Haberler

Denizin Altında 40 Milyon Ton Kömür Çıkarılmayı Bekliyor

Güncelleme:

Znguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında denizin altında kömür üretimi yapılıyor. Bölgedeki toplam 100 milyon ton kömür rezervinin denizin altında kalan 40 milyon ton bölümü ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.

Kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Kozlu'da 1980'den itibaren denizin altında kömür üretimi yapılıyor. Yerin 485 ve 630 metre altında kıyıdan denizin altına doğru uzanan yaklaşık 200 metrelik galerilerde maden işçileri kömür kazıyor. 3 vardiya halinde bin 474 işçinin çalıştığı Kozlu maden ocağında uzmanlar, üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yapıyor. Suda konsantrasyon değişimi olup olmadığı kontrol ediliyor.


DENİZİN ALTINDA 40 MİLYON TON YATIYOR

Alınan önlemler sonucu şimdiye kadar denizin tabanında üretim alanına su sızdırması kazası yaşanmadı. Bölgede bulunan 100 milyon ton rezervin denizin altında kalan bölümünün 40 milyon ton olduğu belirtildi. Söz konusu kömürün ülke ekonomisine kazandırılması için Kozlu sahilinde bin 250 metre açığa kadar galerilerin uzayacağı kaydedildi.


TÜRKİYE'DE SADECE KOZLU'DA

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye'de deniz altında sadece Kozlu Müessesesi'nde üretim yapıldığını söyledi. Denizin altındaki galerilerde kömür çıkarma işleminin daha yavaş ve dikkatli yapıldığını belirten Demirci şöyle konuştu:

"Bu galerilerdeki çalışmalarımız yavaş devam ediyor. Hem işçi sayımız az, hem de risk daha fazla. TTK'mız önlem konusunda tedbirlerini alıyor. Gerek sondaj gerekse fizibilite raporları olsun katmanların sağlamlığı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. O konuda bir sıkıntımız yok. Öyle bir şey olsa anında o galerileri terk ederiz. Maden işçileri açısından denizin altında üretim yapmak ayrı bir duygu. Çünkü, üzerinde milyarlarca metreküp su var. Emniyet açısından kurumumuz gerekli önlemleri alıyor."

Kozlu Müessesesi'nde 20 yıl çalıştıktan sonra 2010'da emekliye ayrılan 55 yaşındaki Ali Osman Çiv ise "Son dönemlere doğru denizin altına kadar geldik. Şu anda halen denizin altında üretim çalışması var. Denizin altında çalışmak bizi korkutmaz. Çünkü madenci yer altında her türlü zorluğa alışkın" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Kozlu Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title