirtti.

İyiliği emredip kötülüklerden sakındırma gibi bir misyon ve vizyonlarının olduğunu dile getiren Kızılkaya, şunları söyledi:

"Bunun için elimizden ne geliyorsa her alanda her zeminde bunu yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizde ciddi manada bu topluluklara ihtiyaç var. Dünyayı kimler yönetiyor? PKK'ya, PYD'ye, FETÖ'ye, eli kanlı dikta rejimlerine kimler göz yumuyor? Bunlar iyi bilinmeli. Dünyada hala kaba kuvvet hakim. Haklar ve hürriyetler kolayca alınmıyor, ciddi mücadelelerle, kuvvet dengeleriyle alınabiliyor. Dolayısıyla bu tür sivil toplum kuruluşları sorumluluk üstlenerek yaşadığımız toplumun meseleleri ile yakından ilgilenmek zorundayız. Bugün Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olan Memur-Sen'in bu noktaya gelişinde sizin verdiğiniz destek çok önemli. Ülkede ve dünyada gündem oluşturmaya çalışıyoruz, mazlum insanlara sahip çıkmaya çalışıyoruz."

Toç-Bir-Sen olarak özellikle tarım ve ormancılık hizmet kolunda bulunan bir sivil toplum örgütü, sendika olarak yiyeceklerin ne kadar sağlıklı ve güvenilir olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek için GİMDES'le bir protokol imzaladıklarını bildiren Kızılkaya, "Tarım kesimini ilgilendiren, yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerin ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğu konusunda toplumu bilinçlendirmek ve bilinç düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak için Türkiye genelinde GİMDES'le bir protokol imzaladık Toç-Bir-Sen olarak. Helal gıda konusunda bunu tüm Türkiye'de 81 ilde inşallah bu tür toplantılarla öncelikle sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bilgilendirip daha sonra salon toplantıları ile bunun topluma ulaştırılmasını hedefliyoruz." dedi.

"Unda en çok amilaz dediğimiz enzim kullanılıyor"

GİMDES Baş Denetçilerinden Gıda Mühendisi Ali Kaygısız, "helal gıda" konusunda slayt eşliğinde yaptığı sunumda, alışveriş sırasında ürünlerin fiyatı ve markasından ziyade içerisindekilerin helal olup olmadığına dikkat edilmesi ve şüpheli sahadan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Alışveriş listelerinin en başında gelen undan güzel görünen, şekli düzgün, kabarcıkları oranlı ekmek üretmek için una bazı katkı maddeleri katıldığını belirten Kaygısız, şunları söyledi:

"Unun içine 74-75 çeşit katkı maddesi katılabiliyor, bunlardan 45'i helal sertifikası gerektiren, şüpheli diyebileceğimiz, yani bunun zararlısı da helali de var diyebileceğimiz katkı maddeleri. Bunlardan biri ve en çok kullanılanı, amilaz dediğimiz enzim. Bu enzim, hamurun işlevselliğini artırıyor, hamurun açılmasını kolaylaştırıyor, ekmek haline getirileceğinde hamurun daha da genişlemesini sağlıyor. Unlarda toz halinde kullanılan amilaz maddesi, mikrobiyal yöntemlerle elde edilebildiği gibi hayvanların pankreasından da elde edilebiliyor. Bu da ülkemizde üretilen ürün değil. Bunları yüzde 99 ithal ediyoruz. Yurt dışında yasak olmayıp kesimi bolca yapılan ve ucuz olan domuzun pankreasından yapıyor."

Piyasada satılan hazır yufkaların içerisinde un, su ve tuz olduğunun yazıldığına dikkat çeken Kaygısız, "Makine ile yapılan yufkaların yüzde 90'ının içerisinde hamurun salmasını geciktirmek için sistain kullanıyorlar. Bu hiçbir zaman etikette yazmıyor, denetimlerde de tespit edemiyorsunuz." diye konuştu.

Fabrikaların pazarlama endişesi ile ürüne katkı maddesi koyabildiğini anlatan Kaygısız, vişne aromasında 21, portakal aromasında 13 katkı maddesi bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Kızılkaya Denizli Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title